Maltepe Özay Otomotiv'den Daihatsu Aşkına üyelerine özel kampanya!
%10 yedek parça indirimi ve %10 işçilik indirimi birlikte. Telefon: 0 (216) 417 25 24

Sirion yakıt tüketimi hakkında

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Re: Sirion yakıt tüketimi hakkında

Mesajfeylesof, 04 Ağu 2008, 19:33

İkinci sayfadaki yazılanları şimdi fark ettim, fabrika verisini şehir dışı 4.7 şehir içi 7.6 olarak biliyorum yanlışsa lütfen düzeltin, ayrıca benimle birlikte gelen kuzenim onun aracıda sirion 435 km aynı yolu 25 lt. ile tamamladı, onun kliması yolculuk boyunca ful açıktı ve bir kişi fazlası vardı bunlardan artakalan fark içinde kısaca kullanım diye biliriz sanırım.
ayrıca onun lastikler 165/65/14 benimkiler 185/60/14 tabi buradan geniş lastik azyakar sonucunu kesinlikle çıkarmayalım bu yanlış olur.

Ekonomi meselesi bu kadar derine gidince bazı ayrıntılara girmek istedim lastiklerin tamamına 33 basarm, diğer siriona 31 basmıştık ebat farklı olduğu için, genelde 2500 d/d vites büyütürüm, yokuşa varmadan önce hızımı arttırırım ve yokuş içinde gaza o orandan fazla basmam, aynı gaz seviyesinde eğer hız 5. vitesin taşıyamayacağı düzeylere düşerse ihtiyaca göre vites küçültürüm, şehir içinde yük durumuna göre 70, 80 km cıvarı 5. vit atar bu süratlerde 5 ile kullanırım arabada çok akıllı motor olduğu için alt devirlerde yeterli tork alınabiliyor bu sayede 2000 d/d hatta biraz daha aşağısında 5. viteste aracı çok rahat taşıyabilmektedir, tabi sürat yükseldikçe camları daha çok kapamak gerekli, yetmiyorsa fan soğutması açılmalı oda kurtarmassa clima mavinin en altından birkaç kademe yukarıda çalıştırılmalı, sunroftan elimizi çıkarttığımızda rüzgar direncini hissedebiliriz bu nedenlede, 110 yerine 80, 90 ile gittiğimizde tüketimi etkileyen bir faktörü daha aşağı çekmiş oluruz.

Aynı mesafeyi 3 yıl önce Toyota corolla GLİ ile 26 litre 436 km olarak gitmiştim klimasız 5 kişi 80, 110 arası.
feylesof

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

MesajUmut-Gultekin, 04 Ağu 2008, 23:22

Şu benzin fiyatları bizi bu gidişle matematik profesörü yapacak yahu... Şaka maka feylesof yakıt ekonomisi konusunda uygulamaya çalıştığım bütün numaraları yazmış :) Bir de uzun yollarda büyük vasıtaların arkasına yapışırcasına takılıyorum bazen balinalara yapışan asalak balıklar gibi :lol: Aerodinami önemli... %50 civarı farkediyor. Bir başka deyişle 90 ile giderken yaktığınız benzinden daha az yakıyorsunuz 120 ile bir otobüsün arkasından giderken. Tabii fark etseniz de etmeseniz de bu uyanıklığın cezasını kaputunuz çekmiş oluyor :roll:
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Mesajfeylesof, 05 Ağu 2008, 00:56

İlave olarak
Yokuş aşağı sürat 80-90 km arası kalabiliyorsa boşa atar gidebildiğim kadar giderim, eğer yokuş daha dik bu nedenle sürat 90km'yi aşıyor ise 5.vitse atarım eğim azaldığında ve kompresyon nedeniyle hız düşmeye başladığında boşa atar yine gidebildiğim kadar giderim.
feylesof

Mesajoguzkirer, 09 Ağu 2008, 13:35

Bosa atmak bildigim kadariyla motorun cok daha fazla benzin yakmasina sebep oluyor. Bu konuda bilgisi olan var mi?
Kullanıcı avatarı
oguzkirer

MesajFaTiH, 09 Ağu 2008, 13:59

Normalde yaktığınız yakıt birkaç litre civarındayken;boşa attığınızda maksimum (bizim araçlarda) 1,5-2,5 lt yakar..Yani normalden daha fazla yakmak diye birşey yoktur kesinlikle!!Sonuçta gaz pedalına bir basınç uygulamıyoruz!!Fakat uygun viteste, motoru kompresyona sokarak yapılan yokuş aşağı inişlerde v.s. yakıt tüketimimiz 0 litre olur!!
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajfeylesof, 11 Ağu 2008, 12:50

Hassas bir konudur ekonomik kullanım için viteste kompresyon ile yada boşa atma olayına yokuşun eğimine göre karar verilir.

Boşta 5 dakika yerinde duran aşırı tüketim yapar fakat yine boşta 5 dakika boyunca 80 km süratle ilerleyebilen ekonomi yapar.

oguzkirer yazdı:Bosa atmak bildigim kadariyla motorun cok daha fazla benzin yakmasina sebep oluyor. Bu konuda bilgisi olan var mi?
feylesof

MesajSirion gti, 11 Ağu 2008, 14:51

bu konuda ilker abinin fikrini merak etmekle beraber bende enjeksiyonlu araçlarda boşa atma 5 e at mantığının olduğunu televizyonda duymuştum 5 ci viteste daha az yaktığını sölemişti
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Mesajilker, 12 Ağu 2008, 17:25

Sirion gti yazdı:bu konuda ilker abinin fikrini merak etmekle beraber bende enjeksiyonlu araçlarda boşa atma 5 e at mantığının olduğunu televizyonda duymuştum 5 ci viteste daha az yaktığını sölemişti

Konu ile ilgili olarak 17 Ağustosta bir brifing verilecektir :D
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajoguzkirer, 27 Ağu 2008, 21:18

Sirionla yapmiyorum ama eskiden kontak kapatirdim otobanda. Tabi anahtari cikarmicaksin kontaktan, direksiyon kilitlenebilir haliyle.Ama tavsiye etmiyorum cunku o anda kelle koltukta gidiyor insan , bir kac kez frene dokununca fren sisiyor, tabi hidrolik direksiyon da gidiyor ama baya baya bir ekonomi yapiliyor. Bazen rampaya gore arac felaket hizlaniyor, 150ye felan ciktigimi hatirliyorum ama kontak kapali, fren sismis, direksiyon hakimiyeti baya zorlasmis felan. yok yok tavsiye etmiyorum. Bu delilik. Genclik iste. Simdi yaslandik.
Kullanıcı avatarı
oguzkirer

Mesajibuhara, 28 Kas 2008, 20:53

ilker yazdı:
Sirion gti yazdı:bu konuda ilker abinin fikrini merak etmekle beraber bende enjeksiyonlu araçlarda boşa atma 5 e at mantığının olduğunu televizyonda duymuştum 5 ci viteste daha az yaktığını sölemişti

Konu ile ilgili olarak 17 Ağustosta bir brifing verilecektir :D

Merhaba
konuyu eski de olsa tekrar gundeme getiriyorum, 17 ağustosu kacıranlar tekrar paylasabilir misiniz? :|

tesekkurler
buhara
Kullanıcı avatarı
ibuhara

Mesajfeylesof, 03 Ara 2008, 23:11

Sirionda kullanım esnasında cutoff sistemini hissediyormusunuz ben 1. ve 2. viteste hissediyorum gazdan ayağı çekince araba kompresyona biniyor fakat rölenti devrine yaklaştığında kompresyonu bırakıp akışmaya başlıyor.
feylesof

MesajFaTiH, 06 Nis 2009, 14:53

Bayağı bir uzun zamandır (benim ve buradaki bir çok arkadaş açısından uzun kesinlikle) yani 2-3 haftadır neredeyse Sirion uma doğru düzgün binmemiştim..Dün yaklaşık bir 25 gidiş 25 geliş 50 km.lik yol yaptım..Giderken mümkün olduğunca ekonomiye yönelik, en sağ şeritte; 5. vites 70 km. hız v.s. şeklinde yolculuk ettim; gideceğim yere vardığımda Scangauge nin verdiği rakamlar uyarınca ortalama 5,2 yi yakalamıştım!Mutluydum yani sizin anlayacağınız Sirion umla!Neyse efendime söyleyim akşam oldu, bindim bizim minik canavara!Bir de hasretim depreşmiş ki tutamadım kendimi; bir süre son zamanlarda alışkanlık olduğu üzere yavaş gittim yolun hemen hemen 1/3 ünde!Kalan kısmında 2. nesil şu vakt-i zamanında çok satan bir Vectra geldi arkama;Xenon ları takmış; bir sellektör yaktı!Benim de hasretten dolayı olsa gerek gaza gelesim varmış;attım 5 ten 2 ye yüklendim gaza bir iki makas attım en sağa çekildim sonra seyrime..Bu birkaç dakika sonra tekrar geldi yetişti yanımdan geçerken bir baklış attılar 3 tane çakal tipli;yanımdayken bir de gaza yüklendi!Ahan da dedim tamam;özlediğim andır bu an!Amcam egzost falan da yapmış!Araç da zannedersem CD idi 2,0 lık!Neyse ben aldım 3 e; hiç vites değiştirmeden yükleniyorum gaza; vuruyoruz göstergenin ikinci yarısında ki gezintilere;ondan sonra düşüyoruz 100 e 110 a bunun beni geçmesine izin veriyorum;geri yetişiyorum;makaslar falan..tabii hızı her düşürümşümde aracı boşa atmıyorum da; bu yüzden o anlarda 0 lt. yakıyor gösteriyor bizim gauge! 3. vites 5000 devirlerdeyiz bu kedi fare muhabbetinde ilerlerken!Bir yerden bu ayrıldı;yere yakınlaştırılmış, belli ki oynanmış bir doğan falan geldi onunla oynadık biraz!Yani sonuçta yolun geri kalan kısmında 110 dan aşağı düşmedik,4-5inci vitese geçmedik hemen hemen!Üstelik de akşam trafiği vardı!Neyse velhasıl eve geldim;bir baktım dönüş yolu ortalamama 5,2 lt yine!!!Yaa makinanın ayarlarıyla oynadım; bir yokladım;verdiği diğer bilgileri kontrol ettim!Yok!Normal herşey!!!!İNANAMADIM DOSTLAR!

Geçenlerde burada bir ustaya gitmiştik (Site üyelerimizden Cem tanıştırdı bizi sağolsun)!Eskiden Daihatsu yetkili servisde çalışmış;şimdi ayrılmış bir usta!Adam dedi ki; opel ile daihatsu nun bir ortak yönü var!Yüksek devirlerde de az yakarlar!!işin doğrusu bana pek inandırıcı gelmemişti!Opel i bilmem ama sanırım bizim araçlar hakkında haklıymış sanırım!Bu kadarını ben de beklemiyordum doğrusu!!!!!

Bu arada yeri gelmişken o ustadan da bahsedeyim!Tam bir Daihatsu manyağı!Bana direk dedi ki devir kesiciyi iptal edeyim mi senin ufacık bir müdahaleyle;sonra istersen yine orjinaline döndürürsün falan...!İstersem ateş bile çıkartırım egzostundan!Bu Sirion tüm diğer Daihatsu makinalarından ayrı bir makinadır falan dedi!Ama cidden kendisi iyi bir Sirion profesörü!Henüz geri dönüş yapmadım bakalım ona ama bakarsınız bir kapısını çalarım!! :D Şaka bir yana Sirion unda motor modifiyesi isteyene cidden tavsiye edebileceğim tek adres!Ama dikkat edin adam diyor ki; sakın bana bir Sirion getirip de " ne biliyorsan yap abi bunun motoruna;uçur bunu " demeyin!Çünkü gerçekten yapacağım uygulamalarla kontrolsüz biri fazla gaza gelip kötü sonuçlar doğurtabilir!!!! :mrgreen: Karar sizin! ;)
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajcem, 06 Nis 2009, 19:49

=)) benim neden yavaş kullanamadığımı anlamışsındır fatih artık=)) bu arada isteyen varsa ustamla tanıştırabilirim tam bir daihatsucudur kendisi;)
Kullanıcı avatarı
cem

Model: Terios 1. Nesil

Mesajjosefsalvatini, 06 Nis 2009, 20:12

fatıh bence sen ona guvenme bendede scangauge var evet hızlı gıdınce yavasla aynı gosterıyor ama benzın alırken hıcde oyle olmuyor yuksek benzın akıslarını algılayamıyor bence bır ara umutlada konusmustuk bunu
yanlız su gercek 200 ıle gıtme ıle sehır ıcınde trafıkde gıme arasında hıc fark yok otobanda 130-200 arası 9 lt yakıyor sehır ıcı 10.2 lt yakıyor ama 1 de 80 2 de 140 3 de 200 gıdersen sureklı 20 lt oluyor :)en azından benım yrv turbo oyle :)
josefsalvatini

Model: YRV Turbo

MesajHM67, 16 Nis 2009, 08:48

Merhaba fatih

Şu ustanın numurasını ve adresini bana verirsen iyi olacak sanırım. Çünkü benim sirion hala şehir içinde çok yakmaya devam ediyor. 1 hafta önce bujileride değiştirdim ama nafile. Bı işte bir iş var ama çözemedim.
HM67

ÖncekiSonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir