Maltepe Özay Otomotiv'den Daihatsu Aşkına üyelerine özel kampanya!
%10 yedek parça indirimi ve %10 işçilik indirimi birlikte. Telefon: 0 (216) 417 25 24

Lastik Markaları - Modelleri

Otomobillerle ilgili her türlü teknik konuya dair paylaşımların adresi.

Re: Lastik Markaları - Modelleri

MesajSirion gti, 23 Şub 2008, 14:10

Lastiğin yakıtta ekonomi sağlaması çok ilginç hani ince olur yere sürtünmesi az olur az yakar ama aynı ebattaki lastiğin az yakması nasıl oluyor bi açıklama yapabilecek varsa bizi aydınlatsın
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

MesajUmut-Gultekin, 23 Şub 2008, 15:36

Sirion gti yazdı:Lastiğin yakıtta ekonomi sağlaması çok ilginç hani ince olur yere sürtünmesi az olur az yakar ama aynı ebattaki lastiğin az yakması nasıl oluyor bi açıklama yapabilecek varsa bizi aydınlatsın

Lastiğin deseni ve hamurunun malzemesi yuvarlanma direnci ile ilgili konular. Dolayısıyla kimi lastiklerin diğerlerine göre az yakması bundan kaynaklanıyor.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

MesajSirion gti, 23 Şub 2008, 15:49

Onu bilmemde benim eski aracın üzerinde gelenler karda bile beni üzmeden gidiyodu bu yeni sirionumda da aynı marka aynı ölçüye sahip bridgestone lastik var ama bir heryerde patiye düşüyo iki karlı yolda araba dans ediyo anlamadım ben bu işi önceki lastiği daha gidikti ama bu kadar kaymıyodu
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

MesajDoorman, 25 Şub 2008, 11:03

Umutun dediği gibi lastiğin deseni, üretim amacı, yaşı, aşınma durumu, yuvarlanma dirençi gibi kriterler yakıt tüketiminde etkili oluyor. Elde ettiği farklar küçükte olsa, damlaya damlaya göl olur mantığı her zaman geçerli sonuçta dimi? :mrgreen: düzün aşınmamış lastik, rot ayarı bozuk takımlar, balans ayarı bozuk lastikler, dengesiz konumlandırılmış yük, hatta serinlemek için açtığınız cam bile yakıt tüketimini etkiliyor. Fatih ile Umut arasında oluşan farkın tek sebebi lastik olmayabilir anlayacağınız.

Sirion gti yazdı:Onu bilmemde benim eski aracın üzerinde gelenler karda bile beni üzmeden gidiyodu bu yeni sirionumda da aynı marka aynı ölçüye sahip bridgestone lastik var ama bir heryerde patiye düşüyo iki karlı yolda araba dans ediyo anlamadım ben bu işi önceki lastiği daha gidikti ama bu kadar kaymıyodu

Lastik beklemekten, yanlış kullanımdan, hava şartlarından en çok etkilenen parça. O yüzden, eğer karşılaştırdığın lastikleri ilk günlerinden beri sen kullanmıyorsan, suçlu sadece lastikler olmayabilir.
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

MesajSirion gti, 25 Şub 2008, 11:31

Bak o dediğin doğru olabilir diğer arabayı sıfır almıştım hala özlüyorum onu bunu kullanlar iyi kullanmamış demekki
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

MesajDoorman, 26 Şub 2008, 15:01

Peki genel bir soru sorayım, bilmiyorum benden başka bu ve bunun gibi konular aklına takılan oluyormu ama, akıl akıldan üstündür derler belki araştırmış, duymuş, bilen birileri vardır.
Aynı ağırlıkta, yaklaşık aynı hacimlerde, ağırlık dağılımları, dingil mesafeleri filan aynı iki araç alıyoruz. İki araçın tek farkı motor güçleri ve torkları. ikisinede aynı ebatlarda, aynı model kış lastiği takıyoruz. acaba hangi araç buzlu bir zeminde yokuş yukarı kalkmaya çalışırken daha az yorar. yada soruyu söylede sorabiliriz, hangi araç buzlu zeminde yokuş yukarı daha kolay hareket kazanır?
Ben motor gücü zayıf olan diyorum. :D
Kullanıcı avatarı
Doorman

MesajUmut-Gultekin, 26 Şub 2008, 15:12

Doorman yazdı:Peki genel bir soru sorayım, bilmiyorum benden başka bu ve bunun gibi konular aklına takılan oluyormu ama, akıl akıldan üstündür derler belki araştırmış, duymuş, bilen birileri vardır.
Aynı ağırlıkta, yaklaşık aynı hacimlerde, ağırlık dağılımları, dingil mesafeleri filan aynı iki araç alıyoruz. İki araçın tek farkı motor güçleri ve torkları. ikisinede aynı ebatlarda, aynı model kış lastiği takıyoruz. acaba hangi araç buzlu bir zeminde yokuş yukarı kalkmaya çalışırken daha az yorar. yada soruyu söylede sorabiliriz, hangi araç buzlu zeminde yokuş yukarı daha kolay hareket kazanır?

Torku yüksek olanın daha kolay kalkması gerekir bence. Daha doğrusu düşük devirde daha yüksek tork değeri üreten hangisi ise, o kolay kalkar diyorum.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

MesajSirion gti, 26 Şub 2008, 16:22

Doorman yazdı:Peki genel bir soru sorayım, bilmiyorum benden başka bu ve bunun gibi konular aklına takılan oluyormu ama, akıl akıldan üstündür derler belki araştırmış, duymuş, bilen birileri vardır.

şöförü iyi olan :) şaka biyana ilginç bir soru bence sağdaki
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

MesajDoorman, 26 Şub 2008, 17:27

umutgultekin yazdı:

Torku yüksek olanın daha kolay kalkması gerekir bence. Daha doğrusu düşük devirde daha yüksek tork değeri üreten hangisi ise, o kolay kalkar diyorum.

Abi kuru zeminde drag yapmıyoruzki torku yüksek olan daha kolay kalksın. Zeminin sürtünme katsayısını oldukça düşük olduğunu ve bu yüzden lastiğin güçlükle tutunduğunu tekrar hatırlatıyorum.
Bence zayıf motor gücü ve doğal olarak zayıf torklu daha kolay kalkar çünkü lastiğe iletilen güç daha az olduğu için çevirme isteği ivmesi daha az olacaktır, yani daha az patinaj çekmek isteyecektir. :D
Kullanıcı avatarı
Doorman

MesajDoorman, 26 Şub 2008, 17:28

Sirion gti yazdı:

şöförü iyi olan :) şaka biyana ilginç bir soru bence sağdaki

Sağdaki??
Kullanıcı avatarı
Doorman

MesajUmut-Gultekin, 26 Şub 2008, 17:38

Doorman yazdı:Abi kuru zeminde drag yapmıyoruzki torku yüksek olan daha kolay kalksın. Zeminin sürtünme katsayısını oldukça düşük olduğunu ve bu yüzden lastiğin güçlükle tutunduğunu tekrar hatırlatıyorum.
Bence zayıf motor gücü ve doğal olarak zayıf torklu daha kolay kalkar çünkü lastiğe iletilen güç daha az olduğu için çevirme isteği ivmesi daha az olacaktır, yani daha az patinaj çekmek isteyecektir. :D

Her iki araca da aynı devire gelinceye kadar mı gaz veriyoruz, yoksa "kalkabileceğiniz en yavaş hızda kalkın" mı diyoruz?
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

MesajDoorman, 26 Şub 2008, 17:49

umutgultekin yazdı:
Doorman yazdı:Abi kuru zeminde drag yapmıyoruzki torku yüksek olan daha kolay kalksın. Zeminin sürtünme katsayısını oldukça düşük olduğunu ve bu yüzden lastiğin güçlükle tutunduğunu tekrar hatırlatıyorum.

Her iki araca da aynı devire gelinceye kadar mı gaz veriyoruz, yoksa "kalkabileceğiniz en yavaş hızda kalkın" mı diyoruz?

Evet aynı devre gelene kadar gaz veriyoruz ve ayacığımızı yavaş yavaş debriyajdan kaldırıyoruz. Eğer siz bu durumda araçı kaldırmak için başka bir yol uyguluyorsanız ona göre düşünün.( düz vites düşünün tabii )
Kullanıcı avatarı
Doorman

MesajUmut-Gultekin, 26 Şub 2008, 17:59

Doorman yazdı:Evet aynı devre gelene kadar gaz veriyoruz ve ayacığımızı yavaş yavaş debriyajdan kaldırıyoruz. Eğer siz bu durumda araçı kaldırmak için başka bir yol uyguluyorsanız ona göre düşünün.( düz vites düşünün tabii)

Bence yine de torku yüksek olan. Nasıl olsa iki araç da patinaja başlayacak. Aynı devirde patinaj yapacaklarını düşünürsek, torku yüksek olan buzu kazıyıp, ilk tutunuşu daha erken alır gibime geliyor. Ne dersin?
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

MesajDoorman, 26 Şub 2008, 18:14

umutgultekin yazdı:
Doorman yazdı:Evet aynı devre gelene kadar gaz veriyoruz ve ayacığımızı yavaş yavaş debriyajdan kaldırıyoruz. Eğer siz bu durumda araçı kaldırmak için başka bir yol uyguluyorsanız ona göre düşünün.( düz vites düşünün tabii)

Bence yine de torku yüksek olan. Nasıl olsa iki araç da patinaja başlayacak. Aynı devirde patinaj yapacaklarını düşünürsek, torku yüksek olan buzu kazıyıp, ilk tutunuşu daha erken alır gibime geliyor. Ne dersin?

Abi amaçımız buzu kazıyıp asfalta ulaşmak değilki. Kibarca patinaja düşmeden arabayı üzmeden kalkmak.yumuşak yumuşak yani!! :D :D
Kullanıcı avatarı
Doorman

MesajUmut-Gultekin, 26 Şub 2008, 18:20

Doorman yazdı:Bence yine de torku yüksek olan. Nasıl olsa iki araç da patinaja başlayacak. Aynı devirde patinaj yapacaklarını düşünürsek, torku yüksek olan buzu kazıyıp, ilk tutunuşu daha erken alır gibime geliyor. Ne dersin?
Abi amaçımız buzu kazıyıp asfalta ulaşmak değilki. Kibarca patinaja düşmeden arabayı üzmeden kalkmak.yumuşak yumuşak yani!! :D :D

Tamam be o zaman, sen kazandın! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ben arabaya binerim. Kar varsa vitesi 2'ye alırım. El frenini indirir, ayağımı frenden çekerim araba kalkar nazik nazik. Kalkmazsa azıcık gaz veririm, bu sefer kesin kalkar!

Yalan söyledim. Kar varsa, hayatta arabama kıyamam birisi gelip de vuracak diye. Tıpış tıpış yola doğru yürürüm, durağa gider, otobüse biner, işime ulaşırım. Araba o gün yatar :D İşin gerçeği bu...
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

ÖncekiSonraki

Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir