Otomatikçi arkadaşlar

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Otomatikçi arkadaşlar

Mesajgönderen master tarih 27 Oca 2012, 19:09

Arkadaşlar selam,

2005 model otomatik sirion 1 aracımla ilgili kafamı kurcalıyan bir şey var sizinle paylaşmak istedim.Bildiğiniz üzere aracımızda rampa inerken veya çıkarken kullanılmak üzere D3- D2 vitesleri var.Gelelim esas soruya, ben ayrıca 2010 model Toyota auris tam otomatik kullanıyorum.Aynı sistem vites bu aracta da var ve D3 veya D2 yi kullandığımda araç mükemmel derecede motor freni yaparken sirionumda bu olmuyor.Sirionumu rampa aşağı inerken sırasıyla d4 -d3- d2 yapıyorum fakat belli belirsiz bir yavaşlama oluyor. İster istemez fren pedelına basmak zorunda kalıyorum.Toyotadaki yavaşlamayı görmesem bunun normal zannedeceğim.Sizin araçlarda böylemi deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
master

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: Otomatikçi arkadaşlar

Mesajgönderen argyle tarih 27 Oca 2012, 19:40

Dostum, bayır aşağı hızını almış bir aracı yavaşlatmak için neden motor freni yapıyorsun anlamadım? Motor freni sürekli yapıldığında iyi birşey değil ki! Benim bildiğim, ancak atağa kalkma durumlarında vites küçültürsün ve o zaman motor freni oluşur ama bu durumda da aynı anda gaz da verirsen motor freni olayını aşabiliyorsun. Hulasa, motor freni zırt pırt yapılmaz, zorlayıcı bir hareket bu; triger bollaşmasından, kam miline bağlı bileşenlerin dağılmasına kadar gidebilir.
Yanlışım varsa, düzeltin; ben de öğreneyim.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen master tarih 31 Oca 2012, 14:53

Sn argyle,

Motor freni zırt pırt yapılmaz demişsiniz.Ben de zırt pırt yapıyorum demedim.Karlı hatta hatta buzlu bir zeminde dik bir rampadan aşağı inerken sürekli frenmi yapasınız yoksa aracınızdaki d3- d2 viteslerinimi kullanırsınız.Bunu sordum ayrıca motor freninin araca zararı yoktur d3-d2 nin yapılış amacı budur.
master

Mesajgönderen argyle tarih 31 Oca 2012, 15:11

Arkadaşım,
karlı buzlu zemin dememişsiniz. Bu motor freni yüzünden trigeri bollaşıp masrafa gark olan tanıdıklarım oldu.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen FaTiH tarih 31 Oca 2012, 15:43

D3-D2 nin konulus amaci ondan ziyade uzun yokus yukarilarda ya da performansli kullanimlarda aracin ust viteslere gecisini onlemektir..Bahsettiginiz motor frenini her ne kadar fazla onermesemde,direksiyon arkasindaki steershift tusuna basip manuel moda alarak dilediginiz vitese gecirerek uygulayiniz;bu sekilde daha net sonuc alacaksiniz..!
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 31 Oca 2012, 17:00

D3 ve 2'nin esas amacı motor frenidir. Elbette sık kullanılırsa zararı olur ama karda buzda 2 çok faydalıdır.

Performanslı kullanımda D3 kullanılabilir belki ama steershift daha uygun bir yöntem olur. Ancak pistte 3 mantıklı bir seçim olabilir (4'e hiç ihtiyaç olmadığı ve 4. vitesin istenmediği durum).
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen master tarih 31 Oca 2012, 19:05

Evet d3 ve d2 dik yokuşlarda iniş ve çıkışlarda kullanılmak amaçlı yapılmıştır.Aynı düz vites mantığı gibi bir rampayı çıkarken yada inerken düşük vites tercih ederiz.Hatta ata sözü bile var "çıktığın vitesle in" :D . Ayrıca d3 ve d3 yi performans amaçlı kullanmak bence steer shift varken çok zaman kaybı olur.Gelelim esas mevzuya, benim konun başında sorduğum soruyu kimse cevaplamamış.Rampa aşağı inerken d2 yaptığımda arabanın kendini kasması, yavaşlaması gerekirken benimki belli belirsiz yavaşlıyor.Acaba sizde de böylemi yoksa benim şanzıman mı gitti.
master

Mesajgönderen argyle tarih 31 Oca 2012, 20:42

Valla, düz vitesten cevap vermeye çalışayım:
Ben 2. vites ile 3. vites arasını biraz enteresan buluyorum, sanırım dişli farkları burada biraz fazlaca açılıyor. Şöyle ki; arabam 3. viteste 2000 dev/dk'nın altına inince 2. vitese düşürüyorum, devir 2500 dev/dk ve belki biraz üzerine çıkıyor ve silkeleyerek motor freni yapıyor. Ama aynı şekilde 4'ten 3 düşürünce silkeleme olmuyor misal, motor freni belli belirsiz oluyor bu vites ve devirlerde. Bilmem biraz faydam oldu mu?
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen serdarsword tarih 01 Şub 2012, 21:15

argyle yazdı:Arkadaşım,
karlı buzlu zemin dememişsiniz. Bu motor freni yüzünden trigeri bollaşıp masrafa gark olan tanıdıklarım oldu.

Kulaklarım çınlar gibi oldu :roll:
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Mesajgönderen yüksel kardeş tarih 01 Şub 2012, 22:23

Eğer bu sorun ise benim kullandığım YRV Turbo da aynı sorun var. Rampa inişlerinde d3 ve d2 nin herhangi bir fonksiyonu olmuyor hissedilir hiçbir yavaşlama veya motor freni etkisi olmuyor. Şanzımanı iki ay önce sıfırlandı yani bu durumun şanzıman ile alakalı olduğunu sanmıyorum.
yüksel kardeş

Mesajgönderen hasan17 tarih 02 Şub 2012, 00:24

arkadaşlar özellikle manuel vites düşürmede çok olmasada hissedilir bir yavaşlama var. motor freninin az olmasının sebebini ben araçlarımızın yüksek devirli olmasına bağlıyorum. yüksek devir çeviremeyen benzinli ve dizel araçlarda frenlemenin daha hissedilir olduğuna inanıyorum. d3 ve d2 nin en büyük avantajını kesinlikle uzun yokuşlu ve virajlı yollarda görmekteyim. selamlar :)
Kullanıcı avatarı
hasan17

Mesajgönderen Ally_07 tarih 02 Şub 2012, 01:18

ben de yokuş iniş ve çıkışlarda D3 kullanıyorum ama yığılacak kadar bir motor freni hissetmiyorum, zaten genelde o hızlarda da olmuyorum. ama D2 hareket halindeyken geçmiyor bizimkinde :?: . daha doğrusu geçirmek için kolun üzerindeki düğmeye basmak lazım. aynı durum (yani düğmeye basmadan vites geçişine izin vermeme durumu) N'den R veya P'ye alırken de geçerli olduğundan hareket halinde iken D2'yi hiç denemedim, korktum bişey olur mu diye :?
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Model: YRV

Mesajgönderen master tarih 02 Şub 2012, 13:57

Bugüne kadar kullandığım bütün otomatik araçlarda hareket halinde iken d2 ye alınabiliyordu.Yrv ler de alınabilir diye düşünüyorum.
master

Mesajgönderen FaTiH tarih 02 Şub 2012, 14:05

Bence de geniş ve dolayısıyla performanslı bir devir aralığına sahip olduğu için araçlarımızda bu olay bu şekilde olabilir..Bir sorun olarak addetmeye gerek yok bunu..Şahsi düşüncem fazla sorun mudur ki diye her şeye takılmamak gerekiyor..İster istemez insan çağırıyor sanki.. :)
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 02 Şub 2012, 16:06

Adam aracı durduramamaktan şikayetçi ama.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Sonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir