gönderen ilker tarih 04 Ara 2008, 00:56
Tahsin bey ,
LPG gaz filtresinin periyodik değişimi ile ilgili yaptığınız çok önemli hatırlatma için teşekkür ederek başlamak istiyorum. LPG nin dayanılmaz ucuzluğunun verdiği keyifle otomobil kullanırken böyle önemli detaylar ben de dahil bir çok kişinin gözünden kaçabiliyor.
Subap yağlama konusuna gelince; eski veya yeni teknoloji motor olsun subapların ek bir sistem veya manuel girişimlerle yağlanması uygulamasını daha önce ne duydum, ne de bu işi mantıklı buluyorum. Motorun hareketli ve sürtünmeye maruz kalacak parçalarının yağlanması işi, daha üretim aşamasında dışarıdan müdahaleye ihtiyaç duyulmayacak şekilde tasarlanmıştır. Çoooook eski tarihlerde üretilen ve kurşunlu benzinle çalışacağı düşünülen motorlarda kullanılan teknoloji ile 2000 li hatta 1990 lı ( Avrupada bu tarih daha da geridedir ) yıllarda Türkiyede satışa sunulan araçların teknolojileri ile bu motorlarda kullanılan metal alaşımların yapıları birbirlerinden farklıdır.
Kurşunlu benzinin içerdiği kurşun moleküllerinin metali yağlama özelliği vardı. Dolayısıyla bu tip bir motorda kurşunsuz benzin kullanılması önerilmezdi. Ama artık günümüzde hem motorun yapıldığı alaşımlar hem de motor yağının ulaşması istenilen noktalar en teknolojik şekilde tasarlanarak en efektif yağlama yapılacak şekilde üretiliyor.
Ama kurşunsuz benzinin ve LPG nin kimyasal yapısını karşılaştırıp, bu iki akışkanın yüksek basınç altında ateşlenerek yakılması sonucu hareket ettireceği metal parçaların birbirleriyle sürtünmesi sırasında yaratacağı farklı lubrikasyon etkilerini de bilecek kadar fiziko-kimya bilgisine de sahip değilim.
Sadece şunu söyleyebilirim ki , her zaman için en fazla parayı verebileceğiniz kalitede bir motor yağı kullanın ve fren balataları ile motor yağına harcadığınız parayı helal-i hoş edin.... Ayrıca araç motoruna sonradan eklenebilecek her hangi bir yağlama sistemini kesinlikle önermem. Yağlanması gereken bir şey varsa o mutlaka aracın orijinalinde mevcut olan bir sistemle ve gereken yağlama sıvıları kullanıcı kitabında belirtilerek yağlanıyordur. Linkini vermiş olduğunuz sitede aşağıdaki gibi bir not vardı :
NOT=Supap yağlama sistemi özellikle karbratörlü ve tek nokta enjeksiyonlu araçlara yani eski teknoloji motorlara önerilmektedir. Sıralı sistem otogaz montajı yapılan araçlarda İse yağlama sistemine ihtiyaç yoktur.
Bu ifadeden anlaşılıyor ki çok eski teknoloji motorlar için bu uygulama öneriliyor. Ama zaten esas mesele bu motorların kurşunlu benzine göre dizayn edilmiş olmaları. Yani bu motorlara LPG nin yapacağı etkinin aynısını kurşunusuz benzin de zaten yapacaktır. Konuşulması gereken şey 50 YTL gibi komik bir harcama ile motorun kurşunlu benzinle çalışıyormuşcasına simüle edilmesi için alınan riske deyip deymeyeceğidir ki sonradan ilave edilen bu tür sistemlere nedense hep ön yargı ile yaklaşırım.
Benzinin, mazotun,LNG ve LPG nin ana işlevi yağlama değildir. Minör etkileri olabilir ama ek sistemler ve yatırımlar yaptıracak kadar değil.
Yine de karar araç sahiplerinindir benim yazdıklarım kişisel düşüncelerimden ibarettir.