Bİlmeyenler için kısaca aracımı özetleyerek LPG deneyimimi aktarmak istiyorum.. Aracım 2005 model 65 bin km'de otomatik vites Cuore.
Aracımın yakıt tüketimi gayet makul olmasına karşın neden daha az yakmasın ki diyerek başladım LPG işini araştırmaya ve nihayetinde Atiker sıralı sistemi taktırmaya karar verdim. Hazır yıllık izne çıkmışken LPG 'cileri gezeyim dedim ki ikinci girdiğim dükkanda taktırmaya karar verdim.. Fiyat her yerde standart yani 990 lira montaj dahil.
Yaklaşık 5 saatlik bir montaj ve ayar zamanından sonra 28.06.2010 da LPG'yi aracıma 27 litrelik simit tank ile taktırdım. Sıradaki işlemleri sorduğumda Sızdırmazlık belgesi almam gerektiğini akabinde muayene ve ruhsat değişimi gerektiğini söylediler. Projemi de hazırlayıp beni uğurladılar.
29.06.2010'da Beylikdüzü Birlik sanayi sitesinde bulunan Makina mühendisleri odasından yaklaşık 1.5 saatlik bekleme ve 25 liralık ödeme sonrası LPG sızdırmazlık belgesini aldım. Hemen ardından sakin olduğu söylenen Çatalca TÜV'e gittim ki yoğun olduğu bilinen Hadımköy bile daha sakindi geçen gittiğimde. 126 lira muayene ücretini yatırdıktan sonra muayeneye girdim ve cam içi stop lambası yanmıyor diye ağır kusur yedim. Hemen stop lambasını değiştirdim ve yaklaşık 2 saat daha bekleyerek tekrar muayeneye girdim ve geçtim. Bu arada bu işlemleri yaptıracak olanlar muayene öncesi ek1 belgesi doldurmayı unutmasın.
30.06.2010 da yani bugün Tekirdağa gittim. Vardığımda LPG'yi fulleyip hesap yaptım. 14.5 kuruş karma kullanımda LPG harcamışım. Full Depo ile Tekirdağdan yola çıkıp Beylikdüzünde depomu tekrar fullediğimde Kadranım 110 KM'yi , LPG dolum pompası ise 6,19 litreyi yani 12.01 lirayı gösteriyordu. Ortalama sürüş hızım neredeyse durmaksızın 90-100 km/h arasıydı.
Yani kısaca özetleyecek olursask aracım yolda 100 KM'de ortalama 5,62 litre gaz yakmış yani 10.9 kuruş. Bu da demek oluyor ki Cuore artık 125 cc lik motosiklet kadar az yakıt tüketiyor