Maltepe Özay Otomotiv'den Daihatsu Aşkına üyelerine özel kampanya!
%10 yedek parça indirimi ve %10 işçilik indirimi birlikte. Telefon: 0 (216) 417 25 24

Sirion bakım aralıkları neden çok dar?

Daihatsu'nun tutumlu şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Toyota Passo, Daihatsu Boon, Subaru Justy ve Perodua MyVi adları altında da satılmaktadır.

Sirion bakım aralıkları neden çok dar?

Mesajcekcak, 08 Ara 2009, 00:28

Neredeyse tüm marka/modellerde bakım aralıkları 10.000-20.000 aralığında değişirken, neden Daihatsu'nun tüm modellerinde 7.500 km'de bir bakım zorunluluğu var. Yani bunu 10.000' e sarkıt sak olmaz mı? Bu kadar dayanıksız mı bu araçlar yoksa ülkemize dayatılan bir uygulama mı? Yeni kasa otomatik Sirion (2. el) almak istiyorum bu yüzden listesini çıkarttım. Sıfır kilometre alınmış yeni kasa otomatik bir Sirion eğer ilave servis gerektirmezse yani amortisör, balatalar vesaire gibi ekstra ihtiyaçlar olmazsa ki illaki balataların yenilenmesi gerekir 100.000 km'ye gelene kadar periyodik bakımlara 2.425 TL ödememizi gerektiriyor, tabi bu fiyatlar sitesinde yazan fiyatlar ekstra bir sürpriz çıkar mı bilmiyorum. Siz kullanıcıların fikirlerini merak ediyorum. Daha önce avrupa clio kullandım, onunda parça fiyatları çok tuzluydu fakat 15.000 km'de birdi bakım periyodu yanlış hatırlamıyorsam. Ama örneğin Fiat Albea'ların bakım periyotları 20.000 km'de bir bunu net hatırlıyorum.
cekcak

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Re: Sirion bakım aralıkları neden çok dar?

MesajUmut-Gultekin, 08 Ara 2009, 09:39

Sirion'ların normalde bakım periyodları her 15.000 km'de bir oluyor. Ülkemizde satılan araçlar ise, ağır sürüş koşulları programına dahil edilerek, her 7.500 km'de bir bakıma çağırılıyor. Bu bilgiyi aracın kullanım kılavuzundan teyid edebilirsiniz.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajmacarin, 10 Ara 2009, 12:51

merhaba, arkadaşa katılıyorum 7.500 çok kısa bir aralık, ama ben son kontrolde 9.500 yapınca gidebildim anca, bir sorun görülmedi araçta, ama yinede 7.500-8.000 aralığında gitmekte fayda var diye düşünüyorum, syg
macarin

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 2. Nesil

Mesajcekcak, 11 Ara 2009, 11:19

Örneğin Cuore'nin bakım aralıklarıda aynı hele ki 45.000 ve katlarındaki bakım aralıkları oldukça yüksek. Tabi bu Cuore gibi ekonomi hedefli bir otomobil için yüksek, aynı fiyatın daha yükseğini Avrupa araçlarda görebilirsiniz. Misal eski aracım orjinal Fransız üretimi Clio idi (2001 1.4 RXT). Her 60 binde triger setinin değişmesi gerekiyordu benimkinin değişimine daha 15-20 bin km vardı ama yinede sorayım diyerek yetkili servise gittim ve yetkili servis bana normal bakımı olan yağ, su, ıvır zıvır değişimi ile birlikte triger seti değişimi için 850 TL fiyat çıkardı 2007 yılında, bende özel servise gittim özel servis ise sadece triger setinin değişime 650 TL istedi. Ben tabi şoktayım, neymiş bu parça diye merak ettim ve parçacılardan triger setinin parça fiyatını aldım gerçektende yüksekti 475 TL fiyata satılıyordu. Doğal olarak işçilik falan filan derken 650 TL özel servis fiyatına ve yağ, su, filtreler, kontroller derkende 850 TL'lik yetkili servis fiyatına çıkacak gibi görünüyordu. Bende değişim kilometresi gelmeden 2005 yılında 12.900 TL'ye aldığım aracı 2007 sonunda 13.600'e sattım.

Yinede ekonomi hedefli bir araç olan Cuore için 45.000 ve katlarındaki 400-500 TL arasında değişen fiyatları yüksek buluyorum. Şimdi gelelim soruma...

Eşim için aslında otomatik bir Cuore düşünüyor(d)um. Hala kesin karar veremedim. 45 binlerdeki bakımın bu kadar yüksek olmasının sebebi aslında hem otomatik şanzıman yağ değişimi hemde triger seti değişimi. Bu ikisinden biri olmasa örneğin triger seti değişimi gerçekten hayati bir faktör ve risk alınmamalı bu yüzden diğerini yani otomatik şanzıman yağını değiştirmeyi ileriye ötelersek (ki klavuzunda 90 binde bir değişir diyormuş ama Türkiyede yarıya indirmişler tüm süreleri diye okudum forumumuzda) o zaman fiyat 200'ler seviyesine inerki bu durumda triger değişimi ve periyodik normal bakım için 200-250 civarı bir fiyat orjinal Japon üretimi ve yedek parça yan sanayisi olmayan bir araç için aslında kabul edilebilir bir fiyat oluyor. Tabi bu toplama çıkarma işlemleri benim tahminim gerçekten otomatik bir Cuore için sadece triger seti değişimi ne kadardır bilmiyorum bilen varsa bilgilendirsin :) ve ayrıca 45.000'deki otomatik şanzıman yağını hadi 90 bin olmasada 60 bin'e kadar öteleyebilir miyiz, ki yoğun trafiğin hiç olmadığı ve fabrika verilerine göre şehir içinde 9 litre yakan Clio ile şehir içinde 7,5 litreyi aşamamış :) biri olarak bizim burdaki trafikte otomatik şanzımanın fazlada zorlanmayacağını düşünüyorum ne dersiniz?
cekcak

MesajUmut-Gultekin, 11 Ara 2009, 12:50

Aracın kullanım kılavuzuna bakmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı hayati önem taşıyan bir sıvı. Eğer değişim periyodu 45.000 ise, beklemeden değiştirmek gerekir. YRV ve Sirion'larda 45.000 olduğunu biliyorum ve şahsi tahminim bu periyodun Türkiye'de kısaltılmadığı yani 45.000 'in kitapçıkta da yazdığı şeklinde ama yanımda kitapçık olmadığı için kesin bilgi veremiyorum. Bana kalırsa triger, at şanzıman yağına göre daha ertelenebilir bir ihtiyaç :) En kötü ihtimalle kopar ve yolda kalırsınız. Şanzıman arızası ise binlerce Liralık masraf açacaktır. Cuore gibi şu an ikinci el değeri 8.000 - 12.000 civarı olan bir araç için bu tarz bir masraf zorlayıcı olacaktır (aracın değerine kıyasla).

Forumda daha önce yazılan her sürenin yarıya kısaltıldığı değildi, aman yanlış anlama olmasın. Kitapçıktaki 15.000 kilometre olarak belirtilmiş bakım periyodlarının ülkemizde ağır sürüş koşulları programı dahilinde 7.500 kilometreye indirilmiş olmasıydı. Yani her 15.000 kilometrede bir yapılan bakımlar yine yerli yerinde duruyorlar. Sadece aralara birer tane daha bakım ilave edilmiş durumda. Bu şartlar kitapçıkta da belirtilmiş durumda. Ülkemizdeki sürüş koşulları "hafif sayılmayacak durumda olsa da", kitapçıkta tarif edilen "ağır sürüş koşullarına" girip girmediği de etraflıca tartışılması gereken bir konu.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajcekcak, 11 Ara 2009, 13:45

Aslında triger kayışının kopması önemsenmeyecek bir şey değil, pek çok markada triger kayışı koptuğunda aracınızın motoru resmen dağılır ve 3-4 bin TL ye varan masraflar olur.
cekcak

MesajFaTiH, 11 Ara 2009, 14:19

Her iki durum da önemli masraflar çıkarabilir fakat şahsen ben (kimseye benzerim bir yol çizdirmek istemem fakat şahsım adına konuşuyorum..) Normal bakım aralıklarına uymuyorum...Ortalama her 10000-15000 km. arası yağımı kendim dışarıdan alırım; yağ filtresi, hava filtresini yetkili servisden alırım..Gerekiyorsa da Buji lerimi v.s. Gider sanayiideki bir ustaya değiştirtirim; basar gaza devam ederim..Aracım 66000 km. civarlarında..Hiç bir sorunumda yok..İlk aldığım gün ne yakıyorsa şimdi de onu yakıyor..Nasıl bir konfor sunuyorsa; şimdi de onu soruyor.. Kitapçıkda tanımlanmış ağır sürüş koşullarınaysa benim kullandığım yollar; trafik uymuyor zaten işin doğrusu..O yüzden ağır koşullara ilişkin sıklıkta servise götürme gereğini görmüyorum... Triger olayına ise bir şey diyemeyeceğim; sonuçta Sirion larımız zincirli sistem olduğu için bir tecrübem yok fakat Cuore kitapçıklarında normal sürüş koşulları için kaç bin km. de bir değişmesi uygundur diyorsa (dikkatinizi çekerim ağır sürüş koşulları için demiyorum; çünkü yazılarınızdan anladığım kadarıyla cidden ağır sürüş koşulları içeren bir konumda kullanmıyor gibisiniz aracınızı..) o aralıklarda değiştirtmeniz uygun olacaktır diye düşünüyorum..Normal koşullar için bile 45000 de bir denmişse yapack fazla birşey yok; Japon üstadlarımıza güvenmek lazım! :wink:

Ha bu arada amaç ekonomik ve otomatik bir küçük araç sahibi olmaksa Cuore neredeyse tek seçeneğiniz!En güzel seçeneğiniz..! Emin olabilirsiniz! :wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajcekcak, 11 Ara 2009, 15:05

Piyasa fiyatı düşünüldüğünde o fiyata alınabilecek yüksek modelli (2005 ve üstü) donanımlı, gerçekten az yakan, nispeten sevimli başka küçük otomatik araç yok sanki.

Ben diğer alternatifleri olarak kia picanto, hyundai atos, suzuki alto, daewoo matiz ve onun varisi chevrolet spark ile fiat panda (hepsinde de 2005 ve üstü) gibi seçenekleri değerlendirdim ama genelde bu markalar Cuore'den yaklaşık 1.000 - 1.500 TL kadar daha pahalı. Gerçi onların parça ve bakım maliyetleri daha ucuz olacaktır diye düşünüyorum.
cekcak

Mesajcekcak, 11 Ara 2009, 16:20

Daihatsu marka araçların otomatik şanzımanlarının üreticisi kim acaba? Tam kodunu bilen var mı? Otomobil üreticileri genelde otomatik şanzımanlarını bellbi başlı firmalardan alır. Bu firmalar, Aisin, Jatco, GM, Getrag, ZF vb. gibi firmalardır. Bazı otomobil üreticileride kendileri imal eder örneğin Honda, Mercedes-Benz gibi.
Örneğin aşağıdaki araçlar belli yıllarda (şanzıman alt model farkı olabilir) aynı otomatik şanzımanları kullanır

Ford Mondeo I = Mazda 626
Ford Mondeo II = Vw Golf = Rover 75
Ford Focus I = Mazda 3/6
Opel Omega = BMW 3.18 / 3.25 / 5.25 /5.28 / Z3
Mitsubishi Carisma/Galant/Eclipse = Hyundai Elantra = Kia Rio /Schuma = Proton Saga / Waja / Gen2 / Persona
Hyundai Atos = Chevrolet Matiz/Spark = Kia Picanto = Vw Polo
Volvo S40 = Saab 9.3/9.5 = Opel Vectra C = Renault Laguna 2003 sonrası
cekcak

MesajUmut-Gultekin, 11 Ara 2009, 16:44

cekcak yazdı:Aslında triger kayışının kopması önemsenmeyecek bir şey değil, pek çok markada triger kayışı koptuğunda aracınızın motoru resmen dağılır ve 3-4 bin TL ye varan masraflar olur.

Bu konuda bilgim tam olmayabilir çünkü senelerdir kullandığım bütün Daihatsu'lar hep zincirli :) Yine de araştırıp detaylı öğreneceğim, yalnız iki farklı araba ile babamın triger kayışı kopardığını biliyorum (kendisi arabalarına pek bakmaz da); biri Mazda, diğeri Kia, hiçbirşey olmamıştı yolda kalmak dışında :) Oradan yola çıkarak bu yorumu yazmıştım. Yine de bilgi için teşekkürler, bir şey daha öğrenmiş oldum sayenizde :)
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

MesajUmut-Gultekin, 11 Ara 2009, 16:45

cekcak yazdı:Daihatsu marka araçların otomatik şanzımanlarının üreticisi kim acaba? Tam kodunu bilen var mı? Otomobil üreticileri genelde otomatik şanzımanlarını bellbi başlı firmalardan alır. Bu firmalar, Aisin, Jatco, GM, Getrag, ZF vb. gibi firmalardır. Bazı otomobil üreticileride kendileri imal eder örneğin Honda, Mercedes-Benz gibi.
Örneğin aşağıdaki araçlar belli yıllarda (şanzıman alt model farkı olabilir) aynı otomatik şanzımanları kullanır

Ford Mondeo I = Mazda 626
Ford Mondeo II = Vw Golf = Rover 75
Ford Focus I = Mazda 3/6
Opel Omega = BMW 3.18 / 3.25 / 5.25 /5.28 / Z3
Mitsubishi Carisma/Galant/Eclipse = Hyundai Elantra = Kia Rio /Schuma = Proton Saga / Waja / Gen2 / Persona
Hyundai Atos = Chevrolet Matiz/Spark = Kia Picanto = Vw Polo
Volvo S40 = Saab 9.3/9.5 = Opel Vectra C = Renault Laguna 2003 sonrası

Hah! Bu çok iyi oldu işte. Bir yakınımın ofisinde Microcat programı var. En küçük vidasına kadar araçlardaki bütün parçalara dair bilgi veriyor. Ben de o programı denemek için kendime konu arıyordum. Güzel bir araştırma olacak. Size bu konuda mutlaka bilgi vereceğim :)
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajcekcak, 11 Ara 2009, 17:00

Kia'yı bilmem ama Mazdalarda triger kayışınız kopsa bile motora zarar gelmemesi için motoru koruyan bir yapı var bunu daha öncede birkaç kez duymuştum. Ama misal benim eski aracım olan Clio'da yolda kopartırsanız triger kayışını 3-4 bin liraya varan masraflar açacak şekilde arabanın subaplar, pistonlar bayaa bir zarar görüyormuş. Japon mühendisliği işte buradada kendini gösteriyor :)
cekcak

MesajSonCuoreci, 12 Ara 2009, 23:34

Umut-Gultekin yazdı: yalnız iki farklı araba ile babamın triger kayışı kopardığını biliyorum (kendisi arabalarına pek bakmaz da); biri Mazda, diğeri Kia, hiçbirşey olmamıştı yolda kalmak dışında

Ben beş yıl önce Fiat Marea ile çok beklenmedik bir zamanda triger kayışını sıyırmıştım ve sonuç kabus olmuştu: kopma esnasında 3 subap eğilmiş ve 5 yıl öncesinin parasıyla 2.000-3.000 TL arası bir masraf çıkarmıştı.

Fiatlar benim gerçekten kabusum olan arabalar. zaman zaman burada sizlerle Marea maceralarımı paylaşıyorum yeri geldikçe. Ama gerçekten triger kayışı beni çok korkutan bir şey. Bu sebeple 45.000 km.'de Cuorem eğer hala benimle birlikteyse triger kayışını mutlaka değiştiririm.
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

MesajUmut-Gultekin, 13 Ara 2009, 12:37

Düzeltme yapayım, babama sordum... Mazda ile koparmış ama Kia ile kopmadan önce değiştirmiş.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajcekcak, 13 Ara 2009, 15:46

Umut-Gultekin yazdı:Hah! Bu çok iyi oldu işte. Bir yakınımın ofisinde Microcat programı var. En küçük vidasına kadar araçlardaki bütün parçalara dair bilgi veriyor. Ben de o programı denemek için kendime konu arıyordum. Güzel bir araştırma olacak. Size bu konuda mutlaka bilgi vereceğim :)

Nasıl, Daihatsularda kullanılan otomatik şanzımanlarla ilgili üretici bilgisi bulabildiniz mi?
cekcak

Sonraki

Dön Sirion (2. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir