ABS İkaz Lambası Sönmüyor

Daihatsu'nun tutumlu şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Toyota Passo, Daihatsu Boon, Subaru Justy ve Perodua MyVi adları altında da satılmaktadır.

ABS İkaz Lambası Sönmüyor

Mesajgönderen Spica tarih 13 Eyl 2010, 10:48

Arkadaşlar merhaba;

Dün yolda giderken Sirion 2007 AT aracımın ABS ikaz lambası yanmaya başladı ve öyle kaldı, hala sönmedi, neden olur? Böyle bir şey tecrübe eden var mı aranızda? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Not: Dün sabah - öğlen İstanbul Anadolu yakasında yoğun yağış vardı ve arabamız bayağı suya maruz kaldı.

şimdiden teşekkürler,
Kullanıcı avatarı
Spica

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 2. Nesil

Re: ABS İkaz Lambası Sönmüyor

Mesajgönderen ozgursula tarih 13 Eyl 2010, 11:35

Serviste bilgisayara bağlatın sensörlerle alakalı bir durum olabilir önemli bir sorun değildir muhtemelen.
ozgursula

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen bfd tarih 13 Eyl 2010, 23:01

akünün (-) kutup başını çıkartın 5 dk. bekleyin yeniden takıp test edin hala sönmemişse serviste computer testitden geçirin..
sirionSporty103
Kullanıcı avatarı
bfd

Mesajgönderen Spica tarih 14 Eyl 2010, 11:41

Arkadaşlar, ilgi ve alakanız için çok teşekkür ediyorum. Arabayı bugün eşim kullanıyor, akşam denemeler yapacağım, umarım düzelir :( yoksa haftasonu servis yolu görünüyor...

Not: Dün vites boştayken (N) ve araç duruyorken frene sert bastım, önce ESP ışığı bir kaç saniye yandı sonra ABS ışığı söndü, kontağı çevirince de ABS ışığı yanmadı ama bu sabah yola çıktıktan 1-2 km sonra ABS ışığı tekrar yanmaya başlamış :?
Kullanıcı avatarı
Spica

Mesajgönderen FaTiH tarih 14 Eyl 2010, 12:23

Aracin km.si kac binde acaba?Balatalar belli bir seviyenin altina dustuyse de sozkonusu ikaz lambasi yanabilir.Fren sisteminiz klasik,mekanik usul oldugundan yine tutacaktir ancak ilk gunku performansinda olmayabilir ya da ihtiyac aninda ABS devreye girmeyebilir..Ciddi ve cok masrafli bir sorun oldugunu sanmiyorum, bu acidan endiselenmeyin...
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen atelci tarih 05 Eki 2010, 18:37

benim de aynı şekilde abs ikaz lambası yandı ve abs devre dışı kaldı. aracı yıkamaya vermiştim. debriyajın solunda kapının yanında döşemenin altında abs ile ilgili bir soket var. oraya su kaçmış.(hoş aracın içinde suyun ne iş var ama) servise götürdüm 50 lirama maloldu orayı kurulayıp tekrar soketi taktı sadece bir de servise gidiş benzin parası (tokat-sivas). neyse benim problemimin sebebi oto yıkama idi belki yardımcı olur yazdığım bilgiler iyi akşamlar...
atelci

Mesajgönderen Spica tarih 11 Ara 2010, 15:27

Merhaba arkadaşlar;

Bilgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Bugün 30.000 km bakımı için Daihatsu Akyıldız'daydım, maalesef problem devam ediyor. Bilgisayara bağladılar ve problemin arka sağ tekerlekten kaynaklandığını söylediler, teferruatlı analiz ve çözüm için haftaiçi arabayı servise bırakmamın daha iyi olacağı söylendi. Bilgisayara bağlandığında hata koduna dikkat ettim C0215, internette araştırdığımda "left rear speed sensor" problemi çıktı, çözümü hakkında bilgim yok, inşallah kolayca çözülebilir bir şeydir, çok canımı sıkmaya başladı :cry:
Kullanıcı avatarı
Spica

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 11 Ara 2010, 16:23

Arıza kodunuzun açıklaması: Sol arka hız sensör problemi. En fazla sensör bozulmuştur. Çok çok büyük masraf açacağını sanmıyorum. Basit bir soket oksitlenmesi bile olabilir.

Yalnız dikkat, arıza kodu sol diyor, servis sağ. Bence arıza kodunu doğru hatırladığınızdan eminseniz ısrarla sorunun solda olduğunu söyleyin.

Gerçi neye göre sol, neye göre sağ (arabaya önden mi, arkadan mı baktığınıza göre değişir) belki de önden bakılması gerekiyordur.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen Spica tarih 12 Ara 2010, 01:00

Umut Bey merhaba;

Moral dolu açıklamanız için çok teşekkür ederim, umarım ciddi masraf çıkartmaz. Yalnız şu hata koduyla ilgili nüans servisin yeterliliği konusunda kafamda bugün ne yazık ki bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Neden derseniz araba bilgisayara bağlandığında gördüğümden eminim C0215 kodu çıktı hatta karşısındaki metinde RL wire rope / short yazıyordu. Tabi orada RL'nin ne olduğunu anlayamadım ama servis müdürü de kontrolü yapan ustayla sağ mı sol mu tereddüte düştüler (eksi puan!) sonra RL'nin R'sini Right'a (sağa) yorup sağ tekerleğe yoğunlaştılar, hatta arabayı kaldırıp sağ tekerleğe tekrar tekrar baktılar, halbuki (eve gelip araştırma yapınca öğrendim ki) RL, Rear Left'in (arka sol) kısaltması, ben de rutin bakımı zaten yaptırdığım ve kar yağışı altında bir an önce evime dönmek istediğimden haftaiçi bir gün ABS problemini çözmek için arabamızı bırakmak üzere anlaşarak servisten ayrıldım.. ama bu olanlara küçük bir skandal diyebilir miyiz?
Kullanıcı avatarı
Spica

Mesajgönderen Spica tarih 20 Ara 2010, 18:40

Nihayet söndü :) yoğun yağışlı bir eylül gecesinin sabahında yanmaya başlayan ve uzun süre sönmeyen ABS ışığım nihayet kendi kendine söndü, geçtiğimiz haftalarda serviste sensörlere bakmışlar, hata mesajına karşım hafızayı sıfırlamışlardı, test sürüşüne çıktık yine yandı, sürüş sonunda servise getirip tekrar baktırdık, yapılan işlemleri tekrar uyguladılar ve o günden sonra hep yanacak diye endişeyle beklediğim ışık bir daha hiç yanmadı, ABS'de de problem yok, nazar değmez, bir daha yanmaz inşallah :)
Kullanıcı avatarı
Spica

Mesajgönderen Spica tarih 21 Ara 2010, 15:47

Merhabalar;

Artık bu konuda ihtisas sahibi olduğum için daha sonra ABS sorunuyla karşılaşacak arkadaşlara yardımcı olması açısından şirketimizdeki mühendis arkadaşımın yazdıklarını teknik detaylarıyla noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyorum:

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1- Sensörün kendisinde

2- Sensörden beyne giren hatta

3- Sensörün okuduğu rotorda

4- Sensörün montajında

Arızalar olabilir. Hepsine teker teker bakılması gerekli.

Sensörün çalışma prensibi: Beyinden gelen akım sensörden geçiyor ve tekrar beyne gidiyor. Makina hareket halindeyken bu rotor dişlilerini gördükçe akım değişiyor ve bu sayede tüm lastiklerin kaç devir yaptığı anlaşılıyor.

Bir test cihazı var. Bununla sensörde arıza olup olmadığını bir prosedür uygulayarak kontrol edebiliryorsun.

Hattı kontrol etmen için ohm metre ile kısa devre kontrolü yapman gerekli. Beyne giren kablo ve çıkan kablo belli.

Olması gereken montaj şeklini de göstermiş. Biraz kayık ise tam okumaz demiş

Rotorda hasar var ise mokoko demiş.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

üzerine yorum yaptığı C0215 kodlu dosyanın linki (google'da C0215 yazarak rahatlıkla bulunabiliyor) aşağıdaki gibi:

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Kt5BaY9wwjIJ:highlanderclub.ru/files/manual/04/20zww400/c021033s.pdf+c0215&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESjiZCieAQbHoH-ju8blIuY_V79Ex1l5YQgUMpXqn52HQPzgRTOqqq0u-L_MDBevb08D61katlPn6WGncZJrgmoE5A3uLlX6idggyGLW8KR_Np5T2a78XcQFHSbAaDlgt6zhY9Do&sig=AHIEtbT_dZb6HqLweovfRSpi8Q3ysq159A&pli=1
Kullanıcı avatarı
Spica

Mesajgönderen baraquda13 tarih 17 Oca 2011, 00:17

Herkese merhaba benim aracımda da aldığımdan beri ABS dönem dönem sorun çıkartıyor son 3 aydır bir yandı bir daha ne yaptıysam yaptıysam sönmedi.
Benim tahmin ettiğim akadrıyla aracı yıkatınca bir yerlerden sensör soket yada vs. gibi aparatlar su ile temas ediyorki araçta ABS devre dışı kalıyor.
Sonuçta 50,000 km bakımı için servise götürecem bakalım ne olacak ama bir çoğumuzun aracında böyle sorunla karışlaşmak ilginç.
Sirionumu alalı neredeyse 1 yıl olacak ama benim gördüğüm sorunlar arasında:

ABS devre dışı kalması (artık bu işe sinir oldum aylardır sönmüyor servise gitmek için vaktim yok)

Camlar yarım açıkken kapı açıp kapatırken camlar kırılacakmış gibi yerinden oynuyor.

Kapı içi plastik akasam camı sonuna kadar kapatınca resmen esniyor.

Benden önceki sahibi vitese ne yaptıysa artık bilmiyorum vites kolu acayip hareketli birde 3 vitese takınca resmen vites kolundan titreşimden dolayı tıkır tıkır ses galiyor. Debriyaj acaip sert daha 35,000 km de debriyaj bitmesi üzücü 600 tlden fazla masraf açar.

Bu kadar kaliteli bir araçtan bu kadar basit ama bir o kadarda sinir bozucu sorunlarla karşılaşmak çok üzücü.
baraquda13

Dön Sirion (2. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir