sirion1 ve sirion 2 için yay buldum ama nasıl alırız bir ilg

Lütfen bu alana açacağınız konu başlığının genel bir konu olduğundan emin olunuz. Eğer tek bir modele hitap eden bir konudan bahsediyorsak, örn: "Sirion fren sistemi güçlendirmesi" gibi, bunun Sirion'a ait kategoride yazılması, bilgiye kolay ulaşılabilirlik açısından daha uygun düşecektir.

sirion1 ve sirion 2 için yay buldum ama nasıl alırız bir ilg

Mesajtwona, 09 Eyl 2008, 13:25

arkadaşlar hepimizin en büyük sorunu araçlarımıza yay bulmakta oluyor. ben araştırmalarım sonucu sirion 1 , sirion 2 ve yrv için yay takımları buldum nette. daha önce netten yabancı sitelerden alışveiş yapmadığım için pek bir bilgim olmadığından sizden yardım sitiyorum. eski ve yeni kasa sirion sahiplerinin ilgileneceğini ümit ediyorum ve cvp larınızı bekliyorum... linkleri veriyorum dostlar...

sirion 1 için yay takımı: http://www.spax-suspension.co.uk/p1326102.htm

sirion 2 için yay takımı: http://www.spax-suspension.co.uk/p1326101.htm

yrv için yay takımı: http://www.spax-suspension.co.uk/p1326105.htm
Kullanıcı avatarı
twona

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 2. Nesil

Re: sirion1 ve sirion 2 için yay buldum ama nasıl alırız bir ilg

MesajUmut-Gultekin, 09 Eyl 2008, 13:43

twona yazdı:arkadaşlar hepimizin en büyük sorunu araçlarımıza yay bulmakta oluyor. ben araştırmalarım sonucu sirion 1 , sirion 2 ve yrv için yay takımları buldum nette. daha önce netten yabancı sitelerden alışveiş yapmadığım için pek bir bilgim olmadığından sizden yardım sitiyorum. eski ve yeni kasa sirion sahiplerinin ilgileneceğini ümit ediyorum ve cvp larınızı bekliyorum... linkleri veriyorum dostlar...

sirion 1 için yay takımı: http://www.spax-suspension.co.uk/p1326102.htm

sirion 2 için yay takımı: http://www.spax-suspension.co.uk/p1326101.htm

yrv için yay takımı: http://www.spax-suspension.co.uk/p1326105.htm

Fiyatları yüksek olduğu için gümrüğe takılmama olasılıkları az. O yüzden problem var. Satan şirketin fiyat beyanını eksik yapması lazım ya da ticari değil-hediye şeklinde işaretlemesi lazım ama onu da kimse yapmıyor.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: Sirion 1. Nesil

MesajDoorman, 09 Eyl 2008, 16:03

Amortisorleri değiştirmeden sadece yayları degistirmek ne kadar dogru merak ettim dogrusu.
aracı alcaltacagını söylüyor peki esnemelerde vuruntu yapmazmı amortisorler?
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajtwona, 09 Eyl 2008, 19:18

bu yaylar 30 mm yaylar. hiç bir şekilde problem çıkarmaz orjin amortisörler kullanılabilir. ayrıca yol tutuş açısındanda çok büyük katkı sağlıyacağı kesindir.
Kullanıcı avatarı
twona

MesajDoorman, 09 Eyl 2008, 22:52

twona yazdı:bu yaylar 30 mm yaylar. hiç bir şekilde problem çıkarmaz orjin amortisörler kullanılabilir. ayrıca yol tutuş açısındanda çok büyük katkı sağlıyacağı kesindir.

Siteye tekrar baktımda 30 mm alçaltan yaylar oldugunu söylüyor.
cok ciddi bir alcaltma değil sanırım sonucta 3 cm, ama amortisör storklarının orjinal yaylar ile hangi seviyede duruyor acaba. eger cok asagıda ise 3 cm daha indiginde herhangi bir esnemede amortisör storkunun sonuna inerse küt diye bir ses cıkarır. bir süre sonrada patlar zaten zannımca.
Ama bu konuda cokta bilgim yok sadece bir fikir yürütme benimkisi.
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajtwona, 10 Eyl 2008, 00:14

şu ana kadar 29. arabamı kullanıyorum ve en az 10 tanesine yay taktım. üstelikte bir çoğu 50mm lik yaylardı ve sorun yaratmadı. zaten bu yaylar cadde kullanımı içindir ve bir sorun çıkartmaz. tek sorun sert ve konforsuz olmasıdır.. bu yüzden en iyi ölçü 35mm yaylardır ki bu yaylar 30mm olduğu için kesinlikle sorun çıkarmaz.
Kullanıcı avatarı
twona

Mesajilker, 10 Eyl 2008, 01:18

hmmm... Bu yayların ithalinde her hangi bir sıkıntı çıkmaz % 25 kadar ilave bir paraya vergisini verirsin çok istiyorsan almayı. Tabi kargo ücretinin en az yayın fiyatı kadar tutacağına belki de geçeceğine bahse girmeye hazırım. Oradaki 12 paundluk kargo ücreti sizi yanıltmasın çünkü o ücret kuvvetle muhtemel ingiltere içi teslimat için verilmiştir. Uluslararası kargosunu bir sorun bence :)

Ben de bir zamanlar böyle modifiye aksesuarlara çok düşkündüm. Sonra baktım ki darphanenin bile basarken zorlanacağı miktarda parayı bu aksesuarlara yatırdığım halde araba aynı araba :) Paranıza yazık arkadaşlar. Hatta ülke olarak paramıza yazık. Şimdi Siriona bu yayları taktığınızdaki beklentiniz nedir ? 90 derece virajı 120 km/h ile dönmek mi... Hadi o zaman siz takın yaylarınızı ben de standart yaylarla döneyim aynı virajı aynı hızda. Bakalım fark görebilecek misiniz ? Demek istediğim şu ki, eğer tekniğini bilmiyorsanız yay da taksanız kuş da kondursanız değişen bir şey olmayacak. Ha " tekniğim de var " mı diyorsunuz ? OK... İki Sirion kalkış yaparak her bir virajda ( şöförlerin eş kabiliyette olması şartıyla ) diğerine 25 salise fark atmak mı amaç ? İki Sirion diyorum çünkü modifiye ekipmanların efektifliğini başka marka bir otomobil ile ölçmek mümkün değil. E , hal böyle olunca da Sirion , siriona 4 virajda 1 sn takmış.... Kramer kramere karşı.... Değer mi yüzlerce liraya..... It does not make any sense buddy ! :wink:
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

MesajUmut-Gultekin, 10 Eyl 2008, 07:23

ilker yazdı:Değer mi yüzlerce liraya..... It does not make any sense buddy ! :wink:

Tabi değmez demek kolay :) Sonuçta arabaya bir sürü ek donanımı (elektronik olanları bile) ellerinle kendin yaparak bizi kıskandırıyorsun :lol: Sonra biz de arabalarımızı hiç değilse para harcayarak birazcık daha güzelleştirmek isteyince, değmez diyosun. En güzel Sirion seninki olsun istiyorsun di mi :roll:

Şaka yapıyorum tabii ne demek istediğini anladım ama insan arabasını güzelleştirmek, geliştirmek istiyor biliyorsun. Bu yeni jant takmak da olur, LPG de olur, sticker da olur, yay da olur. Faydası gerçekte çok olmayacak / hiç olmayacak modifikasyonlar bile yapılır yapılmaz sahibinde psikolojik etki yaratıyor. Mesela ben ilk defa 100 oktan benzin alım YRV'ye, uçuyor gibi geliyor araba bana şu an. Halbuki lastikler yere basıyor, biliyorum :D

Deneyimli pilotumuz ilker olaya performans gözüden yaklaşmış :) Bence twona'nın yaydan beklentisi zaten virajları 0,25 saniye hızlı dönmekten çok, büyük jantları takınca arabanın suv gibi gözükmesini engellemek. Twona'nın eski Sirion'larını da hatırlıyorum, bunu da görsel olarak çok güzel yapacağına eminim ;) Benim tek önerim arabayı diğerlerinden ayıran en önemli ayrıntı olmasına rağmen o arkadaki 1.5 falan yazılarını sökmek olabilir. Çok uyduruk duruyorlar gibime geldi? Belki de fotoğraftan öyle algılamışımdır, bilemiyorum
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajtwona, 10 Eyl 2008, 14:36

sanırım konu yanlış anlaşıldı. ben kimseye yay alsın yada para harcasın demedim zaten. bu keyif meselesidir. bunun dışında kimse kimin ne kadar iyi yada kötü araba kullandığını yada tekniğini bilemez. neyse... dediğim gibi bu gün jantlarımı taktım, aracım yerden biraz daha yükseldi bu yüzden yay şart oldu. viraja nasıl girer bilemem ama yaylarla görüntüsünün çok güzel olacağına eminim :lol: 1.5 yazısını sökmeyi bende düşünmüyor değilim sadece sporty yazması daha hoş olacak sanırım....
Kullanıcı avatarı
twona

Mesajbfd, 10 Eyl 2008, 18:13

hayırlı olsun tuna çok güzel olmuş aracın :D sen hayallerini gerçekleştir dostum imkanların nispetinde yapamayanlarda yorum yapsın..(benim gibi :wink: :lol: :lol: ) kazasız , cezasız...
sirionSporty103
Kullanıcı avatarı
bfd

Mesajtwona, 10 Eyl 2008, 18:45

sağol bfd. elimden geldiğince arabamı kişiselliştirmeye çalışıyorum ve bundanda çok büyük keyif alıyorum....
Kullanıcı avatarı
twona

Mesajilker, 10 Eyl 2008, 23:29

Görsellik adına yapılmış veya yapılacak bir modifikasyonsa buna lafım yok tabi. Bu herkesin kişisel beğenisine kalmıştır. Kaldı ki göze hoş gelen çok güzel uygulamalar yapan üye arkadaşlar var. Bu konuyla veya başka bir konuyla ilgili yorum yaparken kişileri hedef alan saldırgan bir tutum izlemediğimi düşünüyorum. 1 tanesi hariç...Ona da henüz bir cevap gelmedi halen bekliyorum... Umut tahmin ediyordur hangi yazı olduğunu :) Yay konusunda da genelleme yaptım sadece. Kimse olayı kişiselleştirmesin çünkü gerçek bu şekilde.

Umut çok doğru bir tespitte bulunmuş.

Doğrusu işin görsellik kısmını hiç düşünmedim yazarken. Sadece opsiyonel yayların, müsabakalar haricinde standart yaylara oranla yaratacağı yol tutuş ve frenleme üstünlüğünü fark etmenin cadde kullanımı sırasında pek de mümkün olmayacağını ifade etmeye çalıştım. Çünkü aşağıdaki ifadede bu değişikliğin sağlayacağı çok büyük bir katkıdan ve bunun kesinliğinden bahsediliyordu :)

twona yazdı:bu yaylar 30 mm yaylar. hiç bir şekilde problem çıkarmaz orjin amortisörler kullanılabilir. ayrıca yol tutuş açısındanda çok büyük katkı sağlıyacağı kesindir.

En güzel araba benim olsun demiyorum yaaa....Zaten öyle Umutcum :D Şaka bir yana çoğunuzun bildiği gibi dış görünümü gayet standart bir araba işte.. Elektronik eklemelere gelince onlar da tamamen ihtiyaç hasıl olduğundan yaptığım şeyler.Cici bici görünsün diye değil...

Şu konu benim için çok önemli : Ben bir şey deneyip fark olmadığını görmüşsem bunu paylaşırım ki arkadaşım dediğim insanlar para ve zamanlarını boşa harcamasınlar. Ama illa ki biz de deneyip görecez diyene de saygım sonsuz. Ben, samimiyetine inandığım ve ticari kaygı gütmediğini düşündüğüm kişilerin yorumlarına bakarak bir uygulamanın ne kadar efektif olduğu bilgisini almayı, parayla bir şeyleri satın alıp dene ve gör taktiğine yeğlerim. Tecrübe parayla satın alınamayacak kadar değerlidir benim için.

Bu arada bir düşüncemi belirtmek isterim ; büyütülen jantların akabinde alçaltılan yaylar ile lastik sırtı çamurluğa normalden daha fazla yaklaşacak gibi geliyor... Yani şöyle, jant büyüdü ve çamurluğa biraz daha yaklaştı, helezonlar kısaldı ve çamurluk lastik sırtına biraz daha yaklaştı....Nihayetinde lastiğin çamurluk içerisindeki yukarı - aşağı hareket alanı iyice daraldığından lastiğin çamurluğa sürtme ihtimali arttı... Yanılıyorsam düzeltin...Teori ile uygulama çoğu zaman birbirinden farklı sonuçlar veriyor çünkü.
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajtwona, 11 Eyl 2008, 11:53

ilker kardeş arabaya yay takıldığı zaman süspansiyon sertleşir ve araç alçalır. bu nedenle sürtünme daha aza iner ve sert yaylar sayesinde daha stabil bir sürüş sağlanır. buda yol tutuşu artırır. bu yayların üretim amacı sportif kullanımdır yani konfor değildir, kullandığımız araçların yayları konfor için yapılmıştır. örnek verecek olursak bildiğimiz tüm spor arabalar yere yakın ve sert süspansiyonludur buda bunun kanıtıdır zaten. jant lastik konusuna gelelim. jantlarda aplikasyon denilen bir olay vardır. % 3 ü geçmediğin sürece jant ve lastik sorun yaratmaz. örn; 175/65/14 orjian olan lastiklerimi 185/50/16 oem jantlar ve lastiklele değiştirdim. aradaki fark %1.4 tür. buda dönme çapında sadece 8mm yapar yani 1 cm bile değil. gelelim jantın gnişliğine: 6 inch olan orjinal jantlarımın yerine genişliği 6.5 olan jant taktımki sürtme yapmasın yani burda da sorun yok. 30 mm yay aldığımızda ne olur peki? aracım 8 mm yükseldiği için oem jantlarla, 30 mm yayları takınca orjinalinden farkı 22 mm olaak. yani orjinal jant lastikli bir siriondan 2.2 cm alçak olacaktır... daha öncede dediğim gibi 10 yıldır şahsıma ait 29 arabam oldu (çocukken babamın yada arkadaşlarımın kullandığım arabalarını saymıyorum) bunların bir çoğuna profesyonele yakın uygulamalar yaptım paralar harcadım. aracıma neyin zararlı, neyin yararlı olacğına yada neyin gerekli bir harcama olup olmayacağına karar verecek yaşta ve tecrübedeyim sen içini rahat tut dostum. bana önrebileceğin bir şey olursa seve seve dinlerim ok... resme bakarsan pekte kötü durmadığını sende göreceksin zaten, artı 2.2 cm alçaldığındada hem görüntü hem yol tutuş artacaktır buna emin ol...

1000099he7.jpg
Kullanıcı avatarı
twona

Mesajilker, 11 Eyl 2008, 18:57

Gayet şık bir görselliği var güle güle kullan... Ben de zaten yol tutuşun artmaz demedim bunlarla...Sadece bunu cadde kullanımında fark edemezsin dedim...Yanlış anlaşılmasın. Bizim de pistte antrenman yaptığımız arabaların süspansiyonları hep sert karakterliydi..Hem amortisör hem de helezon olarak.... Ama orası pistti ve jilet gibi düz bir zemini vardı. İşte tam da orada bu sert karakterli süspansiyonun ne kadar çok işe yaradığını anlıyorsunuz çünkü limitlerde döndüğümüz virajlarda minimum ağırlık transferi gerçekleşiyor. Pistte antrenman yapıp ralli parkuruna çıktığınızda ise durum değişiyor çünkü ralli için daha esnek yay ve amortisör kombinasyonu gerekiyor ki yüzeyle temas zıplamadan dolayı fazla kesilmesin...Ama asla standart bir arabanınki gibi değil tabi.... Ben cadde ve yollarımızı ralli parkurlarına daha yakın buluyorum... Bu yüzden sert olan süspansiyon kombinasyonu kasis ve enegebelerle dolu yollarımızda sık sık lastiklerin yüzeyle temasını kesecek ve beklenen verim alınamayacaktır diye düşünüyorum.. Tabi herkesin modifiye beklentisi birbirinden farklıdır.

Hiç kimsenin yaşına ve tecrübesine itirazım olamayacağı gibi, demokratik bir platformda herkesin başkalarının kişilik haklarına tecavüz etmeden ve kişileri hedef alan konuşmalar yapmadan bu tip münazaraları yapmasını oldukça da yararlı buluyorum. Bunun örneği de, yapmış olduğun uygulamalar ile ilgili olarak verdiğin teknik detaylar..Bak, ne güzel işte ben sordum sürter mi diye, sen cevaplamışsın, peki kime yarayacak bu bilgi ? Tabi ki Sirion GTI üyemiz Bilal' e ...

Sanırım daha net anlaşılmışımdır.

Not : Küçük bir düzeltme , bütün spor arabalar yere yakın ve sert süspansiyonlu değildir...Bunlar pistte yarışan spor otomobillerdir.
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajtwona, 11 Eyl 2008, 20:17

ilker bana süspaniyon sistemi yumuşak ve yerden yüksek (orjinalinden) bir spor araç söyleyebilirmisin arkadaşım? ben bir kaç tene herkesin bildiği spor araç söyleyebilirm bahsettiğim gibi; citroen c2 vts diğer c2 modellerinden daha alçak ve sert süspansiyonludur, peugeot 206 gti diğer 206 serilerinden daha alçak ve sert süspansiyonludur, bmw m3 diğer 3 serilerinden daha alçak ve sert süspansiyonludur, megan 2 rs diğer megan serilerinden daha alçak ve sert süspansiyonludur, ford fiesta st diğer fiesta serilerinden daha alçak ve sert süspansiyonludur, binek araç olarak bildiğimiz fiat linea modelinin t-jet modeli bile diğer linea serilerinden daha alçak ve sert süspansiyonludur, ferrrai, porsche gibi spor otomobillerin tümü keza aynı! bunun dışında ankara ve ist daki bir çok tuning firmasında uygulama yapılan tüm araçlarda bu yaylar kullanılır. ben henüz modifiye edilip yerden yükseltilen yada orjinal yaylarıyla kullanılan bir araç bulamadım nette.

ewet bu gibi forumlarda tartışmak güzeldir fakat sırf muhalefet olmak ve dediğim dedik bir tavır sergilemek doğru olmayabilir. senin fikirlerine pek katılmadığımı üzülerek söylemek istiyorum. senin bahsettiğin olay ise çok farklı, yani idmanlarda kullandığımız ralli araçları demişsin ya onlar cadde kullanımı için hazırlanan arabalar olmadığı için konumuzun dışında kaldığını söylemek istiyorum. benim bahsettiğim olay sadece cadde kullanımı içindir. bu senin beğenin dışında oloabilir bunu analrım ama yanlış olduğu anlamına gelmez. yoksa bunca firma bu kadar yatırımı bu sektöre yapmazdı.
Kullanıcı avatarı
twona

Sonraki

Dön Aksesuarlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir