Öncelikle bana bu imkanı tanıyan forum yetklilerine teşekkü....

çok klişe oldu.
LPG hep ön yargı ile yaklaştığım ve taktırmak zorunda kalana kadar hakkında çok da fazla bir şey bilmediğim, benzinli bir motorun çalışma prensiplerine uygun olmadığını düşündüğüm bir olguydu. LPG uygulaması yapmak zorunda kaldım çünkü günde asgari 70 km ve üzeri mesafe katediyorum. Şimdilerde ise arabamın LPG si bitecek ve benzinle kullanmak zorunda kalacağım diye ödüm kopuyor
İlk iş olarak çok sevdiğim arabama bu uygulmayı yapmamın onu satıp dizel bir araba almaktan daha mantıklı olduğuna kendimi inandırmaya çalıştım..Bu hayatın sonu değildi neticede ve her zaman için, üzerine 4 adet delik açılan emme manifoldunu tamir ettirerek veya değiştirerek geri dönüş imkanı mevcuttu. Sıra, takılacak sistemin markasını belirlemeye gelmişti. Yüzlerce forum okudum. Memnun olanlar olmayanlar...Herkesin beklentisi farklıydı tabi... Benimse tek derdim 0-100 km hızlanma değerimi en fazla 1 sn kötüleştirebilecek bir sistem bulmaktı. diğer bir ifadeyle minimum performans kaybı... Burada herhangi bir markanın reklamını yapmak veya ön plana çıkarmak istemem. Bu yüzden markalarla ilgili olarak çok yorum yapamayacağım. 2 marka dikkatimi çekti. Prince ve BRC... Uygulamayı yaptırdığım yer oldukça işine hakim ve aynı zamanda mekaniker arkadaşlarımın tavsiye ettiği bir yerdi.
Her iki markanın uygulamasını da yaptıkları için ticari kaygı duymadan bana BRC yi tavsiye ettiler ki Prince marka olan sistem diğerinden yaklaşık 200 ytl daha pahalıydı. Yani ondan daha fazla para kazanabilirlerdi aslında. Şu anda tam olarak hatırlamamakla beraber Prince enjektörlerinde bir olumsuzluktan bahsettiler. Ya arızası halinde temini ve yüksek fiyatı, yada tümleşik olduğu için tek değiştirilemediği gibi bir şeydi ve BRC' de karar kıldım.
Sistem neredeyse bütün günümü alan bir sürede monte edildi. Bunun nedeni,Sirionun motor bölmesinde iğne atılsa yere düşmeyecek bir kalabalık olması yüzünden, yarım saat aralıklarla kafa kafaya verip neyi nereye takacaklarını tartışmalarıydı.
Montaj bitti ve sıra test sürüşlerine geldi.
Direksiyona geçerek hemen 0-100 km hızlanma testimi yaptım. Sonuç tam bir hüsrandı... 9 sn olan hızlanma değerim 12 sn olmuştu...
Yüz ifademden beklentimin karşılanmadığını anlayarak, sakin olun...istediğiniz değerleri yakalatacağız dediler ki o anda yanımda Laptop bilgisayarı ile LPG beynine yazılımı yükleyen ve sürüş sırasında parametreleri değiştiren teknisyenin aslında nasıl bir yetenekte olduğunu anladım... İlk yüklenen yazılım standart bir yazılımdı ve büyük ihtimalle sirion ile benzer parametrelere sahip eski bir daihatsu modeline aitti.
Tekrar sürüş testine çıktık.. Sen arabayı nasıl kullanıyorsun bir göreyim dedi.. ..2 km sonra tamam Schumaher arabayı sana göre ayarlayacağım diye belirtti

Teknisyen artık parametreleri benim sürüş stilime göre manuel olarak ayarlamaya başlamıştı. Yokuşta kalkış, rölanti devri, hızlanma ve sarfiyat.... hepsi tek tek ayarlandı... güzel tarafı ben arabayı kullanırken o yanımda parametre giriyor ve bilgisayardan yaptığı değişikliklerin etkilerini anında görüyorduk...
1 hafta kullan olumsuz durumda tekrar bakarız diyerek beni yolladılar...Evet hızlanma tekrar 9 saniyeye indi ve çekiş kuvvetinin benzinle arasında hiç fark yoktu... Sarfiyat ise o tarihteki fiyatlar baz alındığında 100 kuruş civarındaydı.. ( 18.12.2007 itibariyle 117 kuruş )
Yalnız aniden başgösteren bir sorun çıktı... CHECK ENGINE ışığı.... tam 2 hafta kabusum oldu... Her gün bu ışığı söndürmeye ve arıza kodunu almaya uygulamayı yapan yere gidiyordum... Silindirlerde Misfire arıza kodunu veriyordu.... Oldukça optimum olarak ayarlanmış motor ayarları LPG yi çekince şaşkına dönmüştü.. Servis de şaşırmıştı çünkü Mercedes ve BMW dahil hiç bir arabada başımıza gelmedi bu durum dediler... LPG beyni ile arabanın ECU su ( beyin ) arasına ne işe yaradığını bilmediğim ama bir çeşit elektronik filtreleme işi yaptığını tahmin ettiğim küçük bir kutu takıldı.. ( satış fiyatı 100 EUR olan bu cihaz için ücret talep edilmedi )
Bu arıza lambası o kadar canımı sıkmıştı ki Canada' dan getirttiğim bir entegre ile kendime Diagnostic Test aleti yapacak kadar ileri gittim

İyi ki de yapmışım şimdi bu cihazımı hem Drag meter yani performans ölçer , hem de arıza kodlarını okumak için kullanıyorum...Gerçi ben cihazı yaptıktan sonra bir daha ışık falan da yanmadı
LPG tankı 30 lt olandan seçildi ve bagaj bölmesinin sol tarafına dik konumda monte edildi... Stepneden fedakarlık ederek simit tipi taktırmak istemiştim ama zemin düz olmadığı için bu uygulamayı yapmayı doğru bulmadılar.
Sonuç : Performanstan ödün vermektense otomobile binmemeyi tercih eden birisi olarak, sistemden ve çalışma performansından çok ama çok mutlu olduğumu, sistemin uygulanması için harcamış olduğum
1.600 YTL nin her kuruşuna değdiğini ve kendisini çoktan amorti edip beni kazançlı duruma getirdiğini, ama uygulamayı yapan yerin teknik kapasitesinin çok önemli olduğunu ve müşterinin nazı ile bıkmadan usanmadan uğraşması gerektiğini söyleyebilirim. Aynı hacimdeki bir dizel otomobilden daha az akaryakıt masrafım olduğunu iddia ediyorum ve tereddüt yaşayanlara yukarıda belirttiğim şartlar çerçevesinde ısrarla tavsiye ederim.
LPG nin en kötü yanı ne mi ? ...... İnsan tuvalete giderken bile arabayla gitmek istiyor.
Saygılar,
ilker