Daha önce toyota corolla,kia rio , peugeot 306 gti, chevrolet lacetti sedan, chevrolet lacetti hb araçlarım olmuştu. En son aracımı sattıktan sonra artık yanlamaları bırakmak ve daha efendi araç kullanmak için bir 4x4 almaya karar vermiştim. Suzuki vitara, jimmy ve terios arasında gidip geliyordum. Açıkçası dış görünüşünden ötürü terioslara birazda soğuktum. Başladık sahibinden.com'dan ilanlara bakmaya.
İlk önce çok güzel modifiyeli bir terios buldum acıbademde. Araç çok içime sinmişti ancak plaka sorgulama yaptığımda sonuç hüsran oldu. Aracın bu zamana kadar 10 tane hasarı vardı ve hasar toplamı 13.000TL tutarındaydı.
Daha sonra babam üsküdarda bir terios dx bulduğunu söyledi. hem 2006 model hemde 40.000km'de. Dxleri hiç sevmiyordum. İstemeye istemeye aracı görmeye gittim. Sahibi bir bayandı ve malum bayanların nasıl araba kullandığın ön tampon bölgesinde ufak tefek vuruklar ve çizikler vardı. Aracın içi çok kirliydi, döşemeleri kötü haldeydi. Araçtan nefret ettim ancak piyasada çok araştırma yapmıştım bütçeme uygun senesi yeni ve kmsi az bir araç bulmak nerdeyse imkansıza yakındı. Düşünmek için süre istedim, eve gelince biraz daha araştırdım ancak başka bir araç bulamadım.
İstemeye istemeye ertesi gün gittim ve aracı 17.500TL'ye satın aldım. Hayatımda ilk defa sevmediğim bir araba almıştım.
İlk kullandığımda pek bir şey anlamadım. Çirkin bir kız gibiydi ve tüm kusurları gözüme batıyordu. Evin otoparkına geldiğimde aracı temizlemeye karar verdim. Tüm araçlarımı her hafta düzenli olarak iç dış ve motoruna kadar kendim temizlerim. Öncelikle dışını bir güzel sildim. Plastik boyasız tamponlar gözüme çok kötü gözüküyordu. Aracın dışını yıkadıktan sonra torpido parlatıcı ile tüm dış plastik aksamları tek tek temizledim ve parlattım. Daha sonra motor kısmına daldım. İlk sahibi bayan olduğundan belliki kaputu hiç açmamıştı. Tam 6 tane bez feda etmek zorunda kaldım motor kısmını temizlerken. Daha sonra temizlediğim kısımların yağlamasını ve izolasyonunu yaptım.
Aracın dışı ve motor temizliği bitmişti. sıra geldi iç kısmına. Daha önceki sahibi araç içinde çok sigara içmişti ve içini adam gibi temizlememişti. Tüm döşemeleri söktüm, tek tek hepsini temizledim, ön konsolun oradaki çıkabilen tüm parçaları çıkartarak onları temizledim. Arka koltukların altı çok kirliydi oraları temizledim. Özel döşeme temizleyici ile her yerin üzerinden 2-3 kere geçtim. En sonunda içide temizlenmişti ama bende bitmiştim.
Daha önceki tüm araçlarımı modifiye ediyordum. Bu aracın böyle standart görüntüsü bana bakımsız bir sokak köpeği gibi görünmesine sebep oluyordu. Bir şeyler yapmalıydım yoksa bu arbadan ömür boyu nefret edicektim.
Öncelikli olarak deri ve süet karışımlı koltuk kılıflarını sipariş ettim ve kılıflarını değiştirdim. Daha sonra deri vites topuzu, deri direksiyon kılıfı, metal pedallar, deri kol dayama,arka bagaj kaplaması, muz tipi ön arka silecekler, dijital saat, torpido içi kaplama, kafalık yayları, halılı plastik paspas takımı alarak aracın iç kısmını yaşanabilecek ve insanın gözüne hoş gelecek bir şekle getirdim.
Daha sonra krom çıta alarak, araç içindeki havalandırma ızgaralarına krom şerit yaptım. Bu uygulamayı kapı kenarlarına öz tampon ızgaralarına, ve arka cama uyguladım. Arka cama yaptığım çerçeve gerçekten çok güzel oldu.
Daha önceki araçlarımda hem normal farlarda hem de sislerde her zaman xenon kullandım. Ancak bu aralar biraz sıkışık olduğumdan xenon uygulamasını daha sonra yaptırmaya karar verdim. Forumdaki yazılanlarıda okuyarak osram night breaker ampülleri aldım. İlk sahibi allaha çok şükür araca ön arka ve yan krom basamaklar ile tavan üstü krom port pagaj ayaklarını taktırmış. Araca sis farı taktırmaya karar verdim ancak maşallah terioslarda duvar saati büyüklüğünde sis farı yuvası olduğundan uygun bir sis farı bulamadım. Servisteki fiyatta açıkçası pahalı geldi. Bunun üzerine ön koruma barının üzerine takılmak üzere angel eyelı sis farlarından sipariş ettim ve taktırdım. Gerçekten çok hoş bir görüntü oldu. Daha sonra görüntü güzelliği açısından park ampüllerini 7 ledli yüksek beyaz ampüllerle değiştirdim.
Arabamı git gide sevmeye başlamıştım. Performans egzoz uygulamalarını her zaman sevmişimdir ve araçlarımda uygulamışımdır. Ancak bir teriosta performans egzoz uygulamasının komik gözükeceğini düşündüm. Ama o arkadaki ufak boruda göz zevkimi bozuyordu. Hemen sanayideki egzozcuma giderek çok şık bir paslanmaz krom egzoz uygulaması gerçekleştirdim.
Şuandaki bütçeme her şeyi yaptım gibi gözükürken jant kapakları gözüme çarptı. Biraz sıkışık olduğumdan çelik jant yaptıracak durumum yoktu. İnternette dolaşırken yeni çıkan birebir çelik jant görünümlü kapakları gördüm. Hemen taktım gerçekten çok güzel bir görüntü oluştu.
Daha sonra krom kapı kolları ve krom kapı içi marşpiyel uygulaması yaptırdım. Ve artık aracıma gerçekten keyifle biniyorum. Artık ona aşık oldum diyebilirim. Bir iki ufak eksiğimiz kaldı. İnşallah elime para geçtikçe onlarıd gerçekleştireceğim.
Gerçekleştirmek istediğim uygulamalar :
1) Motorlu ve mercekli xenon far mercekler ayrı motorlu xenon ayrı satılıyor. hepsi toplam 600 tl tutuyor. bu yüzden önce sırf motorlu xenon alacağım sanırım.
2)krom ayna kapağı ( yurt dışında buldum ancak türkiye'de bulmaya çalışıyorum)
3)krom arka stop kaplama ( bunuda yurt dışında buldum)
4)ön far ve arka tampon parklar üzeri krom ızgaralar ( hiçbir yerde bulamadım)
5)bagaj örtüsü (hiçbir yerde bulamadım)
6)çelik jant ( seneye lastikleri değiştirirken yaparım diye tahmin ediyorum)
Evet terios belki konforsuz ve sade bir araç. Bu yüzden ilk başta beğenmedim hatta nefret ettim. Ama üzerinde emek harcanırsa gerçekten insanı kendisine bağlıyor. Şuanda aracımı çok seviyorum ve memnunum. Bu haftasonuda autokingte tampondaki kusurları gidereceğiz. Ondan sonra inşallah resimlerini çeker ve siteye koyarım.
Yazı biraz uzun oldu okuyan herkese teşekkür ederim. Okumayanlarında canı sağolsun. Bu kadar uzun yazı okunmaz