Sirion'un Kliması

Otomobillerle ilgili her türlü teknik konuya dair paylaşımların adresi.

Sirion'un Kliması

Mesajgönderen Doorman tarih 22 Haz 2008, 16:08

Arkadaşlar geçen gün bir arkadaşın arabasına bindiğimde dikkatimi çeken birşey olmuştu ( araç ford focus ). Kliması oldukça etkili çalışıyordu. Hatta ben arkadaşın yanına sirionla gitmiştim ve benimde klimam açıktı. ama o araç klimayi açar açmaz hissedilir bir serinleme oldu araçın içinde.
Acaba sirion'un motor hacminin küçük olması klima performansını bu kadar etkilermi?
Yada klima bir sorunmu mevcut?
Sizin araçların klimaları nasıl? Benimki gibi dikaktinizi çeken bir eksiklik hissettinizmi hiç?
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: Sirion'un Kliması

Mesajgönderen bfd tarih 22 Haz 2008, 16:35

bence sorun yok, ..
neden??
deneyimlerime göre klimayı soğutma amaçlı kullandığımız zamanlarda, havayı dışarıdan al konumunda iken soğutma istenilen düzeyde olmuyor ama içerideki havayı sirküle ettir konumunda iken soğutma gayet yeterli bence(üşümesekte,terlemiyoruz en azından :wink: ) 1991 senesinde 91 md. corolla m varkende böyle idi.. birde klima gazının yeterli oranda olup olmadığını kontrol etmekte fayda var
BUDA KLİMA HAKKINDA KISA BİR ALINTI
Kış mevsimi boyunca unutulan klima, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu donanımların başında geliyor. Ancak kış boyunca ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış klima sistemi, sürekli kullanılmaya başladığında sorun çıkartabilir.

Klima sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için yılda üç kez kontrol edilmesi öneriliyor. Klima radyatörünün taş, çarpma gibi darbelerden etkiIenip içindeki gazın boşalması sıkça karşılaşılan arızalar olarak dikkat çekiyor. Uzun süre gazsız kalan ya da eksik gazla çalışan klima görevini yeterince yapmadığı gibi, hasarın daha da büyümesine ve onarım maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor. Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan klima sisteminde gaz oturması ya da gaz sızması da sık karşılaşılan sorunlar arasında gösteriliyor. Hiç çalışmayan klimaIarda sorun büyük ölçüde elektrik arızasından kaynaklanırken, çalıştığı halde yeterince soğutamayan klimalarda bunun nedeni çoğunlukla evaparatörde toz birikmesinden kaynaklanıyor.Ülkemiz yol koşulları genelde tozlu olduğundan, varsa polen filtresinin zamanında değişitirilmemesi, klima sisteminin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaparatörde toz birikmesine neden oluyor. Soğuyan hava, biriken tozun tıkadığı klima borularından rahat geçemediğinden, yeterince soğuma gerçekleşmiyor.

Klima sisteminde soğutmamın oluştuğu nemli bir bölge olan evaparatöre toz zerreciklerinin sızması, zamanla bakterilerin oluşmasına da neden oluyor. Biriken bakteriler, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız ediyor. Evaparatörde biriken bakterileri yok etmek üzere, bu iş için geliştirilmiş antibakteriyel sprey kullanılması öneriliyor. Klima dezenfektasyon spreyi; çimIenme, bakteri, mantar ve küfü önlediği gibi mikro organizmaların yol açabileceği sorunları da çözüyor. Klimalarda RI2 ve R 134a olmak üzere iki tip gaz kullanılıyor. Ozon tabakasına zarar veren R 12 gazının 1995 yılından bu yana Avrupa'da satılan otomobillerde kullanılması yasaklanmış durumda.Bunun yerine, ozon tabakasına zararsız R 134a klima gazı kulIanılıyor. Eski model otomobil klimalarında, kompresörde büyük arızaya yol açtığından yeni tip gazın kullanılması mümkün değil. Ozon tabakasına zarar vermeyen gazın kullanılabilmesi için, klima kompresörünün değiştirilmesi gerekiyor. Ancak yüksek maliyeti yüzünden bu işlem fazla tercih edilmiyor. Otomobilde hangi tip klima gazının kullanılacağıysa, klima kompresörünün üzerinde belirtiliyor.Klima kompresöründe kullanılan yağın da klima gazının niteliğine uygun olması gerekiyor. Yanlış yağ seçimi de kompresörde arızalara neden olabiliyor.
sirionSporty103
Kullanıcı avatarı
bfd

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 23 Haz 2008, 09:38

Arkadaşlar malesef Sirion 1. Nesil ve YRV'nin klima sistemleri yetersiz. Hem polen filtreleri yok, hem de güçsüzler... O kadar güçsüzler ki SonCuoreci bizim arabaya binince Cuore'nin klimasının çok daha güçlü olduğunu söyledi :) Aynı şeyi ben de farklı araçlarda birçok kere farkettim. Birçok aracın kliması mekanı hızlıca soğuturken, bizimkisi ancak uzun yolda ve yüksek hızda çalıştırılırsa -eh işte-soğutabiliyor. Bunun dışında çok sıcak yaz günlerinde ev-iş arası yolculuklarda klimayı cama değil, direk surata vererek serinleyebiliyoruz, bu da yaz ortası hastalıklara sebep oluyor. Hasta olmamak için klimayı yüze verdiğimiz zaman hızını azaltmamız ve bazen de derecesi ile oynamamız tek çözüm.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen Sirion gti tarih 23 Haz 2008, 12:40

bence klima yeterli ama başka araçlarda daha iyi olabilir özellikle klima konusunda her zaman adından söz ettiren focusla karşılaştırmak haksızlık olur sirion ekonomi sınıfı bir araç .
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 23 Haz 2008, 13:20

Sirion gti yazdı:focusla karşılaştırmak haksızlık olur sirion ekonomi sınıfı bir araç .

evet. doğru esasında ama biz onu hiç o sınıfta görmemiştik be Bito'cum. titreyip kendime geldim bir an :) neyse titreme hemen geçti, biz yine onu bücür gti olarak kabul etmeye devam ediyoruz :)
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 23 Haz 2008, 13:32

SuperSonic yazdı:Arkadaşlar malesef Sirion 1. Nesil ve YRV'nin klima sistemleri yetersiz. Hem polen filtreleri yok, hem de güçsüzler... O kadar güçsüzler ki SonCuoreci bizim arabaya binince Cuore'nin klimasının çok daha güçlü olduğunu söyledi :) Aynı şeyi ben de farklı araçlarda birçok kere farkettim. Birçok aracın kliması mekanı hızlıca soğuturken, bizimkisi ancak uzun yolda ve yüksek hızda çalıştırılırsa -eh işte-soğutabiliyor. Bunun dışında çok sıcak yaz günlerinde ev-iş arası yolculuklarda klimayı cama değil, direk surata vererek serinleyebiliyoruz, bu da yaz ortası hastalıklara sebep oluyor. Hasta olmamak için klimayı yüze verdiğimiz zaman hızını azaltmamız ve bazen de derecesi ile oynamamız tek çözüm.

Bizim arabanın kliması işini görüyor çok şükür... Ayrıca aracın klimasının hoşuma giden diğer bir özelliği de açık olduğunda çekişi etkilememesi!
Klima açıkken, yokuş yukarı bile canavar gibi gidiyor Cuore'm :)
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen Doorman tarih 24 Haz 2008, 21:49

Peki bu klimanın bakımında dikkat edilmesi gerekenler neler?
Biliyorsunuz piyasada birçok özel yer klima gazı doldurulur klima bakımı yapılır gibi ilanlar veriyor. Ama güven meselesi malumunuz..
Klima gazı doldurtma ( tamamlatma eğer eksik olunca tamamlanıyorsa ) ve sistemin genel bakımı ne kadara mal oluyor?
Tatile gitmeden klimaya baktırıyım diye bir düşüncem varda.
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 25 Haz 2008, 09:34

Doorman yazdı:Peki bu klimanın bakımında dikkat edilmesi gerekenler neler?
Biliyorsunuz piyasada birçok özel yer klima gazı doldurulur klima bakımı yapılır gibi ilanlar veriyor. Ama güven meselesi malumunuz..
Klima gazı doldurtma ( tamamlatma eğer eksik olunca tamamlanıyorsa ) ve sistemin genel bakımı ne kadara mal oluyor?
Tatile gitmeden klimaya baktırıyım diye bir düşüncem varda.

Ben hiç para vermedim bakımına. Özel birşey de yapmadım. Servise gittiğim zaman klima bakımını da yapar mısınız dedim ve yaptılar hep. Faturalarda da görmedim hiç klima bakımı payı. Herhalde ücretsiz yapıyor yetkili servis bunu bakıma gelen arabalara.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 25 Haz 2008, 09:38

SuperSonic yazdı:Faturalarda da görmedim hiç klima bakımı payı. Herhalde ücretsiz yapıyor yetkili servis bunu bakıma gelen arabalara.

Peki faturaların ayrıntısında klimanın bakımının yapıldığına dair bir ispat gördün mü?
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 25 Haz 2008, 09:43

SonCuoreci yazdı:
SuperSonic yazdı:Faturalarda da görmedim hiç klima bakımı payı. Herhalde ücretsiz yapıyor yetkili servis bunu bakıma gelen arabalara.

Peki faturaların ayrıntısında klimanın bakımının yapıldığına dair bir ispat gördün mü?

Hayır. Yani hatırlamıyorum. En çok beni cam suyuna katılan sabunun listelenmesi şaşırtıyordu. Kullanılan vidaya kadar herşeyi yazıyorlar. Yani belki de gözümden kaçtı ama hatırlamıyorum. Elinde bakım faturası olan arkadaşlar da baksınlar, belki de yazıyordur. Ama ben hatırlayamıyorum öyle birşey.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 25 Haz 2008, 09:50

SuperSonic yazdı:
SonCuoreci yazdı:

Hayır. Yani hatırlamıyorum. En çok beni cam suyuna katılan sabunun listelenmesi şaşırtıyordu. Kullanılan vidaya kadar herşeyi yazıyorlar. Yani belki de gözümden kaçtı ama hatırlamıyorum. Elinde bakım faturası olan arkadaşlar da baksınlar, belki de yazıyordur. Ama ben hatırlayamıyorum öyle birşey.

Bu nokta çok ilginç işte abicim... Ben de Merkez Servis'e 7500 bakımına gittiğimde cam suyu sabununun bile maliyetini yazmışlardı faturaya... (1,5 YTL miydi neydi...)
Sen "Klimanın bakımını da yapar mısınız?" dediğinde onlar kaputu açıp, klimanın yerinde durup durmadığına bakarak da bakım yapmış olabilirler yani :)
Çünkü benim bildiğim kadarıyla klimanın gazı, cam suyuna sabun katkısına nisbetle daha maliyetli bir kalem...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 25 Haz 2008, 10:03

SonCuoreci yazdı:Bu nokta çok ilginç işte abicim... Ben de Merkez Servis'e 7500 bakımına gittiğimde cam suyu sabununun bile maliyetini yazmışlardı faturaya... (1,5 YTL miydi neydi...)
Sen "Klimanın bakımını da yapar mısınız?" dediğinde onlar kaputu açıp, klimanın yerinde durup durmadığına bakarak da bakım yapmış olabilirler yani :)
Çünkü benim bildiğim kadarıyla klimanın gazı, cam suyuna sabun katkısına nisbetle daha maliyetli bir kalem...

Orası öyle ama itiraf ediyorum, benim hiç gazım eksilmedi. Hep gazım tamdı. Baktılar, abi senin gazın tam, kuru fasülye mi yedin dediler. Kendimden nefret ediyorum :lol:
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 25 Haz 2008, 10:38

SuperSonic yazdı:
SonCuoreci yazdı:Bu nokta çok ilginç işte abicim... Ben de Merkez Servis'e 7500 bakımına gittiğimde cam suyu sabununun bile maliyetini yazmışlardı faturaya... (1,5 YTL miydi neydi...)

Orası öyle ama itiraf ediyorum, benim hiç gazım eksilmedi. Hep gazım tamdı. Baktılar, abi senin gazın tam, kuru fasülye mi yedin dediler. Kendimden nefret ediyorum :lol:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Mesajgönderen Sirion gti tarih 25 Haz 2008, 13:10

SuperSonic yazdı:

Bravo artık bizde senden nefret ediyoruz sen açık alandada çalışmıyordun nasıl güneş aldın tepeden hayret :)
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Mesajgönderen Doorman tarih 25 Haz 2008, 16:30

SuperSonic yazdı:

Umut senin geyiğin gelmiş herhalde? :D :D
Neyse Umut dışında bilgisi olanlar lütfen.
Kullanıcı avatarı
Doorman

Sonraki

Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir