Daihatsu Terios sahiplerinin özellikle bu forum dışındaki bazı terios sahiplerinin bilmedigi ve benim bu yüzden arasıra sinir oldugum hatta sahibinden sitesindeki terios satan galericilerle dalga geçtigim muhteşem mekanizmayı anlatmak istiyorum.
Diferansiyel, çekisi saglayan tekerleklerin farkli hizlarda dönmesine olanak taniyan bir sistemdir. Diferansiyel kilidi, bir tekerlek bosa döndügü zaman ya da patinaja düstügü zaman, patinajda olan tekerlege aktarilan gücü azaltir ve dengeli bir sekilde otomobilin bosa güç harcamasi engellenir.
Fakat arazi şartları (buz, çamur, kar,askıda kalma ) gibi durumlarla değişir , bu diferansiyeller başımıza bela olur çünkü tüm gücü sağlam zemine tutunan lastik yerine kaymaya meyilli olanlara yönlendirirler ve patinaj başlar. Öyleyse bu durumlarda diferansiyeli iptal etmek gerekir biz buna lock yada kilit diyoruz.Diferansiyellerinde kilit bulunan aracın 4 tekeride aynı anda dönmeye başlar,dolayısı ile yere sağlam basmayıp patinaja kalkan teker ile aynı aksta bulunan ve yere sağlam basıp dönmeyen tekerde harekete geçer.
Çok basit bir mantıkla çalışan bir sistemdir.Youtube buldugum bu video aslında herşeyi açıklıyor.
bir kaç siteden alıntı yapılarak yazılmıştır.
