onder_ors, 16 Oca 2010, 00:45
Asıl ben teşekkür ederim Umut Bey. Daihatsu kullanıcılarının böyle seviyeli bir ortamda bir araya gelmiş olmaları insanı sevindiriyor. Sirionlarda böyle kronik bir problemin olmasıysa cidden bu aracın talihsizliği olmuş. Japonlar genellikle kurumlarını sürekli iyileştirme, üretimin her aşamasında kalite kontrolüne dayalı sıfır hata, rakiplerden, iç ve dış müşterilerden sürekli öğrenme, gibi kaliteyi ve gelişmeyi sürekli kılacak kavramlara dayanan "Kaizen", "Toplam Kalite Yönetimi" gibi Japon kaynaklı yönetim felsefeleriyle yönetirler. Hele Toyota'nın kurum kültürü ve yönetim anlayışı öylesine köklü ve oturmuştur ki hakkında yazılmış binlerce sayfalık makale/kitap bulabilirsiniz onların yönetim felsefeleri klasik "TKY", "Kaizen" gibi felsefeleri aşmış başlı başına bir felsefe olmuştur. Toyota grubunun bir firması olan Daihatsu firmasınınsa bu tür kavramlardan nasibini almamış olması kesinlikle imkansızdır. Zaten bardağa dolu tarafından bakacak olursak maşallah araçlarda ufak tefek tıkırılar dışında ciddi problemler yaşanmadığını görürüyoruz. Yani demek istediğim Daihatsu olsun, Subaru olsun, Suzuki veya Honda olsun günümüz Japon malı araçlarda böyle kronik problemler bulmak, yaşamak zordur ve şanssızlıktır ancak çözümü öyle ya da böyle bir şekilde vardır. Sırf bir tıkırtı yüzünden aracı elden çıkarmayı düşünenler yerine çok çok kaliteli değil de Daihatsularla aynı fiyat seviyesinde muadil veya daha düşük özelliklere sahip araçlar alacaklarsa uzun vadede çok daha ciddi problemlerle karşılaşma risklerini de dikkate almalıdırlar diye düşünüyorum. Burada birtakım kavramlardan bahsetme amacım kesinlikle bilgiçlik taslamak fln değildir yanlış anlaşılmasın. Ben de bu konuların uzmanı değilim yalnızca bir miktar bilgi sahibiyim ve bunu ufak bir kısmıyla da olsa Daihatsu kullanıcılarıyla paylaşmak istedim Japon malları genel olarak kesinlikle bir Tayvan, bir Malezya, bir Çin malıyla aynı kefeye koyulacak ürünler değidir. Aralarında üretim felsefesi ve kalite açısından ciddi farklar vardır. Kore mallarıyla da bir değildir ancak hakkını yememek lazım ki Koreliler son yıllarda ciddi gelişmler göstermiş ve Japon firmallarına önemli rakipler yaratmayı başarmışlardır. Tabi gönül ister ki bir gün Türk firmaları da Japonlara, Korelilere rakip olabilecek teknoloji ve kalitede markalar ve ürünler tasarlayıp üretsinler.