Ağır Bakım ve Yedek Parçalar hakkında

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Ağır Bakım ve Yedek Parçalar hakkında

Mesajgönderen argyle tarih 02 Ağu 2011, 18:22

Arkadaşlar merhaba,
1. nesil düz vites LPG'li Sirion'um var; 90000 km bakımım yaklaşıyor. Eminim pekçoğunun cevabı forumda farklı yerlerde yer alıyordur ama ben bir araya toplayalım istedim. En sonunda da gelen bilgileri bir tablo haline getirip buraya koyacağım. Sormak istediğim şu:
http://www.daihatsu.com.tr/pdf/periyodi ... ablosu.pdf
linkindeki tabloda (90000 km bakımı en ağır bakım olarak göründüğü için) yer alan parçalardan servis dışında bulabildiklerimizi marka model belirterek, orijinal mi yan sanayii mi diye söyleyerek ve nereden aldığınızı/bulabileceğimizi bildirirseniz ben hepsini bir araya bir tablo halinde toplamak istiyorum, bunun hepimize büyük faydası olacağına inanıyorum. Yakın zamanda bu parçaları değişmiş arkadaşlar fiyatlarını bildirirse bu da harika olur. Hatta bu tabloda yer almayan parçalar ve aksesuarlarla ilgili bilgiler de olur. Hatta şöyle bilgiler de iyi olur (örnek): "Servisler ısrarla Shell 10W-40 motor yağı koymak ister ama ben 5W-30 Castrol Edge tam sentetik yağ tavsiye ederim." (tamamen attım, ifadeler yanlış olabilir, yağlar hakkında pek bilgim yok). Ve hatta, yine misal "motor yağını şu fiyata Bostancı oto sanayiide bilmem nerede değiştirttim." şeklinde bilgiler de olur. Yani; ne biliyorsanız hepsini bir araya toplamaya niyetliyim, dediğim gibi bir tablo halinde en sonunda buraya koymak istiyorum. Sadece 1. nesil Sirion'la ilgili ama, diğer modelleri onlara sahip arkadaşlar yapsın.
Sayın Gültekin, böyle bir tablo/toplu bilgi silsilesi sitede var da ben göremediysem affola, yerini bana da gösterip başlığımı kaldırabilirsiniz.
Teşekkürler.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: Ağır Bakım ve Yedek Parçalar hakkında

Mesajgönderen serdarsword tarih 02 Ağu 2011, 19:07

AÇIKCASI ŞİMDİYE KADAR YAPTIRDIĞIM BAKIMLAR DA HEP ORJİNAL PARÇA KULLANDIĞIM İÇİN VE YAN SANAYİ PARÇA BULAMADIĞIM İÇİN KENDİ ADIMA BİR ŞEY SÖYLEYEMEYECEĞİM.
YAĞ KONUSUNDA HER SERVİS KENDİ ÇALIŞTIĞI MARKANIN YAĞINI ÖNERİYOR AÇIKCASI.MİSAL ANTALYA DA İKİ SERVİSİMİZ VAR BİRİ CASTROL KULLANIYOR BİRİ OPET.İKİSİDE 10W40 ÖNERİYORDU.
YAN SANAYİ OLARAK KABUL EDERSEK YED MARKA AÇIK HAVA FİLTRESİ KULLANIYORUM GÜZEL DE SES VERİYO :lol:
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 03 Ağu 2011, 09:09

Hava filtresi, yağ filtresi gibi unsurlar zaten ucuz ve orjinal kullanmakta fayda var. Buji(ben iridium almıştım), fren balatası, silecek de farklı markalar kullanılabilir muadil olmak ve kaliteli olması şartıyla. Yoksa balata örneğinde dandik balata diskinize zarar verebilir.

Yağ olarak sadece bir öneride bulunmak istiyorum. Tam sentetik kullanmak daha fazla koruma sağlıyor. 10/40 yerinde 5/40 yada 5/30 tercih edilerek tam sentetik kullanmanız daha yerinde olur.

Km olarak aracınız 50bin üzerindeyse ve Antalya gibi sıcak biryerse 5/40 daha uygun. Son olarak sık sık yağ markanızı yada ısı değerlerini değiştirmeyiniz.

İyi günler dilerim..
YağmurAdam

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen FaTiH tarih 03 Ağu 2011, 10:45

Yağmuradamın gerek üç kuruşluk farklar var muadil kullanmaya değmez ifadelerine; gerekse de Antalya sıcağından dolayı 5W-40 da kullanabileceğiniz tavsiyelerine aynen katılıyorum dostum..Genel ifadelerle bir de benim değerlendirmem gerekir ise de;

Hava filtresini Ankara da Şaşmaz da rastgele bir japoncudan (muadil olarak, no-name bir kutuda tabiiki) 10 TL ye bulmuştum, kullandım, bir sorun da yaşamadım..(Orjinali galiba 26 TL idi) Yağ filtresini muadil derseniz pek çok konuda paylaştığım gibi ASAS filtre nin SPC-932 kodlu filtresi (ASAS filtre Türk malı olup, üretimini Hatay/İskenderun da gerçekleştiriyor) sorunsuz bir şekilde bizim araçlarda vazifesini ifa ediyor..7 TL gibi bir ücrete almıştım en son aldığımda.. (Orjinali 15 TL miydi neydi).. Tabii bu ufak farklar için yan sanayiiye kaçmak ne derece değer onu da sizin takdirinize bırakıyorum..Herneyse; ön fren balataları için TRW nin GDB-3220 kodlu ürünü uyumlu..Ankara Şaşmaz da Gökçen Balata isimli bir dükkan da (bayağı bir zaman oldu ama) 55 TL gibi bir fiyata bulmuştum zannedersem.. Yağ olarak muhakkak tam sentetik 5W-30 kullanmaya çalışırım..Bir ara 40 TL ye Türk malı DEW Quinze 5W-30 tam sentetik kullanıyordum..İki yağ değişimi olarak toplamda 20000 km.yi aşkın süre kullandım; bir başka arkadaşın Sirion u için de koyup kullandık..Hiç bir sorun yaşamadık; son zamanlardaysa Mobil Super 3000 Formula FE 5W-30 Tam Sentetik yağı Şaşmaz dan yine adını unuttuğum bir dükkandan 50 TL ye alıyorum (en son 6 ay önce aldım).. Şimdilik aklıma gelenler bundan ibaret...
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 06 Ağu 2011, 23:34

Arkadaşlar,
bu parçalar için orijinalden şaşmağa cidden değmezmiş fiyat olarakç. Ama asıl pahalı parçalar, baskı balata gibi, uyumlu yok sanırım.
Peki Fatih, yağını nasıl değiştiriyorsun, kendin mi?
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen FaTiH tarih 07 Ağu 2011, 12:14

Valla Argyle ben baskı balata işine bulaşmayı hiç sağlıklı görmüyorum.. Muadil birşeyler belki araştırılsa bulunabilir fakat hassas bir yapıya sahip olan; yüksek devirlere kadar ki zorlamalarda da çok rahat geçişlere izin vermeyen manuel vites kutumuzu bir de böyle orjinal olmayan parçalarla riske atmak mantıklı değil!!Üstelik de bir çoğumuz aracımızı kullansak kullansak bir 100000 km. civarı kullanıyor ondan sonra da satıyoruz; e bu demektir ki ekstrem durum olmazsa 1 defaya mahsus verilecek bir fiyattır! E 5-6 yıllık kullanımda da bari bu kadarı araçlarımızdan esirgenmesin! Üstelik de diyelim ki bulduk bir muadil; eskaza araçla ufak bir uyumsuzluk gösterse sırf şanzumanın tekrar indirilip açılma işçiliği (ki inanın kolay bir işçilik değil özellikle de bizim araçlarımızda) dünyanın parası tutacak; astarı yüzünden pahalıya gelecektir!
O yüzden ısrarla ve acizane tavsiyem şudur ki özellikle "baskı balata" konusunda gelin şu muadil ısrarından vazgeçin!

Gelelim sorunun kalan kısmına; dostum Ank.da ki servisler kendilerine daha ucuza mâl olduğundan muhtemelen 10W-40 yarı sentetik yağlar koymak noktasında ısrarcılar..Hem de bunu faturalara 65-70 TL den yansıtmakta da bir beis görmüyorlar!Ben de sinir oluyorum..Alıyorum kendim 50 TL ye ve ya 40 TL ye işte tam sentetik 5W-30 yağımı; gidiyorum yetkili servise filtreler; (değişecekse) bujiler v.s. sizden yağ benden; işçiliğe de 50 TL ve ya duruma göre 75 TL den fazla vermem diyerek pazarlığımı yapıyorum.Balata kontrolü v.s. ler de dahil olmak üzere geriye kalan o km.nin gerektirdiği tüm işlemler de yapılmak üzere anlaşıyorum.Kabul ederlerse ( ki biraz kem küm den ve aldığınız yağa da laf ettikten sonra illaki sizi kaçırmıyorlar) yaptırıyorum bakımımı!
Ha illaki en ucuzuna kaçacaksam ve sadece yağ değişimi ve filtrelerle işim olan bir km. ye gelmiş bakımım varsa da alıyorum yukarıda ki mesajımda belirttiğim, bahsini ettiğim en uygun muadil ürünlerden gidiyorum 10 TL sanayii de yağ değişim çukuru falan olan bir ustaya veriyorum yağı da filtreleri de koy gitsin diyorum, toplamda 75-80 TL ye olup bitiyor! :wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 07 Ağu 2011, 22:41

Eyvallah Fatih, üşenmemiş yazmışsın bayağı.
Abi benim muadilden kastım, öyle Çin malı falan yan sanayii değildi esasen. Biliyorsun bizim markanın servisi tekel durumunda, o nedenle fiyatlar hafiften fazla. Biraz daha makul fiyatlı Toyota ya da başka Japonlar'ın uyanları var mı onu öğrenmek istedim. Yokmuş :wink: . Pazarlığa geliyorlar demek. Ben bunu deneyeceğim abi. Ama sadece işçilik ücretinde pazarlığa gelirler sanıyorum (mesajından da öyle anlaşılıyor), parça ücretlerinde inmezler pazarlıkla.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen OTOYEDPA tarih 27 Oca 2012, 12:53

selam arkadaşlar daihatsu sirion 1. nesil 1.3 ün (mekanik,kaporta,elektirikli aksam vs.) çıkma yedek parçaları için otoyedpa@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz..
OTOYEDPA

Model: Sirion 2. Nesil

Mesajgönderen ibuhara tarih 14 Şub 2012, 20:32

90 bin bakimina en son 410 tl verdim serviste. su an 94 bin oldu. Bujiler degisti, filtreler hava ve yag degisti, fren ayarlari yapildi temizlendi, suspansiyon yagi da degisti. silecekler park ve arka lambalalar, antifiriz, cam suyu hatirladigim islemlerdi. tabii bundan dha ucuza servis olmadigi soyleniyor digerleriyle karsilastirildiginda fakat ekonomik hale getirmek de en iyisi.
buhara
Kullanıcı avatarı
ibuhara

Mesajgönderen argyle tarih 15 Şub 2012, 12:08

Güle güle bin.
Şanzıman yağı değişmedi mi (manuel mi otomatik mi araban?)? Gerek yok muymuş? Diğer hidroliklerin durumu ne imiş? Faturayı tarayıp ya da foto çekip koyabilir misin, herbir kalem ne tutmuş merak ettim?
Teşekkürler.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen ibuhara tarih 17 Şub 2012, 11:27

argyle yazdı:Güle güle bin.
Şanzıman yağı değişmedi mi (manuel mi otomatik mi araban?)? Gerek yok muymuş? Diğer hidroliklerin durumu ne imiş? Faturayı tarayıp ya da foto çekip koyabilir misin, herbir kalem ne tutmuş merak ettim?
Teşekkürler.

kalem bazinda fiyatlar gozukmuyor daha dogrusu faturada gozukmuyor hepsini orada incelemistim. sadece bir belge veriyor servis arabada yapilan islemler var. hidrolik yagi eksilmisti tamamladi. bana verdikleri bakim kagidina birkez daha bakayim, isinize yarayan bilgi varsa kullanirsiniz. Manuel arabam. 90 bin bakimi icin yapilmasi ne gerekiyorsa yapiyorlar mesela yagi ve yag filtresini 2 ay oncesinden degistirmistim baska bir yerde. araba uzunca sure kullanilmamisti. adamlar yinede acimadi yeniden yag doktuler ve filtre degistirdiler. Ayrica bir kimyasal ile bir yikama yaptilar oncesinde, onu bilemiyorum sordum yag artiklarini vs temizliyormus.
buhara
Kullanıcı avatarı
ibuhara

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir