95,97,98,100 ....

Otomobillerle ilgili her türlü teknik konuya dair paylaşımların adresi.

95,97,98,100 ....

Mesajgönderen ilker tarih 28 Ara 2007, 16:41

Arkadaşlar,

Forumda okuduğum kadarıyla benzinin oktan sayısının arabanın performansına direk etki eden bir olgu olduğu sanılmaktadır. Daha sade bir ifade ile 100 oktan benzin koyduğunuz bir arabanın 0-100 km akselerasyonu bir anda 95 oktana kıyasla 1 saniye daha iyi olmaz. Çünkü oktan, benzinin patlamaya karşı direncinin bir göstergesidir. Ha deponuza benzin yerine saf alkol koyarsanız araba olduğu yerde şahlanır ve roket gibi fırladıktan sonra gözden kaybolur... Ama 10 km ileride motor parçalarını lego gibi birleştirmeye başlarsınız. Bu ayrı bir durum :)

Açıklama : Benzinli motorlarda özellikle yüksek devirlerde, benzin , bujiler ateşleme yapmadan önce kompresyonun ve sıcağın etkisiyle patlar ve bu sırada da ateşleme olur aynı zamanda. Buna detonasyon deniyor.Yani benzinin ateşlemeden önce kendiliğinden patlaması. Bunu önlemek için de oktan sayısı yüksek benzin kullanılıyor işte.

Örnek : Hepimiz yapmışızdır, cetvelin delik olan kısmından bir kalem geçirerek merkez kaç kuvvetinden yararlanarak cetveli döndürürüz. Gittikçe hızlandırmaya başladığımız sırada öyle bir an gelir ki, döndürme kuvveti frekansını ayarlayamayız ve bir anda frekans boşluğuna düşeriz. Böylece cetvelin dönüşü aniden durur veya saçma sapan bir dönüş içine girer.

Belki çok anlaşılır bir örnek olmadı.( herkes benim gibi cetvel çevirmemiş olabilir :) ) Ama aklıma daha uygun bir örnek gelmedi. İşte tıpkı örnekteki gibi, motorun güç aktarımını kesintisiz ve en rantabl şekilde aktarabilmesi için benzindeki patlama direncinin yüksek olması tercih edilir. Ben bu bilgileri öğrenmeden önce 100 oktan benzinin arabamı Ferrari yapacağını sanmıştım ama kullanıp da V-Power-ı hüsran olunca neymiş bu oktan meselesi diye araştırdım 2 sene evvel :)

Yüksek devirlerde işe yarıyor evet... 1 depo benzindeki fiyat farkını göze alıyor ve 6.000 rpm den önce vites değiştirmiyorsanız faydalı. Ama 97, 98 falan değil direkt 100 oktan alacaksınız ki hakikaten işe yarasın.

Kim kullanır, kim kullanamaz ? : Herkes kullanabilir. No limit ! Kurşunlu ve kurşunsuz benzinden söz etmiyoruz. Ki kurşunlu zaten tarih oldu. İkisinin satıldığı tarihlerde kurşunlu benzin kullanan araçlara kurşunsuz benzin tavsiye edilmiyordu çünkü teknolojileri zayıftı. OKTAN farklı bir kriterdir.

Sirion neden 95 RON ve üzeri tavsiye ediyor ? : Çünkü arkadaşlar, diğer arabalar 6.500 devirde red line a girip devir kesiciye yakalanırken SIRION için daha 1000 devirlik ilave bir güç potansiyeli kısıtlama yapılmadan bizlere sunulmuş... Basın diyor adamlar, altınızdaki makineye vız gelir. E hal böyle olunca da, " basın ama, benzininiz 95 oktan üzeri olsun ki 6000 devirden sonra motoru detone edip bu keyiften mahrum kalmayın "

Saygılarımla,

ilker
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 28 Ara 2007, 21:15

Harika bir yazı. Sağol İlker :)

Bu arada ben de bir hatırlatmada bulunayım: 97 oktan olarak satılan benzinler esasında katkılı 95. Zaten tam olarak faydasını ispat edememiş olacaklar ki, bazı markalar artık "97" yerine "katkılı 95" diyorlar.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Daihatsu
Model: YRV Turbo

Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir