geçen hafta bir arkadaşla elektirikli araçların artısı eksisi nedir diye muhabbet ederken çıktı ve internete daldım. çıkan sonuçlar şu şekilde:
Artıları:
- en önemli avantajı km başı maliyet, 100 km 4 TL gibi muhteşem bir rakam,
- elektrikli motorların neredeyse ömürlük olmaları,
- white zombie gibileri haricinde çok fazla hız yapamıyor olmaları (80 km/saat) trafik güvenliği açısından.
- klasik motorlardaki devir-tork korelasyonu elektrikli motorlarda yok, sahip olduğu tork motorun devrinden bağımsız olarak her zaman ayağınızın altında,
Eksileri:
- bence bu teknolojinin önünde sadece batarya sorunu var, amatör kişilerce kullanılan bataryaların menizili sadece 100 km,
- 80 - 100 km'nin üzerindeki hızlar daha güçlü motorlar ihtiyaç duyuyor, bu da menzili kısaltıyor tabi ki.
görüldüğü üzere elektrikli araçların artısı eksisinden fazla, ben sadece şehir içinde kullanacağım derseniz inanılmaz bir rahatlık sunacak gibi geliyor.
artılarını biraz daha parlatmak istiyorum aslında, elektirik motorlu araçların tek sorunu batarya ve bunların ömürlerinin kullanıldıkça azalması başka bir eksisi mevcut değil.
- elektrikli araçlarda motor bakım maliyetleri yok denecek kadar az, servise girdim ayar tutmuyor derdi neredeyse sıfırlanıyor.
- elektrikli aracın hızlanması için sadece motora daha fazla elektrik vermeniz yeterli, doğuştan otomatik şanzıman
- aracın rölantıde elektrik tüketmesi gibi bir durum zaten mevcut değil, motorun torku da her zaman yanınızda
- bataryaların araca ekstradan yük getireceğini düşünmeyin çünkü içten yanmalı motor, şanzıman ve daha bir çok parçanın arabadan çıkarılması ile araçtan neredeyes 300 kg'lik yük azaltılmış oluyor,
dediğim gibi bu elektrikli araç fikri beni müthiş heyecanlandırdı sizlerle de paylaşayım dedim. 'yok, bana bu kadar yavaş bir araba yaramaz' diyorsanız utube linki aşağıda,
http://www.youtube.com/watch?v=369h-SEB ... re=related