TERİOS 1. NESİL MOTOR AĞRIZA IŞIĞININ YANMASI ???

Daihatsu'nun 4x4 segmentindeki aracıdır. Daihatsu Terios, çeşitli ülkelerde Toyota Cami, Dario Terios, Daihatsu Taruna, Perodua Kembara adları altında da satılmaktadır.

TERİOS 1. NESİL MOTOR AĞRIZA IŞIĞININ YANMASI ???

Mesajgönderen gurpinarvolkan tarih 14 Mar 2011, 10:33

Merhabalar sevgili terios kullanıcıları , geçen hafta terios 1. nesil alarak aranıza katılmış bulunmaktayım , Aracım 1.3 düz vites 4X4 benzinli terios sx , bu araçlar hakkında bilgisi alan arkadaşlarımdan yardım almak istiyorum ...

1. Motor ağrıza işığım yanıyor . ( ARACIM TÜPLÜ DEĞİL )
- Aracı aldığım kişi serviste bilgisayarla araç ağrıza kodu almış L 0135 diye bir kod veriyor , tüplü araçlarda genelde yanan motor ağrıza işığım direk yanıyor bunun sebebi ne olabilir ? katalizatör ün içinin boşalmış olaması veye bağlantı sensörleri buna neden olabilirmi ? daha önce böyle bir sorun yaşayan arkadaşım varsa yardım bekliyorum iyi günler diliyorum.
gurpinarvolkan

Marka: Daihatsu
Model: Terios 1. Nesil

Re: TERİOS 1. NESİL MOTOR AĞRIZA IŞIĞININ YANMASI ???

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 14 Mar 2011, 10:41

Oksijen sensörü ile ilgili bir durum söz konusu gibi. Hata kodu açıklaması aşağıda.

P yerine L yazmışsınız ama onu bulamadım. İnternette bu hata için çözüm yazıyordur.

P0135 Heated Oxygen Sensor Circuit - Bank 1 Sensor 1.

Diğer hatalar için http://www.troublecodes.net/Toyota/
YağmurAdam

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen gurpinarvolkan tarih 14 Mar 2011, 11:09

Hata kodu sizin dediğiniz gibi P0135 yanlış söyledim öncelikle özür dilerim , şimdi araçta şöyle bir durumda söz konusu bu hata kodlu problem aracın çekişini etkileyebilirmi ? Aracımda gaza bastığım zaman bi tıknama oluyor ve ileri doğru kendini kasıyor , çekiş randumanının düşük olduğunu hissediyorum , birde eksozdan çıkan duman çiğ şekilde oluyor , bunun sebebi bu kodla olabilirmi ? Teriosa yanbancı bir kullanıcıyım , yardımcı olursanız sevinirim ...
gurpinarvolkan

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 14 Mar 2011, 13:27

Oksijen sensörünün görevi yakılma sonrası yakıtın sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek. İçerisinde yakılmadan atılan benzin var ise ECU olan göre yakıtı tekrar ayarlıyor.

Çekiş ile ilgili düzensizlik hakkında bir bilgim yok. Araştırmak gerekir ama buji yakıttan sorumludur. Orjinal buji yoksa çekişle ilgili sıkıntılar oluyor.
YağmurAdam

Mesajgönderen ozgursula tarih 14 Mar 2011, 15:45

katalik konvektör'ün içinin boşalması buna sebep olur mu? diye sormuşsunuz. Kat iptali yapıldığında sensörü pasif bırkamamak için yuva açılıp sensör yerleştiriliyormuş. Aksi taktirde motor ışı yanıyormuş diye sorup öğrendim sizin için. Düşük devirlerde de gaza basıldığında araçta bir miktar yığılma olması normalmiş. İçi boşaltılan katalitik konvektör geri tepmeyi azalttığından bu yığılma meydana geliyormuş. Ancak yüksek devirlerde ise hissedilir şekilde canlanma olup araba serileşiyormuş. Diye öğrendim :?
ozgursula

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen gurpinarvolkan tarih 14 Mar 2011, 21:03

Kat iptali yapıldığında sensörü pasif bırkamamak için yuva açılıp sensör yerleştiriliyormuş.

bahsettiğiniz katalizatör sensörüne nasıl bir yuva açmamız gerekiyor, mesela boş olan bir katalatizörün içerisine bir boru eşliğinde mi sensör yerleştirmemiz gerekiyor ? bu konuyun biraz açabilirmisiniz ? teşekkürler . tam olarak nasıl bir işlem yapalım .
gurpinarvolkan

Mesajgönderen cem tarih 15 Mar 2011, 21:37

muhtemelen lambda sensörü kirlendiği içindir. kalitesiz benzinden benim aracımda da aynısı olmuştu bir kere. servise gidip temizletirseniz ya da değişimi olursa bir sorun kalmaz;)
Kullanıcı avatarı
cem

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 16 Mar 2011, 10:10

Hata kodundan da anlaşıldığı üzere oksijen yani lambda sensörü ile ilgili bir sorun var. Cem'in söylediği gibi temizlenince problem ortadan kalkabilir yada sensör bozulmuştur. Serviste tanesi 430 tl. Bosch car serviste 150 tl civarında. Aralarında fark var mı bilmiyorum.

Ayrıca toyota da kullanılan da uyuyor sanırım o da 150 tl civarında. Umarım bozulmamıştır da boşuna masraf olmaz.
YağmurAdam

Mesajgönderen ozgursula tarih 16 Mar 2011, 12:59

Arkadaşların dediği gibi lamda sensörü de olabilir. Ama siz katalitik konvektör söküldüğü zaman gibi sorular sorunca ben de kat iptal işlemi yaptıran arkadaşlarımın paylaştıklarını yazdım. Ben kendim böyle bir uygulama yaptırmadım o yüzden çok detaylı bilgi veremiyeceğim. Söktüren arkadaşlarımın aktardıkları bunlar. Eğer sizin sensörünüz yerli yerinde duruyor ve aktif durumdaysa lamda sensörüne bir baktırın.
ozgursula

Mesajgönderen Oldman_55 tarih 17 Mar 2011, 23:13

Aynı problem benim 2003 model Sx Terios'ta da var. Arkadaşın dediği gibi egzost çıkışında çiğ benzin var.Servis orjinal oxigen sensör için 460 tl istiyor. Piyasada 60 tl'ye de sensör bulmak mümkün.Arızalı olması yakıtı fazla yakmasına sebeb olabileceği yönünde söylemler var. Ben düzenli yakıt hesabı tutuyorum.Şu and yakıt 4.19 aracım şehir içi 37 kuruş yakıyor.
Oldman_55

Mesajgönderen Oldman_55 tarih 17 Mar 2011, 23:25

Sayın Formdaş P135 /23 Oxygen Sensor heater circuit malfunction Bank 1 Sensor 1
Arızanın muhtemel sebebleri ve olduğu yer

1. Oxygen sensöründe kısa devre veya kablo kopuktur.
2. Oxygen Sensör başı bozuktur.
3. ECU Makine de problem

Arıza değerlendirme yöntemi 2 trip

Sizin arızada P0135 /xx dörtlü digit belli 2'li digit nedir bir değer vermemişsiniz. Yukarıdaki açıklama P0135/23 arıza kodu için geçerli
Oldman_55

Mesajgönderen gurpinarvolkan tarih 18 Mar 2011, 15:52

Problemimin çözümüne katkıda bulunmak için değerli bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim .

Yoğun uğraşmalar sonucu ağrızamla ilgili çözümü bir türlü bulamadım , araç devir işlemleri bittikten sonra muayene aşamasında aracım eksoz emisyon değerleriniden geçemedi ve sorunun katalik konvertörden kaynaklandığı konusunda hemfikir olduk ve paraya kıyıp kazalı bir terios üzerinden yeni denebilecek kadar temiz bir katalik konvertör satın aldım , oksijen sensörü de üzerinde pırıl pırıl duruyordu , aracıma taktırdıktan sonra ağrıza ışığım kısa bir süre söndü ve tekrardan yandı , fakat aracımdaki değişiklik eksozdan atılan çiğ gaz ve kokusu tamamen ortadan kalktı , fakat ışığım yanmaya devam ediyor , muayeneden de ideal ölçüm değerlerinde kusursuz geçtim, aracım tertemiz fakat ışığımın yanması canımı sıkmaya devam ediyor , sensörleri gittim ölçtürdüm ve hem basınçlı hava hemde benzin içerisinde temizlettim fakat ışığımda yanma devam ediyor ... ayrıca ABS ışığım da kafasına göre yanıyor , kafasına göre sönüyor , ABS i de denedim frene basınca fren tak tak edercesine işlevini yapıyor .... fikri olan arkadaşlardan yorunlarını bekliyorum , saygılarımla ....
Ayrıca
-LPG taktırmayı düşünüyorum , tavsiye edeceğiniz LPG markası varmıdır ? kullanıp çok memlun olduğunuz .
-birde üzerindeki cd çaların baş kısmını hırsız çalmış Sony CDX - L430 diyor , bu cd çalar orjinalmidir ? 2004 model terios için ...
gurpinarvolkan

Mesajgönderen kepir tarih 18 Mar 2011, 17:45

benim sirion.un da ışığı arada bir yanıyor,sonra kendiliğinden sönüyor.servise gösterdim,makinaya bağlandı herhangi bir sorun olmadığı söylendi.bu şekilde 4-5 aydır kullanmaktayım herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
Ne kadar doğru bilemem ama denilene göre hassas bir zımbırtı olduğundan benzinden,nemden herşeyden yanabiliyormuş.ben alıştım artık 8)
Kullanıcı avatarı
kepir

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 18 Mar 2011, 22:37

Bugüne kadar kullandığım hiçbir Daihatsu'nun arıza ışığı sebepsiz yanmadı. İllaki vardır bir sebebi ama arabalar fazlaca dayanıklı olduğu için sorunsuz çalışmaya devam ediyor. Bence ne arıza kodu verdiğini serviste öğrenip iyice baktırın.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen livan08 tarih 02 Nis 2011, 22:13

akü kutup başını söküp 10 dakika sonra takıp deneyin.sönebilir.
Yakışır mı bir kaçağa ecel eliyle ölmek!
Kullanıcı avatarı
livan08

Sonraki

Dön Terios (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir