Maltepe Özay Otomotiv'den Daihatsu Aşkına üyelerine özel kampanya!
%10 yedek parça indirimi ve %10 işçilik indirimi birlikte. Telefon: 0 (216) 417 25 24

Sirion'dan indim, YRV Turbo'ya bindim

Daihatsu'nun, gençler ve genç aileler için tasarlamış olduğu modelidir. YRV'nin açılımı: Young Recreational Vehicle'dır.

Sirion'dan indim, YRV Turbo'ya bindim

MesajUmut-Gultekin, 11 Mar 2008, 11:22

Sirion'u satıp, YRV Turbo almak konusunda uzun süre düşündüm. İçinizden bazıları biliyor bu düşünceli zamanlarımı. Her iki aracın teknik özelliklerini iyi biliyordum. Bunlardan kendime yaptığım avantaj/dezavantajlar listesi şu şekildeydi:

Avantajlar:
130 beygir
Alaşım jant
Daha büyük lastik
Cam tavan
Tam yatan ön koltuklar
Arka koltuklar hareketli
Arka koltuk sırt açısı ayarlanabiliyor
Bagajda eşya gözleri
LPG koymak için stepne yeri (depo gözükmeyecek biçimde)
6 hava yastığı
Yüksek arka koltuklar

Dezavantajlar:
Daha fazla yakıt tüketimi
Konforsuz süspansiyon

Arabayı değiştirmeden önce beklentilerim bu şekildeydi. Şu an ilk haftanın içindeyim ve tecrübeler oluşmaya başladı. bu sayfada şimdiye kadar internette eski kasa Sirion (102hp) ve YRV Turbo (130hp) arasında yapılmış en detaylı karşılaştırmayı yapmayı amaçlıyorum. Her mesajımda farklı bir konuyu ele almayı planlıyorum.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Motor

MesajUmut-Gultekin, 11 Mar 2008, 11:32

YRV Turbo'da görev yapan Turbo uygulanmış K3-VE türevi K3-VET motoru aracı her devirde ve her viteste rahatlıkla taşıyabiliyor. Yokuşlarda bayılma nedir bilmiyor. 2500 devir 4. viteste girdiği rampayı aynen çıkıyor. Sirion olsa önce biraz zorlanır, DVVT sayesinde motorun daha çok homurdandığını ve tork ayarlamaları yaptığını anlardınız, peşinden de rampaya yenik düşüp 3. vitese atardı.

Turbo devreye girmese bile motor daha canlı ve güçlü. Gaz tepkileri daha iyi. Ama turbo devreye girince zaten araba kendiliğinden 120 yi bulmuş oluyor. Size sadece şşşt, lazım değil şehir içi o kadar sürat, yavaşla bakayım demek kalıyor.
Turbo devreye girince gelen ses yüksek değil. Hatta arabalara merakı olmayan kimsenin anlayacağı türden bir ses değil. Arabada herhangi bir modifikasyon yok. Fakat skd'nin YRV Turbo'sunu görmek lazım. Turbo sesinin haricinde, açık hava filtresinin dünyadaki bütün havayı emerek tüketme çabası ve blow-off 'un çufçufları sayesinde kendinizi 500 beygirlik bir super sport kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Maşallah diyorum ve kazasız belasız sürüş diliyorum kendisine tekrar. Gelecekte belki düşünülebilecek birşey. Not alalım. Aldık. Devam...

Araç ile yaptığım ilk testlerde turbo performansını ve tepki zamanlarını yeterli buldum. Dikkatimi çeken şeylerden bir tanesi DVVT 'nin aynı devirdeki farklı homurtu yaratma özelliğini artık fazla duyamaz oldum. Çünkü YRV Turbo'da ses yalıtımı Sirion'a kıyasla çok daha başarılı. Ama bu başka bir yazının konusu.

10.jpg
10.jpg (36.65 KiB) 1505 kere görüntülendi
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Şanzıman

MesajUmut-Gultekin, 11 Mar 2008, 11:46

YRV-T 'nin otomatik şanzımanının Sirion ile aynı olacağını ya da en azından benzer şekilde agresif olacağını tahmin ediyordum. Fakat yanılmışım. Aracın üzerindeki şanzıman vites değişikliğini Sirion gibi hızlı yapıyor olsa da, karar verme konusunda çok zayıf.

Biliyorsunuz Sirion ile 40 ile giderken gazı köklediğinizda şanzıman vitesi 4'den 1'e ufaltıp aracı ileri fırlatıyordu. Zaten bu agresif yapısı nedeniyle direksiyondaki o vites değişim düğmelerini motor freni hariç hiç kullanmak gerekmemişti. Çünkü düğmeye basarak vites değiştimek isteyince 4-3-2-1 şeklinde bütün vitesleri tek tek geçmeniz gerekiyor ki bu da her vites için yarım saniye deseniz otomatikman 2 saniye geri başlıyorsunuz demek oluyor.

YRV Turbo'da 4 ile giderken gazı köklediğinizde (elbette ki 1. vitesin devir aralığındayken) araba ilk önce bir 3'e atıyor, yarım saniye kadar düşünüp bu sefer 2'ye atıyor, orada da bir yarım saniye düşünüp sonra gazı veriyor. Ve siz yerinizde sayıyorsunuz.

Kısacası YRV Turbo'nun otomatik şanzımanı sadece şehir içinde rahat yolculuk için... Performans istiyorsanız direksiyondaki düğmeleri kullanmanız gerekiyor.

1_229l_5.jpg
Direksiyondan kumandalı tiptronik şanzıman
1_229l_5.jpg (33.92 KiB) 1504 kere görüntülendi
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Yol tutuş

MesajUmut-Gultekin, 11 Mar 2008, 11:51

Büyükçekmece yokuşunu bilen bilir. Dik ve kilometrelerce devam eden, kıvrıla kıvrıla inen bir yoldur.

Burada Sirion ile 80 ile indiğim yerleri 110 ile inmiş ve 60 ile indiğim sert bir yeri 85 ile indiğimi farketmemişim bile. Ertesi gün aklıma geldi ibreye bakmak. Sirion'un tekerleklerim yerden koptu kopacak gibi hissettirdiği sert dönüşlerde YRV Turbo'da kolduğunuzdan bile pek kaymıyorsunuz. Arabayı sadece bir kere biraz zorladım. Yatmaya başlayınca vazgeçtim çünkü üstündeki lastikler 165 taban kış lastikleri. Düzgün bir yol tutuş testini daha sonra yazlık lastikleri takınca yapacağım.

Ama şu haliyle bile Sirion'dan daha iyi olduğu hemen görülebiliyor.

p8.jpg
p8.jpg (33.04 KiB) 1506 kere görüntülendi
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Süspansiyon

MesajUmut-Gultekin, 11 Mar 2008, 12:00

Süspansiyonumuz bir garip.

Yavaş gidiyorsanız, yoldaki pürüzleri, hız tümseklerini, çukurları olması gerekenden çok fazla hissediyorsunuz. Mesela arabama yazık şu hız tümseğinden 5 ile geçeyim dediyseniz yandınız. Sağlam bir zıplıyorsunuz. Ama aynı yerden 15 ile geçerseniz Sirion'dan farkı yok. Yani süspansiyon daha sert ama garip bir şekilde bazı hızlarda bazı darbeleri çok iyi emiyor. Mesela yoldaki şerit ayırıcı kedi gözlerinin üstünden geçerken Sirion'da ciddi bir lastik sesi ve hatta darbesine kadar hissederdim. Bu arabada üzerinden geçtiğinizi bile farketmiyorsunuz neredeyse. Aynı şey hız kesme bantları için de geçerli. Elbette lastiğin etkisi büyük ama yine de benim Sirion'daki lastiklerim de yumuşaktı ve bununla yakından uzaktan alakası yoktu.

Yolda bir yükseklik farkı veya açı farkı olursa şööyle bir zıplayıp kendinize geliyorsunuz. Gerçi aynı zıplama pek ala Sirion'da da vardı. Ama o yere indikten sonra bir iki kere yaylanırdı insaflı davranmaya çalışıp. YRV-T 'nin pek öyle bir hassasiyeti yok bu konuda. Yol bozuk ise yavaş gideceksiniz ya da zıplayacaksınız. Alternatifleriniz bundan ibaret.

Ayrıca aracın arkası ile önü arasında süspansiyon konusunda önemli miktarda fark var. Önde oturan birisi Sirion ile arada fark var mı, onu bile sorgulayabilecekken, arkada oturan neredeyse Turbo takılmış bir minibüste yolculuk ediyormuş gibi hissediyor. Bir nevi tahteravalli. Eğer çocuğunuz varsa, bedavaya oyun imkanı :) Bunları yazarken aklınıza öyle tahammül edilemez bir yolculuk gelmesin. Ama arkada oturanları yol bozuk olunca zıplatmıyor demek de yalan söylemek olur.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Süspansiyon - Ek

MesajUmut-Gultekin, 12 Mar 2008, 09:53

Yoldaki pürüzler ve çıkıntılar Sirion'a kıyasla daha fazla hissediliyor. Bu araba tam bir otoban faresi. Delik deşik yollara sahip yerlerde yaşayanlara ve konfor arayanlara göre değil.

------------------------

Üstündeki 165 tabanlı kış lastikleri ile ilk 0-100 denemem 8.5 saniye oldu. Sanırım yaz lastikleri ile biraz daha düşecektir. Yakıt tüketimi konusunda da yazacağım ama birkaç depo kullanıp, iyice emin olmak istiyorum.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Koltukların yetenekleri

MesajUmut-Gultekin, 12 Mar 2008, 10:05

1. Sürücü koltuğunda kol dayama yok.
  2. Kapıların kol dayama yerleri daha ergonomik tasarlandığı için, daha rahat. Sol kol şimdiden alıştı, kapıdan hiç ayrılmak istemiyor :)
  3. Arka koltuklar blok olarak ileri-geri hareket edebiliyorlar. Böylece bagaj hacmi artırılabiliyor.
  4. Arka koltuklar tek tek yatırılabiliyorlar.
  5. Arka koltukların sırt açıları tek tek ayarlanabiliyor. Yani arkadaki koltuklardan bir tanesini veya ikisini birden isterseniz yatırıp arkadaki yolculara rahat yolculuk şansı verebiliyorsunuz.
  6. Arka koltuk minderleri hem katlanabiliyor, hem de sökülebiliyor ve böylece koltuklar yatırıldığı zaman tam düz zemin elde edilmiş oluyor.
  7. Ön koltukların baş destekleri çıkartılıp koltuklar yatırıldığı zaman arka koltuklarla birleşip uzunlamasına yatak haline geliyor.

05.jpg
Koltuk düzeni
05.jpg (29.94 KiB) 1519 kere görüntülendi

08.jpg
Tek koltuk yatırılmış
08.jpg (32.48 KiB) 1515 kere görüntülendi

ae_640_Daihatsu_YRV_test_06.jpg
Tek koltuk yatırılmış, arkadan görünüm

09.jpg
Arka koltuklar yatırılmış ve minderler katlanmış
09.jpg (33.78 KiB) 1506 kere görüntülendi

07.jpg
Tek kişilik yatak veya uzun bagaj modu
07.jpg (32.03 KiB) 1507 kere görüntülendi

06.jpg
Çift kişilik yatak ya da kamyonet modu :)
06.jpg (34.19 KiB) 1506 kere görüntülendi
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Aydınlatma

MesajUmut-Gultekin, 13 Mar 2008, 12:48

Özel bir yorumum olamayacak araçta Xenon falan olmadığı için. Ama Sirion'a kıyaslama yaparsak, sis farları çok daha iyi yanıyor. Sirion'dakiler sadece kendini aydınlatıyormuş meğerse. Özellikle bozuk yollarda açıyorum çukurları falan görebilmek için, çok faydalı.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Korna

MesajUmut-Gultekin, 13 Mar 2008, 12:50

Özel bir yanı yok. Bip diyen bir korna. Markası Denso. Konumu en öne yerleştirilmiş. Neredeyse Daihatsu logosunun hemen arkasında duruyor, azıcık solda.

Sirion'da korna çalınca, sesi çok tiz olduğu için bazen bazı psikopatlar daha çok üstüme sürüyordu :) Normal kornaya sahip beyaz bir araba olunca kaçıyorlar. Bu kaçışta belki kaputtaki intercooler hava yarığının da etkisi olabilir, bir teori sadece :twisted:
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Malzeme kalitesi

MesajUmut-Gultekin, 13 Mar 2008, 13:16

Koltuklarda malzeme kalitesi aynı gibi. Ama konsolda kullanılmış malzemeler bence daha özenli. Materyali biraz daha kaliteli ve tam siyah. Üst kısımlar noktalı noktalı desenli iken, alt kısımlar deri görünümünde yapılmış (plastik tabii ki). Direksiyonun ortasında gömme biçiminde renksiz değil, gümüş grili güzel bir Daihatsu Logosu var. Vites kolu krom kaplama. Emniyet kemerleri, kapı mandalları, tavan, bağlantı noktaları, girintilerin doldurulmuş olması gibi konularda ilk bakışta bile Sirion'a kıyasla fark ciddi miktarda. Özellikle tavanın kumaş olması, yukarıda belirttiğim etkenler ve iç aydınlatmasının biraz daha iyi olması, arabaya ilk binişte bir Sirion kullanıcısı olarak "bu araba benimkinden daha iyi be!" dememe sebep olmuştu.

Özellikle kumanda düğmelerinde fark çok daha iyi anlaşılıyor. Cam açma düğmeleri aynı. Dolayısıyla sürücü tarafındaki düğmeleri dikkatli kullanmak lazım :)
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Görüş

MesajUmut-Gultekin, 13 Mar 2008, 15:04

Yan aynalar daha uzun. Bu kör nokta ihtimalini azaltıyor. Fakat yükseklikleri daha az olduğu için, Sirion'un büyük aynalarından sonra bir bunalım yaşatıyor. Sanki hiçbirşeyi göremiyormuş gibi oluyorsunuz ilk başta ama görmek gereken şeyleri gösteriyor. Sadece kırları bayırları ya da yolun gerekmeyen kısımlarını göstermiyor. Yine de Sirion'daki gibi büyük olması daha hoş tabii aynanın. Bu biraz daha sportif.

Dikiz aynası bir parça daha ufak. Bu da arka camın ufak olmasından kaynaklanıyor. Sirion'da dikkat ettiniz mi bilmiyorum; dikiz aynasının şekli arka camın şeklindeydi. YRV'de de durum aynı.

Kocaman B sütunu yüzünden, ana yola katılım noktasında görüş problemli. Direksiyona doğru iyice bir eğilip bakmak gerekiyor yolu görebilmek için.

C sütunu da aynı şekilde iri tasarlandığı için ve arka cam da ufak olduğu için, YRV'nin arka görüşü Sirion'a kıyasla problemli. Sütunların arasındaki ufak pencereden aynadan bakmak pek keyif vermiyor. Bunun için benim Sirion'a aldığım bir geri görüş zamazingosu vardı. Işığı ve dolayısıyla yansımaları belli açılarda kırarak camınızda çok daha geniş açılı minik bir monitör görevi yapan bir ürün. 20 lira falan. Plastikten imal birşey. Sirion'da iken gereksiz bulmuştum. Ama YRV'ye geçince iyi fikir olduğunu anladım :)
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Havalandırma & Kalorifer

MesajUmut-Gultekin, 13 Mar 2008, 15:11

YRV'de havalandırma sistemi Sirion'a kıyasla daha sessiz çalışıyor. Çalşırken çıkmaması gereken seslerin olmamasının yanında (tıkırtı vs) fan sesi de daha az geliyor. Ayrıca kaloriferi Sirion'a kıyasla daha başarılı. Ayrıca Sirion'da iken bir problemim vardı aklıma şimdi gelen, belki diğer Sirion kullanıcıları da yaşıyordur. Havalandırma ya da kalorifer açıkken, hava seçim düğmesini "dışarıdan al" dan "içeridekini devridaim"e getirdiğim zaman kötü, rutubetli bir koku geliyordu. Bu koku arabayı aldığım günden beridir hep vardı. Böyle sürekli gelen, kalıcı bir koku değil, sadece devridaim moduna ilk geçişte gelen rutubetimsi bir koku idi. Herneyse, YRV'de o da yok.

YRV'nin havalandırma kanalları tam olarak kapatılabiliyor.

YRV'nin ısıtma-soğutma kumanda düğmeleri Sirion'a kıyasla çok daha kaliteli.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Kullanım kolaylığı

MesajUmut-Gultekin, 13 Mar 2008, 15:27

Sirion'da kullanımı çok kolay ve zevkli bir araba idi. Ama şehir içi (özellikle İstanbul şehir içi) söz konusu olunca YRV biraz daha rahat çünkü aracın yanları ve arkası dümdüz. Dolayısı ile burnu bir yerden geçirdiniz mi bütün araç geçiyor. Gerçi bu tüm arabalarda böyle ama bana hep kutu gibi arabaları sürmek daha kolay ve zevkli gelmiştir. Cuore bunlardan en zevkli olanı idi. 2003 model bir Cuore kullanmıştım. Elektrohidrolik ti sanırım, bir direksiyon sistemi vardı arabada, bayılmıştım. Direksiyonun yolla ya da yol şartları ile ilgisi yoktu. Tamamen bilgisayar oyunu direksiyonu gibiydi. YRV'nin direksiyonu o kadar da yumuşak olmasa da, Sirion'a kıyasla daha yumuşak olduğunu da söylemem gerek. Ayrıca aracın arka köşelerinin "köşe" şeklinde olması (yuvarlak olmak yerine) paralel parklarda büyük rahatlık sağlıyor.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Re: Kullanım kolaylığı

MesajSonCuoreci, 13 Mar 2008, 15:53

SuperSonic yazdı:Sirion'da kullanımı çok kolay ve zevkli bir araba idi. Ama şehir içi (özellikle İstanbul şehir içi) söz konusu olunca YRV biraz daha rahat çünkü aracın yanları ve arkası dümdüz. Dolayısı ile burnu bir yerden geçirdiniz mi bütün araç geçiyor. Gerçi bu tüm arabalarda böyle ama bana hep kutu gibi arabaları sürmek daha kolay ve zevkli gelmiştir. Cuore bunlardan en zevkli olanı idi. 2003 model bir Cuore kullanmıştım. Elektrohidrolik ti sanırım, bir direksiyon sistemi vardı arabada, bayılmıştım. Direksiyonun yolla ya da yol şartları ile ilgisi yoktu. Tamamen bilgisayar oyunu direksiyonu gibiydi. YRV'nin direksiyonu o kadar da yumuşak olmasa da, Sirion'a kıyasla daha yumuşak olduğunu da söylemem gerek. Ayrıca aracın arka köşelerinin "köşe" şeklinde olması (yuvarlak olmak yerine) paralel parklarda büyük rahatlık sağlıyor.

Bu konuda kesinlikle haklısın Umut... Cuore hayatımda kullandığım, kullanımı en zevkli arabalardan bir tanesi... Sıkışık trafikte "nev-i şahsına münhasır" şeritler açarak, diğer sürücüleri çıldırtabiliyorsun rahatlıkla :wink:
Küçük bir anekdot: geçtiğimiz hafta öğle arasında yemeğe dışarı gidelim dedik, Benim arabayı aldık... Bir şekilde 5 arkadaş sığıştık arabaya, dönüşte yaşam kabininde birazcık adrenalin, birazcık heyecan oluşturmak için aralardan basmaya başladım, her riskli harekette nefesleri tutuyorlar; en son 200 metre ileride ancak ve ancak Cuoremin geçebileceği aralık bırakmış şekilde yan yana kırmızıda bekleyen iki aracın üzerine hız kesmeden sürmeye devam ettim, tam diplerine geldiğim esnada yeşil yandı hiç hız kesmeden geçtim aralarından... Tahmin edebileceğiniz üzere çığlıklar... Kesif bir adrenalin kokusu... :lol: Arabamı seviyorum ben ya...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Marka: Daihatsu
Model: Cuore

Re: Kullanım kolaylığı

MesajUmut-Gultekin, 13 Mar 2008, 16:25

SonCuoreci yazdı:Kesif bir adrenalin kokusu... :lol: Arabamı seviyorum ben ya...

Oooooo! Adrenalin değil de başka şeyin kokusu olmasın o! :twisted:

Millet korkmuştur abicim. Arabanın boyutlarına alıştıktan sonra çok tatlı bişey iğne deliklerinden geçmek. Çok iyi anlıyorum seni.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Sonraki

Dön YRV - YRV Turbo

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir