Türkiye'de Daihatsu Satış Rakamları

Daihatsu'dan Güncel Haberler (Bu bölüm Daihatsu ile ilgili haberler içindir. Modeller ile ilgili haberler için, ilgili modelin kendi sayfasının kullanılması rica olunur)

Türkiye'de Daihatsu Satış Rakamları

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 21 Ağu 2008, 10:30

Otomotiv Distribütörleri Derneği web sitesinden derlediğim rakamlara göre bu yıl ve geçtiğimiz yıllara ait satış rakamları:
(Ticari araçlar listeye dahil edilmemiştir)

2008 Ocak-Temmuz
616 adet

2007, 1843 adet

2006, 1891 adet

2005, 1790 adet

2004, 1537 adet

2003, 647 adet

Satış rakamlarında bir artış yok malesef. Bundan çıkan şu ki, kasa değişikliğine uğramış yeni modeller bile rakamlara canlılık getirmeye yetmemiş. Üstelik 2008 yılında şu ana kadar olan düşük adet hem ekonominin bozulmasına hem de insanların gözünün artık modellere alışmış olmasına bağlanabilir. Bence Daihatsu 2009 yılı için ya makyaj ya da farklı motor-donanım alternatiflerine yönelmeli. Benim yurt dışı pazarlardan takip ettiğim kadarıyla farklı motor alternatifi yok gibi birşey... Ancak X4'ü getirebilirler çeşit olsun ve markayı daha iyi temsil etsin diye ama o da radikal bir beklenti çünkü buralara gelmeden önce İngiltere, Almanya gibi satışların yoğun olduğu ülkelere gitmesi gerekiyor modellerin maalesef. Bu durumda iki alternatif kalıyor, ya makyaj yapılacak ya da daha fazla donanım sunulacak.

Daha önce öğrendiklerimizden yola çıkarak zaten bunların her ikisinin de yolda olduğunu biliyoruz. İnşallah bu önlemler satış rakamlarını artırmak için yeterlidir ve bu sayede yollarda daha fazla Daihatsu görebiliriz.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Marka: Daihatsu
Model: YRV Turbo

Re: Türkiye'de Daihatsu Satış Rakamları

Mesajgönderen Doorman tarih 21 Ağu 2008, 13:21

Hep söylüyorum gene söyleyeceğim.
Bence daihatsu eski sirionlardan sonra onu yukarılara taşıyacak bir model sürmedi piyasaya. Yada YRV'nin halefi olacak bir araç sunamadı. Satış rakamlarında düşüş olması gayet normal cunku piyasaya yeni yeni araçlar giriyor. Mesela Mazda 2, mesela Alfa Mito çok yakında satışa sunulacak ford fiesta. Daihatsunun bu araclar karşınında isminin tanınmışlık dezavantajını ortadan kaldıracak bir formul geliştirmesi gerekir kanısındayım. Dizel bir sirion gibi, daha dogrusu her modelde dizel motor opsiyonu gibi.
Markanın imajına katkı saglayacak sıradan olmayan modeller gibi. Materia dış görünüş acısından sıradanlıktan cok uzak belki ama hot rod gibi görünen bir aracın birazda hotrod gibi gitmesi gerekmezmi yada egzozundan güzel tınılar cıkması gerekmezmi? Mini yada yeni Fiat 500 aracların dısı kadar içininde orjinal olması saglanmaya calısılmış Materia'nında böyle olması gerekmezmi.
YRV Turbo ve Sirion özel araclardı görüntüleri özeldi, motorları özeldi. İnsanlarda bir bagımlılık yaratıyorlardı. Eger yeni modellerde aynı seyleri basarabilirlerse bir yerlere gelebilirler.
Forumca 2 sefer buluştuk kim yeni bir sirion yada Materia ile geldi. Sadece 1 kişi büyük talihsizlik sonucu katılamadı onu katılmış dahi saysak, buluşmalara katılan araç modellerinin sayılarına bakın.
Daihatsu sahiplerine özel olduklarını hissettiren araçlar üretmedigi yada satmadıgı sürece satışlarıda düşer karları düşer.
Japonyada 1.3 turbo motorlu Toyota Yarisler var, muhtemel ki YRV Turbo'nun motoru halen kullanılmakta niye materiada yok.
Sirion 1.5'i satabilmek icin 1.3 sirionları 87 HP cıkardılar. Artık 1.5, 1.6 motorlar 125 hp 160 Nm sınırlarında iken - ki bunlar aile sedanlarında kullanılanlar - 1.5 biz 103 hp ve 139 Nm mahkum bırakılıyoruz ne için?
Ben Daihatsu'nun bir kesime yada kalbe değil genele ve akla hitap eden modeller üstünde durmaya başladığını düşünüyorum ama bunu yaparken geçmişte yaptıklarını hic yokmuş gibi saymak. İşte bunu anlayamıyorum.
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 21 Ağu 2008, 13:24

Doorman yazdı:Hep söylüyorum gene söyleyeceğim.
Bence daihatsu eski sirionlardan sonra onu yukarılara taşıyacak bir model sürmedi piyasaya. Yada YRV'nin halefi olacak bir araç sunamadı. Satış rakamlarında düşüş olması gayet normal cunku piyasaya yeni yeni araçlar giriyor. Mesela Mazda 2, mesela Alfa Mito çok yakında satışa sunulacak ford fiesta. Daihatsunun bu araclar karşınında isminin tanınmışlık dezavantajını ortadan kaldıracak bir formul geliştirmesi gerekir kanısındayım. Dizel bir sirion gibi, daha dogrusu her modelde dizel motor opsiyonu gibi.
Markanın imajına katkı saglayacak sıradan olmayan modeller gibi. Materia dış görünüş acısından sıradanlıktan cok uzak belki ama hot rod gibi görünen bir aracın birazda hotrod gibi gitmesi gerekmezmi yada egzozundan güzel tınılar cıkması gerekmezmi? Mini yada yeni Fiat 500 aracların dısı kadar içininde orjinal olması saglanmaya calısılmış Materia'nında böyle olması gerekmezmi.
YRV Turbo ve Sirion özel araclardı görüntüleri özeldi, motorları özeldi. İnsanlarda bir bagımlılık yaratıyorlardı. Eger yeni modellerde aynı seyleri basarabilirlerse bir yerlere gelebilirler.
Forumca 2 sefer buluştuk kim yeni bir sirion yada Materia ile geldi. Sadece 1 kişi büyük talihsizlik sonucu katılamadı onu katılmış dahi saysak, buluşmalara katılan araç modellerinin sayılarına bakın.
Daihatsu sahiplerine özel olduklarını hissettiren araçlar üretmedigi yada satmadıgı sürece satışlarıda düşer karları düşer.
Japonyada 1.3 turbo motorlu Toyota Yarisler var, muhtemel ki YRV Turbo'nun motoru halen kullanılmakta niye materiada yok.
Sirion 1.5'i satabilmek icin 1.3 sirionları 87 HP cıkardılar. Artık 1.5, 1.6 motorlar 125 hp 160 Nm sınırlarında iken - ki bunlar aile sedanlarında kullanılanlar - 1.5 biz 103 hp ve 139 Nm mahkum bırakılıyoruz ne için?
Ben Daihatsu'nun bir kesime yada kalbe değil genele ve akla hitap eden modeller üstünde durmaya başladığını düşünüyorum ama bunu yaparken geçmişte yaptıklarını hic yokmuş gibi saymak. İşte bunu anlayamıyorum.

Çok güzel yazmışsın. Bu konuda diyeceğim çok şey var. Bunlardan bazıları sorularına cevaplar içeriyor. Akşama falan vaktim olunca yazacağım. Ama şimdiden tebrik etmek istedim.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen Doorman tarih 22 Ağu 2008, 00:34

Umut cevabını sabırsızlıkla bekliyorum.
Hatta yazacağım birkaç birşey var onlarıda seninkini okuduktan sonra yazacagım.
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 24 Ağu 2008, 20:46

Daihatsu: %51'i Toyota'ya ait olan bir marka.

Biz bu markaya birçok sebepten ötürü gönül vermişiz ve bağlıyız. Fakat duygusallığı birkaç dakikalığına da olsa bırakıp Daihatsu'nun gerçekte bir şirket, ürettiği araçların da birer mal olduğu perspektifinde bakarsak ilginç (en azındanTürkiye koşullarının çok dışında) bir manzara ile karşılaşıyoruz.

Yukarıdaki verilere göre; Türkiye'de 2007 yılı içinde 1,843 adet Daihatsu satılmış. Bu 1,843 adedin içindeki modellere bakarsak; Cuore, Copen, Sirion, Terios, Materia olarak listelenebilir.

Peki Daihatsu şirket genelinde tüm dünyada 2007 yılında kaç adet araç satmış? Markası Daihatsu olan 928,663 adet ve Toyota markası altında 387,403 adet. Yani Daihatsu'nun 2007 yılı için toplam satış rakamı 1,316,066 adet!

Yani Türkiye pazarı toplam satış rakamının neredeyse 1000'de 1'i. İşte Daihatsu Türkiye'de bu kadar az satılıyor. Neden böyle? Neden daha çok / aktif pazarlanmıyor, bunlar çok uzun konular. Bunlara girmeden ve konuyu dağıtmadan devam edeyim.

Bu yukarıdaki verilerin haricinde Daihatsu 2007 yılında 385,026 adet de motor satmış çeşitli araçlarda kullanılmak üzere.

Bir başka ilginç veri ile devam edelim: Daihatsu'nun 2007 yılında sattığı bu 1,316,066 aracın tam 848,752 adedi Japonya içi satışlara ait (Toyota markası altında satılanlar dahil). Diğer taraftan 100'ü aşkın ülkede yapılan toplam satış miktarı 439,513 adet.

Kısacası Daihatsu'nun yaptığı satışların neredeyse %60'ı Japonya'ya ait. Geri kalan %40 ise çok sayıda ülkeye dağınık durumda. Durum bu olunca bence Toyota'nın kararını netleştirmesi gerekiyor Daihatsu markası ile ilgili. Çünkü benzer segmentlerde araçlar ile rakip olarak bu dış pazarlarda karşı karşıya geldikleri oluyor. Toyota ya Daihatsu'nun pazarlamasında daha aktif rol almalı, ya da en azından kimi ülkelerde karşılaşmalar engellenmeli.

Ayrıca, Japonya pazarındaki bu büyük satışlar bizim burada bildiğimiz Daihatsu'lara ait rakamlar da değil. Bu satışların tamamına yakını Sonica, Esse, Mira, Move, Latte, Tanto, Atrai gibi araçlardan sağlanıyor. Bizim burada bildiğimiz modeller ise Japonya'da farklı (daha küçük) motor alternatifleri ile oldukça düşük adetlerde satıyor.

Yani şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Daihatsu'nun ana pazarı Japonya'dır ve Daihatsu küçük araç üretiminde Toyota için çok önemli bir markadır. Daihatsu aynı zamanda, tüm dünyada adını duyurmak için daha büyük motor alternatifi sağladığı bazı modellerini de (Avrupa ülkelerine yönelik tasarlanmış, bizim kullanmakta olduğumuz modellerini) satmakta ama çeşitli faktörler nedeniyle rekabet gücünü kaybetmekte, bu kaybedilen rekabet gücünü geri kazanabilmek için zaman zaman gereğinden fazla güçlü veya özellikli (Sirion-1 ve YRV Turbo) gibi, kimi zaman ise uçuk tasarımlı (Copen, Materia gibi) araçları piyasaya sunmakta, fakat araçların fiyatını düşük tutabilmek için Japonya'da satılan donanım seviyelerine kıyasla çok daha zayıf donanım seçeneklerini satılan araçlara dahil etmekte, sonuç olarak görsel beğeniye ya da mantığa hitap eden ucuz ve rekabet yeteneği olan modeller ile Japonya dışı pazarlarda varolmaktadır.

Bundan sonra ne olur? Bu sorunun cevabı tamamen Daihatsu'nun Japonya'daki merkezinin ve şirketin %51'ine sahip olan Toyota'nın kararlarına bağlı. Olabilecek ihtimaller konusunda spekülasyon yapmaktan kolay birşey yok ama bunu yapmak bize birşey kazandırmaz. Bunun yerine basında çıkan haberlere bakarak şirketin gidişatını tahmin yönüne gidebiliriz. Bundan yola çıkarsak, benim tahminim şu:

Toyota, Subaru ve Daihatsu markaları ile eskisinden daha fazla ilgileniyor. Toyota zaten belli bir noktaya gelmiş bir otomotiv devi. Bu iki markayı daha iyi noktalara getirip, toplam satış adedini bu şekilde artırmak yöntemine gidecekler. Subaru'yu bundan sonra daha da çılgın performans araçları üretmek için kullanacaklarını, Daihatsu'nun ise varolan çizgisini devam ettirip, Japonya için geliştiriliş kei modellerin çok daha düşük donanım seçenekleri ile gelişmekte olan ülkelere Daihatsu markası altında satılacağını tahmin ediyorum. Bu da bize daha ucuz, daha küçük, daha özelliksiz Daihatsu'ların Hindistan gibi ülkelerde yüksek adetlerde satılacağını gösteriyor. Peki ya diğer ülkeler? Ya biz? Ya Avrupa? Daihatsu bu ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik modellerinin satılmasına devam edecek mi? Etmeyeceğine dair bir haber ya da duyum yok ama aynı zamanda bu operasyonların hızlanacağını ya da güçleneceğini gösteren bir duyum da yok malesef.

Gün gibi açık olan bir tek şey var Türkiye pazarı için:

Zaten dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de, sadece benzinli araçlar satan ve malesef satmak zorunda olan Daihatsu Türkiye, bir farklılık yapmak zorunda. Çünkü, performans desek, eski jenerasyon şu ankilerden ve hatta rakiplerden bile daha iyiydi. Marka bilinirliği yaratıyordu. Sitemizdeki açık ara en çok konuşulan aracın Sirion-1 olması bunun kanıtıdır. Daihatsu bu araçların üretiminin bitmesinin üzerine tüm dünyada yeni kasa araçları piyasaya sundu. Bu araçlar Avrupa pazarının beklentilerini, işlevsellik ve tasarım olarak daha fazla karşılıyor olsa da, değişik tasarımları ile halkımızı memnun etmeye ancak bir süre daha devam edebilirler(tartışılabilir). Yani belli ki, yeni Sirion eskisi kadar beğenilmiyor, Cuore'de şimdilik havlu atılmış görünüyor, Materia zaten başlı başına bir konu :) İlginç tasarımı ile çok çekici olsa da Türkiye'de tutulduğunu söylemek güç. Copen desek bkz. Materia hakkındaki yorumlarım. Hepsini bir yana bırakırsak elimizde bir tek Terios kalıyor. Terios yeni ve gösterişli kasası ve 1.5 motoruyla eskisine kıyasla yüksek adetlerde satıyor olsa da, artık kasa değişikliğinin rüzgarı da son buluyor ve insanların gözleri araçlara alışıyor olabilir. Bu henüz olmamışsa bile, zamanla gerçekleşmesi kaçınılmaz. Bu da Daihatsu Türkiye'yi gelecekte araçları ön plana çıkartabilmek ve rekabet gücünü artırabilmek için, çeşitli çalışmalar yapmaya yöneltebilir. Neler peki dediğinizi duyar gibi oldum :) Tüm tahminleri bir günde yazıp, tadını kaçırmak olmaz :wink:
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen Doorman tarih 25 Ağu 2008, 12:44

Umut yazdığın cevap oldukça tatmin edici idi. Ben değerlendirmelerimi sadece Türkiye pazarı acısından yapmıştım ama sen global düşünmüşsün. Teşekkürler emegin icin.
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen Doorman tarih 26 Ağu 2008, 14:29

Daihatsunun dünya pazarlarındaki durumu ve bunun Türkiye pazarı ile kıyasını bir yana bırakırsak, benim kendime sorup cevabını bulamadıgım bir soru var. Umut bu soruyu kendine hic sordunmu bilmiyorum.
Ben sana sorayım.
Sen 2004 model sirion'u satıp 2003 model bir YRV aldın. arabandan pek memnunsun hatta onunla beraber cokta mutlusun. onu evin bir bireyi gibi görüyorsun ve muhtemelki onuda evin icine alamamak zaman zaman canını sıkıyor. peki bundan bir süre sonra neye bineceksin. YRV'nin sana yeterli süre hizmet ettigi düsüncesine kapılıp degistirmeyi düsündügünde satın almayı dusundugun arac ne olacak. Terios'mu, Materia'mı yoksa yeni Sirion'mu?
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 26 Ağu 2008, 15:15

Doorman yazdı:Daihatsunun dünya pazarlarındaki durumu ve bunun Türkiye pazarı ile kıyasını bir yana bırakırsak, benim kendime sorup cevabını bulamadıgım bir soru var. Umut bu soruyu kendine hic sordunmu bilmiyorum.
Ben sana sorayım.
Sen 2004 model sirion'u satıp 2003 model bir YRV aldın. arabandan pek memnunsun hatta onunla beraber cokta mutlusun. onu evin bir bireyi gibi görüyorsun ve muhtemelki onuda evin icine alamamak zaman zaman canını sıkıyor. peki bundan bir süre sonra neye bineceksin. YRV'nin sana yeterli süre hizmet ettigi düsüncesine kapılıp degistirmeyi düsündügünde satın almayı dusundugun arac ne olacak. Terios'mu, Materia'mı yoksa yeni Sirion'mu?

Ne demek ve gitmek istediğin noktayı anlıyorum. Ama bu konuda yapacak birşey yok. Şöyle ki: Daihatsu Türkiye'de sattığı modelleri buraya özel hazırlamıyor. Bundan önceki jenerasyon daha güçlü idi. Bu jenerasyonda kasa değişikliğine gidildi ve motorlar downgrade oldu. Bu demek değil ki Daihatsu'nun Türkiye'deki motor alternatifleri hep böyle kalacak. Ama şunu söyleyebiliriz: Türkiye'de satılmakta olan modeller, Avrupa için tasarlanan modeller. Yani Daihatsu Avrupa pazarı için motorları güçlendirme yoluna giderse, bunun meyvelerini ilk toplayacak ülkeler İngiltere ve Almanya olacaktır. Ancak o zaman ümitlenebiliriz ki, o motorlar bize de gelecek. Şu an buna dair bir haber - belirti yok. Ama neden olmasın. Sonuçta önceki jenerasyon da piyasaya ilk çıktığı zaman motorlar böyle güçlü değildi, turbo yoktu vs. Yıllar geçtikçe araçlarda yapılan yenilemeler sonucu bunlar eklendi hep. O yüzden benim 1.5 litre 150 beygirlik bir turbo Materia hayalim devam ediyor.

Araba almak bir yandan ihtiyaç olduğu kadar, bir yandan da zevk meselesi. Şu an beni YRV Turbo'mdan zevk için ayıracak tek Daihatsu modeli Copen olabilir. İhtiyaç dersek, bu Terios da olur, Materia'da. Ama önümüzdeki dönemde ihtiyaçları idare etmek yoluna gidip, arabamı değiştirmemeye çalışacağım bir gerçek. Dolayısıyla ya X4 gelir, ya daha yüksek performanslı bir Materia gelir, bilemem. Ama bu gibi şeyler olmadıkça ben YRV'ciyim. Piyango vurursa, Copen alıp, damping yapıp, 1 liradan fotoğraf çektirip, Adem'in o konudaki tekelini kırmayı hedefliyorum :)
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 26 Ağu 2008, 15:23

Doorman yazdı:Daihatsunun dünya pazarlarındaki durumu ve bunun Türkiye pazarı ile kıyasını bir yana bırakırsak, benim kendime sorup cevabını bulamadıgım bir soru var. Umut bu soruyu kendine hic sordunmu bilmiyorum.
Ben sana sorayım.

Bu sorunun cevabını sık sık ben de kendime soruyorum açıkçası...
Üstelik Model gamının en küçük üyesine sahip olmama rağmen soruyorum bu soruyu kendime...
Zira, Cuore küçük, bu yüzden zaman zaman bagaj sıkıntısı yaşayabiliyoruz ve böyle zamanlarda Siriondan Materia'ya kadar bütün modelleri aklımdan geçiriyorum (Fazla zamanımı almıyor hepsini tek tek aklımdan geçirmek :D )
Şöyle bir sonuç vuku' buluyor o zaman: Ben büyük bir arabaya geçtiğim zaman haliyle masraflarım da artacak (Benzin, vergi vs.) Şu anki 1.0 motorlu aracımdan o açıdan fazlasıyla memnunum açıkçası. İstanbul içinde de performansıyla olsun, kıvraklığıyla olsun yeterince tatmin ediyor minik aracım beni...
Model yükseltmeye niyet edersem de, ekonomik koşullarımı göz önünde bulundurduğum takdirde en makul ve yakın seçenek Sirion 1.0 cc olarak çıkıyor karşıma... Yani ayağımı yorganıma göre uzatıp düşününce çok fazla seçenek göremiyorum önümde maalesef...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Dön Daihatsu'dan Haberler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir