Maltepe Özay Otomotiv'den Daihatsu Aşkına üyelerine özel kampanya!
%10 yedek parça indirimi ve %10 işçilik indirimi birlikte. Telefon: 0 (216) 417 25 24

Daihatsu - Toyota kardeşliği Türkiye'de! Teşekkürler ALJ!

Daihatsu'dan Güncel Haberler (Bu bölüm Daihatsu ile ilgili haberler içindir. Modeller ile ilgili haberler için, ilgili modelin kendi sayfasının kullanılması rica olunur)

Daihatsu - Toyota kardeşliği Türkiye'de! Teşekkürler ALJ!

MesajUmut-Gultekin, 15 Ağu 2009, 18:32

BOMBA HABER: Toyota'nın Türkiye Distribütörlüğü'nü yürüten Sabancı Holding, ToyotaSA'daki %64.99 oranındaki hissesinin tamamını Daihatsu'nun Türkiye Distribütörlüğünü de yürütmekte olan ALJ Group'a satma kararı aldı. Hisselerin el değişimi yasal prosedürün tamamlanmasının ardından gerçekleşecek ve Daihatsu ile Toyota'nın kardeşliği Türkiye'de de tescil edilmiş olacak. Yakın zamanda Toyota Showroom'larında Daihatsu satışı görecek miyiz bilinmez fakat iki marka arasında çok daha fazla paslaşma ve işbirliği olacağı kesin. Hatta bu olay Daihatsu'ların Türkiye'de üretilmesinin önünü bile açabilir. Bugün kesinlikle çok güzel ve büyük bir gün! Tüm Daihatsu Aşıkları'na hayırlı olsun!
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Re: Daihatsu - Toyota kardeşliği Türkiye'de! Teşekkürler ALJ!

Mesajmaster, 15 Ağu 2009, 19:13

Bu haber doğru ise daihatsu' nun Türkiyedeki popülaritesini kesin arttırır.Nasıl opel aynı bayide chevrolet satıyosa tahminim toyotada aynı bayide daihatsu satar.Yedek parça açısındanda olumlu bir gelişme olur.
master

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Mesajbasdogan, 15 Ağu 2009, 20:06

BU HABERE ÇOK AMA ÇOK SEVİNDİM. TABİİ SADECE HABER OLARAK KALMAZSA İNŞALLAH. ZATEN AYRI OLMASI ÇOK SAÇMAYDI. ÇOK OLUMLU BENCE.
Kullanıcı avatarı
basdogan

Mesajemr, 16 Ağu 2009, 20:43

bu haber doğrudur beyler daihatsu pazarlayan arap firması alj dünyada lexus toyota daihatsu yu pazarlıyordu türkiyedede aynısı olucak belki daihatsu toyota yan yana bile satılabilir
Hayat 3.000 devirden sonra başlar
Kullanıcı avatarı
emr
Daihatsu Yetkili Servisi ve Satıcısı

Model: Materia

Mesajcagataykaya, 17 Ağu 2009, 09:05

sabah sabah duyduğum en güzel haberlerden birtanesi inşallah maddi konudada biraz daha ılımlı hareketler yaşanır... Az kaldı bir gün herkes Daihatsu cu olacak...
cagataykaya

Model: Cuore

TOYOTASA'DAN "SA" ÇEKİLDİ, DAIHATSU DİREKSİYONA GEÇTİ

MesajUmut-Gultekin, 17 Ağu 2009, 13:39

Sabancı Holding, Toyota Motor Europe ve Mitsui ile ortak olduğu Toyotasa'daki yüzde 64,99 oranındaki hissesini, ALJ'ye bağlı ALJ Lubnatsi Pazarlama ve Satış A.Ş.'ye satma kararı aldı.

Sabancı Holding'den yapılan yazılı açıklamada, yapılması öngörülen satış işleminin tutarının 84 milyon 986 bin 923 dolar olacağı belirtilerek, hisse devir işlemlerinin gerekli izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından gerçekleşeceği kaydedildi.

Verilen bilgiye göre, hisse devir sürecinin tamamlanmasının ardından yeni şirketin ana hissedarı ALJ Lubnatsi olurken, şirketin yüzde 25'i Toyota Motor Europe'a, yüzde 10'u ise Mitsui&Co.'ya ait olacak.

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Sabancı Holding olarak tüm faaliyetlerinde paydaşlarına değer yaratmayı hedeflediklerini ve oluşan iş fırsatlarını da bu anlayış çerçevesinde değerlendirdiklerini belirtti.

Daha önce üretim faaliyetlerini devrederken olduğu gibi bugün satış-pazarlama faaliyetlerine yönelik bu kararın da, bu stratejik yaklaşımın bir örneği olduğuna işaret eden Dördüncü, ''Diğer pazarlarda olduğu gibi Türkiye'de de bu işin artık global bir nitelik kazanmasından ötürü Toyotasa çatısı altında yürüttüğümüz distribütörlük faaliyetlerimizi global bir kuruma devretme kararı aldık. Hisselerimizi, tüm dünyada 55 yıldır Toyota'nın distribütörlük faaliyetlerini yürütmekte olan ALJ'nin tecrübeli ellerine teslim ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

ALJ Avrupa Direktörü Ali Haydar Bozkurt ise, ALJ'nin, Türkiye'yi bölgenin otomotiv sektöründeki en önemli ekonomisi olarak gördüğünü belirterek, bu nedenle ALJ'nin, Türkiye'de Daihatsu distribütörlüğü ile başlayan yatırımlarını, Toyota ile büyüterek, Türkiye'ye ve sektörün geleceğine olan güvenini ortaya koyduğunu kaydetti.

DAHA ÖNCE DE ÜRETİMDEN ÇEKİLMİŞTİ

Toyota Türkiye'nin hikayesi yaklaşık 25 yıl önce Sakıp ve Özdemir Sabancı ile başlamıştı. 1984 yılında Toyota distribütörlüğü ile başlayan macera 6 yıl sonra dev yatırım hamlesine dönüşmüştü. 1990 yılında yüzde 50 Sabancı Holding, yüzde 40 Toyota ve yüzde 10'u da Mitsui olmak üzere Adapazarı'nda 350 milyon dolarlık yatırımla fabrika kurulması kararı alınmıştı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in temelini attığı Toyotasa Adapazarı fabrikası 1994 yılında üretime başladı. Yaklaşık 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu fabrikanın kapasitesi 100 bin adetti. 1 ay içinde Corolla Sedan'ın üretimine başlanmıştı. Herkes çok heyecanlıydı. 1 yıl sonra ise Corolla Staiton Wagon'lar banttan çıkmaya başlamıştı.

1995 yılında 21 bin 458 Corolla üretilmişti. Sonraki iki yıl da rakamlar 20 bin adetler seviyesindeydi. Yapılan büyük yatırıma rağmen bilançolar kimseyi memnun etmiyordu. Tarih 2000 yılının Ekim ayını gösterdiğinde Sabancı Holding, üretimdeki yüzde 15'lik payını Toyota'ya sattı. Şubat Krizi bir çok sanayi şirketini olduğu gibi Toyotasa'yı da olumsuz etkilemişti. 100 bin kapasiteli fabrikadan sadece 2 bin 862 otomobil çıkmıştı. O dönem İstanbul Sanayi Odası'nın haziran ayı meclis toplantısında adeta isyan eden Sakıp Sabancı, Toyotasa tesislerinde günde bir değil sıfır üretim olduğunu belirterek, "Dünyanın yatırımı, robotlarla dolu fabrika duruyor. Bu modern fabrikanın yöneticileri üretimi sıfır diyorsa yangın var demektir" demişti. Ve Ekim 2001'de Sabancı Holding Toyota'nın üretiminden çekilmişti.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

MesajSonCuoreci, 17 Ağu 2009, 14:23

Bu haber gerçekten çok heyecan verici! Umarım önümüzdeki günlerde Daihatsu adına ünemli girişimlerde bulunulur... Gelişmeleri dört gözle bekliyorum...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Toyata’dan SA kalkacak isteyen Daihatsu satacak

MesajUmut-Gultekin, 24 Ağu 2009, 11:44

Toyata’dan SA kalkacak isteyen Daihatsu satacak

İki marka aynı distribütör çatısı altına girince Toyota bayileri, Daihatsu satmak için harekete geçti. Ancak bunun için ayrı bayilik alınması gerekecek

OTO STAR

BELMA TOPRAK

Toyota bayileri, Suudi Arabistan kökenli ALJ Group’un, ToyotaSA’daki yüzde 65 hisseyi alarak Türkiye pazarına girmesine olumlu tepki verdi. ALJ Group Avrupa Direktörü ve Daihatsu Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt, Toyota bayilerinden hiçbir olumsuz tepki almadıklarını belirtti. Bozkurt “Toyota bayi olup da Daihatsu bayii olmak isteyen bayiler var. İki markanın standartlarını tutturabilmek şartıyla buna açığız. Ama Toyota shoowromları içinde Daihatsu satmayı düşünmüyoruz. Ama iki markanın asgari standartlarını uygulayabilen bayiler ayrı mekanlarda Daihatsu da satabilir. 3-4 bayiden bu yönde bir başvuru aldık. Niyet olarak iki markayı da ileriye taşıyacak, hakettiği şekilde temsil edeceğine inandığımız tüm başvurulara sıcak bakıyoruz” dedi.

‘SA’ OLMAYACAK

Toyota ve Daihatsu’nun Türkiye’de ayrı merkezler olarak devam edeceğine dikkat çeken Bozkurt “ToyotaSA’yı ALJ olarak satın aldık. ALJ yılda 300-325 bin araç satıyor. Toyota ile 60 yıllık bir geçmişimiz var. Bayiler, müşteriler güvenilir ellere teslim edildiğini düşünüyorlar”diye konuştu. Rekabet Kurulu’na başvuru yaptıklarını belirterek, bir ay içinde onay beklediklerini söyledi. Şirket isminin değişeceğini, muhtemelen SA ibaresinin kalkacağını ifade eden Bozkurt, isim konusunda henüz bir karar olmadığını dile getirdi.

ALJ Group, üç markayla büyüdü

Toyota, Lexus ve Daihatsu’nun dünyadaki en büyük satıcılarından olan ALJ Group, Türkiye’de Daihatsu’nun distribütörlüğünü sürdürüyor. ALJ, yeni kurulacak şirketin yüzde 65’ine sahip olacak. Şirketin yüzde 25’i Toyota, yüzde 10’u ise Mitsui’ye ait. Suudi Arabistan merkezli ALJ, Toyota ile 60 yıla yakın bir süredir işbirliği yapıyor. Dünyada Toyota’nın en büyük distribütörü durumundaki, Suriye, Fas, Cezayir, Almanya, Çin, İngiltere ve Monoka başta 12 ülkede Toyota markalarının temsilciliğini yapıyor. ALJ Grup, 2008 yılında 320 bin araç satışı gerçekleştirdi.

Kaynak: Star
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajmustafa, 24 Ağu 2009, 12:27

yahu herşey çok güzel de, alj grub yılda 300 binden fazla araç satıyorda, daihatsu türkiye olarak ne tür bir satış başarısı var. ülkemizde ne yapıyorlar, arabalar kendi kendini satıyor. araştıran, bilinçli tüketici olan daihatsu kullanıcıları araçları kendisi alıyor, daihatsu satmıyor. arada çok önemli bir fark var. bu tanıtımla bu bayiilerle, pek bir şey değişmez. daihatsular jetonla satılsa yine bu kadar satılırdı eminim daha az olmazdı. dünyada küçük araba uzmanı olan bir otomotiv devinin ülkedemizde küçük arabaları yok. şu olaya bakın. toyota daihatsu kardeşliği yeni değildi zaten bilen biliyor. daihatsu açısından bayii ağı genişler diye düşünüyorum. ama toyatanın vay haline alj grup türkiyede daihatsu gibi toyota satacaksa toyotanın vay haline. toyotanın rakipleri bu değişiklikten pekhoşnutlar galiba.
daihatsu da toyotada gerçekten çok iyi markalar, markadanda öteler, devler. lütfen ülkemizde de hakettiği yerde olsunlar. biz kullanıcılar markamızı seviyoruz. ve marka çalışanlarından daha çok bağlıyız daihatsularımıza.
mustafa

Sabancı, Toyotasa'yı neden sattı?

MesajUmut-Gultekin, 25 Ağu 2009, 08:57

Sabancı: Hiç aklımızda bile yokken Toyotasa’yı sattık

TOYOTA, Lexus ve Daihatsu’nun dünyadaki en büyük distribütörü ALJ (Abdul Latif Jamel) adlı Suudi Arabistan merkezli grup, bir süre önce Sabancı Holding’in kapısını çaldı:

- Toyotasa’daki hisselerinizi almak istiyoruz.

Sabancı Holding, 2001’de üretimde yollarını ayırmış olsa da, Toyota ile pazarlama şirketi Toyotasa’da yollarını ayırmayı gündemine bile almamıştı.

ALJ Grup’un ısrarlı müşteri olma talebi, Sabancı Grubu’nun Toyotasa’daki yüzde 65’lik hissesini pazarlık masasının üzerine koydu.

Sabancı Holding Lastik ve Otomotiv Grubu Başkanı Turgut Uzer’in başkanlığındaki ekip, ALJ Grup’la pazarlığa oturdu, derken ortaya yüzde 65’lik hisse için, 85 milyon dolarlık bir fiyat çıktı.

Turgut Uzer, ortaya çıkan fiyatı Sabancı Holding Yönetim Kurulu’na bildirdi ve karar verildi:

- Fiyat bizim için cazip, satabiliriz.

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü’yle geçen gün karşılaştığımızda başladım Toyotasa’yı sormaya:

- Toyotasa’yı neden sattınız?

- 2001 yılında Toyota üretiminden çıkma nedenlerimiz neyse, Toyotasa’dan çıkma nedenimiz de aynı. Yani, bu işi global yürütebiliyorsanız, kalabilirsiniz. Sadece lokal kalarak büyümek mümkün değil.

- Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve sizinle buluşmalarımızda çıkabileceğiniz şirketlerle ilgili sinyaller verirdiniz. Toyotasa biraz sürpriz oldu.

- Bizim de Toyotasa’daki hisselerimizi satmak konusu yakın dönem gündemimizde yoktu. Hatta hiç aklımızda yoktu diyebilirim.

- Peki nasıl oldu da aniden sattınız?

- ALJ Grup güzel bir teklifle geldi. Önce Turgut Uzer ve ekibi değerlendirdi. Sonra yönetim kurulumuz oluşan fiyata bakıp, satış kararını verdi.

- Fiyat size çok çekici mi geldi?

- Toyotasa’nın yüzde 65’i için oluşan 85 milyon dolarlık fiyat, bizim için cazipti.

- Distribütörlükte global olmamanın dezavantajı nedir?

- Toyota’nın Türkiye’de en fazla satılan modeli Corolla Sedan’dır. Corolla Sedan, daha önce Adapazarı’nda üretiliyordu. Toyota, daha sonra aldığı bir kararla, Corolla Sedan üretimini Güney Afrika’ya kaydırdı. Yani, Toyotasa, sattığı araçların yüzde 50’sini Güney Afrika’dan ithal ediyordu.

- Bunun size ne gibi olumsuz etkisi vardı?

- Toyotasa çok başarılı bir şirket. Zaten o yüzden iyi de bir fiyat ortaya çıktı. Ancak, ALJ Grup gibi global olmadığı için, araç tedarikinde onlar kadar esnek hareket alanı yok. ALJ Grup, her ihtiyaç duyduğunda ülkeden ülkeye araç kaydırmaları yapabilir, müşteriye daha hızlı ürün sunabilir.

- 85 milyon dolar kasanıza girince ne yapacaksınız? Hangi alanlarda kullanacaksınız?

- Bizim bir havuzumuz var. Bu havuzdan şu anda daha çok enerji yatırımlarımıza kaynak gidiyor. Enerjide yatırımlarımız hızla yürüyor...

Öyleyse Sabancı’nın “enerji adımları”nı yakından izlemekte yarar var...

Toyota’dan izin alıp, el sıkıştık

RAHMETLİ Özdemir Sabancı’nın girişimleriyle, 19 yıl önce üretimle başlayan Sabancı ortaklığının tümüyle bitme noktasına gelmesine acaba Toyota nasıl baktı?

Ahmet Dördüncü’ye konuşurken bu konudaki şu ayrıntıyı öğrendim:

- Toyotasa’daki Sabancı hisselerini Toyota’ya sormadan satamazdık.

- Neden?

- Aramızda öyle bir anlaşma vardı.

- ALJ Grup’la masaya oturduğunuzda ne yaptınız?

- Onlara, “Siz de Toyota’yı yakından tanırsınız. Anlaşırsak, Toyota’nın iznini almadan satışı gerçekleştiremeyiz. Hatta, boşuna da konuşmuş olabiliriz” dedik.

- Toyota’dan ne zaman izin aldınız?

- ALJ Grup’la el sıkışacağımız ortaya çıktığında Toyota Avrupa Başkanı Tadashi Arashima’ya bizzat gittim. Kendisine durumu anlattım.

- Tepkisi ne oldu?

- Sadece, “Acaba şirkette Sa kalabilir mi?” diye sordu.

- Kalabilir mi?

- Doğru olmaz. ALJ Grup da zaten bunu istemez...

Kriz var diye geldiyseniz hiç konuşmaya gerek yok

SABANCI Holding CEO’su Ahmet Dördüncü’ye sordum:

- Toyotasa’daki hisselerinizi satmanızda global krizin iç pazarda otomotiv satışlarını daraltmasının etkisi var mı?

- Hayır yok... Hatta, ALJ Grup bize “Toyotasa’daki hisselerinizi almak istiyoruz” diye geldiğinde, kendilerine ilk söylediğimiz, “Kriz ortamında bu hisseleri ucuz kapatırız” gibi bir düşünceniz varsa hiç konuşmayalım dedik.

- Yanıtları ne oldu?

- ALJ Grup, “Biz krizden değil, distribütörlük ağımıza Türkiye’yi de katmak istediğimiz için size geldik” yanıtı verdi. Bunun üzerine görüşmeyi kabul ettik...

- Bir kez daha sorayım, bu durumda 85 milyon dolarlık fiyat size cazip mi geldi?

- Elbette, yoksa niye satalım...

Otomotivden çıkmayacak Temsa’ya iyice asılacak

TOYOTASA hisselerinin satışı, “Sabancı Holding, otomotivden çıkacak mı?” sorusunu da gündeme getirdi. Ahmet Dördüncü bu konuya da açıklık getirdi:

- Temsa bizim bu alandaki global şirketimiz. Tam istediğimiz yolda yürüyor. Kendi tasarımıyla, kendi markasıyla dünyada pazarını oluşturdu.

- Yani, otomotivden çıkmanız söz konusu değil mi?

- Hayır. Bakın Temsa, bugün hiçbir component üreticisine bağımlı değil. Kurlları kendisi koyuyor. Çok da başarılı işler yapıyor. “Bağımsız marka”
olarak dünyada bayrağımızı dalgalandırıyor...

Toyotasa satışında hangi duygular yaşandı

SABANCI Holding’in Toyota’yla ortaklaşa yatırım kararı aldıkları günlerdi. O dönemde Hürriyet Ekonomi Müdürü olan Enis Berberoğlu, ben, Ufuk Sandık, Nurten Erk, Hayri Çetinkaya ve Tamer Çerçi, hep birlikte Özdemir Sabancı’ya
bir akşam yemeğinde konuk olduk.

İstanbul Hilton Oteli havuzbaşında gerçekleşen yemekte gece boyunca Özdemir Sabancı’nın Toyota planlarını dinledik, heyecanına tanık olduk.

Yemek sonunda evinin Anadolu yakasında olduğunu belirtip, teklifini yaptı:

- Anadolu yakasında oturan arkadaşları ben götürebilirim.

Teklif Ufuk Sandık’a uydu. Ertesi sabah Ufuk Sandık, Özdemir Sabancı’yı anlattı:

- Özdemir Bey, arabayı kendisi kullandı. Evimin kapısına kadar götürdü...

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü’ye o günleri anımsattım:

- Toyotasa hisselerini satmaya karar verdiğinizde Güler Sabancı’da, Turgut Uzer’de, sizde ne gibi duygular oluştu.

- Özdemir Bey’in Toyota’ya verdiği emeği hepimiz biliyoruz. Ancak, hayatın, işlerin akışı bizi bu noktalara getirdi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu’nda bu konuyu görüşürken, tümüyle işe odaklandık.

Şirketin adında gizlenen ‘İstanbul’u biliyor muydu

SABANCI Holding’in Toyotasa hisselerini satmaya karar verdiğini duyurduğu günün akşamı Genel Yayın Yönetmenimiz Ertuğrul Özkök aradı:

- Sabancı Holding, Toyotasa hisselerini...

Daha sözünü tamamlamadan araya girdim:

- Haberi büyükçe girdik.

- Az önce Reha (Erdoğan) aradı. Toyotasa’yı alan şirketin adının tersten okunuşu dikkatini çekmiş. Tersten okununca “İstanbul” oluyormuş.

Hemen açıklamaya baktım, Türkiye’de Toyota distribütörlüğünü yürütmek üzere ALJ Lubnatsi adlı bir şirket kurmuşlardı.

Hürriyet’in Görsel Danışmanı Reha Erdoğan’a nasıl farkettiğini sordum:

- Lubnatsi’nin ne anlama geldiğini merak ettim. Belki de sanatçı bakışı bana kelimeyi bir de tersten okuttu, “İstanbul”u farkettim.

Bu durumu Ahmet Dördüncü’ye de aktardım:

- Siz şirketin adının tersten okunuşunun “İstanbul” olduğunu biliyor muydunuz?

- Hayır, ilk kez sizden duydum...

Dünyada 12 ülkede yılda 320 bin araç satan, Türkiye’de Daihatsu’nun distribütörlüğünü yürüten ALJ Grup, “Lubnatsi”yi benimseyerek, belki de dikkat çekmek istemişti...

Hürriyet
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Özdemir Sabancı'nın bayrağını devraldık

MesajUmut-Gultekin, 31 Ağu 2009, 15:23

Suudi ALJ Group Avrupa Direktörü Bozkurt Özdemir Sabancı'nın vizyonu ile liderliği hedeflediklerini söyledi

ToyotaSA'nın yüzde 65'ini alarak Türkiye pazarına girmeye hazırlanan ALJ Group'un, pazar hedefleri de netleşmeye başladı. Toyota’yla ilgili hedeflerini anlatan ALJ Group Avrupa Direktörü Ali Haydar Bozkurt 5 yıllık vadede Toyota ile Türkiye’de yüzde 10'luk pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bozkurt "10 yılda da pazar lideri olmayı hedefliyoruz" diye konuştu. "Toyota’da üretimi etkileyecek karar ve başarılar göstereceğiz" diyen Bozkurt, Toyota ve Lexus'u aynı çatı altında satmayacaklarını kaydetti. Türkiye pazarında Toyota ve Daihatsu markalarıyla 50 bin adetlik toplam satışa ulaşmayı planladıklarını kaydeden Bozkurt, bu satışın 40 bin adedinin Toyota, 10 bin adedinin de Daihatsu olacağını ifade etti.

“85 MİLYON DOLARI GELECEK İÇİN VERDİK”
Bozkurt, 2010 yılında da lüks sınıfın önemli temsilcilerinden Lexus markasının satışının başlayacağına işaret etti. ToyotaSA'daki alışverişin hiçbir mal varlığını içermediğini ifade eden Bozkurt "Satın almada Sabancı'yı mutlu edecek bir rakam verdik. 85 milyon dolar, Sabancı'nın istediği bir rakamdı. Bu rakama karşılık sadece 800 kadar stok ve distribütörlük haklarını devraldık. Tabii ki meseleye çok uzun vadeli bakıyoruz. 4-5 sene sonrasını değil, 30-40 yıl sonrasınıgörmeye çalışıyoruz, yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Grup Türkiye’ye çok güveniyor ve çok seviyor. İşin başına geçtikten sonra pazarlama ve satış anlamında farkımızı ortaya koyacağız. Her üç ayda bir sürprizlerimiz olacaktır." Bozkurt "ToyotaSA’yı alamasaydık,
bir başka markanın distribütörlüğünü alabilirdik. Ama Türkiye’de yatırım danışmanlığımızı yürüten HSBC, Toyotasa’yı alabileceğimizi söyledi, Sabancı grubu ile bir araya gelmemizi sağladı ve işlem tamamlandı. Artık başka bir marka ile ilgilenmiyoruz" diye konuştu.

HER ÜÇ AYDA BİR SÜRPRİZLERİMİZ OLACAK
Toyota’nın dünyadaki en eski büyük distribütörü ALJ’nin çalışanlarının mutluluğunu ön planda tutan bir şirket olduğunu belirten Bozkurt, bunu şu örnekle anlatıyor: “Krizin başlarında da bizzat başkanımızdan şöyle bir mektup aldık: “Stoklarınızı zararına satın, gerekirse ofislerinizdeki mobilyaları satın ama çalışanlarınıza sahip çıkın” ALJ’nin Türkiye’ye çok güvendiğini ve sevdiğini belirten ALJ Group Avrupa direktörü Ali Haydar Bozkurt rekabet kurulundan onayın çıkmasından ve işin başına geçtikten sonra pazarlama ve satış anlamında farkını ortaya koyacaklarını, her üç ayda bir sürprizleri olacağını belirtti.

En büyük Toyota distribütörü
1955 yılında Toyota ile çalışmaya başlayan ALJ, Türkiye dahil dünyanın 12 ülkesinde (Japonya, İngiltere, Almanya, Çin, Mısır, Monako, Fas, Cezayir, Sudan, Suudi Arabistan, Suriye ve Türkiye) Toyota Grubu araçlarının (Toyota, Lexus ve Daihatsu) distribütörlüğünü yürütüyor. ALJ, bugün Toyota’nın tüm dünyada en büyük bağımsız distribütörü konumunda. Şirket 2008 yılında 320 bin araç satışı gerçekleştirdi.

Özdemir Sabancı Toyota demekti
Japonları dünyada sadece Türkiye’de yüzde 50 ortaklıkla yatırıma ikna eden Özdemir Sabancı, Türkiye’yi Toyota’nın Avrupa’daki en büyük merkezi yapmayı planlamıştı. Bir cinayete kurban gittiği 1996 yılından sonra, Sabancı Grubu, önce 2000 yılında fabrikadaki hisselerini Toyota’ya devretti. Grup 14 Ağustos
2009 tarihinde de markanın satış ve pazarlamasını yürüten ToyotaSA’daki yüzde 64.99 oranındaki hissesini ALJ gruba satma kararını açıkladı.

Kaynak: GAZETE HABERTÜRK
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Dön Daihatsu'dan Haberler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir