FaTiH yazdı:Tr ye geleceğini zannetmiyorum..Fakat Daihatsu kendi marka ve model ismiyle satacaksa illa ki; bu sefer de Malezya pazarında bu modelin olabileceğini zannetmiyorum..Çünkü Daihatsu Malezya da Perodua markası adı altında pazarlıyor modellerini..!Bunun dışında kendi markası altında sadece iki adet ticari modelini pazarlıyor onlar da: Delta ve Hijet Maxx
Bence Tr de Materia ideal bir model tasarım açısından mini MPV segmentinde rakipsiz..!Bu model onun önüne asla geçemez gelse de! Fakat Materia nın motor anlamında revizyona ihtiyacı var!Hadi ondan da geçtim iç mekanda tasarım ve konfor adına mutlaka ama mutlaka Terios da yapılan revizyon Materia ya da uygulanmalı!!! O zaman gerçekten rakipsiz olabilir şu an satıldığı fiyatlarla tabii ki..Bir de bununla doğru orantılı olarak (zaten şımarık olan) fiyatını daha da şımartırlarsa olmaz!!
Perodua ucuz fiyatlarla Asya ülkelerinde rekabet edebilmek için Daihatsu modellerini re-badge eden bir marka. Perodua Malezya kökenli bir şirket ve Proton'un en büyük rakibi. Aralarındaki en büyük fark Proton kendi teknolojisini, motorunu, şanzımanını ve araç üretimi için gereken her aksamı kendisi geliştirirken, Perodua Daihatsu araçlarını makyajlayıp, üstüne kendi logolarını koyup satarak pazarda yer ediniyor. Şu anki Malezya pazarında Perodua, Daihatsu araçları sayesinde açık ara önde gidiyor. Bu tabii ki Malezya'nın ulusal gururu ve devlete ait olan Proton'un işini zorlaştırıyor. Çünkü kendi anavatanında dolaylı olarak da olsa Toyota'ya pazarda liderliği kaptırmış olmak demek bu. Yalnız Proton son zamanlardaki modelleri ile bu gidişata dur diyebilecek güçte. Gelişmeler oldukça ve merak eden olursa yazarım yine daha detaylı.
Materia'da ise revizyon gerektiği konusuna katılıyorum.
Ama önceki mesajımda belirttiğim fikrimin de arkasındayım. Yani bu daha alışıldık tasarımlı ve fonksiyonel MPV Türkiye'ye Materia ile aynı fiyata gelirse, bu Materia'ya ciddi zarar verecektir. Materia gibi, Copen gibi farklı tasarımlarıyla pazarda yer bulmaya çalışan araçlar ancak gelişmiş ülkelerde (alım gücü yüksek ülkelerde) düzgün rakamlarda satabilirler. Bu da ülkemizde insanların daha çok fonksiyonellik, bilinirlik gibi konulara para harcamak istemesi ve gösterişe harcayacak paranın, tüketicilerin çoğunluğunda olmamasından ileri gelmektedir. Gerçi diğer yandan Avrupa'da Materia alanlar, gösteriş için almıyorlar Materia'yı. Ucuz olduğu için ve farklı göründüğü için alıyorlar. Bizde diğer markalara kıyasla ucuzluk da pek olmadığına göre, sadece farklılık için Materia alanların sayısı da malesef bu şekilde düşük kalıyor. Ben Materia'nın da aynen Copen gibi Türkiye'de tutmadığını düşünüyorum. Bunda iki ana etken var: Yüksek fiyat ve en önemlisi; tanıtım eksikliği.