Maltepe Özay Otomotiv'den Daihatsu Aşkına üyelerine özel kampanya!
%10 yedek parça indirimi ve %10 işçilik indirimi birlikte. Telefon: 0 (216) 417 25 24

Sirion yakıt tüketimi hakkında

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Re: Sirion yakıt tüketimi hakkında

Mesajdavid, 17 Ağu 2010, 13:05

Arkadaşlar bende de 2004 model otomatik var. Şehir içi yakıtı 350'nin altına inmiyo. Arıza benim arabadamı? Eğer boyleyse ne yapmam gerekiyo?
david

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

MesajGokceaydin, 17 Ağu 2010, 17:24

e_cool yazdı:Açıkçası ben uzun yolda yakıt tüketiminden oldukça memnunum fakat şehir içi dur kalk çok olduğu için ve de gideceğim en uzun mesafe 10-15km'den fazla olmadığı için çok müzdaripim..
Hatta sırf bu yüzden tüp taktırmayı bile düşünüyorum ama maddi durumum şuan çok müsayit değil,birde ayar tutmaz başım ağırır diye taktırmak istemiyorm.
Uzun yolculuğum senede 2-3 defa ancak olur o da toplamda max 1300-1500km'den fazla olmaz.
Genelde Gebze (Kocaeli) İstanbul ve daha uzun yolum İnegöl,Bursa yada tatil için İzmir yada Antalya filan olabilir.
Daha çok evden şehir merkezine yada civarları olur..o da toplamda max 20-25km.
Zaten motoru ısınıana kadar evde oluyorum :mrgreen:

Bence bu tüp işini hiç düşünmeyin. Tabii ki taktıranlara saygım var, mutlaka kendilerince doğru sebepleri vardır ama açıkçası benzin parası bana ağır gelmeye başladığı zaman buna gayet basit bir çözüm buluyorum kendimce: Otomobilimi daha az kullanmak! Alternatif ulaşım yollarını (tabanvay ve toplu taşıma) denemek. Herkese tavsiye ederim, kesinlikle LPG'den daha ekonomik oluyor :)
Gokceaydin

Mesajserdarsword, 17 Ağu 2010, 23:18

BENİM İMDADIMA DA ŞİRKET ARACI YETİŞTİ :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Mesajmarlonbarando, 20 Ağu 2010, 00:54

Şehir içi 100 km için 6,6 lt benzin tükettim. Eskiden lpgli Skoda Fabiam vardı. Onunla şehiriçi 300 km yapmak için yazın 70 tl, kışın 80 tl harcıyordum. Bu hesaba göre manuel Sirionumla şehiriçi 300 km için 72 tl harcıyorum. Kışın da kardayım. Bu performansa göre çok iyi bir veri bence. Hiç lpg ile uğraşmayın. Lpg şans işidir. Ben ayar tutturuna kadar çok uğraşmıştım. Sirion seni neden bu kadar geç tanıdım?
Kullanıcı avatarı
marlonbarando

MesajGokceaydin, 20 Ağu 2010, 23:17

LPG konusunda ilave söyleyeceklerim de var aslında. Belki biraz tutucu bir yaklaşım olarak görebilirsiniz ama fikrim bu. Motor işi boyacı küpü değil. Bu motorun arkasında Toyota gibi dünya devi bir marka tarafından yapılmış kimbilir kaç binlerce saatlik AR - GE çalışması var. LPG taktırmakla bu kadar AR - GE'nin ürünü olan bir motorun hem mekanik yapısında hem de işleyiş sisteminde ciddi değişiklikler yapmış oluyorsunuz. Bir mühendis olarak, bunun motorun randımanını, ömrünü, güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemeyeceğine inanmam şahsen mümkün değil. İnananlara saygım var elbette, ama ben inanmıyorum.

Ayrıca, LPG'nin ekonomikliği de halihazırda sorguladığım birşey. Yakıtın litresi 3.80 lirayı aştığı zaman (97 oktan benzin için konuşuyorum) mutlaka bazı ekonomik tedbirler almayı düşünürsünüz. Otomobilinizi daha az kullanabilirsiniz, kullanırken ekonomik sürüş kurallarına dikkat edersiniz. Ancak litresi 1.79 lira olan ve dolayısıyla görece ciddi bir ucuzluk algısı yaratan yakıt, insan doğası gereği insanı şımartır. Bu ucuzluğa güvenip normalde yaya ya da toplu taşıma kullanarak gideceğiniz yerlere otomobille gitmeye başlarsınız. Özellikle şehirler arası yolda nasıl olsa yakıt ucuz diye daha fazla sürat yapmaya başlarsınız. Sonuçta aynı hesaba gelir, LPG taktırarak yaptığınız ilk yatırım maliyeti ve güvenilirlik - ömür- randıman kaybı ile kalırsınız. LPG taktırdıktan sonra yakıt masraflarının arttığını söyleyen tanıdıklarım bile var. Sebebi de yukarıda sözünü ettiklerim. O yüzden, ben şahsen LPG taktırmayı hiç düşünmüyorum. Bir gün LPG'li bir araç kullanacak olursam, bu mutlaka fabrika çıkışı LPG'li bir araç olacaktır.
Gokceaydin

MesajUmut-Gultekin, 21 Ağu 2010, 11:01

Gokceaydin +1 :)
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Mesajmarlonbarando, 24 Ağu 2010, 14:16

Şehir içi 100 km/6,2 lt...
Kullanıcı avatarı
marlonbarando

Mesajfeylesof, 25 Haz 2011, 00:10

Merhabalar,

son denememde 460 km yolu 25.4 litre ile gittim 100 km'de 5.5 litre yapar tamamı şehir içi ağırlıklı bursa güzelyalı, pilot organize sanayi arasında 2500 d/d pek aşmadan genellikle 2000 devir cıvarında kullanarak iş gidiş geliş saatlerinde yapılmıştır. Güzergahta 7 trafik ışığı var.
Artık benzini full'den alıyorum 97 oktan fiyat 4.03 tl.
feylesof

MesajGokceaydin, 26 Haz 2011, 10:07

326 km 23,48 km yakıtla. Yaklaşık 7,2 l / 100 km. Koşullar: Klima hep açık. Bakırköy ile İzmit'in doğusu arasında gidiş dönüş, ikisinde de hem yüksek performanslı (3. viteste 7000 devri bulabilen) yüksek hızlı kullanım ve tıkalı trafik koşulları bir arada. 65 km kadar da şehir içi var, bol ışık, bol dur kalk.
Gokceaydin

Mesajkepir, 27 Haz 2011, 18:38

arkadaşlar konuyla hiçbir alaksı yok ama yeni bir başlık açıp kalabalık yapmamak adına buraya yazıyorum.Bu tamponlardaki nikelaj çıtalarım kısmen soyulmuş vaziyette ve matlaştı biraz.Ne yapmamı önerirsiniz? İlla yenisi mi alınmalı?
Kullanıcı avatarı
kepir

Mesajfeylesof, 02 Tem 2011, 00:00

kepir yazdı:arkadaşlar konuyla hiçbir alaksı yok ama yeni bir başlık açıp kalabalık yapmamak adına buraya yazıyorum.Bu tamponlardaki nikelaj çıtalarım kısmen soyulmuş vaziyette ve matlaştı biraz.Ne yapmamı önerirsiniz? İlla yenisi mi alınmalı?

Yeni bir başlık açarsan bir kaç tavsiyede bulunabilirim.
feylesof

Mesajfeylesof, 02 Tem 2011, 00:03

Gokceaydin yazdı:326 km 23,48 km yakıtla. Yaklaşık 7,2 l / 100 km. Koşullar: Klima hep açık. Bakırköy ile İzmit'in doğusu arasında gidiş dönüş, ikisinde de hem yüksek performanslı (3. viteste 7000 devri bulabilen) yüksek hızlı kullanım ve tıkalı trafik koşulları bir arada. 65 km kadar da şehir içi var, bol ışık, bol dur kalk.

Merhaba,

Kullanım koşullarına göre çok iyi bir değer.
feylesof

Mesajargyle, 09 Tem 2011, 14:34

Gokceaydin yazdı:326 km 23,48 km yakıtla. Yaklaşık 7,2 l / 100 km. Koşullar: Klima hep açık. Bakırköy ile İzmit'in doğusu arasında gidiş dönüş, ikisinde de hem yüksek performanslı (3. viteste 7000 devri bulabilen) yüksek hızlı kullanım ve tıkalı trafik koşulları bir arada. 65 km kadar da şehir içi var, bol ışık, bol dur kalk.

Ben de şehirler arası LPG 16 kr/km yaktım Ankara'dan İstanbul'a, kalorifer açıktı (ilgisi var mı bilmiyorum ama, bizim ısıtıcı motor sıcaklığını mı içeriye veriyor?). LPG 2.30 TL/L idi.
Sonra körfezi dolanarak Bursa'ya gittim, yine aynı yaktı, bu sefer klima açıktı ve LPG ise 2.29 TL/L idi (1 kr lütfettiler).
İlk seyahatimde otoban olduğu için ortalama hızımız 120 km/sa. idi.
İkinci seyahatimde 3000 devri geçmeden yolu boş buldukça vites arttırıp 100 km/sa.'te kadar çıktım, ama aşmadım bu hızı pek, bana hızlı ve tehlikeli geliyor o yolda, kötü, kazık kuzuk çukurlu ve yer yer keskin virajlı bir yol. Şehirlerden geçiliyor bolca, ve ışıklara takılınıyor sıkça.
İyi yaktı yani sözün kısası, Sirion yakıt masrafı çıkarmaz, devlete düşük vergi ödetir :D .

Sormak istediğim birşey var Gokceaydin:
Başka başlık altında başka arkadaşa da sordum, cevabı olan herkes söylerse sevinirim.
Ne gerek var o devirlere çıkmaya? Benimki 1. viteste 3000 devirde deli gibi böğürüyor, 7000 devirde nasıl ses çıkar bir anlatır mısınız? Aslında tüm viteslerde 3000 devri aşınca motor sesi artıyor ve ne kadar gaza basarsan o kadar çok bağırıyor (en fazla 4500 devire çıktım). Sadece 5. viteste artık arttıracak vites olmadığından herhalde ne kadar basarsan bas devir saati o kadar hızlı artmıyor ve 120 km/sa. hıza ulaştığımda 3000-3500 dev. arasında idi yanlış hatırlamıyorsam (bir kere denediğim için böyle hatırlıyorum). Otomatiği olan arkadaşlar da otomatiklerin 7000 devre gelince vites arttırdığını söylemişler, bağırmıyor mu abi motor deli dana gibi? Ben mi çok pimpirikliyim, 2500 devirde kullanmaya çalışıyor ve 3000 devri aşmamak için çaba harcıyorum? Hergün karşılaşıyorum, höaaarrnnnn diye motoru bağırarak araba sürenlere, "ulan" diyorum içimden "vites arttırsana, bağırtma şunu" :). Bilmediğim birşey mi var, siz daha tecrübelisiniz, deyin hele nedir hikmeti?
Teşekkürler.
argyle

MesajUmut-Gultekin, 09 Tem 2011, 17:44

Selam.

Olay tork/güç dengesi ve eğrisi ile ilgili.

Dizel araba kullanıyorsanız arabanın maksimum torku verdiği devirden sonra istediğiniz kadar bağırtın ciddi bir ivmelenme yakalayamazsınız. Motor benden bu kadar demiştir.

Benzinlilerde ise hızlanma isteği çoğunlukla dizel motorlara göre daha iyidir ve üst devirlere çıkmak üst vitese çıkmaktan daha iyi sonuç verir pek çok durumda. Bizim arabalar yanlış hatırlamıyorsam zaten maksimum torku 4400 devir civarında veriyorlardı. Oldukça yüksek bir devir.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

Mesajargyle, 09 Tem 2011, 22:37

Abi teşekkürler. Hızlanmasına hızlanıyor gaz pedalına bastıkça da o bağıran motor sesi beni rahatsız ediyor. Sanki bir yük hayvanına fazla yük bindirip canına okuyormuşum gibi geliyor. Sürekli böyle yüksek devirlerde kullanmanın bir faydası ya da zararı var mı? Misal, pekçok kişiden ve ehliyet kursunda da birkaç hocadan duyduğumu sorayım: "1. viteste kalkıp 5 m falan gittikten sonra 2. vitese geçin, 1. viteste çok uzun gitmeyin". Serdar ise 1. viteste 7000 devirden bahsediyor !?? Ya biri, ya öteki olmalı anlatabildim mi bilmiyorum, aynı anda ikisinin de doğru olması bana mümkün görünmüyor.

Bir de "yanlamak" nedir biri bana anlatsa da ben onu yanlışlıkla bile yapmasam :).
argyle

ÖncekiSonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir