Öncelikle belirteyim; bu, mutlu bir yazı olmayacak. Biz kullanıcılar bile markanın geldiği nokta için üzülürken, Daihatsu bayileri ne yapsın? Bu yazı onlara ithafen yazılmıştır.
Az önce Arabam.com’da otomotiv sektörünün artan satışlarla birlikte krizden çıkışa dair sinyaller verdiğini konu alan “Bir güzel haber de satışlardan geldi!” isimli bir yazı okudum. Bu yazıda otomotiv şirketlerinin Kasım 2009 satış performansları tablo halinde listelenmiş. Kasım’da satışı artan markaları incelerken gözüm Daihatsu’yu aradı. Sıkı durun:
Koca Daihatsu Türkiye Kasım 2009 boyunca sadece 17 adet araç satabilmiş.
Peki kaç adet Daihatsu bayisi şu an faaliyette? 25 adet! Evet, yanlış okumadınız. 25 adet… Bayi başına koca ay boyunca bir adet bile satış düşmüyor. Bu şartlarla bayiler yaşayabilir mi? Bir bayi düşünün ki sattığı bir araçtan ortalama 2.000 Lira kazansın (sanmıyorum kazandığını ayrıca). Ay boyunca bir araba satabildiğini varsayarak konuşalım tabii. Bu 2000 Lira ile ailesini mi geçindirecek, çalışanına maaş mı verecek, sigortasını mı ödeyecek, kirasını mı ödeyecek, elektrik, su, telefon, internet vs. gibi diğer ihtiyaçları hiç saymıyorum…
Kasım satış rakamı belki de Daihatsu Türkiye tarihinin en kötü rakamı olabilir. Geçmişte daha kötüsü var mıydı hatırlayamıyorum ama 2009 yılının diğer aylarına da bakarsak, çok da farklı bir tablo göremiyoruz (ÖTV indiriminin estirdiği olumlu rüzgarlara rağmen):
2009 yılı boyunca aydan aya Daihatsu Türkiye binek araç satış adetleri:
- Ocak: 46
- Şubat: 31
- Mart: 146
- Nisan: 182
- Mayıs: 134
- Haziran: 129
- Temmuz: 32
- Ağustos: 28
- Eylül: 28
- Ekim: 26
- Kasım: 17
- Toplam: 799
Aralık boyunca 31 araç daha satılacağını varsayarsak, Daihatsu Türkiye 2009 senesini toplam 830 araçlık satış rakamı ile sonlandırmış olacak. Bu rakam 2008 senedinde gerçekleşen 1151 adetlik toplam satışın bile neredeyse %40 altında kalıyor…
Yıl boyunca toplam 799 araç satışı (Kasım sonuna kadar)… Kriz vardı diye bu rakamı kabul etmek benim içime sinmiyor çünkü bırakalım Türkiye’de üretim yapan ve 1 senede Türkiye’deki toplam Daihatsu marka araç miktarından fazla satış yapan markaları, sadece diğer Japon üreticilere baksak bile Daihatsu’nun ne kadar geride kaldığını görmemek mümkün değil.
Kasım ayı satışlarından istatistiklere bazı örnekler verirsek:
- Mercedes-Benz Kasım ayı satışlarında Daihatsu’ya tam 35 kat fark atmış. İnanılmaz.
- Geely 4 kattan fazla fark atmış. Daha geçen sene lansmanı yapıldı bu Çin markasının. Tahmin bile edilemeyecek kadar çok pazarlama dezavantajına rağmen böylesi pırıl pırıl bir rakam gerçekten göz dolduruyor.
- Honda 41, Toyota 77 kat fark atmış. Yorum dahi yapmıyorum. Kardeş markamızı tebrik etmekle yetineyim.
- Jaguar bile Daihatsu’dan fazla satmış, Lancia ile neredeyse kafa kafayayız.
- Türkiye’deki talihi Daihatsu’ya benzeyen Mazda bile, neredeyse 7 kat fark atarken, bir diğer Japon üretici Nissan, tam 22 kat fark atmış.
- Mitsubishi ve Suzuki bile neredeyse 2′şer kat fark atmışlar.
- Ssanyong ve bir diğer Japon; Subaru 4′er kat fark atmışlar.
- Satılan Daihatsu miktarı nererdeyse satılan Porsche miktarı ile kafa kafaya. Artık kendimizi egzotik saysak yeridir…
- Sadece ithal araç satışı yapan ve fiyatları çok da rekabetçi sayılamayacak, ülkemizde pek de iyi tanınmayan ve çok da fazla önyargıya maruz kalan Proton bile bize neredeyse 2 kat fark atmış.
Bu şartlarla bayiler nasıl yaşasın? Bu şartlarla Daihatsu markası Türkiye’de nasıl varolsun? Model gamının geldiği son duruma baktığımda, bundan bir sene sonraki halk arasında oluşacak markaya bakışın aşağıdaki gibi olacağını kestirmek son derece kolay ve bir o kadar da üzücü:
“Daihatsu ‘mu? Haa şu cip markası di mi? Gerçi galiba bir ara az sayıda küçük arabalar falan da getirmişlerdi ama tutmadı.”
Yıllardır söylüyorum, dilimde tüy bitti: Reklam lazım! Tanıtım lazım! Halkımız Daihatsu markasını tanımıyor. Araçların üstünlüklerini bilmiyor.
Son sözüm ALJ Grup’a: Lütfen Daihatsu’ya artık düzgün bir tanıtım bütçesi verin ve böylece marka gözümüzün önünde kanser hastası gibi eriyip gitmekten kurtulsun. Merak ediyorum benim kadar dert eden bir başkası var mı bu konuları… Siz ne düşünüyorsunuz? Yorum yapın, sesinizi duyurun.

#1 ahmet tarafından 12 Kasım 2010 - 22:49 tarihinde
Alıntı yap
satısların az olasındaki bir neden de Yetkili Satıcı Bayilerin takaslardaki cok katı tutumlarıdır. Yetkili Satıcılar ellerindeki malı Altın aynı marka bizdeki aracları da teneke gibi görüyorlar.anormal düsük rakkamlar öneriyorlar.
#2 Umut-Gultekin tarafından 14 Şubat 2010 - 22:41 tarihinde
Alıntı yap
Mercedes-Benz Türk A.Ş. 2009’da Zoru Başardı:
2009 yılında sektörde 42. yılını dolduran Mercedes-Benz Türk A.Ş., pazardaki daralmaya ve krizin olumsuz etkilerine rağmen, tüm ürün gruplarında pazar paylarını arttırmayı başardı.
http://www.kurumsalhaberler.com/mercedes-benz/bultenler/mercedes-benz-turk-2009-satis-rakamlari/
Pingback: Daihatsu Türkiye: Yiğidi Öldür Ama Hakkını Ver Demişler | Daihatsu Aşkına
#3 Umut-Gultekin tarafından 07 Ocak 2010 - 18:09 tarihinde
Alıntı yap
830 diye atmıştım. Tam 830 çıkmış.
#4 Umut-Gultekin tarafından 06 Ocak 2010 - 21:57 tarihinde
Alıntı yap
Daihatsu’nun ezeli rakibi Suzuki; Splash’ı, benzinli ve dizel motorlarıyla, 28.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sundu.
Opel Agila ile ortak platformda ve birlikte üretilen küçük Japon, 1.2 lt 86 HP benzinli ve 1.3 lt 75 HP dizel motor seçenekleriyle bayilerdeki yerini aldı.
#5 Selahattin tarafından 03 Ocak 2010 - 17:30 tarihinde
Alıntı yap
Merhabalar;
Yaygın olmayan araçların servislerinde çok problem yaşanılıyor.Garantinin arkasına sığınıp insanları çok üzüyorlar.Benim aracım daihatsu değil ama bende servis konusunda oldukça üzüldüm. Bakımdan sonra aracımı resmi servise götürmedim.Kafadan ödediğim fatura yarının altına düştü.
#6 elif tarafından 02 Ocak 2010 - 18:27 tarihinde
Alıntı yap
Öncelikle Merhabalar,
Bizim ülkemizde disel sevdası var aslında benzinli araçlar herzaman daha performanslıdır tabi ülkemizde benzin fiyatları yüksek olduğundan dolayı halkımız disele yönelmekte daihatsu bunada çare buldu sadece 1.5 Terioslara Lpg seçeneğini sundu bu seçeneğide muhakkakki zorlu testleri aşarak başarmış oldu.Öncelikle şunu belirtmek istiyorum Disel araçların genel anlamda bakım maliyetleri yüksek oluyor yakıt evet uygun fakat 1 yıllık bakım maliyetlerini hesapladığınızda Terioslarla aynı yakıta sahip oluyorsunuz ve en önemlisi disel araç seçeneklerinde 100.00 km ye geldiğinizde yada yaklaştığınızda artık yavaş yavaş elden çıkarmanız gerekiyor yada motor yaptırmanız gerekiyor ayrıca disel bir araca Lpg taktırma seçeneğinizde yok Terioslar gerçekten çok sağlam, gerçek arazi taşıtı,kolay kolay arızada çıkartmıyor ki zaten anlatmama gerek yok kullanan herkes memnun buda çok güzel bir durum.
#7 riogrande tarafından 02 Ocak 2010 - 13:50 tarihinde
Alıntı yap
herkaz daihatsu araçından memnun oldugu ve çok severek kullandıgını söylemiş.fakat kimse servisleri ve pazarlama sistemini begenmemiş.daihatsuyu türkiye ne yapmalı ?
1. servislerini çok iyi denetlemeli.
2. servislerini modernleştirmeli.toyota kalitesine çıkarmalı.
3. ürünlerini artırmalı.
4. toyotada kullanılan dizel motorlu terios inanılmaz satar, pekçok terios kullanan arkadaşım dizele geçmeyi düşünüyor.
yukardakiler yapılmaz ise daihatsu hiç satamaz.
#8 Oz tarafından 30 Aralık 2009 - 23:27 tarihinde
Alıntı yap
Bu duruma çok şarşırmamak gerek. Öncelikle Türkiye Distürbitörü gayet lakayt bir tavır sergiliyor. Onun dışında ben 2. Daihatsu’sunu kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim ki servisler çok çok eğitimsiz ve yetersiz. Mesela Ramazan Bayramı’nda ön çamurluğumu değiştirmeleri için servise bıraktım aracımı. Kaza tutanağı mevcuttu sigorta karşılıyordu. Bana işlemlerin uzun süreceğini uğraşamayacaklarını söylediler ben de parasıyla değiştirin o zaman dedim. Bayram arifesi aracımı teslim aldım eve gittim ve tamponun değişmediğini boyandığını gördüm. Fatura ne kadardı? 1000 liradan fazla. O sinirle servisi geri aradım ne kadar bu tamponun sıfırı dedim 473 lira dediler. Sonuç olarak arabam bir iki kere servise gittikten bir iki kere sinirlerim gerildikten sonra tampon değişti. 473 lira tampon yaklaşık 500 lira işçilik yazmışlar. Aracı bıraktığımda lastikleri çaprazlama değiştirin, sol ön lastiğim iniyor onarın ve benzeri ufak tefek şeyler söylemiştim hiçbiri yapılmamış. Ama 500 liraya yakın işçilik yazılmış. Bu anlayışla distibütörlük yapıldığını bilse herhalde Daihatsu Japonya saniyesinde fesh eder anlaşmasını.
Not: Tamponum değişti ancak şimdi de park ampullerini takmayı unutmuşlar.
#9 sedat kapucu tarafından 24 Aralık 2009 - 12:44 tarihinde
Alıntı yap
merak ediyorum daıhatsu neden reklem yapmıyor ve pazar payını türkiyede yükseltmiyor ben bir daıhatsu kullanıcısı olarak gayet memnunum aracımdan ama aracımı herkesin tanımasını istiyorum hala analamış degilim toyota ile ortaksın ama daıhatsu neden önem vermiyorlar acıkcası cok merak ediyorum.
#10 Gökhan Hızal tarafından 14 Aralık 2009 - 13:29 tarihinde
Alıntı yap
Bugün Daihatsu’dan mesaj geldi. 2010 planları hakkında bilgi vermediler ama araçlar hakkında detaylı bilgileri sürekli gönderecekleri yazdı.
#11 meric tarafından 07 Aralık 2009 - 21:25 tarihinde
Alıntı yap
japonyada 3 sene oturan biri olarak şunları söylemek isterim.daihatsu firması japonyanın en önemli,saygın firmalarından biridir.japonyada piyasaya çok hakimdir.adım başı cuore görürsünüz.
fakat yurtdışında firma olarak bir toyota kadar etkin degiller.sanırım toyota daihatsuyu alarak japonyadaki daihatsu hakimiyetini almak istedi.çünkü japonyada daihatsu çok fazla var.yada benim yaşadıgım kobede daihatsu çok.
ben size sadece şunu söylemek isterim.eger daihatsu adı altında satılan sirion ve terios toyota diye satılsaydı.en az 3 -4 kat fazla satılırdı.
#12 Levent ALI RIZA tarafından 07 Aralık 2009 - 19:11 tarihinde
Alıntı yap
Bir Daihatsu sahibi olarak aracimdan cok memnunum ve marka olarak gonulden, cok daha iyi yerlere gelmesini isterim..Toyota ile pazarlama aginda birlesmis olmasi eger AJL group yeni bir yapilandirmaya girerse ve Toyota yetkili saticilarinda bir bolumde Daihatsu da satarsa satislar biraz artabilir diye dusunuyorum..Bunun disinda benim kanaatime gore, Daihatsu`nun urun gammi cok daraldi.Su anda sadece Terios satista..Kucuk binek modellerin hicbiri yok..Bunun yaninda bir ikinci sebep olarak bana gore Daihatsu cok pahalandi.Eski ulasilabilirligi yok..Fiyat olarak yaklasik %15 daha ucuz olmasi gerekir..Benim goruslerim boyle..Konuyu ele alisiniz icin tesekkur ederim, cunku gercekten ben de Daihatsunun gidisatini olumlu gormuyorum, halbu ki elinde bircok koz var.. Aklimda olan bir sonuncu konu da neden Daihatsu Terios`larda Toyota`nin 1400cc dizel motorunun kullanilmadigi..Hersey ellerinde ama icraat yok..Gunumuz is dunyasi daha aktif olmayi gerektiriyor.. Cok selamlar..
#13 CUMHUR TERZİ tarafından 07 Aralık 2009 - 15:26 tarihinde
Alıntı yap
MERHABA;
EVET HAKLISINIZ REKLAM GEREKLİ İZMİR’DE GEÇEN SORDUM TERİOS 1,5 MOTOR GOLD FİYATI 51,500 TL OLMUŞ 2008 MODEL BENİM ARABAMA NE VERİRSİNİZ DEDİM NEREDEYSE YARISINI SÖYLEDİLER EL İNSAF YANİ BUNU DİYEN İZMİR’İN TEK YETKİLİ SATIŞ BAYİSİ.ARABA ASLINDA HARİKA BEN ÇOK MEMNUNUM YENİSİNİ ALAYIM DEDİM ONDAN SORSUM.BEN DAHİHATSU’ DAN VAZGEÇMEM AMA TÜRKİYE BAYİSİDE ELİNİ CEBİNE ATSIN BİRAZ REKLAM.
#14 Gökhan Hızal tarafından 06 Aralık 2009 - 16:43 tarihinde
Alıntı yap
Tekrardan Herkese Merhaba,
http://www.tuning53.com/daihatsu/ adresini Umut Bey verdiğiniz bilgiler doğrultusunda yeniden şekillendirdim. Linkinizi de ekledim.
İrtibatı koparmayalım.
İyi akşamlar, iyi çalışmalar.
#15 lezgin kayran tarafından 06 Aralık 2009 - 16:33 tarihinde
Alıntı yap
araba
ların yüksekligi genişligi alıcılar için cok önemli suziki bunu fark edip yeni çıkan cipleri kusursuz dahatsuda suzikiyi örnek almalı arabalarının hacmini büyütmeli en iyi reklam arabaların trafikte fiziki duruşlarıdır.
#16 Ali Okan tarafından 06 Aralık 2009 - 16:21 tarihinde
Alıntı yap
Merhaba , Reklam konusunda son derece haklısınız , firmanın satışlarını olumlu etkileyecek bir konuda bu kadar pasif davranmasını anlamak mümkün değil !!!
Diğer bir konu ise; Terios’ların aksesuarlarının yüksek fiyatlarda satılması. Örneğin plastik yan kapı çıtalarının liste fiyatı 320 Tl . Lütfen diğer marka arabalarınki ile karşılaştıralım aradaki fiyat uçurumunun nedeni ne ? Buda alıcıları farklı marka arayışlarına yönlendirebiliyor….Saygılarımla…
#17 Umut-Gultekin tarafından 06 Aralık 2009 - 11:49 tarihinde
Alıntı yap
Rica ederim. Ne demek. Konu Daihatsu olunca çenem düşüyor öyle
Sitenize eklemek için pek çok modifiye Daihatsu fotoğrafına aşağıdaki arama adresimizi kullanarak ulaşabilirsiniz:
http://www.daihatsuaskina.com/forum/search.php
1000′e yakın konunun kimbilir kaç sayfası arasında bulamamış olmanız normal
Fotoğrafları ekledikten sonra Daihatsu sayfanıza eklemeniz için aşağıdaki bilgileri de hazırladım:
Kuruluş Tarihi:
1 Mart 1907
Üretildiği Ülke:
Ikeda, Osaka, Japonya
Amblemin Anlamı:
Logoda kullanılan figür, kimilerine göre bir uzay gemisine, kimilerine göreyse mermiye benziyor. Ancak bu figür, aslında dinamik bir D harfinden başka bir şey değil.
İsmi Nereden Geliyor:
Daihatsu ismi, şirket merkezinin bulunduğu şehir olan Osaka’nın Japonca yazılışının, ilk harfi olan 大 (okunuşu Da) ve Japonca’da motor üreticisi anlamına gelen “hatsudōki seizō” kelimesinin birleşiminden meydana geliyor. Hatsudoki Seizo ayrıca, şirketin 1907 yılındaki kuruluşundan, 1951 yılına kadar kullandığı ismiydi. Şirket 1951 yılında yapılan isim değişikliği ile Daihatsu olarak adlandırıldı. 1999 yılında Toyota, Daihatsu’nun %51′ini satın aldı.
Son olarak, eğer uygun bulursanız, sitenizdeki Daihatsu sayfasından http://www.daihatsuaskina.com ‘a bir link verebilirseniz beni çok sevindirirsiniz.
#18 faruk korkmaz tarafından 06 Aralık 2009 - 02:08 tarihinde
Alıntı yap
böyle bir markayı bukadar üstün özelliklerine rağmen bukadar berbat satış politikasıyla pazarlamak ve sunamamak özel bir kabiliyet ve yetenek ister.
Ya sokaktaki boş adama desemki bu fiyata bu kalitede arabayı git sat desem adam avaz avaz bağırır birşey yapar.Gerçekten inanamıyorum.Araçların yeni yeni farkına varıyorum daha önceden nerdeymiş diye hayıflanmadan edemiyorum.
Reklamı yapılsın güveni sağlansın peynir ekmek gibi satılmazsa bende neyim.
#19 Gökhan Hızal tarafından 05 Aralık 2009 - 19:02 tarihinde
Alıntı yap
Umut Bey cevabınız için teşekkürler. Daihatsu’ya gönül verdiğinizi benim bir mesajıma yazdığınız makale gibi yazıdan daha iyi anladım. Aslında söylediklerimiz aynı kapıya çıkıyor. Özeti şudur = Reklam + Teknoloji. Umarım Daihatsu Türkiye’de iyi yerlere gelir. Ben Daihatsu Türkiye’ye bugün – yarın bir mail gönderecem. Hedefleri nedir? Ne yapmak istiyorlar. Cevaplarına göre konuya tekrar dönecem.
Bu arada sitemi beğendiğinize sevindim. Bende sizler gibi o siteye gönül verdim. 4 yaşına girecek. Bugün resim galerileri bölümüne Daihatsu bölümü açtım. Ekleyecek modifiyeli Daihatsu resimleri bulamadım. Dedim olsa burda olur ama bulamadım. Sizlerden ricam araçlarınız yüksek kalitedeki resimlerini bana iletmeniz. Hem markanın tanıtımına yardımcı olur hemde resimlerinizi farklı farklı sitelerde görürsünüz.
Sağlıcakla ve Daihatsu ile kalın.
#20 özgür tarafından 05 Aralık 2009 - 15:27 tarihinde
Alıntı yap
Gecen sene eşime bir terios aldık,Daihatsu ile tanışmamız bu şekilde oldu.Araçtan yakıtı haricinde memnunuz,bence bu markanın en büyük sorunu dizeli de içine alan motor seçeneğınin olmaması ve fiyatı.Eşimin terios, benim kullandığım 2,8 lt lik ve 2,1 tonluk jeep le aynı yakıtı yakıyor .Aracı alırken ücretsiz lpg taktırma kampanyası vardı ama bence kimse yeni aldığı bir araca sonradan tüp taktırıpta bagajında gezdirmek istemez orjinalinde göze batmayan böyle bir sistem olsa cazip olabilirdi.Peki o zaman niye aldınız diyeceksiniz ,rakibinin olmamasından,terios un özelliklerini barındıran ikinci bir araç malesef yok,Daihatsu da böyle ufak handikapları(Dizel yapmıyorlarsa orjinalinde takılı bir lpg sistemi,bagajda taşınmayan bir lpg tankı ve fiyat konusunda bir takım kampanyalar) çok kolay bertaraf edip rakipsizliğin keyfini sürebilir.
#21 Umut-Gultekin tarafından 05 Aralık 2009 - 14:02 tarihinde
Alıntı yap
Merhaba Gökhan Bey,
Sitenize baktım ve çok beğendim. Daihatsu hakkındaki içeriğinizi artırmak isterseniz memnuniyetle yardımcı olurum.
Yanıtlarıma gelince, geçmişi 100 yılı aşan bir firmadan bahsediyoruz, doğru. Fakat ülkemizdeki varlığı Entek Motorlu Taşıtlar’ın varlığına kadar geri gidiyor ancak. Yani en fazla 10 sene civarı bir süreden bahsediyoruz. Bu 10 sene içinde de OSD istatistiklerinden hatırladığım kadarıyla her sene 1500-2000 civarı araç satılmış olsa (ki satılmadı) Türkiye’de en fazla 15 – 20.000 adet Daihatsu var diyebiliriz (1998 üstü). Benim tahminim, bu rakamın 15.000′e yaklaştığı yönünde.
Daihatsu’nun %51 hissesi Toyota kontrolünde, doğrudur. Ama bu şirketin teknoloji geliştirmesine izin verilmediği anlamına gelmiyor. Aksine Daihatsu’nun elektrikli araçlar, yakıt hücresi, hidrojen-hybrid gibi konularda önemli araştırma-geliştirme süreçleri bulunuyor. Bunun yanı sıra uzun süredir geliştirilmesi devam eden iki silindirli ve yapı itibariyle TSI’a benzer özellikler taşıyan bir dizel motor da, gelecekte Daihatsu araçlarında görev alacak gibi duruyor.
Daihatsu’nun şu an global pazarlarda (200′ü aşkın ülkede satmakta olduğu) pek çok modeli var. Bu modeller arasında Terios, Sirion, Copen, Materia ve Cuore’yi listeleyebiliriz. Bu “global” modellerin yanı sıra şirketin birçok “kei” modeli bulunuyor Japonya pazarı için. Bu modeller gerek fazla küçük olmaları ve Japonya dışında kolay pazarlanamayacak olmaları, gerekse ekolojik normlar ve standartları karşılamaktaki uyumsuzlukları yüzünden Japonya dışında satılmıyorlar. Üretim amaçları da bu değil zaten.
Yukarıdaki paragrafımın özeti ve amacı esasında; Daihatsu’nun Terios harici çok satan başka modellerinin de bulunduğunu, ve hatta bu modellerin ülkemize de ithal edilip, bir süre sonra satıştan kaldırılmış olduklarını ifade etmekti.
Terios’un pahalılığı göreceli bir konu bence. Ben gerçek anlamda mukayese edilebilecek fazla araç görmüyorum piyasada. Minik ve yetenekli bir “gerçek arazi aracından” bahsediyorsak, bu fiyata neredeyse rakipsiz olduğunu bile söyleyebiliriz. Belli kalite standartlarına sahip olmak kaydıyla elbette.
Benzinli motor alternatifleri arasında (hepsi temelde aynı motor esasında 1.0′lar hariç) sıkışıp kalmış olmanın verdiği dezavantaj konusunda haklısınız. Ama Japon otomotiv markalarının dizel konusundaki düşünceleri ve planları ortada. Daihatsu bu çalışmalara -hiç değilse- geç olsa da başlamış bir marka. Arkası gelip de, bu motorlar araçlarda görev alarak yollara çıkar mı, henüz belli değil. Ama bu konuda beklemek ve görmekten başka yapacak pek birşey de yok. Zaten küçük araç üretimi konusunda uzman olan Daihatsu’nun, daha da verimli benzinli ya da hybrid modeller üretmesi, yakın gelecekte dizel üretiminden daha mümkün ve hatta mantıklı geliyor bana ayrıca. Buna rağmen fuarlarda gösterilmeye devam ediliyor TOPAZ 2CDDI-II kodlu motor. İnşallah kısa zamanda geliştirilmesi biter ve yollarda görürürüz bu motorla donatılmış Daihatsu’ları.
Daihatsu Türkiye veya herhangi bir otomotiv şirketi esasında, reklam yapmayı bilmez. Şirketlerin pazarlama bütçeleri olur, reklamları da bu bütçeleri kullanarak, reklam ajansları yaparlar malum. Daihatsu Türkiye’nin reklam yapmak istediğini gayet iyi biliyorum ama yönetim kararları ile belirlenen düşük bütçeler ile çalıştıkları için, tanıtım kampanyanları çok yetersiz kalıyor. Kesenin ağzının mutlaka açılması lazım. Markanın halka etkin biçimde tanıtılması lazım. Sokaktan geçen insanın 10 seneden sonra hala Daihatsu’yu Daewoo ile karıştırdığı, 100 kişiden 95+ kişinin, Daihatsu’nun Japon markası olduğunu bilmediği, Toyota ilişkisinden bir haber olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Her geçen sene düşen satışlar ve piyasadan çekilen modeller nedeniyle internette bir avuç hayran ve bir adet delinin burada kendini kahrettiği bir hayran topluluğuna dönüşüyoruz yavaş yavaş. Oysa bu yola aşk ile çıkmıştım(k). Hala da buna devam ediyorum(z). Ama aşkımıza bolca arabesk katıldı yıllar içinde
Verecek, paylaşacak olumlu ve mutlu haber bulamamaya başlandı. Üstelik bütün bunlar ALJ Grup’un Türkiye’de daha da fazla yerleştiği ve Toyota Türkiye’nin de distribütörlüğünün alınması ile perçinlenen, Türkiye’ye daha fazla yatırım yapılacağının açıkladığı dönemde oluşan gelişmeler. Internet ortamında Daihatsu adına “okunabilecek değerde” Türkçe ne varsa, hepsi Daihatsu Aşkına tarafından yaratılmış olsa da, erişebildiğim kişi sayısı doğal olarak, ancak Daihatsu müşterileri olabiliyor. Daihatsu’nun bunun haricindeki kişilere, yani otomobil alım kararı aşamasındaki potansiyel müşterilere ulaşması gerekiyor. Bu bir günde olacak bir şey değil, aksine uzun soluklu bir süreç. Benim hayal kırıklığım sanırım, yılların bir nevi boşa geçmesi, düşen satışlarla beraber, zaten çok eksik olan, markanın ülkemizdeki tanınmışlığının da, günden güne artmak yerine azaldığını görmek zorunda kalmak.
Diğer yandan, Daihatsu’nun yaşadığı her tür zorluğu, hatta fazlasını yaşayan Suzuki markası bile (Daihatsu’nun en büyük rakibi) Daihatsu’dan iki kat fazla araç satar duruma gelmiş ülkemizde. Yapılan olumlu şeyleri elbette ki takdir ediyorum. Fakat büyük resme baktığımızda mühim olan araç satışıdır ve sebebi ne olursa olsun, araç satışlarındaki düşüş, bu resimde, maalesef gözden kaçmayacak kadar büyük yer tutuyor.
Sevgiler,
Umut
#22 Gökhan Hızal tarafından 05 Aralık 2009 - 13:05 tarihinde
Alıntı yap
Aslında Daihatsu tanınmıyor değil ama az. 102 yıllık bir firmadan bahsediyoruz. Ama bu firma özgür değil çünkü çoğunluk hissesi Toyota’nın elinde. Yeni modeller üretemiyor, teknoloji geliştiremiyor. Bu da Daihatsu’nun gündeme gelmesini engelliyor.
Diğer bir husus Daihatsu’nun Türkiye pazarına uygun araçlarının olmayışı. Şu an tek modeli Terios diyebiliriz. Ama Terios’ta gerçekten çok pahalı. Dizel motoru yok. Benzinli motor herkesin beğenebileceği bir motor da değil. Daihatsu Türkiye de illa ki reklam yapmayı biliyordur ve bunu istiyordur. Ama reklam yapacak araba yok ki.
#23 meric tarafından 05 Aralık 2009 - 12:52 tarihinde
Alıntı yap
burda bence en büyük sorun türkiye daihatsu yetkili firmasında.yıllar önce kia hiç ilgi görmüyordu fakat yetkili firma değişti.bir anda kia satışları patladı.heryerde sorento görüyorum.servisleride çok gelişti,çok modern oldu.bizim servisler ise bir kaçı dışında profesyonel daihatsu servisleri degil sadece yetkisini almışlar.
#24 Murat Fırat tarafından 05 Aralık 2009 - 08:36 tarihinde
Alıntı yap
Vallahi ben yazın aldım Daihatsu Cuore yi….Kendime soruyorum daha önce neden almadım diye…Yeni Sirion almayı düşünüyordum ama yazık oldu Türkiye çok şey kaybetti….Umarım tekrar dönüşü çok güzel reklam yaparlar da halkımız Daihatsuyu benimser….
#25 Umut-Gultekin tarafından 04 Aralık 2009 - 20:35 tarihinde
Alıntı yap
Buyurun size güzel bir örnek:
Suzuki Amerikan pazarında piyasaya yeni sunduğu Kizashi Saloon modelini, dişli rakipleri Audi A4 2.0T ve Acura TSX (Honda Accord varyantı) karşısında nasıl tanıtıyor:
Suzuki Showroom’una gidip kayıt formunu dolduran ve Kizashi ile deneme sürüşüne çıkan ve buna rağmen 10 gün içinde yukarıda listelenen bu iki rakip modelden birini satın alan herkese, Suzuki anında 100 Dolar nakit para veriyor.
Suzuki işte, Kizashi konusundaki iddiasını Audi ve Acura gibi markalara karşı, böylesine cesurca savunuyor.
Bir başka örnek de Türkiye’den: Doğuş Oto’nun naneli şeker Polo’nun yeni kasasını, pahalı maaliyete rağmen ve muhtemelen iyi satmayacak olmasına aldırmadan, 31.000 – 40.000 TL arasında değişen rakamlarla ülkemize getirmesi. Bu araç, bu fiyat etiketi ile ortada gezerken (şu ana kadar yollarda 5 tane gördüm), fiyatı 20.000 – 25.000 TL arasında değişen Sirion’un, yüksek maaliyet nedeniyle artık ülkemizde satılmıyor olması düşündürücü.
#26 Umut-Gultekin tarafından 04 Aralık 2009 - 15:46 tarihinde
Alıntı yap
Pazarlama konusundaki yetersizliğin planlama veya tecrübe eksikliğinden ya da beceriksizlikten kaynaklandığını düşünmüyorum. Anladığım kadarıyla oldukça düşük bir pazarlama bütçesi ile yapabileceklerini yapmaya gayret ediyorlar ve esasında Internet hariç pek çok mecrada az da olsa “var” Daihatsu. Yani başarılan bir takım şeyler var. Bunları göz ardı etmemek lazım. Diğer yandan benim uzmanlık alanım olan Internet hakkında konuşmak gerekirse; Daihatsu’nun bu alanda maalesef hiçbir faaliyeti yok desek yeridir. Internet’te tanıtım, diğer mecralara göre çok daha düşük bütçelerle, ölçümlenebilir ve çok daha etkin biçimde yapılabiliyor. Buna rağmen Daihatsu’nun Internet alanında yaptığı pazarlama kampanyaları son derece sınırlı çeşitlilikte ve genellikle eski teknoloji veya ilgi çekmeyecek türden kampanyalar. Bu konularda yapılabilecek -ve üstelik bütçesiz olarak- binlerce şey görüyorum işim gereği. Fakat sanıyorum ki Daihatsu’nun bunların önemini görmesi, Internet’e, yeni medyaya ve sosyal medyaya, yani; yeni pazarlama mecralarına kucak açması için daha fazla zaman gerekecek. Oysa müşteriler buralarda. Facebook’u en etkin biçimde kullanan milletlerden biriyiz ve Facebook’un nüfusu bu günlerde 350 milyon kişiye yaklaştı. Eğer Facebook bir ülke olsaydı, dünyanın nüfusu en kalabalık 3. ülkesi olurdu (Çin ve Hindistan’dan sonra). Müşteri burada olduğuna göre, Daihatsu’nun burada olmama lüksü yok. Ama şansa bakın ki, değil Türkiye, global olarak bile Daihatsu’nun Facebook’da bir sayfası bile yok. Şahsın biri, kimbilir ne zaman, kafasına göre bir sayfa yapmış ve öylece bırakmış, içine millet istediğini yazıyor. Oysa o sayfanın Daihatsu ile alakası bile yok. İsmi bile daihatsu yani küçük d ile… Diğer yandan Renault veya Volvo’nun bu alandaki çalışmaları takdire şayan. Ben üstelik bu konularda KARŞILIKSIZ OLARAK danışmanlık veya bizzat yardım teklif ettim Daihatsu’ya defalarca ama yanıt dahi alamadım. Demek ki, zaman herşeyin ilacı diyeceğiz. İlerleyen günlerde başka markaların güzel çalışmaları veya yukarıda saydığım mecralarda yapılabileceklere dair yeni yazılar da yazıyor olacağım. Abone olarak veya RSS ile takip etmeyi unutmayın
#27 Ali Özmutlu tarafından 04 Aralık 2009 - 15:11 tarihinde
Alıntı yap
ALJ Grup uyuyormu, yoksa paraları Dubai e mi gömdüler. 2010 için 300 bin dolar reklam bütçesi ayırsalar bu duruma düşmez bu marka.
ALJ ye sözüm,
içinizde bu işleri hesaplayan planlayan hiç mi bir müdürünüz, sorumlunuz yok. Varda bu kadar mı beceriksiz bu adamlar. Biraz reklamla bu millete eşşeği bile araba diye satan markalar var.
#28 yavuz tarafından 04 Aralık 2009 - 14:53 tarihinde
Alıntı yap
merhaba,
Daihatsu Avrupa ‘dada aynı durumda.
Belki bu fiyatlara satışlar firma için yeterlidir.
Fiyatların yüksek olduğunu düşüyorum, diğer arabalara kıyasla.
Materia örneğin, çok özel bir araba; çok yakıyor, genel servis, parça, 2. el satışı hep düşündürüyor.
hoşçakalın
#29 Selçuk tarafından 04 Aralık 2009 - 13:54 tarihinde
Alıntı yap
Yazıya katılıyor,markanın reklamlara ihtiyacı var fakat bu işin sadece reklamla çözülebileceğini sanmıyorum.Reklamların yanında daha fazla servis ağı kurulmalı ve piyasaya girebilmek için sert indirimler veya belli yerlerle anlaşmalar yapılarak arabaları sokaklarda görmemiz gerektiğini düşüyorum.Bende bir daihatsu(92 model) kullanıcısıyım yeni bir araba almayı düşündüğüm zaman bakıyorum servis ağı düşük geliyor şehirler arası yollarda veya herhangi bir yerde aracım arıza yaptığı zaman ne yapacağım nereden parça bulacağım diye kara kara düşünürüm gibime geliyor.Sadece bununla değil araçlar piyasada fazla bulunmadığı için ikinci el potansiyelide düşük aldığımda bir 5 sene sonra satayım denince satılmıyor,satılsada düşük fiyatlarda alıcı buluyor.Buna çözüm olarak daihatsunun ne kadar gücü kaldı bilmem ama ya sert indirimler yapıp piyasaya girmeyi denemeli veya çeşitli firmalara araç kiralama yöntemleri kullanmalı.Bunun gibi sebeplerle halkımız daihatsu markasını bilse bile araç almaktan çekiniyorlar.bilmiyorum daihatsu distribütörü toyotadan sonra daihatsunun yüzüne bakarmı oda ayrı bir mevzu(!)
#30 ali zilelioğlu tarafından 04 Aralık 2009 - 13:47 tarihinde
Alıntı yap
2 ay önce bende daihatsu markasıyla tanıştım, herşeyi bi kenara bırakın, daha bu markanın japonyada üretildiğinden bile kimsenin haberi yok…Göz göre göre dünyadaki en önemli ‘compact’ otomobil üreticilerinden birisini Türkiye de harcıyorlar…Kendi adıma ben artık aracıma toyota logosu yapıştırıp yolda soranlarla cebelleşmekten kurtulmayı planlıyorum
#31 kenan tarafından 04 Aralık 2009 - 13:27 tarihinde
Alıntı yap
Sevgili dostum “yerden göğe kadar” haklısın. Araba alırken aldığım arabayla ilgili soranlara açıklama yapmayacağım bir araba almayı düşünüyordum. Kadere bakın gittim “materia” aldım. 10 dakikada karar verdim. İnsanlara açıklama yapmaktan yoruldum. Yahudiye sormuşlar
-100 liran olsa ne yapardın?
- 99 lirasını reklama yatırıdım, demiş. İnşallah daihatsu kendini Türkiye’de ifade eder.
Selam ve sevgilerimle.
Kenan
#32 ELİF LARA GÖK tarafından 04 Aralık 2009 - 12:38 tarihinde
Alıntı yap
Aynen katılıyorum DAIHATSU’yu hala tanımayan insanlar var reklam yapılması şart öyle gazete ve T.V lerde kısa kısa reklamlardan bahsetmiyorum ciddi bir bütçe ayrılmalı ve ciddi T.V reklamları yapılmalı reklam olmadan bizler nekadar çabalasakta Daihatsu hep belli bir çizgide durur ve ilerleme potansiyeline sahip olamaz ve bayilerde yavaş yavaş kendilerine yeni markalar edinir Daihatsu’ dan ayrılmak zorunda kalırlar bu kaçınılmaz bir gerçek.
#33 Barış ÜRÜN tarafından 04 Aralık 2009 - 12:17 tarihinde
Alıntı yap
Evet yazıyı çok doğru buluyorum. Web Sitesini yaptığım daihatsu bayiside aynı durumda. Yıllık aidat öderken bile sıkıntıya düştüler.