Sirion gti yazdı:Lastiğin yakıtta ekonomi sağlaması çok ilginç hani ince olur yere sürtünmesi az olur az yakar ama aynı ebattaki lastiğin az yakması nasıl oluyor bi açıklama yapabilecek varsa bizi aydınlatsın
Sirion gti yazdı:Onu bilmemde benim eski aracın üzerinde gelenler karda bile beni üzmeden gidiyodu bu yeni sirionumda da aynı marka aynı ölçüye sahip bridgestone lastik var ama bir heryerde patiye düşüyo iki karlı yolda araba dans ediyo anlamadım ben bu işi önceki lastiği daha gidikti ama bu kadar kaymıyodu
Doorman yazdı:Peki genel bir soru sorayım, bilmiyorum benden başka bu ve bunun gibi konular aklına takılan oluyormu ama, akıl akıldan üstündür derler belki araştırmış, duymuş, bilen birileri vardır.
Aynı ağırlıkta, yaklaşık aynı hacimlerde, ağırlık dağılımları, dingil mesafeleri filan aynı iki araç alıyoruz. İki araçın tek farkı motor güçleri ve torkları. ikisinede aynı ebatlarda, aynı model kış lastiği takıyoruz. acaba hangi araç buzlu bir zeminde yokuş yukarı kalkmaya çalışırken daha az yorar. yada soruyu söylede sorabiliriz, hangi araç buzlu zeminde yokuş yukarı daha kolay hareket kazanır?
Ben motor gücü zayıf olan diyorum.
Doorman yazdı:Peki genel bir soru sorayım, bilmiyorum benden başka bu ve bunun gibi konular aklına takılan oluyormu ama, akıl akıldan üstündür derler belki araştırmış, duymuş, bilen birileri vardır.
Aynı ağırlıkta, yaklaşık aynı hacimlerde, ağırlık dağılımları, dingil mesafeleri filan aynı iki araç alıyoruz. İki araçın tek farkı motor güçleri ve torkları. ikisinede aynı ebatlarda, aynı model kış lastiği takıyoruz. acaba hangi araç buzlu bir zeminde yokuş yukarı kalkmaya çalışırken daha az yorar. yada soruyu söylede sorabiliriz, hangi araç buzlu zeminde yokuş yukarı daha kolay hareket kazanır?
umutgultekin yazdı:Doorman yazdı:Peki genel bir soru sorayım, bilmiyorum benden başka bu ve bunun gibi konular aklına takılan oluyormu ama, akıl akıldan üstündür derler belki araştırmış, duymuş, bilen birileri vardır.
Torku yüksek olanın daha kolay kalkması gerekir bence. Daha doğrusu düşük devirde daha yüksek tork değeri üreten hangisi ise, o kolay kalkar diyorum.
Sirion gti yazdı:Doorman yazdı:Peki genel bir soru sorayım, bilmiyorum benden başka bu ve bunun gibi konular aklına takılan oluyormu ama, akıl akıldan üstündür derler belki araştırmış, duymuş, bilen birileri vardır.
şöförü iyi olanşaka biyana ilginç bir soru bence sağdaki
Doorman yazdı:Abi kuru zeminde drag yapmıyoruzki torku yüksek olan daha kolay kalksın. Zeminin sürtünme katsayısını oldukça düşük olduğunu ve bu yüzden lastiğin güçlükle tutunduğunu tekrar hatırlatıyorum.
Bence zayıf motor gücü ve doğal olarak zayıf torklu daha kolay kalkar çünkü lastiğe iletilen güç daha az olduğu için çevirme isteği ivmesi daha az olacaktır, yani daha az patinaj çekmek isteyecektir.
umutgultekin yazdı:Doorman yazdı:Abi kuru zeminde drag yapmıyoruzki torku yüksek olan daha kolay kalksın. Zeminin sürtünme katsayısını oldukça düşük olduğunu ve bu yüzden lastiğin güçlükle tutunduğunu tekrar hatırlatıyorum.
Bence zayıf motor gücü ve doğal olarak zayıf torklu daha kolay kalkar çünkü lastiğe iletilen güç daha az olduğu için çevirme isteği ivmesi daha az olacaktır, yani daha az patinaj çekmek isteyecektir.
Her iki araca da aynı devire gelinceye kadar mı gaz veriyoruz, yoksa "kalkabileceğiniz en yavaş hızda kalkın" mı diyoruz?
Doorman yazdı:Evet aynı devre gelene kadar gaz veriyoruz ve ayacığımızı yavaş yavaş debriyajdan kaldırıyoruz. Eğer siz bu durumda araçı kaldırmak için başka bir yol uyguluyorsanız ona göre düşünün.( düz vites düşünün tabii)
umutgultekin yazdı:Doorman yazdı:Evet aynı devre gelene kadar gaz veriyoruz ve ayacığımızı yavaş yavaş debriyajdan kaldırıyoruz. Eğer siz bu durumda araçı kaldırmak için başka bir yol uyguluyorsanız ona göre düşünün.( düz vites düşünün tabii)
Bence yine de torku yüksek olan. Nasıl olsa iki araç da patinaja başlayacak. Aynı devirde patinaj yapacaklarını düşünürsek, torku yüksek olan buzu kazıyıp, ilk tutunuşu daha erken alır gibime geliyor. Ne dersin?
Doorman yazdı:Bence yine de torku yüksek olan. Nasıl olsa iki araç da patinaja başlayacak. Aynı devirde patinaj yapacaklarını düşünürsek, torku yüksek olan buzu kazıyıp, ilk tutunuşu daha erken alır gibime geliyor. Ne dersin?
Abi amaçımız buzu kazıyıp asfalta ulaşmak değilki. Kibarca patinaja düşmeden arabayı üzmeden kalkmak.yumuşak yumuşak yani!!![]()
Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir