Merhabalar.
Terios'um var 2. yavru... İlkini arazide haşat ettim kasko sağolsun halledildi. Uzun zaman önce arazi performansı hakkında bazı şeyler sorulmuş. Belki cevapları bulunmuştur ama ben de cevaplayayım dedim deneyimlerim kadarıyla.
Öncelikle tork olayına takılınmış ona cevap vereyim.
Evet kağıt üzerindeki verilere baktığınızda tork hakikaten düşük kalıyor. Ancak torkunu karşılaştırdığınız araçlar dizel. Dizel araçların torku hemen her zaman biraz daha fazla olur. Kısaca şöyle diyelim aslında çok ağır arazi şartlarına girmediğiniz sürece (ki ağır arazi aracı değildir zaten) işinizi fazlasıyla görür. Mesela diferansiye kilidi çok işe yarıyor.Karda ve ciddi çamurlu zeminlerde (ha bir de drift yapmak isterseniz araç sanki bir rayın üzerindeymiş ama gaza asılsan içinden bir ejderha çıkacakmış gibi oluyor kilit açık viraja girdiğinizde) o bilmem kaç milyarlık 4x2 ler sürünürken siz selam çakıp geçiyorsunuz.
Neden bu kadar işe yarıyor? Tahminimce aracın kısa ve tok bir yapıya sahip olması bunda büyük etken. Arazide tabi ki 4-5 litre motorlu cherokee ya da range lerle kafa kafaya gitmeniz zor. (bakın imkansız demiyorum yapanları gördüm, ama bir tanesi arabayı pert etmişti

)
Şimdi söylememiz gereken bazı şeyler var, mesela aracın lastikleri konusu. Arazide biraz sorun yapabiliyor. (Özellikle aşırı çamurlu zeminde asfalta uygun olduğundan dişleri kolay tıkanıyor.) O yüzden abilerinin peşinden takılmadan gitsin istiyorsanız işe lastiklerden başlamalısınız.
Tork konusunda sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bazen tıkandığı oluyor ama hangi aracın olmuyor? Araca alıştıktan ve nerde nasıl tepki vereceğini çözdükten sonra bunu büyük ölçüde halledebiliyorsunuz. Mesela ben genel olarak LPG ile gidiyorum zorlanacağını tahmin ettiğim yerlerde benzine geçiyorum(LPG kiti BRC + cold air intake system mevcut)

.
Şimdi gelelim benim en sevdiğim kısma... Aracınızın küçük yapılı olması bazen o kadar işe yarıyor ki ağır abilerin uzun uzun " Burdan nasıl geçeriz?" diye araçtan inip düşündükleri yerlerden fare misali kaçıyorsunuz. (Sonra battığınızda sizi çok kolay çıkarıyorlar onu da pas geçmeyelim.)
Asfalt performansına gelirsek... Açıkcası içinizdeki hayvanı çıkardığınız zaman çok da fena değil tepki bakımından. (Özellikle 4000 den sonra agresiflik iyi) Ama genel olarak baktığımızda ufak bir ivmelenme sorunu mevcut. Virajlarda araca ilk defa binen biri varsa yanınızda koltuğa ve kapıya yapışıp dua ettirtmeniz kolay. (Ben bunu seviyorum...

)
Nasıl oluyor bu? Sürekli 4 çeker sistemi sayesinde bazen virajlar o arkadan bakanların "Aha devirdi arabayı." ya da " Bu virajdan çıkamaz" dedikleri yerlerden eğilip büğülüp çıkıyorsunuz. ( Hatta 1.6 İmpreza ile (arkadaşımdır sahibi) Kavacığa çıkarken kapışmamız ve benim son virajda arabayı yanlamam (Ne yalan söyleyeyim devrilmekten korkmadım desem yalan olur ama .) sırasında TopCake im öyle kurtardı ki beni gözlerim yaşardı...

)
Ha bir de arabanın yüksek ve kısa olduğundan makas atarken milleti şoka sokuyorsunuz. Çükü ufacık bir yere giren kocaman bir araba gibi görünüyor. Ve yine yüksek hızlarda makas atarken 4x4ü tekrar hissediyorsunuz. Ama çok keskin virajlara hızlı girmek isterseniz biraz dikkat etmeniz gerek. Çünkü çizgisini bozmamasına rağmen kafadan kayma yapıyor. Gerçi bu sorunun büyük kısmı lastik seçimiyle giderilebiliyor ama bu araçtan asfalt performansı beklemek ne derece doğru?
Bir de benim canımı sıkan bir şey ABS nin çok çabuk devreye girmesi. Sanırım bunda arka frenlerin kampana olması büyük rol oynuyor.Ben arka frenaja ara sıra El freniyle yardım gereği duyabiliyorum. Frenler çok kötü olmamakla beraber bir olayı var ki bayanlar için berbat bir durum. ABS orta ya da düşük hızlarda devreye girdiğinde (öyle ki bazen ışıklarda durmaya çalışıpbiraz sert frenaj yaparsanız bile devreye girebiliyor) frene ya bir fil misali basarsınız ya da fren mesafeniz hatrı sayılır ölçüde uzar. Ama kesinlikle kazıklamaz ya da yol çizgisini bozmaz. (Bir de ilk kez bu araçta duyduğum ilginç bir ABS sesi var ve ne yalan söyleyeyim benim hoşuma gidiyor) ( bkz zıdınnnnnnnkkkkkPpsssssstttrrrrkk

)
Bunların hepsinin dışında bir imalat hatası var bu araçta (Yeni kasa Terios için) Arka stepne kapağı bagaj kapısını çiziyor. Demedi demeyin...
Saygılar.
Takıldığınız bir nokta olursa çekinmeyin ben buralarda olurum...