Beltronic güç ölçüm cihazı

Otomobillerle ilgili her türlü teknik konuya dair paylaşımların adresi.

Beltronic güç ölçüm cihazı

Mesajgönderen ilker tarih 12 Tem 2008, 12:31

Sevgili Umut' un denemem için bana yolladığı Beltronic test cihazını 2 ay sonunda nihayet denemek için bir fırsat yaratabildim kendime :)

Cihazın çalışma prensibi, aracın ivmelenmesi sırasında ortaya çıkan G force ile bir takım hesaplama kriterlerini ve katsayıları kullanarak " Bu ağırlıkta , bu rüzgar direncinde bir kütleye verilebilen G force şu kadarsa uygulanan beygir gücü şu kadardır " şeklinde. Yani reel bir güç ölçümü yapmak yerine kıyaslama metoduyla yaklaşık bir değer ortaya çıkartıyor. Ki bu da normal çünkü çakmak soketinden aldığı besleme ceryanından başka araç datası okuyabileceği bir bağlantı mevcut değil..Yalnız bu yaklaşık değer de o kadar göreceli ki 10 adet best time değeri içerisinde sadece 2 tanesi birbirini tuttu benim ölçümlerimde. 70 li 80 li HP lerden , 114 HP li değerlere kadar ölçüm yaptı... İlk denememde cihazın ölçüm değeri 102 HP çıktı ve çok bilindik bir küfür savurdum tabii :) Çünkü bu değer arabanın katalog verisiydi... Takip eden ölçümlerde 103 , 106 , 114 gibi değerler de bulunca bir miktar sükut-u hayal oldum... Zira bu arabaya Bor Power :mrgreen: uygulamış bile olsam 114 hp görmesi imkan dahilinde değil bence...

Akselerasyon değerleri de keza G force bazında hesaplanıyor ve beygir gücü ile orantılı olarak çıkıyor hemen hemen... Yani 114 hp yi bulduğumda gösterdiği değer 0-100 için 9.9 sn civarındaydı yanlış hatırlamıyorsam...86 hp gösterdiğinde de 11.2 sn gibi bir şeydi...

Yani hızlanma ve güç ölçüm performansını tatminkar buldum diyemem... Amaaaa,

G meter adı verilen ana fonksiyon mükemmel çalışıyor ve çok hassas... ileri, geri ve yanal ivmelerde maruz kalınan G force aynen ekrana yansıyor...Hatta bunları kombine edip ileriye sağa doğru dönerken oluşan kuvvetin bileşkesini de alıp gösterebiliyor... Çok sert bir dönüşle yaklaşık 80 km de arabayı kaydırmadan yakalayabildiğim en fazla yanal ivme .68 G oldu... üzerine çıkamıyor çünkü arabanın tutunması kesiliyor ve kaymaya başlıyor... belki 195 ve üzeri taban genişliği ile bu değer daha yukarı çıkabilir bendeki lastikler 185 taban genişliğindeydi ve yeni asfaltlanmış bir zeminde denedim..

Sonuç olarak 114 hp bende ciddi bir merak uyandırdı tabi :) bu yüzden chasis tip bir dyno cihazına gireceğiz gibi görünüyor :)

NOT : Ölçümler sırasında doğaya zarar vermeyen Likit Petrol Gazı kullanılmıştır :D
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Re: Beltronic güç ölçüm cihazı

Mesajgönderen Sirion gti tarih 12 Tem 2008, 12:57

Sitenin en az yakan velakin deli kaçan aracına ve sahibine selamlar olsun :)
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 14 Tem 2008, 08:23

ilker yazdı:Sevgili Umut' un denemem için bana yolladığı Beltronic test cihazını 2 ay sonunda nihayet denemek için bir fırsat yaratabildim kendime :)

Cihazın çalışma prensibi, aracın ivmelenmesi sırasında ortaya çıkan G force ile bir takım hesaplama kriterlerini ve katsayıları kullanarak " Bu ağırlıkta , bu rüzgar direncinde bir kütleye verilebilen G force şu kadarsa uygulanan beygir gücü şu kadardır " şeklinde. Yani reel bir güç ölçümü yapmak yerine kıyaslama metoduyla yaklaşık bir değer ortaya çıkartıyor. Ki bu da normal çünkü çakmak soketinden aldığı besleme ceryanından başka araç datası okuyabileceği bir bağlantı mevcut değil..Yalnız bu yaklaşık değer de o kadar göreceli ki 10 adet best time değeri içerisinde sadece 2 tanesi birbirini tuttu benim ölçümlerimde. 70 li 80 li HP lerden , 114 HP li değerlere kadar ölçüm yaptı... İlk denememde cihazın ölçüm değeri 102 HP çıktı ve çok bilindik bir küfür savurdum tabii :) Çünkü bu değer arabanın katalog verisiydi... Takip eden ölçümlerde 103 , 106 , 114 gibi değerler de bulunca bir miktar sükut-u hayal oldum... Zira bu arabaya Bor Power :mrgreen: uygulamış bile olsam 114 hp görmesi imkan dahilinde değil bence...

Akselerasyon değerleri de keza G force bazında hesaplanıyor ve beygir gücü ile orantılı olarak çıkıyor hemen hemen... Yani 114 hp yi bulduğumda gösterdiği değer 0-100 için 9.9 sn civarındaydı yanlış hatırlamıyorsam...86 hp gösterdiğinde de 11.2 sn gibi bir şeydi...

Yani hızlanma ve güç ölçüm performansını tatminkar buldum diyemem... Amaaaa,

G meter adı verilen ana fonksiyon mükemmel çalışıyor ve çok hassas... ileri, geri ve yanal ivmelerde maruz kalınan G force aynen ekrana yansıyor...Hatta bunları kombine edip ileriye sağa doğru dönerken oluşan kuvvetin bileşkesini de alıp gösterebiliyor... Çok sert bir dönüşle yaklaşık 80 km de arabayı kaydırmadan yakalayabildiğim en fazla yanal ivme .68 G oldu... üzerine çıkamıyor çünkü arabanın tutunması kesiliyor ve kaymaya başlıyor... belki 195 ve üzeri taban genişliği ile bu değer daha yukarı çıkabilir bendeki lastikler 185 taban genişliğindeydi ve yeni asfaltlanmış bir zeminde denedim..

Sonuç olarak 114 hp bende ciddi bir merak uyandırdı tabi :) bu yüzden chasis tip bir dyno cihazına gireceğiz gibi görünüyor :)

NOT : Ölçümler sırasında doğaya zarar vermeyen Likit Petrol Gazı kullanılmıştır :D

Selam İlker,

Aletin çalışma mantığı aynen anlattığın gibi. Dolayısıyla yaptığı güç ölçümü sadece aracın değil, sürücünün performansına da bakıyor... Yani düz vites bir aracın olduğu için hiçbir seferde aynı ölçümü tutturamaman gayet normal çünkü hep farklı devirde vites değiştiriyorsun ister istemez (az da olsa fark oluyordur). Dolayısıyla o aletin güç ölçüm modu ancak otomatik vitesli araçlarda her seferinde gaz köklenerek kalkıldığında tam olarak performans verebilir diye düşünüyorum. Ayrıca tabii ki dyno'daki gibi kesin bir sonuç vermiyor. Ama en azından düz vites olmasına rağmen aldığın verilerden anlamış olacağın gibi alet güç ölçme konusunda işe yaramaz değil. Hele ki takıldığı araç otomatik vites ise bence keyifli bir oyuncak çünkü veriler çok daha tutarlı oluyor.

Onun dışında aletin esas fonksiyonları G-Meter ve performance timer. G-Meter'i zaten çok güzel anlatmışsın. Buradan da zaten sürücü faktörü daha iyi anlaşılabiliyor :) Ben 0.50 gördüm en fazla, senin değer çok uçuk, Allah'tan sen uçmamışsın o değeri görürken :D

Performance timer ise kronometre. Arabanın harekete geçtiği an ile 100 km hıza ulaştığı an arasındaki süreyi saptıyor. Bu da kronometre tutmak ve bundan oluşabilecek hataların önüne geçmiş oluyor.

Bence fiyatına karşın güzel bir oyuncak. Türkiye'ye kargosu dahil bana 110 YTL'ye malolmuştu :wink:
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen ilker tarih 16 Tem 2008, 00:55

Yok zaten cihaz işe yaramaz demedim... Bu arada bir düzeltme gerekiyor, cihaz arabanın 100 km/h sürate çıktığını asla bilemez... kaç saniyede ya da salisede ivmelenme bilgisini refresh ediyor bilmiyorum ama o süreler içerisinde saliselik ivme kayıplarına rastlıyorsa bunu hesaplamasına katıyor...yaptığı iş hep aynı...bu ivmelenme ile bu sürede bu tonajı hareket ettiren güç +x/-% vs... = şu kadar sürede 0-100 km/h hızlanma değerine " ulaşmalıdır " ... ben notebook ile ölçüm yaparken makinayı direk ECU ya bağladığım için ECU araç şu anda 100 km/h hıza ulaştı şeklinde bir bilgiyi direkt kilometre saatinden okuyor...bu yüzden ölçümlerde ya 0.50 sn ya da 1 sn fark oluşuyor dediğin gibi bazen 500 rpm kaçırabiliyorum vites değiştirmeyi... ama 2 sn 3 sn asla fark çıkmaz... tabi ECU ya bağlı bile olsa beygir gücü ve tork ölçümü maalesef elektronik olarak çok yanıltıcı... dinamometre üzerine çıkmadan kesin konuşmak imkansıza yakın.... kaldı ki dinamometre ölçümü yapan teknikere , daha önce siteye upload ettiğim vites oranları bilgisini veremezseniz, adam kafasına göre bir final drive ratio verip, 1:1 e en yakın olan 4.vites için de bir oran belirleyip ölçüm yapıyor ve çıkan sonucu saf saf alıp demek ki böyle diye eve dönüyorsun.... hele hele piyasada pek bilinmeyen Sirion gibi bir aracın vites oranları makinanın dataları arasında da yoksa , o gönderdiğim dökümanın altın değerinde olması çok da şaşırtıcı değil....denedik ki yazıyoruz :D
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 16 Tem 2008, 09:42

:)

Acaba diğer cihaz (Scangauge) nasıl ölçüyor... İçinde çünkü böyle bir g-force algılayıcı yok... Arabanın ağırlığını bilmiyor... Araba ile ilgili bildikleri ECU'dan aldığı verilerden ibaret. Bu durumda bu alet nasıl olup da 139 beygirlik güç ölçümünü yapabiliyor? Dahası o anki vites-gaz pozisyonuna göre gerçek zamanlı üretilen gücü de hesaplıyıp gösteriyor. O da her özelliğiyle çok ilginç ve herkese tavsiye edebileceğim bir oyuncak. YağmurAdam'a da aldık bir tane Amazon'dan. O da kullansın, eminim o da memnun kalacak ve çok memnun kalırsa belki detaylı olarak tüm özelliklerini siteye yazar? :roll:
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 16 Tem 2008, 10:08

Yazar tabi niye yazmasın. Alsın oyuncağını güzel bir inceleme yapar artık. Olmazsa internet aleminde cihazı tanıtıp türkiye satışını alırız daihatsu ailesi olarak ne dersiniz..
YağmurAdam

Mesajgönderen ilker tarih 16 Tem 2008, 12:38

Evet demek istediğim bu işte...ECU dan beygir ve tork ölçümü yanıltıcı olabilir....mantık kıyaslamaya dayanıyor çünkü...Scangauge ı bilemem ama bendeki programın beygir ve tork ölçüm kısmında, değil sadece ağırlık ve motor hacmi, jant çapı ve final drive ratioya kadar bir çok datayı girmen gerekiyor...buna rağmen sağlıklı bir ölçüm yapamadım...veya ben kullanamadım....G-meter çok daha iyi çalışıyor... yalnız akselerasyon ölçümü hata yüzdesi sıfıra yakın... bu yüzden kimseyi yanıltmamak adına sadece bu testleri upload ettim... budur diyebilmek için, fiziksel olarak dynoya çıkmak ve bu bilginin karşılığı olan parayı dyno sahibine ödemek gerekiyor.... eee... merak, kediyi öldürür :) sirion sahibine harcatır

Bir de şöyle bir gerçek var tabi...Umut' un message boardu gibi bir şey yoksa arabanızda, yanından geçtiğiniz adamı durdurup, nasıl hoşuna gitti mi ? 1.3 motor 102 hp basıyor mu diyeceksin :) ya da 5 beygir fazla çıktığında , " bak bunun standardı 102 ama benimki 107 beygirmiş Allah tarafından " dediğinizde adam Daihatsu fabrikasının altın anahtarını verip fahri üretim müdürü mü yapacak :) Gerçi bu egzajere ettiğim olayı bana yapıyorlar " abi camı açar mısın ? bu kaç beygir " diye ama gülüyorum onlara...Beygir is nothing but the LPG diyorum :D
Kullanıcı avatarı
ilker

Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir