Merhabalar,
Motor güç grafiğini gösteren bir dosya ekledim.

argyle yazdı:Yaklaşık 4500 dev./dk'da 1. grafiğe göre 75 BG güç ve 120 N.m tork; 2. grafiğe göre 82 BG güç ve 132 N.m tork elde ediliyor.
Benim anlamadığım şu mevzuyu izah edebilir misiniz?
Tork dönme momenti demek, maksimum güce ulaşıldığında neden maksimum torka ulaşılmıyor? Maksimum güce ulaşıldığında o gücün tamamı dönmeye harcanmıyor gibi bir ilişki çıkıyor sanki. Güç-tork ilişkisini açıklar mısınız?
Teşekkürler.

argyle yazdı:Sevgili feylesof ve Gokceaydin, teşekkürler.
Tork iş (enerji) demek evet, ve bunu dev./dk ile çarparsak birim zamanda yapılan iş, yani gücü (Watt) bulmuş oluruz; arada kayıp vs gibi çarpanlar da var mutlaka.
Benim asıl sorduğum, gücün başta hızlı artıp, torkun tepe noktasından sonra düşüşe geçişinin nedeni.
Belli ki tepe öncesi ve tepe sonrası katsayılar farklı, tepe sonrası kayıplar artıyor. Hatta dikkat ederseniz, torkun tepe yaptığı yerden sonra devir artarken tork hafif azalıyor ama güç artmaya devam ediyor.
Şöyle bir yorum çıkarılabilir belki; torkun tepe yaptığı noktadan sonraki devirlerde, devir arttıkça motorun gücü de artıyor ama tekerleklere aktarılan enerji artmıyor, bu enerjinin önemli bir bölümü kaybediliyor. Böyle diyebilir miyiz?
Eğer böyle ise, bundan şu yorum çıkar: 4400 devirden sonrasının en büyük etkisi boşa yakıt sarfiyatıdır ve anlık hızlanmalar dışında sürekli bu yüksek devirlerde gitmek son derece gereksizdir.
Gokceaydin yazdı:Hemen düzeltelim: Tork iş (enerji) demek değil. Torkun tam karşılığı moment. Döndürme momenti. Tam olarak, transmisyon milinin şanzımana ilettiği momentin ölçüsü. Torkun enerji ile karıştırılması normal çünkü enerji ile torkun birimleri aynı. Ama birimlerinin aynı olmasına rağmen ifade ettikleri şeyler birbirinden farklı.
gücün düşüşe geçmesiyle birlikte torkun tepe noktası oluşuyor.
Aynı şey, güç artışı doğru orantıdan daha yavaş olduğu için güç artıyor ama gücün devire bölümüyle elde edilen tork azalıyor.
attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değer mi
Belirli bir devirden sonra gücün doğru orantıdan daha düşük bir hızla artmasının muhtemel sebebi dediğiniz gibi kayıpların artması olabilir. O konu beni aşar.
.Bu devirlere çıkmanın performansa katkısı olduğu muhakkak, ama benzin istasyonuna gittiğimizde bu katkının bedelini fazla fazla ödeyeceğiz demektir

Grafikte tam olarak böyle görünmüyor; tork 4400 dev./dk'dan sonra düşüşe geçerken, güç 7000 dev./dk'dan sonra düşüşe geçiyor. Sadece şu var; 4400 dev./dk'dan sonra gücün ivmesi azalıyor (eğim azalıyor).
Bir de şunları izah edersen sevinirim:
"gösterge değil GPS hızı, yani gerçek hız"
Bizim tekerlekler ilerlediğimiz mesafeden fazla mı, yani bir miktar boşa mı dönüyor patinaj gibi?
Bunu ben de gözlemledim; 5. viteste o kadar hızlanmıyor araç, devir göstergesi de 3500'de falan kalıyor, yanlış hatırlamıyorsam 140 km/sa. ile giderken 5. viteste 3500 dev./dk idi. Bunun nedeni nedir?
Meslek ne bu arada ve nerdesin merak ettim.

Yav ben 5. viteste denemiştim bunu; 5'e attım, basıyorum basıyorum devir o kadar artmıyor (yani daha düşük viteslerde arttığı kadar hızlı artmıyor),
en son 140 km/sa.'e çıktım ve orda bıraktım (tırstım), devir artmıyordu pek, 3500 civarıydı, 4000'e çıkmadı. Korkarım süratten, 120 km/sa. bile benim için oldukça yüksek bir hız. Zaten yollar ay yüzeyi gibi, o hızda bir çukuru ıskalamasan Allah korusun...
Hangisi sensin fotodakilerden? Arada Yıldız Davutpaşa'ya gelebiliyorum, uğrayabilirim. Gelecek olursam haber veririm önceden, arabalarla geliriz, yanyana park ederiz
Demiryolu komünistliği () bende de var.
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir