ABS çok gerekli!!!

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

ABS çok gerekli!!!

Mesajgönderen argyle tarih 01 Tem 2011, 23:12

Yaşayarak öğrendim. Döner kavşakta yandan gelen hayvanın biri hiç hız kesmeden önümden küt diye geçince (yol hakkı benimdi) freni kökledim, ABS devreye girdi ve tak tak tak arabayı durdurdu. ABS olmasa kesin çarpmıştım. Bosch'tan Allah razı olsun :)
Sonra Sayın Gültekin'in seneler önce şuradaki yazısını okudum, o da yaşayarak öğrenmiş ve fikir değiştirmiş, gülümsedim:
http://forum.donanimhaber.com/m_9875403/tm.htm
Sayfanın sonunda yer alan 19 Şubat 2007 10:35:10 ve 20 Şubat 2007 11:04:40 tarihli yazdıkları.
Kazasız belasız sürüşler, sevgiler.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: ABS çok gerekli!!!

Mesajgönderen ozgursula tarih 04 Tem 2011, 10:20

Aman kardeşim Allah kazadan beladan korusun. Geçmiş olsun. O tür hayvanlar her yerde çıkabilir o ayrı konu.

Bu mesajı da bilgilendirme açısından ben ekleyeyim:

ABS çok önemli bir sistem olmakla birlikte en büyük avantajı fren esnasında dreksiyona yön verebilmektir. Yani ben frene bastım; arabam normal frenli bir araca göre çok daha iyi duracak diye bir beklentinden ziyade; panik fren esnasında direksiyon hakimiyetinin hala sizde olduğunu unutmamak gerekir.

Abs olmayan bir araç ani frende kızakladığında direksiyonu her ne kadar çevirseniz de araç düz giderken, Abs fren sistemine sahip olan bir araç önüne çıkan engeli freni brakmadan direksiyon manevrasıyla aşabilir.

Bir de Abs fren sistemi olan araçlarda panik frende pedala sonuna kadar basılmalıdır. Diye biliyorum. Yanlış biliyorsam affola :D.

Bu mesajı yazma sebebim; bazı insanlar ilk panik fren yaptıklarında ABS vuruntusunu hissedip telaşlanıp ayağını frenden çekmeleri olabiliyor. Eşim de bir gün, yağmurun yeni yağdığında frene basmış :D Abs devreye girince takır tukur seslerden baya bir ürkmüş. Dedi ki; bugün yokuş aşağı iniyordum yağmur yeni yağmaya başlamıştı frene bastım o sırada arabanın altından sesler gelmeye başladı. Arabanın altına taş falan girmiş gibi takır tukur taş yuvarlanma sesi gibi birşeydi :D benzetmesi beni kopardı. Abs'nin devreye girme anında nasıl bir ses geleceğini nasıl tepki verilmesi gerektiğini bilmeyen insanlara anlatmakta fayda var. Ben anlatmamak gibi bir hataya düşmüştüm. :mrgreen:
ozgursula

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 04 Tem 2011, 15:29

Hatta ek olarak şöyle bir durum var. ABS olmayan model ABS olan modelden 1-2 metre önce duruyor. Yapılmış birçok test var ama ABS hayat kurtarır, manevra kabiliyeti tanır bu da birçok güevnlikten önemlidir.
YağmurAdam

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen ozgursula tarih 04 Tem 2011, 15:52

Yok zaten mesafe konusuna deyinmedim, özellikle kuru asfaltta abs'siz bir modelin daha iyi olduğunu duymuştum. Ama test etmedim.

Ancak discovery channel de bir test görmüştüm konu ile alakasız. Üzerinde 25 ton yük olan bir tır, tranporter ile aynı mesafede durabiliyor :D
ozgursula

Mesajgönderen argyle tarih 04 Tem 2011, 20:04

Abi, sağol.
ABS olayını bayağı bir okumuştum ben, pedala sonuna kadar basmak gerekli devreye girmesi için zira hızla giderken ani frende devreye giriyor. Şöyle işliyor; ani fren yapınca tekerlekleri kazıklayıp aracı kaydırarak durdurmuyor, amaç bunu engellemek zaten, fren tekerleklere dokunup bırakarak dokunup bırakarak, dolayısıyla dönüş hızlarını hızlıca azaltırken dönmelerine de izin vererek durduruyor, böylece araç kaymıyor. ABS'siz bir araçtan daha kısa mesafede durdurduğu da gerçek. Ki zaten benim tecrübemde de bunu hissettim, yoksa kayarak sağ arka tarafına geçirmiştim o öküzün. Dediğiniz, fren esnasında manevra yaptırabilme olayı da gerçek. Yaşamamış arkadaşların da bilgisi olsun: Hızlı giderken aniden freni kökleyince ABS devreye giriyor, "tak tak tak tak tak!" diye bir ses geliyor ve aracı biraz sarsıyor ama şahane durduruyor. Bu ses ve sarsıntıdan ötürü panikleyip ayağınızı frenden çekmeyin, çekerseniz n'olur bilmiyorum ama sanırım araç yola devam eder. Tabii, bizim memlekette ABS'nizin olması çok iyi birşey ama arkadan gelen öküzler takip mesafesi bırakmadıkları için arkanızdan "dat dut!" korna çalan da bir sürü sığır çıkıyor. Kazasız belasız sürüşler.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen ozgursula tarih 05 Tem 2011, 14:17

Velhasıl ABS hakkaten önemli.
ozgursula

Mesajgönderen anzerli tarih 07 Tem 2011, 23:33

ABS nin yanında ESP de çok gerekli. ALLAH kaza bela vermesin...
İyiler Daima Kazanır...
Kullanıcı avatarı
anzerli

Mesajgönderen tenay tarih 14 Tem 2011, 01:24

abs var esp var baktın durmadı klimayı aç tak diye durcak :)
klima açınca bi yığılıyo bizimki bu bir problem mi acaba?
tenay

Mesajgönderen ozgursula tarih 14 Tem 2011, 09:58

Klima gücünü motordan aldığı için arabayı kopmresör'e bindirdiğinizde klimayı açarsanız hakkaten araba daha çabuk yavaşlar. Özellikle uzun ve kompresöre bindirerek inilen yokuşlarda deneyebilirsiniz.
ozgursula

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 14 Tem 2011, 22:20

Ben genelde yokus asagi inerken fren kullanmak yerine klimayi sonuna kadar aciyorum az da olsa ise yariyor.
YağmurAdam

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen anzerli tarih 15 Tem 2011, 21:54

ilginç bende bundan sonra yokuş aşağı inerken klimayı açayım bari :)
İyiler Daima Kazanır...
Kullanıcı avatarı
anzerli

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir