Egzoz Emisyon Ölçümü Hk.

Daihatsu, motor sporları veya otomotiv konularının dışında kalan herşey için genel forum alanı.

Egzoz Emisyon Ölçümü Hk.

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 23 Haz 2010, 16:01

Arkadaşlar,

Aracımızı muayeneye götürmeden önce egzoz emisyon ölçümü de yaptırmamız gerekiyormuş sanırım. Muayene için Gerekli evrak listesini okudum, orada gördüm. Yaptıranınız var mı?
Ne kadara yapıyorlar bu işlemi?
Bazı tanıdıklarım emisyon ölçümü yaptırmadan gitmişler muayeneye, hiçbir şey sormamışlar.
Yaptırsam mı yaptırmasam mı kararsız kaldım. Tecrübelerinizi bir zahmet paylaşırsanız sevinirim.
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Marka: Daihatsu
Model: Cuore

Re: Egzoz Emisyon Ölçümü Hk.

Mesajgönderen camoka tarih 23 Haz 2010, 16:38

muayene tarihi esnasında emisyon raporunun geçerlilik süresi dolmamışsa problem yok, ama eğer böyle bir durum varsa bile muayenehanelerde egsoz emisyon ölçümü yapılabildiği için önce bu işlem tamamlanıyor sonra muayeneye geçiliyor, doğal olarak işlem için geçerli ücret talep ediliyor. gerçi siz istanbul'da ikamet ediyorsunuz, belki muayenelerde belli bir gevşeme, yozlaşma olmuştur, onu bilemem; Mart 2010'da ankara'da durum bu minval üzerine seyrediyordu.
SiriOne
Kullanıcı avatarı
camoka

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 23 Haz 2010, 16:47

Benim araç 2007 model ve daha önce hiç egzoz emisyon ölçümü yaptırmadım. Bu durumda doğal olarak yatırmam gerek herhalde :)
Umarım bir cezası falan yoktur ekstradan. Ben emisyon ölçüm merkezine gidip yaptırırım, muayene istasyonunda bu işlem için boşu boşuna vakit kaybetmem herhalde...

Cevap için çok teşekkürler...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 23 Haz 2010, 17:45

Emisyon pulları sıfır arabalar için üç senelik veriliyor yanılmıyorsam ama yine de yaptır bence zaten 20 TL falan birşey. 2 dakikada veriyorlar belgeyi.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen cccengiz tarih 24 Haz 2010, 09:17

Umutun dediği gibi 20 TL bir ücreti var. Fakat egzos emisyon ölçümü yaptırmanız gerektiği halde yaptırmadıysanız 2008 de 500-600 Tl civarında bir cezası + araçı çekiyorlar. Bir çok markanın yetkili servisi bu işi yapıyor.
cccengiz

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 24 Haz 2010, 11:36

500-600 TL mi? Hobaaa!... :shock:
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen materialist tarih 24 Haz 2010, 13:39

Bugün sana fazla yükleniyorum ama (diğer konudaki mesaj) ''egsoz muayenesi, arabayı bağladılar, fenni var da emisyon yok'' gibi muhabbetleri hiç duymamış mıydın? :wink:

Bu arada hatırlatmak isterim kasko zorunlu değil ama trafik sigortasının olması zorunlu. BAĞ-LAR-LAR... :)
materialist

Model: Materia

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 24 Haz 2010, 13:49

materialist yazdı:Bugün sana fazla yükleniyorum ama (diğer konudaki mesaj) ''egsoz muayenesi, arabayı bağladılar, fenni var da emisyon yok'' gibi muhabbetleri hiç duymamış mıydın? :wink:

Bu arada hatırlatmak isterim kasko zorunlu değil ama trafik sigortasının olması zorunlu. BAĞ-LAR-LAR... :)

Abi, emisyon raporu dışında bütün evrak tastamam da bu emisyon olayına feci takıldım ben. Vergilerimi zamanında öderim, trafik sigortamı, kaskomu günü gününe yaptırırım, arabanın bütün bakımlarını zamanında yaptırırım ama bu egzoz emisyonu süresine ilişkin net bir bilgim yoktu maalesef.
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 24 Haz 2010, 13:58

Abicim yüreğime indirecektiniz yahu :D Daha sürem bitmemiş ki benim... Paşalar gibi gider yaptırırım muayenemi, egzoz emisyon ölçümünü de muayene istasyonu ister yapar ister yapmaz valla 8)

"Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Gazı Emisyonlarının Kontrolüne Dair Yönetmelik", Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinden ve tehlikelerden, canlıları ve çevreyi korumayı amaçlayan yönetmeliğe göre, TS 12047 Yetkili Servisler-Motorlu Araçlar İçin Kurallar Standardı’nı sağlayan sabit istasyonlara veya TS-EN 45004 Çeşitli Tipteki Muayene Kuruluşlarının Çalıştırılmaları İçin
Genel Kriterler Standardı’nı sağlayan araç muayene istasyonlarına Çevre ve Orman Bakanlığı’nca egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgesi verilecek. Bu istasyonlara ait mobil taşıtlar egzoz gazı emisyon ölçümü yapmak için kullanılamayacak.
TS 12047’ye uymayan yetkili servislerin veya TS-EN 45004’e uymayan araç muayene istasyonlarının da egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgeleri Bakanlıkça iptal edilecek.
Hususi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir, diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar on yaş sonunda yılda bir kez egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak.
Taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırılması zorunlu olacak. Takip eden emisyon ölçümleri ise taşıtın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanacak.
Egzoz gazı emisyon ölçüm yöntemleri ve sonuçları Yönetmelikte tanımlanan standartlara ve sınır değerlere uygun olacak. Egzoz gazı emisyon ölçüm sonucu uygun olan taşıt sahibine, sadece Bakanlık tarafından bastırılan egzoz gazı emisyon ölçüm pulu ve egzoz gazı emisyon ruhsatı verilecek. Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılmayan ve sınır değerleri sağlamayan hiçbir araca egzoz gazı emisyon ölçüm pulu verilmeyecek, motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatı onaylanmayacak.
Egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgesi verilen ölçüm istasyonlarına egzoz gazı emisyon ölçüm pulu ve motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatı Bakanlıkça verilecek.
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen camoka tarih 24 Haz 2010, 15:36

SonCuoreci yazdı:Abi, emisyon raporu dışında bütün evrak tastamam da bu emisyon olayına feci takıldım ben. Vergilerimi zamanında öderim, trafik sigortamı, kaskomu günü gününe yaptırırım, arabanın bütün bakımlarını zamanında yaptırırım ama bu egzoz emisyonu süresine ilişkin net bir bilgim yoktu maalesef.

yahu soncuoreci bunları okuyan da atmosfere gaz salınımı yapmıyorsun sanar. :mrgreen:
SiriOne
Kullanıcı avatarı
camoka

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 24 Haz 2010, 15:40

camoka yazdı:
SonCuoreci yazdı:Abi, emisyon raporu dışında bütün evrak tastamam da bu emisyon olayına feci takıldım ben. Vergilerimi zamanında öderim, trafik sigortamı, kaskomu günü gününe yaptırırım, arabanın bütün bakımlarını zamanında yaptırırım ama bu egzoz emisyonu süresine ilişkin net bir bilgim yoktu maalesef.

yahu soncuoreci bunları okuyan da atmosfere gaz salınımı yapmıyorsun sanar. :mrgreen:

Yapıyorum... ama halihazırda yönetmeliklere, tüzüklere uygun bir biçimde yapıyorum(muşum) :lol:
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 24 Haz 2010, 17:06

Nizami Gazman SonCuoreci :)
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen Spica tarih 14 Ara 2010, 16:22

Egzoz (egzos mu, egsoz mu, egzost mu yoksa egsozt mu??) emisyon ölçümünün sıfır araçlar için ilk 3 yıl yapılmasına gerek yok, sonra her iki yılda bir yapılmalı, dışarıda da bir sürü servis bu işi yapmaya yetkili ve ücreti 20-25 TL gibi bir şey, ihmal etmeyin.
Kullanıcı avatarı
Spica

Model: Sirion 2. Nesil

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 14 Ara 2010, 17:20

egzoz
isim İngilizce exhaust

1 . İçten yanmalı motorlarda yanan akaryakıtın gazı:
"Büyük kentin yazın egzoz, kışın kalorifer dumanı kokan havasından..."- H. Taner.
2 . Bu gazın boşaltılması.
3 . Bu gazın atılmasını sağlayan düzen.
4 . Susturucu.

Kaynak: www.tdk.gov.tr

http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/SozBul.a ... lime=egzoz
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen Spica tarih 16 Ara 2010, 11:28

Sevgili sonCuoreci, bilgi için çok teşekkür ederim. Aslında ben Türkçe'sini biliyordum, parantez içinde yazdığım kullanımları sağda solda gördüğümde tebessüm etmekten alamam kendimi, biraz da Türkçe'nin doğru kullanımına vurgu yapmak için, mesajı okuyanın araştırması ve doğrusunu görmesi amacıyla konuyu dile getirdim ki kesinlikle böylesi daha akılda kalıcı oluyor. Tekrar teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
Spica

Model: Sirion 2. Nesil

Sonraki

Dön Konu Dışı

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir