1. vitese geçerken takılma baskı balata

Daihatsu'nun tutumlu şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Toyota Passo, Daihatsu Boon, Subaru Justy ve Perodua MyVi adları altında da satılmaktadır.

1. vitese geçerken takılma baskı balata

Mesajgönderen ddiibb tarih 28 Eki 2011, 11:37

aracım 76000 km de şu ana kadar baskı balata seti değişmedi serviste 80000 e kadar idare eder dediler ama 1. vitese geçerken takılma yaşıyorum sizce sorunun kaynağı nedir?
Kullanıcı avatarı
ddiibb

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 2. Nesil

Re: 1. vitese geçerken takılma baskı balata

Mesajgönderen serdarsword tarih 28 Eki 2011, 17:10

Baskı balata değilse diğer ihtimal 1.vites senkromeci.Parça pahalı değildir ama şanzuman işçiliği çok tutabilir.
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen argyle tarih 28 Eki 2011, 18:51

Serdar, arkadaşın bahsettiği olay şu olabilir:
Daihatsular'da bildiğim kadarıyla 2'den 1'e düşürürken, aracı oldukça yavaşlatmak (20 km/sa altı), devrini düşürmek (2000 hatta 1500 dev/dk altı gibi) gerekiyor. Yani motor freni yapacak kadar hızlı gidiyorsak, 1. vitese kolayca atamıyoruz vites kolunu, takılıp geçmek istemiyor gibi oluyor. Bu bende var, arkadaş Cuore'sinde de böyle olduğunu söylemişti. Araç duruyorken kolayca geçiyor ama 1. vitese.
Eğer böyle ise bildiğim kadarıyla bu normal, bir sorun değil. Yanlış mıyım arkadaşlar?
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen mirzacik tarih 29 Eki 2011, 09:16

Bu bütün arabalar için aynıdır, tekerlekler hızlı dönerken araba 1. vitese geçmez, kural budur.Çünkü düşünün 5. vitesten yanlışlıkla 1.vitese attınız araba ne olur?bu sonuç 4., 3. vitesler içinde aynıdır.Araba durma noktasına gelene kadar 1. vitese atamassınız, atmamalısınız..
mirzacik

Mesajgönderen argyle tarih 29 Eki 2011, 16:47

Burada hoşgeldin diyorum öncelikle.
Dostum bizimki çok sert, onu kastetmiştim. Başka arabalarda bu kadar sert değil 1. vitese geçiş, daha yumuşak geçilebiliyor. Uygun hızla giderken 5'ten 4'e, 3'ten 3'e, 3'ten de 2'ye geçilebiliyor ya hani, çok sorun olmuyor geçiş; ama 1'e geçmek çok mümkün değil, onu diyorum. Bu sanıyorum, dediğimiz gibi 1. vitesin hız-devir aralığının oldukça düşük olmasından kaynaklanıyor.
Yine Daihatsular'ın genelinin vites kollarının çok yumuşak olmadığını farketmiştim. Denediğim Toyota Corolla, Hyundai Accent çok yumuşaktı misal, oyuncak gibiydi, eliniz çarpsa kendisi atıvericek vitesi gibiydi. Ha, bence bu çok iyi olmayabilir.
5'ten 1'e (yanlışlıkla bile olsa) geçmek bayağı bir maharet ister herhalde :) . 3'ten 4'e geçeyim derken kayıp 2'ye geçilebilir ama :), yanyana olan viteslerde bu mümkün.
Yine şöyle birşey okumuştum; genelde geri vitesler (her marka manuel araçların genelinde) sorunlu imiş, arada geçmeme problemi olabiliyormuş. Bende oluyor, baktım park sensörü ötmüyor (zaten anlayabiliyorum da geçmediğini), ayağımı debriyajdan çekip tekrar basıyorum ve geri vitese atıyorum, geçiyor. Buna ne diyorsun? Sende biraz tamircilik var galiba, arada yardımcı olursun artık bizlere yeni üyemiz olarak.
Görüşmek üzere.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen mirzacik tarih 29 Eki 2011, 22:50

öncelikle hoşgeldim evet :) bu forumda çok yeniyim çünkü diğer arabamı sattım ve kendime ait olan ww.fordkam.com isimli forum sitesini kapatara 2006 model 2. nesil bir sirion sporty aldım.Tamirciliğe yatkınlığım yok aslında sadece araştırıyorum,inceliyorum ve harekete geçiyorum :) bu arabalar otomatik debriyaj olmadığı için sanırım o 1. vitesteki devir aralığı ayarlanabilir.ben ayarladım ve eskisi kadar sert değil.vites geçişleri sert evet ama hyundai eralardaki gibi tak tak yapmıyor geçerken, ben o sesi sevmiyorum:) 5 ten 1 e atan arkadaşım olmuştu diğer forumda.vites kutusu dağılmış motor kol çıkarmıştı ordan biliyorum :) ayrıca 1. vites çok zor durumda kalınmadığı sürece bence sadece ve sadece kalkarken (yani tekerlekler tam durduğu zaman) kullanılmalı.çünkü araba herzaman en fazla devrini kalkarken ve genelde 1.viteste yapıyor.yağlanma en az soğukken ve böyle zamanlarda oluyor.o yüzden 2. vites bizim için herzaman kasis ve diğer yavaşlama durumlarında tercihimiz olmalı diye düşünüyorum.
mirzacik

Mesajgönderen argyle tarih 01 Kas 2011, 17:05

mirzacik yazdı:bu arabalar otomatik debriyaj olmadığı için sanırım o 1. vitesteki devir aralığı ayarlanabilir.ben ayarladım ve eskisi kadar sert değil.

Nasıl ayarladın?
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen mirzacik tarih 01 Kas 2011, 22:28

Akünün sağ çaprazında aşağıda bir ayar vidası var.
mirzacik

Mesajgönderen argyle tarih 05 Kas 2011, 13:41

Abi tam olarak neyi ayarladın yani? Eskiden nasıldı, sen ne hale getirdin?
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen mirzacik tarih 06 Kas 2011, 11:13

Sen ustana git debriyajı ayarlatmak istiyorum de o sana gösterir.debriyajın aşağıda veya yukarıda kavramasını ayarlıyosun ordan .ok?
mirzacik

Mesajgönderen argyle tarih 07 Kas 2011, 03:28

Hah! Şöyle desene.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen mirzacik tarih 07 Kas 2011, 14:59

:) anlatamadım kusura bakma :)
mirzacik

Mesajgönderen enis tarih 18 Oca 2012, 14:40

Selamlar ben de yeni katıldım aranıza geçen hafta aldım 1.3 sporty mi. Çok hoş bir araç iyiki tercihim bu yönde olmuş.
Benzer sorun bende de var ve aynı şeyi 2. viteste de yaşıyorum. sanki orada bir çıkıntı varmışta vitesi atarken oraya denk gelince takılıyorda geçmiyormuş gibi. Hem 2. viteste hem de 1. viteste var bu.
sadece kasis vs. için yavaşladığımda değil misal ışıklardan kalkarkende 1. vitese geçişte sıkıntı yaşayıp korna yediğim oldu. Her zaman değil ama %20 bu sıkıntıyı yaşıyorum. debriyaj da biraz sert geldi bana ilk başta, alıştım şimdi birazcık ama yinede sert.
şanzıman yağıyla falan ilgisi olabilirmi bunun var mıdır bir öngörünüz? Nasıl giderebilirim bu problemleri?
Şimdiden teşekkürler.
enis

Mesajgönderen argyle tarih 18 Oca 2012, 15:49

Vites kolunu çok fazla sola dayamaktan kaynaklanıyor olabilir. Ben de böyle alışmışım, bazen 1. vitese alırken takılıyor gibi geliyor ama aslında benden kaynaklanıyor. Araç duracak kadar yavaşlamadıktan sonra 1. vitese geçmez zaten.
Debriyaj balatasının ömrünün bittiği şöyle anlaşılır: Torku yüksek olan bir viteste (mesela 1. viteste) ani gaz verme durumunda devir birden yükselir ancak araç devire oranla hızlanmaz. Ya da gaz pedalına birden basılıp çekildiğinde motorun bu sarsılmasına debriyaj ayak uyduramaz ve yine devire oranla gitmeyen bir araç tablosu ortaya çıkar.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen ddiibb tarih 18 Oca 2012, 20:12

argyle haklısın bu başlığı açtıktan sonra gözlemlediğim seninde söylediğingibi 1.vitese takarken vites kolunu fazla sola dayıyormuşum. şimdi fazla dayamıyorum hiç problem yok.
Kullanıcı avatarı
ddiibb

Sonraki

Dön Sirion (2. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir