Applause almayın, başınıza dert almayın.

Daihatsu'nun ülkemize ihtal edilmiş olan tek sedan aracı (sedan gibi gözükmesine rağmen, gerçekte 5 kapı bir liftback'tir)

Applause almayın, başınıza dert almayın.

Mesajgönderen kafter tarih 30 Kas 2009, 16:05

Applause almayı düşünen arkadaşlara fikir oluşturmak için böyle bir başlık açtım. Ben alacağım zaman böyle
bir site, böyle bir forum yoktu uyaranlar olmadı. arabayı 2004 te aldım aldığım günden beri rahat rahat binemedim. arabadan anlayan usta yok en önemli sorunu bu kime götürürsen götür tofaşlara nasıl bakıyorlarsa buna da öyle bakıyorlar. Ama aracın sistemleri tofaşlardan çok farklı. yedek parça bazıları kolay bulanabiliyor ama bazıları imkansız ayrıca fiyatları çok uçuk.(orjinal radyatör üst hortumu aldım 30 tl ye 3 sene kullandım çürüdü şimdi 6 tl ye tofaşınkini aldım onu kullanıyorum.) arabayı aldığım günden beri su eksiltme sorunu var kaç kere conta değiştirdim, motoru yaptırdım daha bu yaz halledebildim derken bu seferde suya yağ karıştırmaya başladı. yağ köpürüyor radyatörü bütün boruları tıkıyor bu yüzden araba devamlı hararet yapıyor. bıktım artık arabayla uğraşmaktan.
gidin bi tofaş alın sanayideki en küçük tamirciye herşeyini yaptırırsınız. Denizlide orjinal motor kapağı jontası bulunmuyor. başka yerlerden getirtiyorum oda en az 70-80tl.
bu değerlerde araç alacak arkadaşlar araç önemli değil ayağımı yerden kessin gideceğim yere sorunsuz götürsün, sıkıntı oldumu kolayca halledebileyim diyorsanız bu aracı alırken bir daha düşünün kliması var hidrolik direksiyonu var bunlara kanmayın. inanın doksan model bir lada bile alsanız bundan daha sorunsuz binersiniz ve her yerde yaptırabilirsiniz.
Applause yi kötülüyorum gibi anlaşılmasın, ama bunlar gerçek sonra çok canınız sıkılıyor. şu an bunu alacağıma keşke bi Dogan L alsaydım diyorum.
kafter

Marka: Daihatsu
Model: Applause

Re: Applause almayın, başınıza dert almayın.

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 30 Kas 2009, 18:46

Aracınızın eski model olduğunu, onbinlerce hatta belki de yüzbinlerce kilometreyi geride bıraktığını, yaşının 20'ye yaklaştığını ve hepsinden de önemlisi sizden önceki sahiplerinin araca muhtemelen sizin yapıyor olduğunuz gibi muadil veya yan sanayi parçalarla ve belki de sürekli zamanı geçerek bakım yaptırttığını düşünürsek, yaşı bu kadar ileri bir araçta sorun yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söylemek yanlış mı olur?

Parçasının her yerde bulunmaması ya da orijinal parçasının pahalı olması arabayı ya da markayı kötü yapmaz. Otomotiv dünyasında coğrafyanın çok büyük etkileri var. Bulunduğunuz coğrafyada az satılmış ve yaşı çok ileri bir araç satın alıyorsanız bu gibi tatsız durumlar yaşanması olasıdır ve bu durum her marka için geçerlidir.

Buna rağmen Applause'un 20'ye yaklaşan yaşına rağmen sürekli ne kadar sağlam ve güvenilir olduğunu ifade eden pek çok arkadaşımız varken, yaşadığınız durumun aracın fiziksel durumundan başka birşeyle ilgili olduğunu düşünmediğimi de belirtmek isterim.

Kim olduğunu hatırlayamadım şu anda ama bir Applause sahibi bakım isteyen aracını yetkili servise götürüp değişmesi gereken parçaları öğrenip, bunlar için teklif almıştı ve sanırım 13.000 Lira gibi bir teklif verilmişti kendisine. Piyasa fiyatı 6-7.000 Lira olan bir araba için bu teklif elbette ki komik ve insanları mecburen muadil parça aramaya itiyor. Ama muadilin ne kadar muadil olduğu da zaman içinde araçlarda ortaya çıkan problemler ve yolda kalmalarla ortaya çıkıyor. Keşke daha fazla Applause ve hatta her modelden daha fazla Daihatsu olsaydı, olabilseydi yollarımızda. Ancak o zaman bu gibi sıkıntılar hiç yaşanmazdı. Güncel satış rakamlarına baktıkça, yarın öbür gün benzer sıkıntıların bugünkü modeller için de yaşanacağını tahmin etmek zor değil. Renault'un bir senede sattığı binek araç miktarı Türkiye'deki bunca yıldır satılmış tüm modellerdeki Daihatsu araçların toplamı kadar...

Uzun lafın kısası, yaşadığınız sıkıntıyı çok iyi anlıyorum. Ama maalesef çözümü pek yok gibi... Bu gibi bir arabayı alırken gerçekten çok temiz olduğuna emin olmak gerek. İnşallah en ekonomik biçimde çözebilirsiniz probleminizi ya da daha temiz bir Applause bulup, rahat edebilirsiniz.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen kafter tarih 30 Kas 2009, 20:28

sevgili Umut benim amacım markayı veya modeli kötülemek değil bunu söyledim yanlış anlaşılmasın. seninde söylediğin gibi üzerinden yıllar geçmiş mekanik parçalarda sorun çıkması normaldir. işte sorunda burada ortaya çıkıyor. bu araçlar ülkemizde sayılı denebilecek kadar az zaten araçlar sağlam olduğu için bu yaşlara kadar çok fazla sorun çıkartıpta sanayiye uğramışlardır. bu araçın sayısı tahminimce Denizlide 100 ü geçmez. Denizlide 3 tane sanayi sitesi var ama bir tane daihatsu yetkili servisi yok. bu sayısı Denizlideki tamircilere dağıtsan şu ana kadar bu modeli görmeyen bir çok tamirci çıkar. bu sebeplerden dolayı araçlar
sanayide pek tanınmıyor. yaşları ve km sayıları arttıkça araçların sorunları ortaya çıkmaya başlayacak. bilmeyen insanlara götürdükçede bu sorunlar çözülmeyecek.
ben sadece imkanları sınırlı olan arkadşlara yardımcı olmaya çalışıyorum bu araçlardan almayı düşünürken bunları göz önünde bulundursunlar bir değil beş yere göstersinler gerekirse. ben aracı alacağım zamam bana bunları söyleyen olmadı maddi imkanlarım çerçevesinde alabileceklarim içinde en uygun bu vardı. yedek parçasının pahalı olacağını biliyordum ama bu kalitede arabaya bindikten sonra ona katlanırım diyordum.
ama bu kadar şey üst üste gelince çok sevdiğim bu arabadan soğudum. inan bugün elime bir balyoz geçse arabayı parçalayacaktım o kadar canım sıkıldı. bu arabayı kullananların ona karşı sevgisi farklı oluyor. o yüzden bu durumlara düşmemeleri için bi uyarı sadece benimki.
kafter

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 30 Kas 2009, 21:23

Anlıyorum. Elbette bahsedilmesi gereken önemli bir konu bu. Araçlarımızın bizlere kazandırdığı avantajlar kadar, dezavantajları da konuşmalıyız. Zaten sitemiz bunun için var.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen Daihard tarih 01 Ara 2009, 10:20

Yaşadıklarınız 20 yaşındaki bir araç için kaçınılmaz. Ancak bundan önce aracı kullanan kişiler demekki yeterli özeni gösterip iyi biçimde binmemişler ne yazık ki. Örneğin ben arabama 1996 dan beri biniyorum ne ön takımında ne mekaniginde ne de yürüründe ciddi bir sorun yaşattı. Çünkü uzun yıllardır bende ve bakımlarını kontrollerini eksik etmemekteyim ve hala bir sıkıntı yaşamıyorum. Şu noktada size katılıyorum : araçlarımızın parçaları gerçekten pahalı ve tedariği zor bunun en önemli nedeni de sürümünün çok yetersiz oluşu diğer marka ve modellere göre. He bir de yakıt ekonomisidir ıvır zıvırdır filan ama lpg ye sıcak bakmayanlardanım özellikle hassas ve karmaşık bir motora sahip araçlarımızın lpg yi sorunsuz ve tam anlamıyla kabullendigini söylemek zor. Bu yakıt da arabamızın motor sıcaklığını ciddi derecede artırmakta ve bahsettiginiz conta hortum radyatör su eksiltme , suya yağ karısması gibi bircok sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden ben lpg ye yaklasmayanlardanım. Katıldığım bir başka konu yetkili servis dışında (kaldı ki yetkili servis ağının da çok yaygın olmadığını biliyoruz tabiki) sanayilerde bu arabaları bilen insan sayısı gercekten cok ama cok az. Bahsettiğiniz handikapa katılıyorum , lpg li araçların da 1-2 senede bir conta istediğini bizzat kendi ustamla yaptığımız bir sohbette agzından duymustum. 1-2 senede bir de arabayı conta sök tak işi için motor indirdiğimizde 20 yasına gelmiş bir aracın cok saglıklı ayar tutacagına da inanmayanlardanım. Uzun lafın kısası ben arabama benzinle binmeye devam ediyorum ve yıllardır bakımlarını aksatmadığım için cok ciddi bir problemle karsılasmadım sadece bir radyatör alt hortumu değiştirdim o da zamanla deforma olan benzin hortumundan damlayan benzinin radyatör alt hortumunu erittiği için. Bunun dışında hayati bir sıkıntım olmadı. Yine daihatsu yetkili servisteki arkadasların bana söyledigi tr ye gelen en saglam ve daihatsunun mercedesi olarak adlandırdıkları bir model bu. Ancak malesef geliştirilerek ve iyileştirilerek üretimine satısına devam edilmemesi de firmanın stratejisi. İstanbulda olsaydınız 16 yıl yetkili servis işletmiş fakat suan tek basına calısan ustamı tavsiye edebilirdim. Kendisi bu arabayı cok iyi bilen anlayan biri ve orjinallikten de sasmayan biri. ancak denizlide bahsettiğiniz gibi bir durum söz konusuysa söylenecek pek de birşey yok gibi. saygılar :)
Daihard

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Mesajgönderen Murat_çavuş tarih 01 Ara 2009, 11:05

Hocam öncelikle geçmiş Kurban bayramınızı kutlarım.Bende yaklaşım 6 günden beri Applause sahibiyim bayram arefesi teslim aldım 2 gün bindikden sonra araç dayımdayken jonta yaktı hararetten dolayı ve radyatörde su kalmamışdı oysaki Renault 9-11 lerden alışdığımızdan dolayı motor suyunu normal su kabından kontrol etmişdim meğer radyatörden kontrol edilmesi gerekiyormuş.Ama malesef bu şekilde üzücü bir durum yaşadım aslında benim applause ye karşı farklı bir sempatım vardı yaklaşık 3 yıldan beri ama herdefasında niyetlendiğimde bir tanıdığım beni bu kararımdan vazgeçiriyordu ama bu sefer kesin kararlıydım alıcakdım ve 91 model 1,6L klimalı modelini aldım ama pek hayırlı gelmedi galiba şuanda bu sorundan dolayı araca soğuduğumu söyleyebilirim :(
Ama konfor ve sürüş bakımından 91 model bir araca göre artıları oldukça çok.İstanbul anadolu yakasında bu sorunumu halledebilecek bir tandığınız varmı acaba ve aracıma arka sol stop da aramakdayım.
Acaba bende şuanda o xxx şahısları dinleyip yeniden renault serisi veya kuş serisimi almalıyım?? :( :S
Murat_çavuş

Mesajgönderen Daihard tarih 01 Ara 2009, 11:30

merhabalar Murat çavuş , bende sol arka stop mevcut yalnız hafif bi catlağı var görmek isterseniz birkac güne kadar burada fotografını paylasırım cünkü suan cekilmiş hali yok elimde ve sehirdısındayım. Anadolu yakasında da özay otomotiv vardı k.yalı e-5 in altında kapandı orayı işleten usta suanda kendisi calısıyor hemen özay oto showroom un yanında Osman usta. bahsettiğim yer k.yalı karayollarını geçtikten sonra petrol ofisini göreceksiniz sağda , petrol ofisinin yanından asagıya girin eski showroom un sokagında ustanın yeri yardımcı olacaktır.
Daihard

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 01 Ara 2009, 11:59

Bu arada yeri gelmişken Özay'ın sessiz sedasız kapanmasına üzüldüğümü belirtmeden geçmeyeyim. Bu kadar senelik Daihatsu bayisi :( Gerçi hatalarını da görmüştük... ccengiz hatırlayacaktır...
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen Murat_çavuş tarih 01 Ara 2009, 20:06

Daihard hocam resim eklerseniz sevinirim.Benden önceki sahibi kırmızı bir parça plastikle yapıştırma yaparak halletmiş ama çok sırıtıyor bu arada arka sol stop.
Murat_çavuş

Mesajgönderen Daihard tarih 01 Ara 2009, 22:58

En kısa zamanda paylaşırım ;)
Daihard

Mesajgönderen Murat_çavuş tarih 02 Ara 2009, 11:32

4 gözle beklemedeyim hocam ;)
Murat_çavuş

Mesajgönderen Daihard tarih 05 Ara 2009, 14:18

bugün-yarın paylaşımı yapacağım murat bey ;)
Daihard

Mesajgönderen gtuncer68 tarih 07 Ara 2009, 12:52

Umut arkadaşımın bahsettiği servisten uçuk fiyat alan kişi benim arkadaşlar. Sadece motor yenileme için 6.500 tl fiyat çıkarmışlardı.Yanlış anlaşılmasın tepkili değilim neden derseniz örneğin sadece karbüratörü bile komple yenisi ile değişimi için bin küsür lira fiyat yazmışlardı. Yani birşeyleri komple değiştirirken bu fiyatlar normal .Bize düşen iyi ustalar bulmak.Çünkü araba dediğiniz motor dediğiniz hepsi özünde aynı temel prensiplerle çalışan şeyler.Bugün hangi aracın contası değiştirilirken iyi conta kullanılmaz ve iyi temizlenip taşlanmazsa sonuçta yine başa dönersiniz.Daihatsu ustası diye birşey yok.Herhangi japon markalarına hizmet veren her kişi daihatsumuza bakabilir. Japon araçlarının genel hassasiyetlerini zaten bu insanlar bilirler.Ben arabamın motorunu maslak oto sanayi gibi bir yerde hacamat ettikten sonra burnumun dibinde harami dere sanayi sitesinde aliağa oto'ya yaptırdım ve çok da memnunum.Bu özel servis bütün uzakdoğu araçlarına hizmet veriyor.Bize lazım olan kafası çalışan adamlar.Bakın ben usta değilim ama tecrübem çok; gün geldi ustaya '' ustacım buji kablolarını yanlış bağladın''dediğimde önce beni tersledi ''sen ne anlıyorsun ''diye sonra karbüratörden alev tavana doğru çıkınca kıpkırmızı oldu.Gelelim daihatsunun soğutma sistemine;Her arabadaki gibi radyatör(şişlenmez değiştirilmesi gerekir),radyatör kapağı(küçümsemeyin kaynatma noktasına gelmeden suyu tahliyeye kaçırırsa ne olduğunu anlamazsınız bile),devirdaim (tamir olmaz değişmesi gerekir), termostat, fan hararet müşürü ve tahliye deposu(hortumu ve kendisi sağlam ve temiz olmalı).Bu sistem tek seferde komple elden geçirilirse o arabanın hararet yapıp conta yakması diye bir ihtimal kalmaz.Tamam şunu kabul etmak lazım ''eskinin yenisi olmaz''.Araçlarımız farklı farklı arızalar ile canımızı sıkmaya devam edecekler çünkü ESKİLER.Param olsa bende yeni arabalara binmek isterim ama yok ve paramın alabileceği ile idare etmeye çalışıyorum.Bunu yerli araçlar ile de denedim ama broadway'imin tek tekerini kaldırıma çıkarsam kapıları açılmıyordu (oyun hamuru gibi kahpe).Şahin, doğan , R9 ,R11,hacı murat vs.. bunlarda sorunsuz değiller.Bir fren balarası ile 10.000 km zor yaparsın.R9 da senede en az iki sefer viraj demir lastiği değiştirirsin ,frenleri her zaman bir ölüm makinesidir sert basarsan nereye gideceğine kendi karar verir .Aklınıza gelecek fren tertibatınıdaki bütün parçaları komple orjinal olarak yenisi ile değiştirdim anca üç ay dayandı(güvenli fren yapmaktan bahsediyorum).Yerli araçların çürüme hızından da hiç bahsetmedik;komple elden geçen ve boyanan bir yerli aracın çürümeye başlaması en fazla iki yıl.Benim applausum 19, yaşına gircek birkere komple boyandığı halde çürük yok.Kısacası artıları eksileri iyi değerlendirelim.Arabalarımız sık bozulmuyor sadece iyi yapamıyorlar;önüne gelen usta ve herkes paranın peşinde.Arabamıza masraf yaparken ucuz etin yahnisi olmasın.Bir japon araç motoru komple kaça yenilenir sizce?.....Ben 2.500 tl ödedim . Evet sesinizi duyar gibiyim;''çüşşş''.Ama birdaha geri gitmedim şimdi sadece yağ değişimine gidiyorum.
Günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyor, fakat hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar.
Kullanıcı avatarı
gtuncer68

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 07 Ara 2009, 14:41

gtuncer68, Harika yazmışsın :) Yer yer tebessüm, kimi yerde "çok haklı" dercesine kafa sallayış ve pek çok noktasında da kahkahalar ile birlikte okudum.

Teşekkürler bu güzel yazı için :D
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 07 Ara 2009, 14:46

Ben gtuncer68 arkadaşımızın yazılarını takip ediyorum. Tecrübe ve birikimlerini bizlerle paylaşma tarzını çok beğeniyorum. Tecrübelerinizden ve birikimlerinizden daha çok faydalanmak dileğiyle teşekkür ediyorum.
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Sonraki

Dön Applause

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir