VİTES GEÇİŞLERİ

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Re: VİTES GEÇİŞLERİ

Mesajgönderen argyle tarih 06 May 2011, 14:09

Teşekkürler.

1. maddede yazdıklarınızla ilgili:
3000 devri aşınca (her viteste) motor sesi ciddi biçimde artıyor, yani bağırmaya başlıyor, ben de zorladığımı düşündüğümden vites arttırıyorum. Siz her viteste hangi devirde kullanmayı ve devir kaça vurduğunda vites değiştirmeyi öneriyorsunuz?

5. maddede yazdıklarınızla ilgili:
Yarım debriyaj ASLA yapma demişsiniz ama geri viteste debriyajdan tam kaldırınca gazlamışsınız gibi gidiyor araba, kaldırım kenarına park ederken ya da park etmiş arabaların arasına park etmeye çalışırken debriyajdan tam kaldırmak çok tehlikeli geliyor bana, dediğim gibi uçuyor araba. Sürekli fren yapmak gerekiyor ve hareket edilen mesafe kısa olduğu için de debriyaj fren yapmayınca stop ediyor bu sefer.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 06 May 2011, 14:35

1. Maddeyi şöyle izah etmeye çalışayım: Öncelikle benim aracım 1000 cc'lik bir Cuore olduğu ve devir göstergesi de olmadığı için net bir cevap veremeyeceğim. Ama ben kendi aracımda vites değiştirme aralıklarını şu şekilde ayarlıyorum: Sakin kullanımda 1. vites 0-20; 2. vites 20-40; 3. vites 40-60; 4. vites 60-80; 5. vites 80 ve üzeri km sınırlarında vites değiştiriyorum. Performanslı kullanımda ise bu yazdıklarımdan 15-25 km. yüksek hızlarda vites geçişlerini yapıyorum. Sirion sahibi arkadaşlar bu konda daha net bilgi verebilirler sanırım.
5. madde için de ben park edişten ziyade birkaç yüz metre giderken ayağı debrayjda tutmanın zararlarından behsetmiştim. Park ederken, 3-5 saniye için zaten ayağı debriyajdan tamamiyle kaldırmak mümkün olmuyor.
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen argyle tarih 06 May 2011, 15:37

Tamam şimdi anlaştık abi.
5. maddede uyumluyuz.
1. madde için ise; dediğin vites km aralıkları bende 2500-3000 devir aralığına denk geliyor. 3000 üzerine çıkınca motor sesi artmaya başladığı için de vites arttırıyorum. Devir değil ama hız açısından bakarsak uyumluyuz, aynı hız aralıklarında aynı viteslerden bahsediyoruz.
Tabii Sirion sahibi arkadaşların başka görüşleri varsa, yazarlarsa sevinirim.
Teşekkürler.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen Gokceaydin tarih 07 May 2011, 14:10

Ben otomobilimi mümkün olduğunca yüksek viteste kullanırım. Bunun motora bir zarar verdiğini sanmıyorum zira motorlarımız oldukça gelişmiş bir değişken supap zamanlaması sistemine sahipler; düşük devirlerde de yeterli tork ürettiklerinden aracı zorlanmadan hızlandırabiliyorlar. 3000 devrin üzerine sadece aracı seri kullanmak istediğim zaman çıkarım; ki böyle durumlarda 7000'e de çıktığım olur. Bunu tabii ki arada bir yapmak gerekir. Şöyle düşünelim: İnsan bedeni için nasıl hiç spor yapmamak zararlı ise aşırı spor yapmak da zararlıdır; dengeyi tutturmak gerekir.

Vited değiştirirken yolun eğimi de mutlaka dikkate alınmalıdır. Eğer belirgin bir inişteysem hiç çekinmeden 40 km/sa hızla giderken vitesi 5'e atabilirim. Zaten motor hiç zorlanmadan kendini toparlayacaktır. Ancak çıkış eğimli bir yol kesiminde 40 ile giderken 3. vitesi kullanmak bile motoru zorlayabilir.
Gokceaydin

Mesajgönderen argyle tarih 17 Tem 2011, 21:52

Arkadaşlar merhaba,
ben biraz pimpirikliyim belki ama sanki son zamanlarda vites değiştirirken, forumdan bir arkadaşın deyimiyle "kemikli" geçmeye başladı gibi yani vites kolu biraz kıtırdıyor gibi geliyor. Daihatsular'ın vites kolları yumuşacık değil bunu biliyorum ama sanki bu his önceden bu kadar yok gibiydi, ne bileyim. Sizce bu neye işarettir arkadaşlar? Servise gitmeme gerek var mı? Şanzımana bir zarar gelmesin? Endişelendim yahu, pimpirikliyim dedim ya. Teşekkürler.
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen anzerli tarih 18 Tem 2011, 00:05

merhabalar. Vites değiştirmeleri kemikli, El freni çekikken araba ok gibi birden fırlamıyor ve yığılyorsa, arabada çok ciddi bir hantallık var ve debriyaj bayağı yukarıda kavrıyorsa baskı balatanı bir an önce değiştirmeni tavsiye ederim.
İyiler Daima Kazanır...
Kullanıcı avatarı
anzerli

Önceki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir