Sirion Teknik Servis ve Bilgi Danışma

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Mesajgönderen Doorman tarih 27 Ara 2007, 15:13

cengiz hocam kışın ilk çalıştırmalarda motor şoğuk iken daha gürültülü çalışır araç ve ısınana kadar da sesi tuhaf gelir ama ısınınca düzelir. yazın da bu durum geçerlidir ama yazın hava zaten sıcak olduğu için bu o kadar hissedilir olmaz. aracın bakım zamanı gelmişse oyalanmadan yaptırmanı tavsiye ederim ama bakım sonrası bu ses farklılığı devam edecektir. taki yaza kadar.
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 27 Ara 2007, 16:10

umutgultekin yazdı:
Doorman yazdı:ben aracı aldığımda sürücü tarafı cam kontrol düğmelerini değiştirmiştim. sol ön camın düğmesi çalışmıyordu. ama arac garanti kapsamında olduğu için para vermemiştim. aracu halen garanti kapsamında olan arkadaşlara duyrulur.

Du bakalım şu garanti olayını bir zorlayalım. Bakalım değiştirecekler mi? 8)

Evet arkadaşlar,

Aracınız garanti kapsamında ise ve bu sorun ile karşılaştıysanız servise gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz. Garanti kapsamında değiştiriyorlar :wink:

Daihatsu Aşkına forumumuzun aracını seven her Daihatsu kullanıcısı için ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı. Buradaki dayanışmamız olmasaydı ben o parçanın garanti kapsamına girdiğini bilmeyecek ve garanti periyodum bitinceye kadar (3 ay kaldı) öyle bozuk bozuk gezecektim. Sonra da 160 lira cepten ödeyip değiştirmek zorunda kalacaktım.

Paylaşımlarınız ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen FaTiH tarih 27 Ara 2007, 18:20

Benim aracım neden 2004 yaaaa!?? :cry: :wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen ilker tarih 28 Ara 2007, 16:08

Arkadaşlar hepiniz arabalarınızı 0 km mi aldınız bilmiyorum ama 2. el alanlar için şunu söyleyebilirim. Demek ki sizden önceki araç sahipleri bu switchleri deforme edecek kadar dikkatsiz ve hor kullanmışlar. Zira benim aracım 3 senedir bununla ilgili en küçük bir problem çıkarmadı. Eğer butonlarınız aşağıya ve yukarıya normal hareketlerini yapıyorsa problem plastik aksamda değil switchlerin içinde bulunan ve elektriksel anahtarlamayı yaparak polariteyi değiştiren metal kontaktadır. Plastik parçanın deforme olması veya çatlaması, kırılması sebebiyle normal hareketini yapamaz hale gelmesi için yapacak bir şey yok maalesef ( yine de görmek lazım tabi ). Tekrarlıyorum, eğer plastik aksam düzgün çalışıyor ama camın aşağı yukarı çıkışı sırasında tutukluk, kesinti, bir kaç denemeden sonra çalışma gibi bir sorun mevcutsa yapılacak iş, switchi çıkartarak içerisindeki metal kontağın temizlenmesidir.

Hatırı sayılır bir akım çeken cam motorlarının kontrolü sırasında ortaya çıkan elektrik arkları kontaklar üzerinde kurumlaşmaya ve gün be gün elektrik iletimini daha fazla engellemeye başlamaktadır. Hiç bir yetkili servis bunun temizliği ile uğraşmaz ve en karlı ve kolay çözüm olan değiştirme cihetine gider.

Araçları garanti kapsamında olan arkadaşların izleyecekleri yol doğal olarak garanti kapsamında yenilenmesidir. Hiç uğraşmaya gerek yok.

Garanti periyodu dolan araçlar içinse 160 ytl dediğiniz bu switchlerin, ( sanırım sağ ve sol switchlerin fiyatı farklıdır çünkü şöför tarafındakinin AUTO özelliği var ) açılarak temizlenmesi en ekonomik çözümdür.

Bu nasıl mı yapılacak.... Evet :) To Be or Not To Be burada başlıyor işte.. Benim için 4 dakikayı aşmayan bu işlem, eğer yeterli tecrübeniz ve el yatkınlığınız yok ise sizin için bir kabusa dönüşebilir. Genellikle bu tip switchlerde tamir edilmesini en zor hale getirecek bir yapı kullanılmıştır ve açtığınız anda mikro helezonların sağa sola fırlayışını havada görür ama onları bir daha asla düştükleri yerde bulamazsınız.

Ankarada olanlara yardımcı olmaya çalışırım ama Ankara dışındakilere bol şans ve sabır diliyorum :)

Not : Benzinle ilgili olarak ayrı bir topicde cevap yazıyorum.

Saygılarımla,

ilker
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajgönderen FaTiH tarih 28 Ara 2007, 16:15

Evet ben ikinci el almıştım..Ben arabama gözüm gibi bakmıştım ama benden önceki nasıl baktı bilemem!Şöför tarafı kumandam;sadece benim camın kumandası yerinde oldukça gevşek bir biçimde oynar vaziyette..Bazen hiç iş yapmıyor;bazense çalışacağı tutuyor..Tam olarak bilemiorm sorunun ne olduğunu ama muhtemelen butonu yerinde tutan dişlerden biri kırılmış olabilir..Ankara dayım ama yapabileceğin birşey olduğundan emin değilim ilker bu konuda..Ama müsait olduğun bir ara tabii ki görüşebilir,yüzyüze de tanışabiliriz..Teklifin için çok teşekkürler,çok naziksin..
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 28 Ara 2007, 21:07

Selam İlker,

Düğmelerdeki sorun elektronik değil. Plastik aksam içeriden kırılıyor.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

cam kumanda

Mesajgönderen camoka tarih 29 Ara 2007, 11:21

hepimizde (ilker hariç) aynı sorun varsa bunun sebebi servisteki ustanın dediği gibi silikon bazlı temizleyiciler mi, yoksa başka bir şey mi? acaba direk güneş ışığı mi etkiliyor?
peki sirion'un camlarına film çektirip de cam kumanda düğmesinden muzdarip kimse var mi? ya da şöyle sorayım, ilker'in arabasında film var mı? valla araçta tek sıkıntım bu başka da bi sorunum yok. simdi 160 YTL bayılıp yine aynı sorunla karsılasmayalım.
Kullanıcı avatarı
camoka

Mesajgönderen ilker tarih 29 Ara 2007, 12:49

Benim arabamda cam filmi falan yok. Yalnız yazın mutlaka ya arabanın örtüsünü örterim ya da işim çok uzun sürmeyecekse güneşlikleri koyarım ön ve arka cama. Direk güneş ışığı bir çok plastik parçayı deforme eder. Hele ki camlar kapalı ve havalandırma kontrolü internal, yani dahili pozisyonda bırakılmışsa sıcak hava dışarıya çıkamaz ve arabada bir TERARYUM ( sera etkisi ) yaratır. Bu aşırı sıcak arabada sadece bu butonların bozulmasını sağlamakla kalmaz plastik olan bütün oluşumları deforme eder. Zamanla da araba seyir halindeyken insanın sinirlerini bozacak bir sürü çatırtı şeklinde bize geri döner. Ben şimdiye kadar aldığım bütün otomobiller için örtü kullandım ve çok faydasını gördüm. Hem boya ilk günkü gibi kalıyor hem güneşin zararlı etkileri en aza iniyor. Şimdi bununla ilgili olarak bazılarınız örtü boyayı yakıyor araba nemli havalarda daha çabuk paslanıyor gibi şeyler söyleyebilirler. Örtü seçerken içi pamuklu olan tipte örtü seçilirse hem boyayı çizmez hem de naylon boyaya yapışarak boyayı kavlatmaz. Nem olayı doğrudur yağmurlu havalarda ve kışın örtü örtmek hem gereksiz hem de içeriye hapsolan nem gerçekten de paslanmayı hızlandırır. Ben yaz şartları için öneririm.

Temizlik için kullanılan kimyasallara gelince ; bunların bazıları o kadar adi ürünlerdir ki sıkıldıkları yeri matlaştırma ( özellikle kilometre saatinin plastik camından uzak tutun ) , boyayı çözme gibi kabiliyetleri vardır. Cam butonlarını bozma ihtimali düşük olmakla birlikte, ( içeriye sızacak gibi bardakla boşaltmıyorlarsa tabi ) kullanılması gereksizdir. En güzel plastik aksam temizliği nemli bezle yapılır.

Aracın plastik aksamlarının parlatılması belki göze hoş gelebilir ama sürüş güvenliği açısından oldukça tehlikelidir.

1. Direksiyon simidine sürülen silikon bazlı parlatıcılar:
Sürüş esnasında ani bir manevra yapmanız gerektiğinde direksiyon
simidi ellerinizin arasından kayıverir. Bu bazen insanın hayatını da
kaydırır.
2. Kokpit yüzeyine sürülen parlatıcılar :
Özellikle güneşli havalarda göğüs üzerinden aşırı ve ters bir şekilde
yansıyan ışınlar hem görüşünüzü bozar hem de uzun süreli göz
yorgunluğuna neden olur. Işık sarhoşu olan gözleriniz yolun ortasında
kalakalmış küçücük bir köpeği farketmeden hayatına son vermeniz
gibi bir ihtimalle karşılaşır. ( insan yavrusu demeye dilim bile
varmadı )
3. Parlatılan vites topuzu :
Hayati bir sollamayı gerçekleştirirken gerkecek bir üst vitese çıkma
şansınızı elinizin arasından kayıveren vites kolu yüzünden kaybeder,
belki bir üst vitese değil ama bulutların üzerine çıkabilirsiniz.

Sadece tavsiyeler niteliğinde bir yazıdır. Yararlı olacağını umarım.

Saygılarımla,

ilker
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen Sirion gti tarih 31 Ara 2007, 16:38

şu ana kadar iki sirionum oldu ikisindede böle bişiy yaşamadım şükürler olsun.
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Re: Sirion Teknik Servis ve Bilgi Danışma

Mesajgönderen Doorman tarih 03 Oca 2008, 12:41

Benim hatırladığım son taraf cam otomatiğinin sürücü tarafını kontrol eden düğmenin içeriden kırılması sonucu ( içerideki plastik bir parça kırılmış ) hiç çalışmıyor hatta sallanıyordu.
hiç çalışmayanlar için değiştirmekten başka çare yok ama zaman zaman çalışanlar ilker hocamın dediği gibi temizlik ile düzelebilir sanırım.
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen Doorman tarih 04 Oca 2008, 13:15

Sirionları düz vites olan arkadaşlar; sogugun kendini iyice gösterdiği şu günlerde vites geçişlerinde aşırı sertlik ve zorlanma olan varmı? yoksa sadece benmiyim? yoksa soguktadır diye kendimimi kandırıyorum?
Dün bütün nezatekime rağmen karşılaştıgım direniş sonucu geri vitese carttttlama ile geçti. ileri gidemiyordum çünkü lastik kaldırıma dayalı idi.
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen camoka tarih 04 Oca 2008, 13:22

aynı sorunu sadece 1. viteste ve araba hareket halindeyken hissediyorum. diger geçislerde herhangi bir sorun yaşamadım. ama normaldir diye düşünüyorum, çünkü bu kemikli geçişler soğukta iyice kendini gösterir demişlerdi daha önceden.
SiriOne
Kullanıcı avatarı
camoka

Mesajgönderen ilker tarih 04 Oca 2008, 13:42

Arkadaşlar,

Sirion' un en hassas yeri şanzumanı..Aman dikkatli kullanın. Zorlamaktan kaçının... Benim arabamda da viteslerde son 2 - 3 aydır bir problem var. Araba duruyorken ve ayağım debriyaj-fren de basılı durumda, 1,2,3 ve 5. viteslere geçmiyor. Eğer bir miktar eğim varsa ve araba ileriye doğru birkaç cm kayarsa bu sırada hepsi geçmeye başlıyor. Hareket halindeyken her hangi bir problem yok yalnız, eğer birileri ile iddialaşma durumu var ve hızlı vites değiştirmeniz gerekiyorsa 3. vites dişlisi bir miktar cartlama yapar. Ben kalkışlarda 1. vitese geçmekte huysuzlanırsa önce 4. vitese alıp sonra 1. vitese geçiriyorum. Bu tabi pek pratik bir işlem değil ama şu anda mekaniker arkadaşlarım yeni debriyaj ayarlarım üzerinde çalışma yapıyorlar çünkü tam ayrılmayan baskı ve balta benzeri bir sorun yapıyor. Normalde en alt pozisyonda kavramasını tercih ettiğim debriyajı en yukarı kavrama noktasına getirdik ki, debriyaja basıldığında baskı ve balatanın ayrılma mesafesini optimumda tutalım. 1 ay boyunca böyle kullanıp balatanın bir miktar aşınmasını bekleyeceğim. Her hangi bir ilerleme olursa buradan size aktaracağım. Şimdilik tavsiyem şanzumana bir bebekmiş gibi sabır ve özen göstermeniz.

Doorman' a özel : Geri vitese geçme problemi sadece bizim arabalarda değil daha bir çok markada mevcut. Benim eski Accent da yapardı bu işi. Şanzumanın yapısıyla ilgili bir sıkıntı bu maalesef ve çözümü yok. Şunu yaparsan problemi kendince çözmüş olursun : Geri vitese geçmeyeceğini anladığında, normal bir şekilde geri vitese takıyormuşsun gibi geri vites lokasyonunda vites kolunu tut. Ama çok baskılı bir şekilde de değil çok gevşek de değil. Sonra ayağını çok yavaş bir şeklide ( vites geçmiş olmamasına rağmen ) debriyaj pedalından çekmeye başla. Bu sırada şanzumanın içindeki dişliler bir miktar hareketlenir ve geri vites tık diye yerine oturur. 1 - 2 denemeden sonra bu işlemi çok hızlı bir şekilde yapabiliyor insan. Bunu denedikten sonra yüzünde bir gülümseme olacağından ve o gece yatmadan önce benim için, inandığın tanrıya dua edeceğinden eminim :)
( Bu işlem 1. vites problemleri için çözüm olmamaktdır )

Saygılar
ilker
En son ilker tarafından 04 Oca 2008, 13:55 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen FaTiH tarih 04 Oca 2008, 13:51

Camoka ark.ımızın ki normal bir durum..Hareket halindeyken araçlarımız;özelikle 1. vitese geçmeyi şiddetle reddediyor..Doorman dostum;geri vitesin de o derece sert geçmemesi lazım..Yine tekrarlarsa bence bir servis ziyaretinde bulunun..Ne olur ne olmaz demişler!!!Hele de garanti kapsamınız hala sürüyorsa mutlak surette gidin..İlker hocam zaten usta..Bize birşey söylemeye hacet yok!! :lol:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 04 Oca 2008, 14:01

ilker yazdı:Şimdilik tavsiyem şanzumana bir bebekmiş gibi sabır ve özen göstermeniz.

Sirion'un 4 ileri tiptonik şanzımanından aldığım zevten sonra, bir daha sadece şehir içi değil, hiçbir koşulda düz arabaya binmeyi düşünmüyorum. Tabii ki şahsi fikrimdir ve arabadan arabaya değişir. Sirion'un şanzımanı kick-down isteğine hızlı cevap vermesi ve agresif yapısıyla beni özellikle etkiliyor.

40 ile sabit giderken araba yakıt tüketimi yapabilmek için 4. viteste gidiyor. Bu pozisyonda gazı köklediğinizde araba 1 saniye içinde sürede şunları yapıyor: Vitesi 1'e alıyor (evet 4'den 1'e) ve o arada devri yükseltiyor. Vites küçültme tamamlandığı anda da roket gibi fırlıyorsunuz. 7500 devire kadar yolu var. Bu da saatte 70 km/s ediyor. Deneyip hissetmeniz lazım o ivmeyi. GTI' larda hissedilebilecek birşey ancak...
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

ÖncekiSonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir