Sirion yakıt tüketimi hakkında

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Re: Sirion yakıt tüketimi hakkında

Mesajgönderen argyle tarih 11 Eyl 2011, 21:15

Evet beyler,
bayramdı tatildi, ölçümler yapıldıysa yazalım.
Ben hala tatilde olduğum için, bu hafta içi birkaç ölçüm birden yazacağım dönüşte.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen FaTiH tarih 24 Eyl 2011, 10:02

EVet arkadaşlar yeni gözlemlerim ile karşınızdayım.Şu sıralar Eryaman dan Sıhhiye ye sürekli aracımla gitmek zorundayım..Geçen hafta pazartesi LPG tankımı fullettim ve tamamı şehir içi (aşırı yoğun dur kalklı sayılmaz ama) kullanımıma rağmen dün sabah "artık yeter" diyerek tekrar fullettim, çıkarmaz bugünü diye düşünerekten!Çünkü dolum istasyonunda kontağı kapattığımda km. sayacım 530 km yi gösteriyordu! :D Tekrar fullettim.. 34,68 lt LPG aldı depom.Belki biraz daha zorlasam alırdı ama; 2,22 TL litre fiyatından olunca 77 TL de kes dedim adama çünkü zorlanıyordu artık pompalamaya çalışırken gazı..İşte durum bundan ibaret dostlarım..İnce hesaba dökünce 6,8 LT / 100 km şehiriçi ortalaması oluyor! 15 kuruş civarı bir yakıt tüketimi oluyor km. başına! Mutlu mesut geziyoruz otomatik Sirion umla! 8) :)
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen FaTiH tarih 24 Eyl 2011, 10:40

Bu arada bir mesele hakkında daha şüpheli bilgilerimi aktarayım..Bu LPG olayına bulaşmadan önce sağdan soldan duyuyordum: "Bazı istasyonlardan ya da markalardan alınca daha az km. yapıyorum dikkat etmek lazım v.s." diyenleri..Ben de bu düşünceye kaymaya başladım..LPG pompa aktarımında mı bilerek-bilmeyerek yapılan bir hata var; yoksa gazda mı bir sıkıntı var bilemiyorum ama ilginçtir ilk LPG taktırdığım zaman çok da kalabalık olan bir LPG istasyonundan LPG fullemiştim.. %80 şehirlerarası ağırlıklı kullanımımda tam depoyla 477 km gitmiştim..Şimdi (açıklamakda bir beis görmüyorum) bana pek de yakın olmamasına rağmen tavsiye üzerine gittiğim; sadece LPG satışı yapan Shell istasyonundan fullediğim LPG ile üstte yazdığım gibi 530 km. gitmeyi başardım! Şaşırıyorum doğrusu! Üstelik de bu ikinci değer şehiriçi!Bir acaiplik var ama hadi hayırlısı!Yoksa bizim araba LPG ye yeni mi alıştı da bu rakamları yakalar olduk!? :P
Takdir sizin!
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 27 Eyl 2011, 16:55

Fatih,
senin kullanışında mı bir güzellik var diyeceğim ama araban otomatik vites :), oğlum çok düşük bu tüketim değeri! 34,68/530x100=6,54 L/100 km eder hacı! Bir hesap hatası yapmıyorsun değil mi? Çünkü çok çok düşük bir tüketim bu! Şehiriçi benzin tüketim değeri 7 L/100 km civarı değil miydi Sirion'un fabrika değeri???!!! Ben en son kabaca şehiriçi 9 L LPG tükettim, bir başka arkadaş da forumda 9.1 L LPG gibi vermişti kendi şehiriçi değerini. Burada trafik bayağı berbat gerçi, Ankara'yı bilmiyorum ama. Zırt pırt ışık var bir de, 50 m'de bir falan, İstanbul delirtiyor insanı. O yüzden benim daha yüksek olabilir diyeceğim ama arada bayağı fark var. Gerçi, 477 km gittiğin zaman da yaklaşık 34,68 L LPG tüketmiş olsan 7,27 L/ 100 km eder ki, o da gayet düşük bit tüketim.
Benzini de gazı da şu meşhur "sürekli %7 indirim"li markadan alıyorum, onun yakıtının tırt olduğuna dair söylentiler var. Hatta en son aldığımdan sonra, rölanti devrine düşünce stop etmeye başlamıştı araba geçen hafta. Her durmada değil ama, yarısında stop ediyordu. Benzine geçince olmadı bu. Sonra tekrar gazda denemeler yaptım, bir daha stop etmedi Allah'a şükür. Ama depoyu yarılayınca başka marka alacağım LPG'yi. Opet, Aygaz, Milangaz olabilir. Deneyeceğim bakalım.
Sana LPG'yi taktırdığın yerden filtresini kaç km'de bir ya da kaç ayda bir değiştirmeni söylediler? Filtrede bir tıkanıklık oluşmuş da olabilir, yeterli gaz motora gitmiyor arada bir sanki gibi geliyor bana. Öncesinde bir haftaya yakın da binmemiştim arabaya, ilgisi olabilir belki bununla da.
Sevgiler.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen FaTiH tarih 29 Eyl 2011, 22:53

Argyle dostum öncelikle şunu bir netliğe kavuşturayım: Yaklaşık 4,5 sene civarı aracımın manuel viteslisini kullandım ve sana şunu kesin bir dille ifade edebilirim ki 70 km/saat hız üstünde gaza yüklenmeden yaptığın uzun yol v.s. kullanımlarında düz vitese oranla ya başabaş yakıyor otomatik vitesli versiyon; ya da daha az yakıyor!Bundan eminim çünkü yeterince tecrübe etme fırsatım oldu!Bununla ilgili detayı bir kenara bırakırsak burada paylaştığım değerler inan bana doğru!Hadi diyelim ki toplamda ilk çalıştırmalardaki benzinle kullanım yüzünden 530 km.nin 10 km sini benzinle gittim; ve ayrıca hadi yine diyelim ki; almaz da zorladık, depo 37 lt kapasiteyle alıyor diyelim ve ben 34,68 lt. LPG aldım diyelim!Bu varsayımlar da dahi, 7,15 LT yi falan geçmiyor benim 100 km deki ortalama yakıtım!Ki bu cidden beni de memnun ediyor!530 km. de kontağı kapattığımda gaza yüklenirsem 5000 deviri biraz aşınca iyi besleyecek kadar gaz kalmadığından benzine atıyor durumdaydı hemen hemen..Demek ki gaz dibinde gibi bişeydi muhtemelen deponun!Ama inan bana değerler bu şekilde!Üstelik de motor yağım falan yeni de değil..Ortalama 6000 km. yorgunluğunda..Gerçi en son bujilerimi de o zaman değiştirtmiştim..Yani onların yorgunluğu da o kadar..
Bu arada LPG yi Opet ten alma da nereden alırsan al demişti bana LPG taktırdığım yer..Sebebiyse katkılı gazın filtrede ve enjektörlerde çabuk tıkanmaya yol açmasıymış!Ama bak Milangaz ı tavsiye ediyorlar..İpragaz ı da aynı şekilde..Dediğim gibi ben bu yakaladığım değeriyse Shell den fulledeiğimde elde ettim! %7 indirimi falan bir kenara bırak; bir de güvenilir bir Shell den dene derim sana! :wink: Dur bakalım bu sefer ki depomda nispeten performanslı kullanıyorum aracı..Ne olacak göreceğiz..Sonuçlar haftaya cuma perşembe civarı belli olur; paylaşırım buradan! :wink: Perşembeye kadar hâlâ bir paylaşımda bulunmamış olursam bil ki 500 ü devirmişim büyük ihtimal demektir! :D 8) Sevgiler! :wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 30 Eyl 2011, 15:13

Fatih'im sana inanıyorum, sadece işlem hatası yapmış olma dedim. Çünkü LPG hacim olarak benzinden fazla tüketilmeli aynı km'de. E, bizim Sirionlar'ın şehiriçi benzin tüketim üretici değeri kaçtı? Sahibindene bakıyorum, otomatik 2. nesil için Şehiriçi / Şehirdışı 8,6 lt / 5,2 lt diye verilmiş. Doğru olmasa da yaklaşıktır bu. Yani senin 6,54 L LPG / 100 km benzinden bile düşük görünüyor. Ondan bir tuhaflık var dedim. Eğer böyle ise senden ballı kimse yok memlekette, hayırlı olsun. Darısı başımıza.

Valla darısı başımıza.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen FaTiH tarih 06 Eki 2011, 11:07

Merhaba arkadaşlar..Bu full depo kullanımımda daha performanslı bir seyir izledim bir öncekine oranla; ve dün kontağı kapattığımda 535 km. gösteriyordu..Depoyu yine aynı yerden fullüyordum ki 80 TL almıştım yanıma; tam 80 TL ye geldiğinde (LPG litresi 2,22 TL olup, 36,03 Lt ye tekabül ediyor 80 TL) hâlâ daha alıyordu ancak ben kestirdim 80 de.. Anlayamadım ama benim depo 32 Lt de falan kesmiyordu..Bu hesaba ilişkin olarak abartı bir şekilde depoda sadece 1 LT boşluk payı bırakarak 39 LT ile 535 km yaptığımı düşünsem bile nispeten performanslı olarak addedilebilecek kullanımımda 7,29 Lt/100 Km LPG tüketimim olmuş şehir içi çok yoğun ışıklı olmayan trafikte...
Merak edenlerin bilgisine.... Sevgilerimle.... :wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 06 Eki 2011, 14:46

Fatih,

kredi kartı kullanalım, fulleyelim :). Fullemeden tam sonuç olmuyor, biliyorsun. 2,22 TL'ye nerden alıyosun LPG'yi, yine Shell'den mi? Burda niye 2,44 TL arkadaş?!

Senin sarfiyat gitgide daha da düşüyor, 530 km idi, 535 km oldu. Bugün ben de fulleyecem, yarın değerleri yazarım.

Bu arada, benim depo 32 L'lik, LPG tamamen bitip fullediğimde 25 L LPG aldı. Yaklaşık %80'ine tekabül ediyor. Aynı mantığı sende uygularsak 40 x 0,8 = 32 L LPG alması lazım. 36 L aldı, daha da alacaktı diyorsun; 36 L %90 tank hacmi ediyor. İlginç işler.

Görüşmek üzere.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen FaTiH tarih 06 Eki 2011, 15:42

Valla dostum bende anlamadm;son sistemlerde samandirayi mi kuculttuler ne yaptilar..Senin dedigin gibi ilginc isler..Valla iste abartarak 39 Lt aliyor diye hesaplasam bile, 7,29 lt ediyor.. :) Her halukarda mutluyum yani... :D
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 06 Eki 2011, 18:21

argyle yazdı:Benzini de gazı da şu meşhur "sürekli %7 indirim"li markadan alıyorum, onun yakıtının tırt olduğuna dair söylentiler var. Hatta en son aldığımdan sonra, rölanti devrine düşünce stop etmeye başlamıştı araba geçen hafta. Her durmada değil ama, yarısında stop ediyordu. Benzine geçince olmadı bu. Sonra tekrar gazda denemeler yaptım, bir daha stop etmedi Allah'a şükür. Ama depoyu yarılayınca başka marka alacağım LPG'yi. Opet, Aygaz, Milangaz olabilir. Deneyeceğim bakalım.
Fatih, sana LPG'yi taktırdığın yerden filtresini kaç km'de bir ya da kaç ayda bir değiştirmeni söylediler? Filtrede bir tıkanıklık oluşmuş da olabilir, yeterli gaz motora gitmiyor arada bir sanki gibi geliyor bana. Öncesinde bir haftaya yakın da binmemiştim arabaya, ilgisi olabilir belki bununla da.
Sevgiler.

Arkadaşlar,
arada yine yapıyor ışıkta durunca stop etme olayını. Rölantide titreme var eskiye kıyasla, sanki hafifçe öksürür gibi. Bazen de (her zaman değil ama) 3. vitesten 2. vitese düşürünce motor ışığı yanıyor, bir silkiniyor komresyona girmiş gibi, ışık sönüyor sonra, stop etmiyor ama. Kompresyona girmemesi lazım zira 2000 dev.dk.'nın altına inince 3'ten 2'ye düşürüyorum vitesi. Ara ara motora yeterli gaz akışı olmuyor da ondan böyle yapıyor gibi geliyor bana, benzinde bunların hiçbiri yok zira. Bunun sebebi de yakıt filtresi kirlenip tıkanmış olabilir diyorum. Bugün başka markadan (Shell) LPG fulleyeceğim (yaklaşık 3/4 depo alır), birkaç gün de böyle deneyeceğim acaba yakıttan mı diye. Olmazsa BRC servisine gideceğim haftaya. Bu arada nedir, ne yapılmalıdır görüşü olan var mı arkadaşlar?
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen FaTiH tarih 06 Eki 2011, 19:18

10000 km.de bir filtre yenilemen gerekio dostum oncelikle..Sorun bunda degilse gaz ayarin bozulmus olabilir,her halukarda sana bir LPG servisi yolu gorunuyor gibi sanki..
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen argyle tarih 07 Eki 2011, 11:06

Fatih sağol.

Dün Shell'den LPG'yi fulledim (19 L, depo 32 L ama 25 L alıyor, dolayısıyla %76 depo LPG almışım), gene aynı sorun devam etti. Demek ki LPG markasından değil yani kalitesizlikten değil. Benzine geçtim, benzinde de aynı sorunu yaptı (düne kadar yapmıyordu). İki yakıtta da aynı sorunları yapması bana acaba bujiler mi diye düşündürüyor, yanmada bir sorun var herhalde. Birkaç gün içinde servise gideceğim, bilgisayara bağlatıp hata kodları neymiş bakalım. Umarım buji gibi basit birşeydir de uğraştırmaz.

Sizin fikirleriniz, tecrübeleriniz var mı arkadaşlar, ne olabilir problem?

Teşekkürler.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 07 Eki 2011, 11:09

argyle yazdı:Fatih sağol.

Dün Shell'den LPG'yi fulledim (19 L, depo 32 L ama 25 L alıyor, dolayısıyla %76 depo LPG almışım), gene aynı sorun devam etti. Demek ki LPG markasından değil yani kalitesizlikten değil. Benzine geçtim, benzinde de aynı sorunu yaptı (düne kadar yapmıyordu). İki yakıtta da aynı sorunları yapması bana acaba bujiler mi diye düşündürüyor, yanmada bir sorun var herhalde. Birkaç gün içinde servise gideceğim, bilgisayara bağlatıp hata kodları neymiş bakalım. Umarım buji gibi basit birşeydir de uğraştırmaz.

Sizin fikirleriniz, tecrübeleriniz var mı arkadaşlar, ne olabilir problem?

Teşekkürler.

Sana daha önce de söylemiştim Serdar, bujilere bir an önce baktırsan iyi edersin, bujilerde yağlanma olmuş ve dolayısıyla yeterli akımı gönderemiyor olabilirler.
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen argyle tarih 07 Eki 2011, 11:19

Abi eyvallah. Söylemiştin de, bir türlü fırsat olmadı, servis de taaa, biliyorsun :). Yarın gitmeye çalışacağım.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 07 Eki 2011, 21:40

10binde bir LPG filtresi değiştirilmesi tamamen ticari. 40 binde kontrol ettirdiğimde yeni gibilerdi.

Stop etmesinin yegane sebebi gaz ayarıdır. Belki LPG enjektör deliklerini geriden delmişlerdir. Titremeyi ondan yapar.
YağmurAdam

Model: YRV Turbo

ÖncekiSonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir