Araç Park Etme Klavuzu

Hem güvenli, hem de performanslı kullanım için gereken teknikler ile park etme konusunda ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Araç Park Etme Klavuzu

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 26 Tem 2007, 11:32

Bu taktileri uygulayarak, aracınızı park halindeyken zarar görme ihtimaline karşı korumak için elinizden gelen herşeyi yapmış olursunuz. Gerisi şansa kalıyor :)

Daima yerdeki park çizgilerine dikkat edin. 20 cm solda ya da 20 cm sağda kalmanız size muhtemel kapı vuruğu olarak geri dönecektir.
    Çoluk çocuğun çok ve park alanının az olduğu bir mahallede yaşıyor veya misafirliğe gidiyorsanız, paraya kıyıp, aracınızı otoparka bırakın. Geri dönünce arabanızı harita gibi bulmaktan veya oturduğunuz esnada zırt pırt top veya bisiklet çarpması yüzünden öten alarmınızı dinleyip yerinizden fırlamaktan, en azından paranoyak olmaktan iyidir. Veya daha iyisi, yakın bir yer ise taksi ile gidin. Böylece yakıt+otopark parasından kurtulursunuz. Kafanız da rahat olur.
    Aracınızı paralel park edecekseniz, dar yerlere girmeyin veya girmeye çalışmayın. Unutmayın ki, siz girecek kadar usta olsanız bile, hem önden, hem de arkadan risk altındasınız, o araçların sahipleri çıkacak kadar usta olmayabilirler. İstisnasız her gün, paralel park etmeye çalışırken ya da çıkmaya çalışırken öndeki-arkadaki araca dokunan insanları görüyorum.
    Asla ama asla aracınızı yola diğer arabalara dik gelecek şekilde bırakmayın. Şöyle: ----|-- Taksiciler, minibüsler, emniyet şeridi severler bu şekilde bırakılmış arabaları biçerler. Ya da büyük araçlar geçmekte zorlanırlar. Ya da trafik yoğun olursa normalde 1 aracın geçtiği yerden 2 araç geçmek durumunda kalabilir. Bu durumda sizin aracınız trafiğe engel olacaktır. Bu pozisyonda tamponunuzu sıyırarak geçen yüzlerce arabadan birisi mutlaka sürtecektir.
    Asla ama asla aracınızı kaldırıma park etmeyin. Yayaların yürümek için yeterli yeri olsa bile, bisikletlere, hurdacılara vs. karşı risk oranınız ciddi biçimde artmış olur. Eğer yaya yolu yetersiz ise, geri döndüğünüzde arabanızı çizik bulma olasılığınız ciddi biçimde yüksektir.
    Bir yere ilk kez gidiyorsanız ve park edecek sadece 1 yer mevcut ise, orayı iyice inceleyin, kapı önü veya dükkan önü olmasın.
    Aracınızı dönüş noktalarından uzak tutun. TIR, OTOBÜS gibi büyük araçlar ülkemizde türlü sebeplerle sokak aralarına girmektedir. Dönerken arabanızın bir kısmını da alıp götürmesinler.
    Aracınızı park ederken, mümkünse sizin bulduğunuz alanın etrafındaki araçların da durumunu inceleyin. Örneğin, hemen yanınızdaki araç çok geniş park ettiyse oraya PARK ETMEYİN. Çünkü o geniş alan, o araç oradan çıktığı anda muhtemelen iki araca ev sahipliği yapan dar bir alana dönüşecek ve size kapı vuruğu olarak geri dönecektir.
    Yokuşa park ettiğinizde, kapıyı açınca dikkat edin, elinizden kaçıp yandaki arabaya veya duvara vurmasın.
    Arabayı kaldırıma yakın park ettiğinide kaldırım yüksekliğini hesaba katın. Kapıların alt kısımları heba olmasın.
    Mümkünse daima ama daima bir yanı emniyetli park alanlarını tercih edin. Mesela bir yanı duvar, bir yanı ağaç vs.
    Bilmediğiniz bir semtte aracınızı gece bırakacaksanız, geniş ve park probleminin olmadığı bir yeri tercih edin. Aksi taktirde üstünde yazmasa bile birilerinin sahiplendiği bir noktaya park ederseniz, uyuzluğuna çizebilirler. Neticede adamın sahiplendiği yere park ediyorsunuz...
    Park ettiğiniz semtteki araçları ezberleyin. Bu size şunu kazandırır. İş yerinizdeki sabah gelip, akşam giden araçları tanırsanız, onların yanına park ederek kapı vuruğu riskini son derece düşük seviyeye getirebilirsiniz. Diğer türlü gün boyu aracınızın yanındaki park alanı yol geçen hanı gibi işleyeceği için, aracınızın yanına bir hayvanın park etme olasılığı artacaktır. Bazı araçlar vardır. Sahipleri uzun süre kullanmıyordur. Yani yatan araçlar. Bunları bilirseniz, otomatik olarak aracınızın en az 1 tarafını korumaya almış olursunuz.
    Park ederken civardaki binaların ve güneşin yönünü hesaplarsanız, bütün gün aracınız güneş altında yanmaz.
    Aracınızı mümkün olduğu kadar AĞAÇ ALTINA PARK ETMEYİN. Ağaç güneşten koruyucu olduğu kadar, kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır. Kuş pisliğindeki asit oranı birkaç gün-15 gün içinde boyaya zarar verecek kadar güçlüdür. Bu süre pisliği yapan kuşun cinsine göre değişir. O yüzden eğer aracınıza kuş pislediyse, yıkatın veya yıkayın.
    Aracınızı telefon direği, trafik direği, elektrik direği, yol lambaları gibi depremde yıkılma ihtimali bulunan cisimlerden uzak tutun. Unutmayın ki, depremde sağ kalırsanız, aracınız hem barınağınız hem de şehirden uzaklaşabilmek için tek umudunuz olacaktır.
    Aracınızı çöp konteynerlerinden uzak tutun. Ülkemizde 6. kattan aşağı çöp torbası atan zihniyette insanlar olduğu gibi, hareket halindeki arabadan konteynere çöp (genellikle bira şişesi) hedeflemeye çalışan tipler de mevcuttur.
    Aracınızı tanımadığınız bir yere park ettiğinizde içine kartvizitinizi bırakın ki bir sorun olursa sizi arayabilsinler.
    Kapalı otoparklarda duvar yanı, kolon yanı ya da hiç değilse demir yanı noktalar tercih edin. Böylece yine bir tarafı eminete almış olursunuz.
    Karanlıkta park ediyorsanız, sis farlarınızı kullanın. Önünüzdeki karanlıkta göremeyeceğiniz şişe dibi gibi ufak engeller sonra çok başınızı ağrıtabilir.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Daihatsu
Model: YRV Turbo

Radyo-Cd çalarımız!

Mesajgönderen FaTiH tarih 26 Ara 2007, 19:26

Arkadaşlar en önemlilerinden birisi de aracımızı park ettikten sonra mutlaka ama mutlaka SONY mizi yanımıza almalıyız!Sadece kafasını bıraktığı için kafasını alalım!Çünkü bu sabah;gündüz gözüyle saat 11.00 sularında arabamın alarmı çalmaya başladı;benim ki olduğunu hemen farketmedim bir de bizim buralarda çocuklar çok oynar;arabaya dokunuyorlar ediyorlar;çok defa alarm çalarken kovaladım onları..Artık duyarsızlaşmış mıyım neyim..Neyse;alarm ikinci kez çalmaya başladı;uyandım!! :cry: Koştum bir baktım arabamın içinden herifin biri çıkıo!hiç bağırmadan koştum aşağıya ama adam çoktan tabanları yağlamıştı!Sağ ön camı indirdiği gibi arabayı açıp içeri girmiş;teybin başlığını çalmış;ama geri kalanı bizim araçlarda çıkarma kiti olmadan çıkmadığı için becerememiş gerizekalı!Mekanizmayı da parçalayıp öldürdüğü kadarıyla kalmış..Herhalde benim gördüğümü görmüş olacak ki arabanın kapısını yarı aralık bırakıp kaçmış..!Polis di;parmak iziydi falan; bi halt ta çıkmadı!Zaptı alıp,servise verdik bakalım arabayı!Tecimeroğlunda şimdi!İşin garibi ne bilio musunuz;benden önce ki sahibinin de teybini yarı çıkarıp yarı çıkaramamışlar;batırdıklarıyla kalmış;o da serviste yeni teyp taktırmış!
Cuma akşamı alacağım arabamı!Aynı teyp mi gelecek bilemiyorum!?Belki daha gelişmişi gelir bizimkiler üretimden kalktıysa!

Sonuç:Mutlaka teybinizin başlığını alın ve alarm öttüğü vakit ki hassasiyetinizi ilk aldığınız günkü gibi koruyun!!O değil de;peder beyden yediğimiz azarla kaldık iyi mi!! :lol:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Model: Sirion 1. Nesil

Re: Radyo-Cd çalarımız!

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 26 Ara 2007, 22:36

FaTiH yazdı:Arkadaşlar en önemlilerinden birisi de aracımızı park ettikten sonra mutlaka ama mutlaka SONY mizi yanımıza almalıyız!Sadece kafasını bıraktığı için kafasını alalım!Çünkü bu sabah;gündüz gözüyle saat 11.00 sularında arabamın alarmı çalmaya başladı;benim ki olduğunu hemen farketmedim bir de bizim buralarda çocuklar çok oynar;arabaya dokunuyorlar ediyorlar;çok defa alarm çalarken kovaladım onları..Artık duyarsızlaşmış mıyım neyim..Neyse;alarm ikinci kez çalmaya başladı;uyandım!! :cry: Koştum bir baktım arabamın içinden herifin biri çıkıo!hiç bağırmadan koştum aşağıya ama adam çoktan tabanları yağlamıştı!Sağ ön camı indirdiği gibi arabayı açıp içeri girmiş;teybin başlığını çalmış;ama geri kalanı bizim araçlarda çıkarma kiti olmadan çıkmadığı için becerememiş gerizekalı!Mekanizmayı da parçalayıp öldürdüğü kadarıyla kalmış..Herhalde benim gördüğümü görmüş olacak ki arabanın kapısını yarı aralık bırakıp kaçmış..!Polis di;parmak iziydi falan; bi halt ta çıkmadı!Zaptı alıp,servise verdik bakalım arabayı!Tecimeroğlunda şimdi!İşin garibi ne bilio musunuz;benden önce ki sahibinin de teybini yarı çıkarıp yarı çıkaramamışlar;batırdıklarıyla kalmış;o da serviste yeni teyp taktırmış!
Cuma akşamı alacağım arabamı!Aynı teyp mi gelecek bilemiyorum!?Belki daha gelişmişi gelir bizimkiler üretimden kalktıysa!

Sonuç:Mutlaka teybinizin başlığını alın ve alarm öttüğü vakit ki hassasiyetinizi ilk aldığınız günkü gibi koruyun!!O değil de;peder beyden yediğimiz azarla kaldık iyi mi!! :lol:

Geçmiş olsun Fatih'cim.
Umarım kaskon vardı.

Bana sorarsan çok büyük ihtimalle yeni model takarlar. Hatta sanırım aynı olay İlker'in de başına gelmişti ve ona kumandalı yeni bir model takmışlardı (umarım doğru hatırlıyorumdur).
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen FaTiH tarih 30 Ara 2007, 19:11

Evet vardı umut abiciğm;sağolasın!

Valla ben de doğru hatırladığını umarım!!

Evet arkadaşlar;umut doğru hatırlıyormuş..Daihatsu tarafından kasko kapsamında değiştirilen yeni teybim SONY CDX GT616U.. Kendisi bluetooth u olmayan modeller arasında en üst seviyedeki model!USB girişi ve uzaktan kumandası var..Ocağın ikisinde ya da üçünde takılacak..Şu sıra sony de yılsonu sayımı olduğu için parça temin edilemiyormuş..Teybin ortalama piyasa fiyatı 400 ytl imiş.. Daihatsu ya teşekkürler!
Bu arada ilginç bir anekdot daha bildireyim..Metalik renk görünümünde ki orta konsolumuzun değeri aşağı yukarı bana takılan teyp kadarmış!Adam teybi çalayım derken ona da zarar vermiş,bayağı bir çizmiş..O yüzden onu da değiştiriyorlar..Cam+teyp+orta konsol..Herşeyiyle gösterilen zarar 970YTL!
Diyeceğim o ki;orta konsolunuza dikkat edin!! :wink: 8)
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

geçmis olsun

Mesajgönderen camoka tarih 31 Ara 2007, 14:55

iyi ki kaskon varmış! hırsız cam kumandalarına da bulaşmış diyip kumandaları da yaptırsaydın ya? neyse bununla geçmiş olsun da bi sey soracağım, küçücük sirion'da uzaktan kumandanın ne işi var, anlamadım?
Kullanıcı avatarı
camoka

Re: geçmis olsun

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 31 Ara 2007, 15:12

camoka yazdı:iyi ki kaskon varmış! hırsız cam kumandalarına da bulaşmış diyip kumandaları da yaptırsaydın ya? neyse bununla geçmiş olsun da bi sey soracağım, küçücük sirion'da uzaktan kumandanın ne işi var, anlamadım?

Bazı modellerde birlikte geliyor. Öyle olmalı herhalde...

Bu arada arkadaşlar; Sirion'un orjinal teybi uzaktan kumanda ve joystick destekliyor. Ben daha kolay kullanım için joystick aldım ve direksiyonun oraya monte ettim. Şu an çok çok daha rahatım. Sol elle teybi kontrol ederken sağ elim daima direksiyonda kalıyor (sağ elinizi kullanıyorsanız çok faydalı).

Resim
Ürün bu:
http://www.sonymarket.com/DisProduct.as ... 9d&xpage=0

Bu da normal kumandası:
http://www.sonymarket.com/DisProduct.as ... 9d&xpage=0

Bu iki ürün Daihatsu Sirion 1. Nesil ile birlikte fabrika çıkışı verilen CDX-R3300 modeli müzik sistemine uyumludur.
En son Umut-Gultekin tarafından 02 Oca 2008, 10:27 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen FaTiH tarih 31 Ara 2007, 15:44

Bu da bana gelen yeni teyp!

http://www.sony.com.tr/view/ShowProduct ... +CD+Tuners

Kutu içi içeriği;kumandası:

Resim

yeşil ışklı düğmeler ayarlanarak kırmızı da olabiliyor..
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

tasarruf

Mesajgönderen camoka tarih 02 Oca 2008, 09:57

fatihciğim modluk var mı sende? yukarıdaki mesajım sadece tek paragrafta bitiyordu, ellerine sağlık cevabı benim mesajın içerisinde vermişsin yani lafı ağzıma tıkmışsın. anlamadım?
neyse hayırlı olsun cd/mp3 caların, Allah bir daha cam kırığı göstermesin. resimden anlayamadim cd neresine takılıyor bu aletin?
Kullanıcı avatarı
camoka

Re: geçmis olsun

Mesajgönderen FaTiH tarih 02 Oca 2008, 10:26

camoka yazdı:iyi ki kaskon varmış! hırsız cam kumandalarına da bulaşmış diyip kumandaları da yaptırsaydın ya? neyse bununla geçmiş olsun da bi sey soracağım, küçücük sirion'da uzaktan kumandanın ne işi var, anlamadım?

Yakışmaz be abiciğim bize yalan beyan..!Neyse;yaa yeni teybimizin standardında geliyor işte..!Gelene git;gidene gel demenin alemi yok sanırım!??Ne dersin!? :lol: Bazen sinir oluodum arkadan kızkardeşimin "abi bunu geç,bunda kal" v.s. muhabbetlerine..Teypten soğuodum..Artık ne hali varsa görsün! :wink: Gerçi bu sefer de zırt pırt değiştirmekten bizi gıcık edebilir..O zman da el koyarım kumandaya!! ;)

(abi kusura bakma;ufak bi hata olmuş ama hallettik..Estafurullah;kimsenin mesajında gözümüz yok.. ;) Tekrar özür dilerim..Görüşmek üzere..)
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Re: Araç Park Etme Klavuzu

Mesajgönderen Doorman tarih 08 Oca 2008, 11:57

bende istiyorum bu alettennnn!!
yav bende sony'i cıkarıp sub cıkısı filan olan usb'li filan bişi alıyım diyordum, acaba hırsızlık süsü verip bu alettenmi istesem ne yapsam?? ( böyle derken cidden hırsızın biri bizim teybi ucurursa o cuk oturur iste ) neyse, fatih hem geçmiş olsun hem hayırlı olsun.
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen FaTiH tarih 08 Oca 2008, 12:21

Sormayın yaa;teybim hala gelmedi!!Dün oraya telefon, buraya telefon, servisime telefon bilmemne derken bayağı bir başını ağrıttım ilgilenmesi gereken kişilerin..Sony model değişikliğine mi gidiyormuş neymiş o yüzden bütün teyp bekleyenleri bekletiolarmış v.s. v.s...Dedim "bana bir teyp bulun yılbaşından önceden beridir bekliyorum.." Tamam dediler..Bu sabah ta telefon açtılar bulduk size Sony den bir teyp;gönderioruz dediler..Artık o kadar sıkılmıştım ki teypsiz arabadan hiç sormadım bile modeli neymiş falan diye..Bakalım ne gelecek..Şüphelerim var hangi modelin geleceğinden..Umarım bundan gelir..Yarın taktırdıktan sonra haber veririm..Görüşmek üzere..
Bu arada Doorman dostum yukarıdaki teybin fiyatı;Daihatsu ya gelişi 390ytl imiş..O derece sulanılır mı bilemiorm..Bana ne gelecekse gelsin de yorumlarımı paylaşırım sizlerle.. :wink: Teybin şu sıra çalınırsa valla kasıtlı biliriz ama! :lol: :wink: Değil mi ark.lar!?? :lol:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen ilker tarih 08 Oca 2008, 13:01

Evet Umut doğru hatırlıyor. Benim 2 sene önce arka kelebek camını kırıp bir miktar da kaporta zararı vererek almışlardı Sony' i.. Player ın çalındığına ve gösün paramparça edildiğine hiç üzülmedim.. Sadece kelebek camının yanında kaportayı levye ile ezdiği için arabanın o kısmının boyandığına üzüldüm. Gelen player kumandalı ve bir üst model geldi tabi. Bana 2 sene önce 900 ytl ye patladı. ( kaskodan tabi :) ) Ha birde o 2 mm kalınlığındaki gri konsol kaplaması plastik şey meğer platinden pahalıymış... 200 ytl di ben taktırırken... sökemeyince kırıyorlar... Halbuki bana gelse deseydi , abi bak akşam senin arabaya girecez, kapıyı açık bırak teyp sökme aparatını da ortalık bir yere koy, delikanlı gibi bırakırdım :) Başka zarar gelmezdi en azından..

Doorman sub çıkışlı model istiyormuş. Orjinal yani araçla birlikte bize gelenler de dahil hepsinde var subwoofer çıkışı..Ama direk subwoofer hoparlör süremez. Sadece bass sinyallerini gönderiyor.Yani bir subfoofer anfisi alıp takman gerekir.

Uzaktan kumanda Umut' un kumandası gibi değilse bir işe yaramıyor pek. Ben oğlum arka koltukta oturduğu için ona veririm istediği müziği seçsin diye. Yani sürücü değil makam kumandası onlar :)

ilker
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajgönderen Doorman tarih 08 Oca 2008, 17:37

ilker yazdı:Evet Umut doğru hatırlıyor. Benim 2 sene önce arka kelebek camını kırıp bir miktar da kaporta zararı vererek almışlardı Sony' i.. Player ın çalındığına ve gösün paramparça edildiğine hiç üzülmedim.. Sadece kelebek camının yanında kaportayı levye ile ezdiği için arabanın o kısmının boyandığına üzüldüm. Gelen player kumandalı ve bir üst model geldi tabi. Bana 2 sene önce 900 ytl ye patladı. ( kaskodan tabi :) ) Ha birde o 2 mm kalınlığındaki gri konsol kaplaması plastik şey meğer platinden pahalıymış... 200 ytl di ben taktırırken... sökemeyince kırıyorlar... Halbuki bana gelse deseydi , abi bak akşam senin arabaya girecez, kapıyı açık bırak teyp sökme aparatını da ortalık bir yere koy, delikanlı gibi bırakırdım :) Başka zarar gelmezdi en azından..

Doorman sub çıkışlı model istiyormuş. Orjinal yani araçla birlikte bize gelenler de dahil hepsinde var subwoofer çıkışı..Ama direk subwoofer hoparlör süremez. Sadece bass sinyallerini gönderiyor.Yani bir subfoofer anfisi alıp takman gerekir.

Uzaktan kumanda Umut' un kumandası gibi değilse bir işe yaramıyor pek. Ben oğlum arka koltukta oturduğu için ona veririm istediği müziği seçsin diye. Yani sürücü değil makam kumandası onlar :)

ilker

İlker hocam gecmiş olsun öncelikle.
Benimkinde sub cıkısı yok sadece sag sol cıkısı var. biliyorum cunku su anda aracımda 1 hoparlörleri besleyen amfi ( jbl 60*4 - 4 tane componenti besliyor, onler 13'luk jbl, arka panzotta 16,5'lik boss) birde kendinden amfili 25'lik boss marka subwoofer var ( sub'da gücünü ve sesi amfiden alıyor ).
Bunları taktırmak için ne çileler çektim bilseniz. Tesisatı bağlayan arkadaşla teybin kurcalamadığımız çıkışı kalmadı. aynı arkadaş sony' e göre pioneer'in ses performansının daha iyi olduğunu söyledi ( yorum yapan olur belki !:D ) birara teybi değiştirmeyi düşünmüştüm ama çokta gerekli değil şimdilik. teybi değiştirmek içinde çalınmasını istemem çünkü teybin yanında amfiyi filanda götürürse; dimyata pirinçe giderken evdeki bulgurdan olmak lafının uygulamasını yapmış olurum:D
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen ilker tarih 09 Oca 2008, 14:52

Nasıl sadece sağ sol çıkışı ya ? Orijinal üzerindeki Sony değil mi o ? Model numarasını yazar mısın şunun ....
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajgönderen FaTiH tarih 09 Oca 2008, 16:14

Biz doorman le buluştuğumuzda gördüm ben teybini ilker..Bizimkilerin içine gelen CDX-R3300 den değil; sanırım 2004 başı üretimlerden olsa gerek onun aracı..Yalnış hatırlamıyorsam modeli şuydu:
http://www.sony.com.tr/view/ShowProduct ... +CD+Tuners
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Sonraki

Dön Sürüş ve Park Teknikleri / İpuçları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir