şanzıman bozulması hakkında bilgi arıyorum(çok acil)

Daihatsu'nun, gençler ve genç aileler için tasarlamış olduğu modelidir. YRV'nin açılımı: Young Recreational Vehicle'dır.

şanzıman bozulması hakkında bilgi arıyorum(çok acil)

Mesajgönderen trubulans tarih 24 Kas 2011, 20:52

geçen cumartesi küçükçekmece-büyükçekmece arası felaket bir trafik vardı. Sürekli dur-kalk yaptık. bu trafiği geçtikten sonra büyükçekmece-silivri arasında en fazla 140 yaptım. araç birden bire 3.vitesteyken aynı hızda sabit kaldı. gaza basınca sadece motor sesi gelip devir fırlıyor ama araç hızı aynı. ben de direksiyondan vitese geçtim. orda da 2 dem 3 e bastıktan sonra aynı şekilde gaza basınca ilerlemeyip hız eski hızda kaldı. 2 deyken gaza basınca 60-70 neyse gidiyor, 80 i de geçiyor ama bir türlü geçtiği 3 ve 4 teyken gaza basıp hızlanma yapmıyor. ben de akşam olduğundan hiçbir tamirciye gidemedim. yaklaşık 70 km bu şekilde 70 le geldim.

steer shift tuşu yani otomatikten düze geçiş düğmesi sürekli yanıyor. eskisini hatırlamıyorum o zaman da sürekli yanıyor muydu. bu arıza tam olarak nedir? fikri olan var mı? şanzıman mı bozuldu, balatayı mı sıyırdı, araçtan da anlamamm. motor kaputunu açtım görebildiğim kadarıyla bir hortumu vs çıkmamış, araçtan değişik bir ses ve koku da gelmiyor. işten ayrılamadığım için araç kapıda 5-6 gündür bekliyor bekliyor. cumartesi cevizlibağdaki servise gideceğim. bu konu hakkında fikri olan var mı
Kullanıcı avatarı
trubulans

Marka: Daihatsu
Model: YRV Turbo

Re: şanzıman bozulması hakkında bilgi arıyorum(çok acil)

Mesajgönderen fatihkirbiz tarih 24 Kas 2011, 23:28

ilginç bir durum gerçekten. beyinle alakalı bir durum gibi görünüyor. benim de korktuğum bir konu bu otomatik şanzıman olayı. ama japon kalitesine güvendiğim için avrupalı otomatik araçlardan daha uzun ömürlü olduğunu düşünüyorum. aracınız kaç km'de? hiç şanzıman yağı değişti mi? bir de aracı parktan geri vitese alırken hiç zorlanma oldu mu? (vitese zor geçme vs gibi)
Kullanıcı avatarı
fatihkirbiz

Mesajgönderen Ally_07 tarih 25 Kas 2011, 00:55

Geçmiş olsun öncelikle.. Ben aracı ilk aldığımda otomatik şanzıman olayına acemi olduğumdan nette araştırma yapmıştım. http://forum.donanimhaber.com/m_2324633 ... m#23246333 linkinde bir usta bir çok kişinin sorularını yanıtlıyordu. ben baya faydalandım. istersen oraya bir sor.
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Model: YRV

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 25 Kas 2011, 10:06

Geçmiş olsun. Diğer servisleri pas geçerek Akyıldız'a gitmenizi tavsiye ederim. Yok yakın bir yer olsun derseniz Büyükçekmece'de Özaydın var.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen trubulans tarih 26 Kas 2011, 02:04

araç 75500 kmde. önceki sahiplerinin şanzıman yağını değiştirdiklerini düşünmediğimden 10 gün önce 75 bin bakımını yaptırdım. şanzıman yağını da değiştirdiler. bakıma gitmeden önce motor arızası ışığı yanıyordu. bakıma gittikten sonra haliyle düzeldi. ama bakımdan sonra bu arızanın olması da ilginç.

bana cevizlibağ servisi 9-10 km yakınlıkta, diskleri ve triger kayışını (cuorem varken) özaydından değiştirdim. özaydından memnun kaldım, ama çok uzak. zaten o yolun trafiğinde araç böyle oldu. özaydın fiyatları da cevizlibağa göre fazla. yrv turbo için 220 isteyen cevizlibağa karşın benden 350 istediler. gerçi cevizlibağ kar oto nitrojen basmış 25 tl ye bana sormadan. lastiğe nitrojen olsa ne olur olmasa ne olur o kadar fark ediyormu bu. para kırpmak içinmi yaptılar bilemiyorum. özaydın, aynı fiyata yapsaydı belki giderdim ama ısrar etmedim, o kadar indirim (ya da indirimdeki fiyatı normal fiyatıdır belki) yapmadı. akyıldız herkes övüyor ama o da anadolu yakasında galiba.

yarın sabah 60-70 arası hızla cevizlibağa arızasız varma dileğiyle. (servisten sonra bilgilendirme yapacağım.)
Kullanıcı avatarı
trubulans

Mesajgönderen FaTiH tarih 26 Kas 2011, 08:08

Otomatik sanzuman yaginin gerekli spesifikasyonlarda olmamasi ya da kalitesizligi onemli problemlere yol acabilir..Normal yukteyken 70-90 derece sicakliga cikan otomatik sanzuman yagi cok yogun trafikte 200 derece santigrata kadar cikabilir!Iste bu noktada yagin kalitesi one cikar!Sabah araci calistirip bi 15 dk kullandiktan sonra sanzuman yag cubugunu cekin,hem seviyesine bakin,hem rengine bakin koyu kahvelesmis mi hem de yanik kokusu var mi kontrol edin lutfen..gecmis olsun...
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen trubulans tarih 30 Kas 2011, 00:35

aracı cevizlibağ servise verdim, motoru indirdiler. şanzıman bozulmuş. işçiliğe 700, parçalara 3500 istediler. ellerinde 2.el şanzıman parçası varmış (pert bir araçtan çıkma) onu işçilik dahil 2000 e peşin para ile yapacaklar. tamam dedim mecburen. bari eski aracın parçalarında bir sorun olmasa.
Kullanıcı avatarı
trubulans

Mesajgönderen FaTiH tarih 30 Kas 2011, 02:06

Disarida bir otomatik sanzuman ciya da gitseniz zaten sanzuman revizyonu icin 2500 TL civari para talep ediyorlar; o yuzden caninizi skmayin;hayirlisi olsun diyelim...
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen fatihkirbiz tarih 30 Kas 2011, 10:12

geçmiş olsun. arızaya neyin neden olduğunu söylediler mi?
Kullanıcı avatarı
fatihkirbiz

Mesajgönderen Ally_07 tarih 30 Kas 2011, 16:27

Geçmiş olsun, her işte bir hayır vardır..

Bu arada bir bilgi paylaşayım (daha önce verdiğim linkten alıntıdır):

Yağ 6 senede bir veya 60,000 km de bir değişmelidir. hangisi daha evvel dolarsa. sakın ola bu konuda gecikmeyin. Araç üreticisinin önerdiği yağ kullanılmalıdır.
Birbirinden farklı yağlar karıştırılmamalı aracın gerektirdiğinden eski ya da yeni yağ kullanılmamalı.. 3
Aracın şanzıman yağı daima doğru seviyede olmalı, eksik yağ sorun yaratır. Sert geçiş yaptırır ve aşınma artar.
1 dakikayı geçen duraklamalarda şanzımanı muhakkak yükten alın yani N veya P konumunda bekleyin. bu kesinlikle şanzıman ömrü için gereklidir.normalde yağ sıcaklığı 80 derece ama sıkışık trafiklerde 140 dereceyi bulur. eğer şanzımanı yükte tutarsanız o zaman 200 ü geçer. işte tam bu noktada eğer yağınız eskidi ise diğer bir deyişle eğer yağ kan kırmızısı değil, kahverengi, siyah ise ve koku varsa işte şanzımanınız o zaman kızarır patates gibi. özellikle 140 derece üzerindeki sıcaklıklarda yağın iyi durumda olması çok ama çok önemlidir.

yağ çeşitleri:

*Dexron1(Atf olarak da bilinir) 1950-80 arası üretilen araçlarda kullanılır.örnek olarak mercedesin 70 li yıllarda ürettiği araçlarda..

*Dexron2D(Atf2 olarak bilinir) ve E D ve E arasındaki fark D olan yağ mekanik kutular için yani hidrolik basınç ile çalışanlar için E olan ise elektronik kontrol birimi (Valve Body** içeren kutular içindir) 1980 yılından 1990 yılına kadar olan modellerde kullanılır..

*Dexron3(atf3 olarak bilinir) elektronik kontrol birimi olan 2D ve E den daha gelişmiş bir yağdır ve dexron2E nin yerini almıştır 1999 senesi itibarı ile..1990 yılı ve sonrası üretilen tüm otomatik şanzımanlı araçlarda bu yağ kullanılır.

*Dexron 4ve5..(bunlar ülkemiz piyasasında bulunmazlar) son nesil şanzıman sistemlerinde kullanılır.özellikle 5 ileri olan otomatik vites kutularında.bu yüzden bu yağın kullanımı gereken kutularda dex2 veya 3 kullanılmaz. kullanılırsa hasar olur. aynı şekilde dex2 ve 3 kullanılan kutularda da dex 4 ve 5 kullanılamaz. kullanıldığı takdirde kutu hasar görür.

BU YAĞLAR ANCAK TASARLANDIKLARI ARAÇLAR İÇİN UYGUNDUR.ÜRETİCİNİN ÖNERDİĞİNDEN DAHA ESKİ YA DA YENİ YAĞ KULLANIMI KALICI HASARLARA SEBEP OLUR.VE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SONUÇLARA SEBEP OLUR.

Yağ seviyesi kontrolü için yapılması gerekenler.(Klasik tip tork konvertörlü otomatik vites kutuları için geçerlidir.) tiptronik kutularda ve yeni nesil otomatik vites kutularında (2002 yılı ve üstü) yağ çubuğu bulunmayabilir. bu durumda seviye kontrolü için servise veya otomatik şanzıman servislerine gidilmesi gerekir.

1-araç çalışma sıcaklığında ve rölantide çalışıyor olmalıdır.
2-vitesler P den başlayarak her konuma tek tek alınmalı her konumda 3 saniye beklenmeli, sonra işlemi L den Pye tersine uygulamalısınız. (burada L konumu araca göre 1 veya 2 de olabilir.)
3-bu işlemlerden sonra 2 dakika beklenir ve seviye ölçülür. sağlıklı olan seviye max seviyesinin hemen altı veya biraz altıdır. ama daha düşükse mutlaka eksik seviye tamamlanmalıdır.(eksik seviye mutlaka araçta kullanılan otomatik şanzıman yağı ile aynı tür olmalıdır).gereğinden fazla yağ konulmamalı çünkü konulursa bu defa şanzımandan püskürme ile sonuçlanabilir. max ve min arasındaki seviye farkı ortalama yarım litre bazı araçlarda 1 litredir. ama yarım litre eksilen yağ zaten vuruntulu vites geçişi sebebidir ve aşınma artar.
4- sürüş yapılır ve geçişler kontrol edilir. geçişler yumuşak olmalı herhangi bir katırtı kuturtu olmamalıdır. bu katırtı ve kuturtular duyulursa 2 ihtimal söz konusudur. ya valve body içerisinde yer alan solenoidlerden biri veya daha fazlası açık veya kapalı kalmıştır zaten şanzıman arıza lambası uyarır sizi bu durumda eğer söz konusu durumda arıza lambası yanmaz ise bu defa anlaşılmalıdır ki arıza mekaniktir.
5-Lag(gecikme testi) konumlar arası geçişte mesela N den D ye veya başka bir konumda geçişler arası süre en çok 1 saniye olmalıdır. eğer süre daha uzunsa şanzıman kutusu ömürünü doldurmuş demektir ve tamamen yenilenmesi gerekir.
6-Şanzımanın prematüre arızalanmasını engellemek için mümkün olduğunca sert kalkışlardan kaçınılmalı, özellikle D den R ye ve R den D ye veyahut N den deya geçileceği zaman araç TAMAMEN hareketsiz OLMALIDIR. yoksa şanzımanda erken aşınma olur.
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Mesajgönderen trubulans tarih 04 Ara 2011, 11:54

cuma günü servis yapıp işyerime teslim etti. motor inip herşey yapıldıktan sonra motor kaputunun altını sağolsunlar bal dök yala misali tertemiz silmişler. herşey böyle iyi giderken ertesi gün sabah yola çıkarken ince ve hafif bir ses geldi, birazdan geçer diye düşünürken 5 dakika sonra tam e5 ortasında araba felaket ıslıklar eşilğinde motorundan ses geldi, durup baktıp bir aksilik gözüküyor mu diye. servisi aradım rulman olabilir pazartesi bakalım dediler. o şelilde 50 km gittim. triger zinciri mi sıkı takılmadı acaba, sürtünme gibi bir ses geliyor. abimin dizel tatası bakımı geldiğinde aynı bu sesten çıkarıyordu. triger kayışını ya da v kayışını sııladılar azakdı biraz. ses gaza basıp bir müddet sonra kesiliyor, gazdan ayağımı çekince tekrar başlıyor. işçilik için 500 tl verilen bir onarımdan sonra bu şekilde bir sorunla karşılaşmak çok ilginç. 2.el parça başka serviste olmadığı için (gerçi arayamadım baştan orjinal yeni var diyorlar) arayamadım vakit ayıramadım.
Kullanıcı avatarı
trubulans

Mesajgönderen Ally_07 tarih 04 Ara 2011, 14:26

vantilatör kayışı olabilir mi o sesin kaynağı? triger kayışı yok zincir var çünkü bizimkilerde.
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 05 Ara 2011, 11:11

trubulans yazdı:cuma günü servis yapıp işyerime teslim etti. motor inip herşey yapıldıktan sonra motor kaputunun altını sağolsunlar bal dök yala misali tertemiz silmişler. herşey böyle iyi giderken ertesi gün sabah yola çıkarken ince ve hafif bir ses geldi, birazdan geçer diye düşünürken 5 dakika sonra tam e5 ortasında araba felaket ıslıklar eşilğinde motorundan ses geldi, durup baktıp bir aksilik gözüküyor mu diye. servisi aradım rulman olabilir pazartesi bakalım dediler. o şelilde 50 km gittim. triger zinciri mi sıkı takılmadı acaba, sürtünme gibi bir ses geliyor. abimin dizel tatası bakımı geldiğinde aynı bu sesten çıkarıyordu. triger kayışını ya da v kayışını sııladılar azakdı biraz. ses gaza basıp bir müddet sonra kesiliyor, gazdan ayağımı çekince tekrar başlıyor. işçilik için 500 tl verilen bir onarımdan sonra bu şekilde bir sorunla karşılaşmak çok ilginç. 2.el parça başka serviste olmadığı için (gerçi arayamadım baştan orjinal yeni var diyorlar) arayamadım vakit ayıramadım.

Ben anlamıyorum ya nasıl bir mantıkla o kadar büyük tamir gören aracı uzun bir test sürüşüne çıkartmamışlar. Zaten oldum olası Kar servisi sevmem. İlgisiz ve başarısız işcilikleri var. Cam değişimi için girmiştim en son başka bir daihatsu bayisi dalga geçmişti işçilikle..
YağmurAdam

Mesajgönderen enorton tarih 05 Ara 2011, 12:31

Diğer başlıkta da başka bir arkadaş YRV sinin otomatik şanzımanının bozulduğunu söylemiş nedeni nedir acaba? yağı mı değiştirilimiyor yoksa YRV lerde kronik bir sorun mu bu? Masraf da çok fazla ve yapılan işin garantisi yok. Şimdi ver 2500 TL 2 sene sonra yine bozulursa çok fena...
enorton

Model: Cuore

Mesajgönderen Ally_07 tarih 05 Ara 2011, 18:49

Hangi başlıkta acaba? ben uzun süredir bu forumu takip ediyorum, hatta az önce şöyle bir baktım ama göremedim. Şimdiye kadar da trubulans dostumuzdan başka kimseden duymamıştım bu kadar ciddi bir şanzıman problemi. şanzıman problemi elbette ki yaşanır yaşanmaz değil ama kronik diyemeyiz bana göre.
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Sonraki

Dön YRV - YRV Turbo

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir