SIRION LPG DÖNÜŞÜMÜ PART TWO

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

SIRION LPG DÖNÜŞÜMÜ PART TWO

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 11 Nis 2010, 03:45

Evet muhterem arkadaşlar..
Gelişme oldukça aktaracağımı yazmıştım.Bir önceki bölümde araştırmalarımı,tercih nedenlerimi,ilk birkaç günün yakıt tüketim denemelerini,fotoğrafları vs aktarmıştım.
LPG kitinin takılmasından 2 gün sonra motor arıza ışığının yandığını yazmıştım.Bu gün üstüne hediye niyetine sanki bujilerden biri ateşlemiyormuşçasına park halinde rölantide beklerken tekleme olmaya başladı.Benzine geçtiğimde ise düzeldi.Yani gazda yapıyordu.
Her şey normaldi aslında.Ta ki foruma yazmak için 0-100 km hızlanma süresini test edene kadar.Aracı çok yüksek devre kadar çıkardıktan sonra bu tekleme hadisesi vuku buldu efenim.Uygulamayı yaptırdığım firmayı aradığımda yeni takılan depodaki artıkların enjektörü tıkayabileceğini ve zamanla düzeleceğini söylediler.nasılsa 1000 km bakımım var, hem o zamana kadar belli şeyler oturur ya da arızalar gün ışığına çıkar ve o bakımda halledilir düşüncesiyle içimi geçici olarak ferahlattım.Sonra istanbulda uygulamayı yaptırdığım firmanın önerdiği ve arkadaşı olduğunu söyledi bana daha yakın bir servise gittim.Yolda tekleme düzeldi.Serviste Aracın ECU suna giriş yapıldı ve motor arıza ışığının nedeni de anlaşıldı.
Aracımızdaki egzoz gazının içeriğini aracın ECU suna ileten ( sanırım) LAMBDA sensörü LPG karışımını fakir karışım gibi algıladığı için motor arıza ışığı yanıyormuş.LPG ayarları yeniden yapıldı ve arıza ışığı da söndü.Dönüş yolunda sizlere yazmak için 0-100 km hızlanmasını yeniden test ettim.Miniği iyice sıkıştırdım ki,hem hızlanmayı test edeyim,hem henüz yaşamış olduğum tıkanma sorunu yinelenecek mi ona bakayım,hem de motor arıza ışığı yüksek devirde ve hızda gene beslenme problemi çıkıp ta yanacak mı emin olayım istedim.Sonuçlar:
0-100 km hızlanma : 12,5 sn( 2.viteste)
Otobanda yapabildiğim maksimum hız : 163 km
motor arıza ışığı yanmadı.
eve gelip park etmek üzere iken gene hafif bir tekleme oldu.artık birkaç depodan ve 1000 km bakımında yapılacak temizlikten sonra olaylar oturur mu ona bakacağız.
Tüketim miktarları diğer başlıkta yazdığım gibi şimdilik 90-120 km arası hızlarda şehir içi ve dışı karışık : 170 kuruş civarı ( % 40-45 arası tasarrufa denk geliyor)
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: SIRION LPG DÖNÜŞÜMÜ PART TWO

Mesajgönderen serdarsword tarih 11 Nis 2010, 12:04

BENZİNDE İKEN HIZ DENEDİNİZMİ BİLMİYORUM AMA LPG DE 0-100 HIZINIZ 1-2 SANİYE ARTMIŞ SANIRIM.
SON HIZ 163 KMH :roll:
LPG İÇİN NORMAL OLSA GEREK SANIRIM TABİ BUNDA HAVA VE YOL KOŞULLARI TRAFİK DURUMU VS GİBİ ETKİLERDE ROL OYNAMIŞTIR.
TECRÜBELERİNİZİ AKTARDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.UMARIM ARACINIZI SORUNSUZCA KULLANIRSINIZ.
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 11 Nis 2010, 13:12

Ben LPG ile ilgili olarak alışacaktır söylemine pek inanmıyorum.
Aracın benzindeki verilerine göre LPG kodlanıyor. Alışacağına inanılan şey ise problem yaşanan kodlamaların dışındaki oranlarda aracı kullanmanız ve problemin daha az yaşanması.

Doğru ayar olduktan sonra montaj düzgünse problemsiz aracınıza binersiniz ve silkeleme, yaz yememe, stop etme problemleri görünmez.

Ben montaj sorunu yüzünden bir süre uğraşmıştım ayar ayar ayar şeklinde. Sonra montaj düzeltildi bir ayar yapıldı yaklaşık 1 yıl oldu daha ayar yapılmadı. Aslında montajda problem yoksa araç sabitken yapılan ayar dışında yolda da ayara baktırmak gerekiyor. En azından ben öyle yaptırdım. Hızlanma, yaz yememe, yüksek hızlarda silkeleme durumlarını ufak ayarlarla araç giderken hallettiler. Şükür problem yok şimdi.
YağmurAdam

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 11 Nis 2010, 13:40

serdarsword yazdı:BENZİNDE İKEN HIZ DENEDİNİZMİ BİLMİYORUM AMA LPG DE 0-100 HIZINIZ 1-2 SANİYE ARTMIŞ SANIRIM.
LPG İÇİN NORMAL OLSA GEREK SANIRIM TABİ BUNDA HAVA VE YOL KOŞULLARI TRAFİK DURUMU VS GİBİ ETKİLERDE ROL OYNAMIŞTIR.
TECRÜBELERİNİZİ AKTARDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.UMARIM ARACINIZI SORUNSUZCA KULLANIRSINIZ.

benzinde de deneyeceğim evet.ama açıkcası montajın ve ayarların doğruluğunun göstergesi olması anlamında bu süreyi önemsemek gerekebilir diye düşünülse de ,temel amaç ekonomi olduğu için daha kısalmasa da çok üzerinde durmayacağım.bahsettiğim 163 km hızı yol boşken ve bizim buraların meşhur rüzgarı ( tersten de gelebilirdi) yokken yaptım.
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 12 Nis 2010, 01:44

serdarsword yazdı:BENZİNDE İKEN HIZ DENEDİNİZMİ BİLMİYORUM AMA LPG DE 0-100 HIZINIZ 1-2 SANİYE ARTMIŞ SANIRIM.

benzinde de denedim ama entresandır bu gün lpg de düşük çıktı.benzinde: 11:14 sn.. lpg de: 11:38 sn..ya da ben bi yerde hata yapıyorum :roll:
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 16 Nis 2010, 11:54

SON DURUM:
Bir depo LPG yi tamamen boşaltıp daha net ölçüm yaptım.Ama bu depoyu harcarken aracı şehir içinde sürekli çok yüksek devirle kullandım.Tüketim 181 Kuruş / km
Şu ana kadar çıkan tabloya göre :
Şehir dışı : 8 litre / 100 km ( 100 kmh hız civarı) ( 160 kuruş/km)
Karışık ...: 8,5 litre/ 100 km ( 170 kuruş / km)
Sürekli şehir içi yüksek devir : 9,1 litre / 100 Km ( 181 kuruş / km)
Daha önce yazmıştım.Karışık tüketimim benzinde 320- 330 kuruş civarıydı.
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 17 Nis 2010, 12:26

Cumhur arkadaşımız bana özel mesaj göndermiş.Geri mesaj yollayamadığım için buradan yanıtlıyorum.
Zavoli markasını daha gizli saklı takılabildiği için tercih ettim.İlk günlerde söylediğim bir aksaklık hala devam ediyor.Arabayı zorlayarak test ettiğimde ya da yüksek devir kullandığımda durup rölantide beklerken tekleme yapıyor.ya da yüksek devirde de bu problem var ama farkedilmiyor da rölantide sessiz ortamda kendini hissettiriyor.bunu 1000 km bakımında hallettireceğim. ama sürekli vurgulandığı gibi,işçilik çok önemli.ben arabamı bırakıp yaşadığım şehre dönmüş ve sonra alel acele almış ve geri gelmiştim.zamanım yoktu.ama sizler montaj sonrası şansınız varsa yolda da bilgisayara bağlatıp ayar yaptırın.
stepnenin yerine konan en alçak ebattaki ,yani 18 cm lik simit depoyu 41 litrelik almıştım.depolar % 80 nine kadar doldurulabiliyormuş.yani benimki zorlasan 32 alır.depoda da mutlaka gösterge boş olarak algılasa da ve otomatik benzine geçse de 2 litre civarı kalıyormuş.yani benimki 30 litreden fazla almıyor.bu yüzden 18 lik depoda stepne yerine sığacak 41 ya da varsa mutlaka üzeri depo tercih edin.aynı yükseklikte 32-35 litrelik depolar da var çünkü.
özetle 41 lik tam depo ile uzun yolda sakince yaklaşık 400 km gidilebiliyor arkadaşlar,ama fazla depo göz çıkarmaz.
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 17 Nis 2010, 12:30

41 lik deponun yazıda bahsettiğim gibi 30 litresinin kullanılabildiğini varsayarak yaklaşık 400 km gidilebiliyor dedim.en iyisi mi bunu 350 km farzedin.kimseyi yolda bırakmanın vebaline girmeyim:)
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen FaTiH tarih 17 Nis 2010, 12:33

Bu depoyla bagaj esiginin ne kadar yukariya yukseldigine dair,bagaj zemini kontraplak asagidaykenki haliyle cekilmis bir fotograf paylasirsaniz cok iyi olur..
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 17 Nis 2010, 12:46

FaTiH yazdı:Bu depoyla bagaj esiginin ne kadar yukariya yukseldigine dair,bagaj zemini kontraplak asagidaykenki haliyle cekilmis bir fotograf paylasirsaniz cok iyi olur..

en kısa zamanda..
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 25 Nis 2010, 15:31

FaTiH yazdı:Bu depoyla bagaj esiginin ne kadar yukariya yukseldigine dair,bagaj zemini kontraplak asagidaykenki haliyle cekilmis bir fotograf paylasirsaniz cok iyi olur..

sevgili fatih.söz verdiğim şeyi unutmadım,bir türlü fırsat da olmadı.bu gün yüklerim.
ama bahsettiğin strapor la yükseltme olayını idareten yaptım.bulunduğum ilçede doğru dürüst malzeme bulamadığım için geçici bir şey oldu.istanbula gittiğimde sert sünger ya da keçe benzeri bir şey bulacağım.
işlemi yaparken yükseltilmesi gereken mesafeyi de anlama şansım oldu.yanlara tam 6 cm lik strapor koyunca bagaj levhası düzgünce oturdu.yani simit tüp bagajın yan tabanlarından 6 cm daha yüksek.
lpg sisteminde hala bir sıkıntı yok.şimdi kendi ayarlarıma bakmak ve denemeler yapmak için zavoli programı ve kablosunun peşine düştüm.bu denemelerin sonuçlarını da yazmaya devam ederim.
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen cumhur tarih 07 May 2010, 22:06

Bugün Naki Usta ile birlikte maslak sanayide ki BRC servisine gittik.41 lt. lik simit depo denedik ama bagaj seviyesini 10 cm kadar yükseltince hevesim kırıldı.Fiyatı 1600 tl-10 taksit.Daha önce de sirion'a montaj yapmamışlar.Bu yüzden kararsız kaldım.Araştırmaya devam :?
Kullanıcı avatarı
cumhur

Mesajgönderen master tarih 08 May 2010, 01:05

Arkadaşlar 41 lt lik tank hakkında sanırım bazı yanlış anlaşılmalar var.Öncelikle LPG tankları %95 ekadar doldurulabilir % 98 de emniyet valfi açılır ve kendini boşaltır.Benim sirion 1(otomatik) de 41 lik tank var ve her defasında 39 litre aldım. Hatta bazı üçkağıtçı istasyonlardan 42 litre bile aldığım oldu.Uzun yolda 100 km sabit hızla 530 km yaptım şehir içinde de sakin kullanımda 500 km yapıyorum.Lpg kitinin markası atiker 4.Levent sanayide şafak otoya taktırdım yaklaşık 1 sene oldu.1 kere motor arıza ışığı yandı ve kendiliğinden söndü.Arabada gaz takıldıktan sonra hissettiğim tek fark vitesi D ye alıp ayağımı frende tutunca biraz titreşimin artmasıdır.Ayağımı frenden çekince zaten araba rahatlıyor ve normale dönüyor.Performans olarak pek bi kayıp olduğunu zannetmiyorum gerçi kazandığın ekonomi herşeyi unutturuyor.Bide şu yer altı otoparklarına giriş yasağı olmasa tadından yenmez.
master

Mesajgönderen cumhur tarih 29 May 2010, 21:50

Bugün Kağıthane'deki Brc merkez servisine gittim,500 peşin kalan 1100 Tl ise 10 taksit 1600 e anlaştık.18 cm'lik simit depo takılacak ama orda kaç litrelik olduğunu sormayı unuttum,sanırım 41 lt dir.Aslında böyle teknik konulardan pek anlamadığım için hala içim rahat değil ama tayinim İzmir'e çıktığı için bu yaz çok yol yapıcam, ne kadar erken taktırırsam o kadar iyi benim için.Umarım çok fazla sorun yaşamadan altından kalkarım.
Kullanıcı avatarı
cumhur

Mesajgönderen cumhur tarih 08 Haz 2010, 20:27

Bugün Brc merkez servisinde Lpg montajını yaptırdım.Hava muhalefetinden dolayı çok sağlıklı bir deneme sürüşü yapamadım ama ilk izlenimim olumlu oldu.Motor ikaz ışığı da hiç yanmadı.Araç şimdilik hız ve çekişinden pek birşey kaybetmemiş gibi.Depo 34 lt.' lik simit depo.İlk olarak test için 20 tl. gaz aldım, daha sonra da üzereni tam doldurtum.Toplam 31 lt. gaz aldı yani.Ustanın dediğine göre 2-3 depodan sonra tüketim değerleri azalarak düzene girermiş.Deneyip bakıcaz artık. :wink:
Kullanıcı avatarı
cumhur

Sonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir