LPG Filtre ' sini Değiştirin.

Daihatsu'nun ülkemize ihtal edilmiş olan tek sedan aracı (sedan gibi gözükmesine rağmen, gerçekte 5 kapı bir liftback'tir)

LPG Filtre ' sini Değiştirin.

Mesajgönderen Tahsin Aytimur tarih 17 Kas 2008, 22:03

Değerli Applause kullanıcıları, tahmin ediyorumki bir çoğumuz araçlarımızda LPG dönüşüm sistemi kullanıyoruz.Dolayısı ile ben de LPG ile ilgili deneyimlerimi paylaşmak isterim`; Öncelikle LPG sistemimizdeki gaz filtresini her 20 bin km de bir değiştirtelim. Ben bu filtrenin değişmesi gerektiğini AYGAZ OTO LPG forum köşesindeki müşteri şikayetleri yazılarından birinde bir bayii nin "Hiç kimse kullanıcılara lpg filtresi değişir diye söylemiyormu "DİYE VERYANSIN ETMESİ ÜZERİNE gidip brc servisinde değiştirttim içinden bir tatlı kaşığı kadar metal tozu çıktı diyebilirim.Bu filtre nerede diye sorarsanız, bakır gaz borusunun motor kompartmanına ilk girişi ni gözle takip edersek bir elektro valf altına monte edilmiş çay bardağının alt yarısına benzer bir şekildedir. fiyatıda 5 ytl dir kirlendiğinde arabamızın çekişini ilk çalıştırmasını ve tüketimi etkilermiş. NOT : Eğer aracımızı ÇOK SIK BENZİNLE kullanmıyorsak benzin hortumlarımız kuruyup çatlıyor ve Allah korusun istenmeyen olaylar vuku bulabiliyor, bu hartumlardan LPG TAKAN YERLERDEN 3-5 liraya temin edip kendimizde değiştirebiliriz.
Tahsin Aytimur

Marka: Daihatsu
Model: Applause

Re: LPG Filtre ' sini Değiştirin.

Mesajgönderen serkan tarih 18 Kas 2008, 01:07

çok teşekkürler bu faydalı bilgi için.bunu beyni taktırdığım yere direk söylesem değiştirirler herhalde ? (lovato)
Kullanıcı avatarı
serkan

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Mesajgönderen Sirion gti tarih 18 Kas 2008, 15:25

fazla pahalı bir şey değil sıralı sistemde 10 binde bir değiştiriyoruz 20 bin bence çok
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Tahsin Aytimur tarih 18 Kas 2008, 19:56

Evet haklısın sirion gti ideal değiştirme aralığı 10 bin km de bir olmalıymış ben 20 bin yapmıştım filtre tıkanma derecesinde doluydu bende 10 bin km de bir değiştireceğim, teşekkür ederim.
Tahsin Aytimur

Mesajgönderen Tahsin Aytimur tarih 03 Ara 2008, 19:22

Arkadaşlar merhaba, sizlere birşey danışmak istiyorum: büyük bir çoğunluğumuz araçlarımızda LPG sistemi kullanıyoruz bu bilgi hepimizin işine yarıyacaktır Net de gezinirken http://www.supapyaglama.com/ adlı bir siteye rastladım adamlar " star lube " diye bir marka ile özellikle karbüratörlü ve tek nokta enjeksiyonlu araçlarda LPG nin sibop ları yağsız bırakması sonucu oluşacak hasarları önlemek için bir ürün satıyorlar.Adamların yazdıklarını okudum, sibopların yağzız kaldığı zaten biliniyor fakat bu sistem bunu düzeltirmi bilmiyorum uygulama herşey dahil 50 ytl imiş telefonla görüştüm yarım saatte de montaj bitiyormuş. bana uygun geldi .yazdığına göre yağlama için 2 zamanlı motor yağı yada teflon yağ (bunu anlıyamadım) kullanılıyormuş. bu iş için 10 numara yağ kullanmak kurum yaparmış. özellikle ümraniye ve sefaköy çevresinde oturan arkadaşlar var ise gidip ürünü görüp araştırırlarsa çok işimize yarar. iyi ingilizce bilen arkadaşlarımız varsa net den avrupada böyle bir uygulama varmı yoksa para tuzağımı diye araştırırlarsa mutlu olurum. teşekür ederim.
Tahsin Aytimur

Mesajgönderen ilker tarih 04 Ara 2008, 00:56

Tahsin bey ,

LPG gaz filtresinin periyodik değişimi ile ilgili yaptığınız çok önemli hatırlatma için teşekkür ederek başlamak istiyorum. LPG nin dayanılmaz ucuzluğunun verdiği keyifle otomobil kullanırken böyle önemli detaylar ben de dahil bir çok kişinin gözünden kaçabiliyor.

Subap yağlama konusuna gelince; eski veya yeni teknoloji motor olsun subapların ek bir sistem veya manuel girişimlerle yağlanması uygulamasını daha önce ne duydum, ne de bu işi mantıklı buluyorum. Motorun hareketli ve sürtünmeye maruz kalacak parçalarının yağlanması işi, daha üretim aşamasında dışarıdan müdahaleye ihtiyaç duyulmayacak şekilde tasarlanmıştır. Çoooook eski tarihlerde üretilen ve kurşunlu benzinle çalışacağı düşünülen motorlarda kullanılan teknoloji ile 2000 li hatta 1990 lı ( Avrupada bu tarih daha da geridedir ) yıllarda Türkiyede satışa sunulan araçların teknolojileri ile bu motorlarda kullanılan metal alaşımların yapıları birbirlerinden farklıdır.

Kurşunlu benzinin içerdiği kurşun moleküllerinin metali yağlama özelliği vardı. Dolayısıyla bu tip bir motorda kurşunsuz benzin kullanılması önerilmezdi. Ama artık günümüzde hem motorun yapıldığı alaşımlar hem de motor yağının ulaşması istenilen noktalar en teknolojik şekilde tasarlanarak en efektif yağlama yapılacak şekilde üretiliyor.

Ama kurşunsuz benzinin ve LPG nin kimyasal yapısını karşılaştırıp, bu iki akışkanın yüksek basınç altında ateşlenerek yakılması sonucu hareket ettireceği metal parçaların birbirleriyle sürtünmesi sırasında yaratacağı farklı lubrikasyon etkilerini de bilecek kadar fiziko-kimya bilgisine de sahip değilim.

Sadece şunu söyleyebilirim ki , her zaman için en fazla parayı verebileceğiniz kalitede bir motor yağı kullanın ve fren balataları ile motor yağına harcadığınız parayı helal-i hoş edin.... Ayrıca araç motoruna sonradan eklenebilecek her hangi bir yağlama sistemini kesinlikle önermem. Yağlanması gereken bir şey varsa o mutlaka aracın orijinalinde mevcut olan bir sistemle ve gereken yağlama sıvıları kullanıcı kitabında belirtilerek yağlanıyordur. Linkini vermiş olduğunuz sitede aşağıdaki gibi bir not vardı :

NOT=Supap yağlama sistemi özellikle karbratörlü ve tek nokta enjeksiyonlu araçlara yani eski teknoloji motorlara önerilmektedir. Sıralı sistem otogaz montajı yapılan araçlarda İse yağlama sistemine ihtiyaç yoktur.

Bu ifadeden anlaşılıyor ki çok eski teknoloji motorlar için bu uygulama öneriliyor. Ama zaten esas mesele bu motorların kurşunlu benzine göre dizayn edilmiş olmaları. Yani bu motorlara LPG nin yapacağı etkinin aynısını kurşunusuz benzin de zaten yapacaktır. Konuşulması gereken şey 50 YTL gibi komik bir harcama ile motorun kurşunlu benzinle çalışıyormuşcasına simüle edilmesi için alınan riske deyip deymeyeceğidir ki sonradan ilave edilen bu tür sistemlere nedense hep ön yargı ile yaklaşırım.

Benzinin, mazotun,LNG ve LPG nin ana işlevi yağlama değildir. Minör etkileri olabilir ama ek sistemler ve yatırımlar yaptıracak kadar değil.

Yine de karar araç sahiplerinindir benim yazdıklarım kişisel düşüncelerimden ibarettir.
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajgönderen Tahsin Aytimur tarih 04 Ara 2008, 17:03

İlker bey,öncelikle yazdığınız mesajda verdiğiniz çok önemli bilgiler için tüm okuyucular adına teşekkür ederim.Bir şey kaçırmamak anlamında mesajınızı dikkatlice 3 kez okudum .Benimde fikirlerim sizinkiyle örtüşüyor, birşeyi tekrar sormak istiyorum ; kurşunlu benzin kullanmak için imal edilmiş eski nesil araçlarda (karbüratörlü 85-95 yılları arası diyebiliriz sanırım) zaten şu an için istasyonlardan temin edilemeyen süper benzin kullanmamanın motorumuza verdiği zarar LPG nin verdiği zarardan farklı değildir sanırım , yanlış anlamamışsam aracımız yeni nesil kurşunsuz benzin yakan bir araç olsaydı LPG motorumuza zarar veremezdi , değilmi ? İlker bey, akaryakıt istasyonlarının "bazılarında " karşılaşacağımız içinde solvent ve hegzan içeren uydurma benzinler de zaten motorlarımızı bitiriyor . LPG kullanmak daha iyidir herhalde. Bu da şimdi aklıma geldi LPG işinde de de de böyle bir sahtekarlık varmı acaba ? forum da konu açsak belki bilgileniriz. Değerli bilgiler içeren mesajınız için tekrar teşekkür eder yeni mesajlarınızı bekleriz.
Tahsin Aytimur

Mesajgönderen Daihard tarih 04 Ara 2008, 17:27

Sıralı sistemin normal lpg sistemine göre çok daha az zarar verdiği dogrudur. Ancak LPG nin her halikarda motorda korozyona yol actıgı bilinmektedir. Çünkü lpg cevreci bir faydaya sahip ve ekonomik bile olsa da fakir bir yakıttır. Ancak benzin bileşenlerinde ceşitli petrol ürünleri ve birtakım yağlar ihtiva etmektedir. Bu yüzden siboplarımız ve yanısıra pistonlarımız için daha sağlıklıdır.Bu noktada karşımıza fiyat sıkıntısı cıkıyor malesef. Zaten o da olmasaydı cogumuz arabamıza benzinle binmeye devam edecektik ki ben hala ara ara bir depo süper benzin alır bitiririm bunu sizlere de tavsiye edebilirim arkadaslar. Süper benzin bulabilmekteyim :wink: Bir de son olarak lpg nin içerde yanma ve patlama oranı daha düşük kaldığı için benzine endekslersek 92-93 oktan seviyelerinde geziyormuş bir dergide okumuştum selamlar :)
Daihard

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Mesajgönderen ilker tarih 05 Ara 2008, 13:10

Duyduğuma göre LPG de de bazı sahtekar girişimler yapılıyormuş..Biz kullanıcılar açısından çözümü ise sadece güvenilir bir yerden yakıt almaya devam etmek.. Tamamen şansa kalmışz yani
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen Sirion gti tarih 06 Ara 2008, 19:23

ilker yazdı:Duyduğuma göre LPG de de bazı sahtekar girişimler yapılıyormuş..Biz kullanıcılar açısından çözümü ise sadece güvenilir bir yerden yakıt almaya devam etmek.. Tamamen şansa kalmışz yani

Abi ayrıntı verebilirmisin birde sen hangi gazı alıyon
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen ilker tarih 12 Ara 2008, 20:48

Ayrıntısını bilmiyorum ama tahmin ettiğim durum şu : kış geldiği zaman LPG ye katılan bir katkı maddesi var onun oranını artırıyorlar...ya da yaz geldiğinde miydi ne bileyim emin değilim .... her neyse çok da umurumda değil... adama gidip de bunun litre başına olması gereken katkı oranı şuyken siz niye bunu koymuşsunuz deme şansım yok zaten.... o oranla oynayıp bir şeyler yapıyorlar diye tahmin ediyorum...onun haricinde ne yapılabilir kestiremiyorum...basınçlı depolanıyor ya meret ...biraz tehlikeli bir iş yani ....

Ama yine de burası Türkiye.... Şeytana bile cennet manzaralı daire satarız biz....

Yakıt aldığım yeri yazmayayım reklama girmesin.... İstiridye logolu bir şirket ;) ( bu da adı lazım değil baş harfi ben gibi oldu )
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen Tahsin Aytimur tarih 26 Mar 2009, 17:27

Arkadaşlar , mart 2009 itibariyle Brc marka LPG Filtresi değiştirmenin maliyeti 20 lira dır. Birkaç yere sordum aynı fiyatı verdiler .bilgilerinize.
Tahsin Aytimur

Mesajgönderen gtuncer68 tarih 10 Şub 2010, 01:20

Arkadaşlar üzerinden biraz zaman geçmiş ama yeni başlık açmak istemedim.LPG nin yanma ısısı ile ilgili bilgisi olan arkadaşların katılımını rica edeceğim . İkinci defadır conta yakıyorum hem de hararet yaptırmadan ve haliyle lpg den şüpheleniyorum.Bu problem beynimi ve cüzdanımı kemiriyor , bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyor, fakat hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar.
Kullanıcı avatarı
gtuncer68

Dön Applause

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir