Buji Bakımı ve Temizliği

Aracınızın bakımı ya da ufak tefek onarımlarını kendiniz yapabilirsiniz. Bu konudaki tecrübelerimizi paylaşıyoruz.

Buji Bakımı ve Temizliği

Mesajgönderen HALİL tarih 08 Oca 2009, 10:27

Ateşleme enerjisini yanma odasına taşıyarak elektrotların arasında oluşan elektrik atlaması ile sıkışmış hava yakıt karışımını ateşleyen Bujilerin maksimum araçların 10 bin kilometre bakımında temizlenmesi, kullanım şartlarına göre 15 bin - 30 bin kilometre arası değiştirilmesi gerekmektedir.

Bujilerin ömrünü etkileyen unsurlar kötü yakıt ve motor sistemi ayarları olabilir. Genellikle araçların yaptığı teklemeler, artış gösteren yakıt sarfiyatı, geç hızlanma bujiden kaynaklanan sorunlar olabildiğinden bujilerin bakımı ve temizliği önemlidir.

Bujinizin bakıma veya temizliğe ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız

-Bujilerde ki tırnak aralığı kontrol edilmeli, ayar bozuksa fabrika verilerine göre ayarlanmalıdır,
-Bujiler söküldüğünde yağ birikintisi varsa yanma odasına fazla yakıt giriyor demektir,
-Bujinin izolatör ucu, elektrotları ve gövdesinde kurum varsa karbüratör veya enjeksiyon ayarında bozukluk var demektir,
-Buji elektrotları kaynamışsa ve üzerinde yabancı maddeler toplanmışsa, zamansız ateşleme sonucunda aşırı yükleme olmuş demektir,
-Bujiler alınan darbe sonucu hasar görmüşse,

Buji değişimi veya temizliği sırasında dikkat edilecek hususlar;

-Buji söküldüğünde silindirlere yabancı madde, toz, pislik gitesini önlemek için biraz gevetilip etrafının temizlenmesi,
-Buji çok sıkı takılmış ise dişlilere gelecek şekilde yağlanması ve silindir kafasına zarar vermeden bujilerin sökülmesi,
-Bujileri takarken bujinin ve motorun birbirine temas eden yüzeylerinin temizliği,
-Gevşek takılan bujiler silindir kompresyon basınçlarını düşürdüklerinden motorun çekişini düşürür ve yakıt sarfiyatını arttırır,
-Bujilerin önce elle sonra yeni bujiler için 90 derece eski bujiler için 30 dereceyle anahtarla sıkılması gerekmektedir. Konik yüzeyli bujilerde anahtarla sıkma derecesi 15′dir.
-Buji kablolarını temizlik esnasında kontrol ediniz, Buji kablolarında çatlak, yanma, sürtünmeden dolayı aşınma ve üzerinde yağ olmamasına özen gösteriniz,
-Buji kablolarınının birbirine temas etmemesine ve gereğinden uzun olmamasına dikkat ediniz,
-Aracınızın orjinal buji markasını kullanmaya devam etmeye özen gösteriniz,
HALİL

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Re: Buji Bakımı ve Temizliği

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 08 Oca 2009, 11:23

Sitemize hoşgeldiniz. Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederiz. Yeni bir kategori açıp konularınızı burada yayınlamayı daha uygun buldum. Umarım daha da zenginleştirirsiniz bu kategoriyi :)
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Daihatsu
Model: YRV Turbo

Mesajgönderen ASUTAY tarih 24 Mar 2009, 17:43

merhaba arkadaşlar yeni arcım sirion-1 e alınca bakım yaptırayım dedim ve bujilerini kontrol ettiğimde değişmesi gerektiğini anladım araçtan çıkan buji denso marka idi ve 3 tırnaklıydı orjınalı bu mudur bilmiyorum ama aynısından bulamadıgım için enyakın olan ngk nın 2 tırnaklı bujisini taktım simdi bu buji ile sorun yaşarmıyım performans ve yakıtı nsıl etkiler birde orjınal bujısi nedir yada muadii nedir cevaplarsanız sevinirim
ASUTAY

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen ilker tarih 24 Mar 2009, 18:57

ASUTAY yazdı:merhaba arkadaşlar yeni arcım sirion-1 e alınca bakım yaptırayım dedim ve bujilerini kontrol ettiğimde değişmesi gerektiğini anladım araçtan çıkan buji denso marka idi ve 3 tırnaklıydı orjınalı bu mudur bilmiyorum ama aynısından bulamadıgım için enyakın olan ngk nın 2 tırnaklı bujisini taktım simdi bu buji ile sorun yaşarmıyım performans ve yakıtı nsıl etkiler birde orjınal bujısi nedir yada muadii nedir cevaplarsanız sevinirim

Kullanım kitapçığında yer alan buji marka ve modellerine uymaya özen göstermenizi tavsiye ederim. 3 tırnaklı buji bu arabaya tavsiye edilen bujidir. Bütün Daihatsu servislerinde satılır. İki tırnaklı bir buji bu arabanın tavsiye edilenleri arasında değildir. Teknik değerleri kitapçıkdan kontrol edebilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajgönderen ASUTAY tarih 25 Mar 2009, 16:12

ilker hocam cevabın için teşekkur ederım ama maalesef elimde ne bu aracın kitapcığı nede kayseride servis var o yüzden biraz sıkıntılıyım bu bilgiler sizlerde varsa payalaşırsanız sevınırım.
ASUTAY

Mesajgönderen FaTiH tarih 30 Mar 2009, 14:08

Dostum buji işini ne yaptın?En yaygın bulunan buji markalarından biri de NGk dır..Sirion için tavsiye edilen NGK modelinin kodu " BKUR6ETB-10 " dur!Bu modeli ara değiştir; kitapçıkda yazan bu yani!!
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen ASUTAY tarih 31 Mar 2009, 11:43

tesekkur ederım fatıh kardes bujı numarası için ama benım merrak ettığım bu ıkı tırnaklı bujı sorun yaratır mı dun 700km yol yaptım bır sorun yasamadım yakıt tasarrufu konusunda ıyıydı lpg ile uzunyolda 12.5ykr yaktı lpg fiyatı 1.59tl performansı bıraz dusuk geldı ama bana lpg dende kaynaklanabılır dıye dusundum.
ASUTAY

Mesajgönderen FaTiH tarih 31 Mar 2009, 11:58

Valla buji ömrünün artık tükenmeye yaklaştığını falan gaza verdiği tepkinin zayıflamasından ya da çok az da olsa geç tepki vermesinden anlıyor mesela ustalar..Olmazsa bir süre benzinle kullanıp test edin aracı..Nedir ne değildir tam bilemiyorum açıkçası 2 tırnaklı 3 tırnaklı farkını ama şu da var; en nihayetinde bir buji 7 TL civarında fiyata sahip..4 buji 28 eder, hadi düzleyelim 30 TL olsun!Motor sağlığı için çok bir para değil...
Siz bilirsiniz tabii sonuç olarak....
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen ASUTAY tarih 31 Mar 2009, 15:26

haklısın fatih para degil aslında neyse hafta sonu gidip değiştireyim bunlarda yedek kalsın olur olmaz yerde ihtiyacımız olabılır. tesekkurler yardımlarınız için birde şunu soracagım aceba bana sirionun kitapcıgını nereden bulabılırım.
ASUTAY

Mesajgönderen fcpasa tarih 24 May 2009, 17:54

bujilerimi değiştirdim çıkanların resmini koyuyorum...
Eklentiler
Fotoğraf-0011.jpg
Fotoğraf-0012.jpg
Fotoğraf-0013.jpg
Fotoğraf-0014.jpg
c.turhal
Kullanıcı avatarı
fcpasa

Mesajgönderen fcpasa tarih 24 May 2009, 17:56

yenileri ise marka yine denso
numarası k16r-u11
4 adeti 30 lira ...
c.turhal
Kullanıcı avatarı
fcpasa

Mesajgönderen FaTiH tarih 25 May 2009, 00:41

Denso nun IK20 iridium modeli yanlış bilmiyorsam eğer performans bujisi özel serisinden!Normalde ne o bujiler ne de sizin yeni aldığınız bujiler bizim araçlar için Denso nun orjinal tavsiye edilen modeli değiller!Burada IK20 lerin seçiminde aracın eski sahibi Tuna nın araştırmacı-özel bir araba meydana getirme noktasındaki uğraşıcı ruhu devreye girmiş gibi sanki! Öyle bir koku aldım! 8) :D Neyse; acaba tek tırnaklı IK20 lerin performansı nasıldı??Yeni bujilerinizden sonra bir performans farkı hissettiniz mi!?? Gerçi iridium da olsalar son zamanlarında artık eskidiklerinden dolayı belki yeni aldığınız normal seriler bile daha iyi performans gösteriyor olabilirler ama ben yine de hissedilir bir fark varsa gözlemlerinizi almak istiyorum abi??
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen gtuncer68 tarih 27 May 2009, 09:43

Arkadaşım bu konuya çok fazla takılma . Buji sağlıklı çalıştıktan sonra gerisini çok takma.Ben çift tırnak bujiyi daha kimsenin haberi yokken 1988 yılında 1998 model kartalda kullanıyordum.Meksefeyi çiftletttim Platini italyan taktım ve karburatörüde sürekli çift boğaza sabitlettim.Yakıt tüketimi artmadı ama performans korkunç arttı.Tabi bunun getiriside 30,000 km de motoru yemek oldu .Neden?....:Çünkü meydana gelen sıcaklığı motor kaldırmadı.Yeni teknolji de böyle bir sorun yok. Araçların soğutma sistemleri mükemmel, blokta kullanılan metal alaşımları dayanıklı bu yüzde sorun çıkacağını sanmıyorum .Yanma odasındaki ateşleme gücü birtek bujiye bağlı değildir.Buji sadece son noktadır ondan önceki elektrik sağlayan sisteminde sağlıklı olması gerekir.Elektrik zayıf gelirse bujinin yapabileceği birşey yoktur.Lpgde de performans çok değişkendir .Bu yüzden diyorum ki çok takılma. :)
Günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyor, fakat hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar.
Kullanıcı avatarı
gtuncer68

Model: Applause

Dön Kendin Yap Köşesi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir