aigle1903tr yazdı:teriosumuza cok ciddi bir rakip geldi. cherry marka cin mali arazi araci. sitelerini inceledim. motoru bizimkinden guclu fiyati da daha ucuz

terios da yenilik olmazsa piyasada cok ama cok arkalarda kalir. hala yeni terios tan bic bir bilgi yok

Çin Malı deyip küçümsemek istemem tabii. Çin büyük bir millet ve bize kıyasla birçok şeyi daha doğru yapıyorlar. Ucuz ve kıytırık ürünler üretiyor olabilirler ama inanılmaz fiyat avantajları ile tüm dünyayı domine etmeyi bildiler. Bunun yanı sıra dünyadaki her konudaki neredeyse bütün büyük şirketlerin artık Çin'de fabrikaları var (buna otomotiv dahil) ve ucuz iş gücü avantajını kullanarak aynı kalitede ürünlerini Çin'de üretiyorlar. Dolayısı ile önünde sonunda Çin'in isminin mutlaka kalite ile anıldığı günleri de göreceğiz ama Cherry ve araçları için şu an bunu söylemek mümkün değil.
Hele ki bence Cherry'i Toyota'nın kardeşi Daihatsu ile karşılaştırmak hiç doğru olmaz. Elbette ki biliyorum kalite olarak karşılaştırmıyorsunuz. Fiyat olarak karşılaştırıyorsunuz. Ama bu konuda da yapacak birşey yok. Ben zannetmiyorum Daihatsu'nun sırf Cherry piyasaya girdi diye fiyatlarını ciddi miktarda indireceğini-indirebileceğini çünkü herşeyden önce bugünkü satış fiyatı 33.975 YTL olan 1.3 Terios'un gerçek satış fiyatı 21.016 YTL. Aradaki 12.959 YTL'yi vergi olarak ödüyoruz. Durum bu iken, yani Daihatsu zaten koca arazi aracını 21.000 YTL'ye satıyor iken daha ne kadar indirim yapıp rekabet edebilir ki? 2.000 YTL indirse aracın fiyatı 31.975 YTL olacak ve yine rekabet etme şansı kalmayacak. Bence Daihatsu fiyat politikası konusunda Cherry ile rekabete gitmeyecektir. Nasıl diğer markalar Lada ve Tata ile rekabet etmiyor, onlar ayrı bir kulvarda koşuyorlarsa, bence aynı yapı Cherry için de işleyecektir.
Bir de anlamadığım birşey var

Biz Daihatsu hastalığı yüzünden internet'in altını üstüne getiriyoruz, şirket haberlerini hatmediyoruz, fuar raporlarını ezberliyoruz falan ama hiçbir yerde sizin hayalini kurduğunuz özelliklere sahip bir Terios'dan bahsedildiğini hatırlamıyorum. Siz bu özelliklere sahip bir aracın geleceğini bir yerde mi okudunuz?
Çünkü benim bildiğim kadarıyla Daihatsu'nun hybrid çalışmalarını hızlandırmak ve hatta bunu Avrupa pazarına taşımak gibi bir niyeti yok. Aksine Avrupa pazarı için süratle Dizel motor geliştirme çabası içindeler. Hybrid motorlu Daihatsu Hijet'ler Japonya'da satılıyor ama bunların motorları minicik-benzinli. Yani Türkiye şartlarına uygun araçlar değiller. Kaldı ki hybrid motora sahip bir aracın satış fiyatı normalinin iki misline yakın olduğu için, böyle bir araç geliştirilse dahi, yüksek fiyatından dolayı Türkiye'ye getirileceğini hiç zannetmiyorum.
Benim şahsi tahminim; gelecek senelerde Daihatsu'nun Avrupa pazarına hybrid yerine dizel modeller soktuğunu göreceğimiz yönünde. Daihatsu için Hybrid bir sonraki aşama olabilir diye düşünüyorum...
Diğer yandan 2012'ye kadar tüm modellerde 3D holografik dijital kadranları yaygınlaştıracaklarını açıklamış olmaları bile otomotiv dünyasında çok ses getirdi. Söylediklerinizin gerçekleşmesini can-ı gönülden dilerim tabii ama bunlar söylediğiniz zaman dilimi içinde olursa Daihatsu markası Toyota Group içinde olması gerekenden daha farklı bir pozisyona sokulmuş olur ki bu global bir karardır. Yani böyle bir değişikliğin yapılacağını zannetmiyorum. Toyota Daihatsu'yu ya satar (Allah korusun), ya da her zaman kendi araçlarına biraz daha ucuz bir alternatif marka olarak el altında tutar.
Ayy ister misiniz Daihatsu'yu da hintliler alsın. Ağlarım vallahi. Dur canım nerden geliyor aklıma böyle kötü düşünceler. Bir çimdik atayım kendime en iyisi!