Sirion Kapı içi açma & Ses Izolasyonu

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Sirion Kapı içi açma & Ses Izolasyonu

Mesajgönderen FaTiH tarih 07 Oca 2009, 19:22

Evet...

Arkadaşlar bir süredir kafamda olan ve etrafdan, internetten çeşitli ortamlardan duyduğum sesi azaltmaya yönelik uygulamalara ufaktan başlayayım dedim..Bu nispette bugün itibariyle bu işin ilk adımı olarak kapı içleriyle işe başladım..Burada da yaptığım uygulamayı birebir fotoğraflarımla adım adım sizlerle paylaşıyorum..

Öncelikle malzeme olarak piyasada çeşitli ürünler bulmanız mümkün..Ben bir başka forumda bir arkadaşın kullanımı ve tavsiyesi üzerine Firex isimli bir malzeme kullandım..Bu süngerimsi, yumuşak, kolayca şekil verilebilinir siyah bir malzeme..En kolay ulaşımınız ise Tekzen yapı marketlere inşaat malzemesi satan kısımlarda "Firex ses kesici" olarak geçiyor barkotu..Buralarda genelde 1m-1m olarak satılıyor.. Yarım cm.lik, bir cm.lik ve iki cm.lik kalınlıktaki versiyonları var..Ben 1 cm.lik almayı uygun buldum..2cm. fazla kalın gelirmeiş zaten..Bu arada fiyatlar komik..1cm. laınlığında ki 8 ytl..Yarım cm.lik ise 4 ytl.. v.s. Bu arada bir de kuvvetli yapıştırıcı artı maket bıçağı artı makas ve de tornavida (yıldız ve de normal tornavida..Sadece kapı ve kapı organları söküm-takımı için..) ... Bir de mümkünse törpü..

Bu lazımlardan sonra gelelim detaylaraa..

SS851586.JPG

Öncelikli olarak fotoda sarı ile işaretlediğim noktadaki kilit pimini elinizle saat yönünün tersinde çevirerek sökün.Sonra camın ön tarafına doğru köşedeki o plastik parçayı direksiyona doğru çekerek çıkartın.Ardından kırmızı ile işaretlediğim iki adet vidayı sökün..Benim telefonluk olarak kullandığım (profil resmimde de görebileceğiniz üzere) kapıyı çekerken ki tutma yerini yerinden çıkartın tamamen ve ayırın oradan..kapı açma kolunu da aynı şekilde yerinden oynatın serbest olarak askıda kalsın,mekanizmadan ayırmanıza gerek yok..Cam açma buton setinin maviyle işaretlediğim tarafından normal tornavidanızı iteleyerek sokun..Yalnızca bu arka tarafından müdahale edin,başka taraftan müdahalenize gerek yok.. içeri doğru tornavidanızı ok yönünde bastırarak kanırtın yavaşça, kırmadan;düğme seti az-biraz naz etse de kalkacaktır..Konnektöründen bağlantıyı çekin ve onu da tamamen ayırın oradan..
Artık kapımız ele gelmeye hazır..Şimdi açık yeşille işaretlediğim kısımdan yavaşça ama gerekli baskıyı uygulayarak asılın kendinize doğru..İçte bulunan kırmızı mandalların kendini bıraktığını hissedeceksiniz..

SS851580.JPG

Oradaki mandallar kendini bırakırken aşağıya geçin aşağıdaki mandallarında kendini bıraktığından emin olduktan sonra kapının solundan yukarı doğru çıkarken elinizle kanırtmaya devam edin..Tüm kırmızılar kendini bıraktıktan sonra (hissedersiniz döşemenin boşluğa çıktığını..Kapıyı altından tutarak kaldırın ve üstteki kilit mandalının demirinden kurtarın!İşte döşemeniz elinizdee..!!
Hemen Supersonic in konuyla ilgili paylaşımından bir önemli alıntıyı burada yapayım:
"Buraya kadar hepsi kolay ama kapı kolunu sökmen gerekirse yerine tekrar takmak problem olabilir. Eğer kapı kolunu vidasını çıkardığında havaya kalkıyor, o pozisyonda iken, yerinden çıkartılmış döşemenin içinden geçirerek hiç sökmeksizin üstünde bırakabilirsen çok rahat edersin. 5 dakikalık iş yani."

Ki bu şekilde yapılabiliniyor..Biraz nazikçe eğilp geçirmeye çalışın deliğinden;geçiyor!! ;)

SS851578.JPG

SS851579.JPG

Burada bir iki bilgilendirme yapmakta fayda görüyorum..Kapımız toplam 4 kattan oluşuyor!Dıştan içe doğru birinci katımız kaportamız;hemen altında cam açma-kapatma motorumuz ve camın kendisi var..İkinci katımız yine bir metal kat bu üsttekilerin altında..Bu katın da altında kapı açma sistemi ve motoru var.Ayrıca çelik koruma barımız da bu katın altında yine..Bunların altında da 3.metal katımız var..İç taraftan baktığımızda adi naylonun altında bu son kat var işte..Ve de bunun da altında dolayısıyla kapı içi plastiğimiz..
Bu söküm işleminden sonrası sizin maharetinize ve neler yapmak istediğinize kalıyor işin doğrusu..!Ben hem deştan içe doğru 2. metal katla 3. metal katın arasına elimdeki malzemeyi döşedim..Hem de 3. metal katla kapı içi plastik döşememizin arasına döşedim..Toplam iki kat oldu..Fakat ikinci katla üçüncü katın arasına yaptığım işlemde köşe bucak ölçü almak zor olduğu için (el girmesi için sadece kapının alt eşiği var) iyi bir iş çıkarmak biraz zor..Ama boşluk geniş olduğu için o bölgede belki iki cm.lik malzeme bile kullanılabilinir..Çünkü o bölge kalınlık açısından oldukça ciddi bir açıklığa sahip..!Neyse,ince ölçü alamadığınız için güzel iş çıkarmak istiyorsanız iç plastik döşemeyle 3. kat arasına yine ben misal bir kat daha çıkmanız yararınıza olacaktır (1cm. kalınlıktaki ürünle)..!

SS851584.JPG

SS851585.JPG

Bu ikinci katla üçüncü kat arasına işlem yapmak isteyenler bile önce mutlaka iç plastik döşemeyle 3.kat arasındaki parça için kalıplarını kesinler ayrıntılı rötüşlerini yapsınlar..Çünkü artacak parça 2. kat ile 3. kat arasında ki yarım yamalak işlem için yeterli olacaktır..!Bu doğrultuda kapıyı çekme plastiği yuvasının bulunduğu metal kısmı;kapı açma kolunun bulunduğu kısmı ve cam açma butonu fişinin geldiği yolu açın!Ayrıca hoparlör çevresi v.s. olaylarına girmiyorum bile..Kapıda ölçü almaktansa döşemenin içtarafından ölçü almanızı öneririm!Daha birebir sonuç elde edersiniz!!Plastik döşemenin iç tarafından ölçüyü alırken mutlaka kırmızı plastik bağlantı parçalarının içinde kalın!Kapıya tekrar tutunmayı engelleyecek özgürlük mahrumiyetlerinin önüne geçin bu noktada!! ( bu da nasıl bir acayip cümle oldu ben de çözemedim ama demek istediğimi izah edebilmişimdir umarım :) )

SS851583.JPG

Bu arada dikkat edilmesi gereken yine bir diğer önemli nokta;
plastik döşeme ile sözkonusu 3. kat metal bazı noktalarda bir birine temas ediyor..Bu noktaları hem plastiğin iç tarafındaki dokunma izlerinden hem de bunların karşılığına gelmiş uyduruk şeffaf naylondaki dokunma izlerinden teşhis edebilirsiniz!!Oraları mutlaka oyun,temizleyin!!Bu kapatma aşamasında döşemenizin kapınıza iyi oturması için şarttır!!

Ayrıca yine iyi oturma için bir de kapının iç tarafında gelen sert süngeri traşlamanız gerekir!!Şöyle en az bir yarım cm. traşlayın ki kapı içi döşeme tekrar yerine oturtmaya çalıştığınızda direnmesin!!Bu traşlama için varsa elinizde bir törpü kullanın..Yoksa da normal tornavidanızla biraz zahmetlide olsa bu işi yapabilirsiniz..

SS851581.JPG

Yapıştırma işlemini de yaptıktan sonra artık kapanışı yapabilirsiniz..!Dilerim faydalı bir paylaşım olmuştur..Bu arada diğer bir başka konumuzda döşemeyi açmak konusunda fikirlerini esirgemeyen Supersonic ve Doorman e de teşekkürler...Aklımdayken söyleyeyim, aklında hoparlör değiştirmek olan varsa hazır bu işe kalkışmışken onu da aradan çıkarabilirler!!İyi de olur!Çünkü kapılardaki 10 cm.likler bana bayağı bir uyduruk geldiler işin açığı..

Sistemin başarısı tek başına çok üst düzey değil!!Fakat bu işlemi bagaj altı,diğer kapı içleri;arka çamurluklar içi (o kısmın açılışı da çok zahmetli değil,bir kaporta işi için servise gitmiştim oradan biliyorum) olarak da yapmalıyız ki bir nebze daha birşeye benzesin diye düşünüyorum...Tabii arabanın altına pütür attırma işlemleri v.s. de unutulmamalı..Motor la aramızda ki duvarı da desteklemenin yoluna bakacağım en kısa sürede...Şimdilik bu kadar..
Unuttuğum bir ayrıntı olursa aklıma geldikçe yine burada paylaşırım..Sizin de soracaklarınız olursa beklerim...Görüşmek üzeree.....
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: Sirion Ses İzolasyonu

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 07 Oca 2009, 20:29

Harika bir konu olmuş FaTiH. Ayrıca işçilik de çok kaliteli görünüyor ;) Ellerine sağlık.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen FaTiH tarih 07 Oca 2009, 20:50

Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım abi senin de internetten yönlendirmelerinle sağolasın..Bu kadar oldu bakalım..Ama daha bu böyle kalmaz,devam ettireceğim bunu..Bakalım bir Sirion ne kadar sessizleştirilebilinir.. :wink: Herkese faydalı bir paylaşım olduysa ne mutlu bana...
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 08 Oca 2009, 02:40

Eline sağlık Fatih... Her ne kadar Sirion sahibi olmasam da bu paylaşımın birçok kişi için epey faydalı olacağı aşikar...
Tekrar tebrikler...
Bu arada küçük bir not:
Ben de benim bücürün arka kapılara hoparlör taktıracağım yakın zamanda... Geçenlerde göstermiştim bir bayiye, bana 16 cm. hoparlör takılacağını söyledi... Senin dediğin kadarıyla Sirion'da 10 cm.lik hoparlör var... Bilelim de ona göre kazık yemeyelim yani...
Adam 10 cm.lik takıp da 16'lık parası almasın bizden...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen FaTiH tarih 08 Oca 2009, 10:11

Sağol soncuoreci.. Umarım faydalı olur herkes için..

Hoparlör konusunda ise bu konuda araçlarımızda malzemeden kaçılmış olup, küçük bir hoparlör takımı takılmış olabilir örnekteki gibi..Fakat burada benim 10cm. den kastım esas ses vermekle vazifedar olan siyah kısmın çapı..Foto.lara dikkat edersen,bu siyah kısmın etrafında geniş bir altın rengi metal parça sözkonusu..Bu hoparlör seti bu şekilde imal edilmiş..Biz bunları yerinden söktüğümüzde o metal parçayla sökeceğimizden daha geniş bir kullanım alanı ortaya çıkacağı muhakkak!O yüzden 13 lik hoparlör kesin sığar,16 lıksa bugün diğer kapılarımı açacağım inşaallah aynı işlem için,hassas bir ölçü alır uyup uymayacağına dair paylaşımımı burada yaparım.. ; ) ki zaten sen hoparlör taktıracağın zaman da adamın hoparlörleri çıkardığı kutudan öğrenebilirsin kaçlık takacağını..! ;) Görüşürüz..
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 08 Oca 2009, 10:46

Çok güzel olmuş Fatih eline sağlık. Çamurluklara böyle bir izalasyon nasıl yapılır onu merak ediyorum. Kapılardaki kolanları YRV'de değiştirdik. Onda 16cm sığıyor ama vidalamak biraz uğraştırıyor. Bununla birlikte izolasyon olarak araya koltuklarda kullanılan döşeme malzemesi var ondan koymuştuk. Umut'un arabasında da aynısından görmüştüm..
YağmurAdam

Mesajgönderen FaTiH tarih 08 Oca 2009, 10:50

Sizin kullandığınız malzemenin adını hatırlıyor musun yağmuradam??Ve ses kesme olayına ne kadar etkisi oldu acaba??
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 08 Oca 2009, 10:59

internette resmini aradım ama bulamadım. Arabada bir miktar kalmıştı fotosunu çekip koyarım.
Ses olarak fark etti ama öyle çok büyük birşey beklememek gerekiyor. Bir de torpido, küllük ve üzerinde malzeme olan yerlere kaydırmaz yapıştırdım. İçerideki tıkırtılardan kurtulmuş oldum.
YağmurAdam

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 08 Oca 2009, 11:04

FaTiH yazdı:Sağol soncuoreci.. Umarım faydalı olur herkes için..

Hoparlör konusunda ise bu konuda araçlarımızda malzemeden kaçılmış olup, küçük bir hoparlör takımı takılmış olabilir örnekteki gibi..Fakat burada benim 10cm. den kastım esas ses vermekle vazifedar olan siyah kısmın çapı..Foto.lara dikkat edersen,bu siyah kısmın etrafında geniş bir altın rengi metal parça sözkonusu..Bu hoparlör seti bu şekilde imal edilmiş..Biz bunları yerinden söktüğümüzde o metal parçayla sökeceğimizden daha geniş bir kullanım alanı ortaya çıkacağı muhakkak!O yüzden 13 lik hoparlör kesin sığar,16 lıksa bugün diğer kapılarımı açacağım inşaallah aynı işlem için,hassas bir ölçü alır uyup uymayacağına dair paylaşımımı burada yaparım.. ; ) ki zaten sen hoparlör taktıracağın zaman da adamın hoparlörleri çıkardığı kutudan öğrenebilirsin kaçlık takacağını..! ;) Görüşürüz..

Zaten hoparlorleri taktırırken ön tarafları da açtıracağım, şayet öndekiler kötü ise, onları arkaya alıp iyi olanları ön tarafa taktırmak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen ozgursula tarih 14 Oca 2009, 16:36

Canavar fatih ellerine sağlık. :D Yaw kardeşim yok mu TKİ ye gelen bir arkadaşımız çayımızı içsin, Kahvemizi içsin. Hemen migrosun arkasında kocaman TKİ genel müdürlüğü'ne beklerim. İki sirion muhabbeti yaparız. 0534 899 89 86 gelen olursa bir arayıverin de kaynatalım.
ozgursula

Re: Sirion Ses Izolasyonu

Mesajgönderen lthec tarih 08 Eki 2010, 12:12

Sevgili kardeşim
Paylaşımın için çok teşekkürler. Senin verdiğin bilgilerden faydalanarak ön taraftaki 10 cm mantar kolonları 16 cm sony ile değiştirdim ve sonuçtan çok memnunum. tekrar teşekkürler.
lthec

Mesajgönderen FaTiH tarih 28 Eki 2010, 13:48

İşinize yaramasına çok sevindim..İşinize yaradığını burada belirtip de teşekkürlerinizi iletmenize daha da sevindim..Kaliteli müzik dolu seyahat dileklerimle.. :)
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen feylesof tarih 29 Eki 2010, 01:57

FaTiH yazdı:İşinize yaramasına çok sevindim..İşinize yaradığını burada belirtip de teşekkürlerinizi iletmenize daha da sevindim..Kaliteli müzik dolu seyahat dileklerimle.. :)

Merhabalar,

Bendende bir teşekkür bende bugün 16 cm lik kolon taktırdım önlere epey fark etti.
feylesof

Mesajgönderen FaTiH tarih 29 Eki 2010, 21:54

feylesof yazdı:Merhabalar,

Bendende bir teşekkür bende bugün 16 cm lik kolon taktırdım önlere epey fark etti.

:wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Re: Sirion Kapı içi açma & Ses Izolasyonu

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 27 Oca 2012, 12:07

Eline sağlık FaTiH. Yeni arabana da yapmayacak mısın bu güzellikleri?
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Sonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir