VİTES GEÇİŞLERİ

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

VİTES GEÇİŞLERİ

Mesajgönderen serdarsword tarih 10 Kas 2010, 19:44

ARKADAŞLAR 7000 - 7500 DEVİR DE 1.VİTESDEN 2 YE HIZLICA GEÇMEYE ÇALIŞTIĞIM DA BİR SÜRTÜNME SESİ DUYUYORUM HANİ VİTES GEÇMEDİĞİNDE ÇIKARYA BİR SES ONUN GİBİ.
DÜŞÜK DEVİRLERDE PROBLEM YOK GİBİ.
YORUMLARINIZI PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM.
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: VİTES GEÇİŞLERİ

Mesajgönderen FaTiH tarih 12 Kas 2010, 14:04

Öyle öyle derken bir gün şanzumanın ikinci vitese bile geçmez olabilir! Sonra biraz zorlarsan geçireyim diye baskı balatayı da öldürebilirsin; arkasından 1300 TL gibi bir masraf başına açılabilir!!Tecrübeyle sabit ne yazıkki!
Sana çok devirli kullanma desem faydası olmaz; Sirion cu gaza basmadan duramaz çünkü bilirim.. Ama tavsiye olarak 7000 den hemen önce; 6500 devir gibi bir den ikiye geçersen o cırtlatma olayını yaşamazsın..Manuel viteslerimizin karakteristiği böyle ne yazık ki! :roll:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen jadamaniac tarih 12 Kas 2010, 16:16

+ 6500 den yukarıya çıktığınız devirlerde motorun şanzımana yolladığı maksimum tork düşüşe geçmeye başlar yani genel olarak yapılan bir hatalı kullanım söz konusudur, siz devir bitene-limitör devreye girene kadar vites değiştirmezseniz, sadece boşu boşuna zaman kaybedip, bir sonraki viteste geçeceğiniz 'yeni devir aralığına' geç geçmiş olursunuz.
Doğru geçiş üst limitiniz sanırım Fatih in dediği gibi 6500 civarıdır, daha üstü sadece boşa zaman kaybı ve fazladan motor+şanzıman aşınmasıdır.
Devirli vites geçişlerindeki 'cartlama' sorunu ise 'senkromenç' arızasıdır, sürekli zorlamalarda git gide artar ve değiştirilmeleri gerekir, aksi takdirde aracınız viteste kalamaz hatta ani vitesten boşa düşme sorunları yaşanır.
jadamaniac

Model: Copen

Mesajgönderen ozgursula tarih 12 Kas 2010, 17:21

Debriyaj ayarınız ve baskı-balata durumunuz iyi mi peki? Vites geçirme esnasında çok aceleci davranıyor da olabilirsiniz. Seri vites değiştirirken tam zamanlama çok önemli ama o zamanlamayı kaçırıyor olabilirsiniz zaman zaman birçoğumuzun başına geliyordur bu olay. Bir de arkadaşların dediği gibi 6500, ancak devri kaçırırsanız da maksimum 7000 diyebilirim bu devrin sonrasına gerek yok motoru yormamış olursunuz. Yanlız devir olayında ağabeyimle seat cordoba 1.4 dti ile bir kaç deneme yaptık. Denemenin sonucunu zaten yazmaya gerek yok da :D 6000 devir ile 7000 civarındaki devirlerde vites değiştirip farka baktık o 1000 devir çok şey fark ettiriyor. :D
ozgursula

Mesajgönderen FaTiH tarih 12 Kas 2010, 17:55

Ozgur abi biraz daha somutlar misin farki??
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen snnoslm tarih 12 Kas 2010, 19:08

Yazdıklarınızı ilgiyle takip ediyorum ben daha iki haftalık sirioncuyum pek laf söylemeye hakkım yok ama bu vites geçişi bende sorun olmuyor arada bi ışıklarda filan beklerken adrenalin doluyo damarlarıma bende yükleniyorum bi iki üç derken ama pek sorun yasayamiyorum tek problem geri viteste oluyor arada o da aracı tanıdıkça düzelecek zannediyorum.
snnoslm

Mesajgönderen serdarsword tarih 12 Kas 2010, 21:51

FaTiH yazdı:Öyle öyle derken bir gün şanzumanın ikinci vitese bile geçmez olabilir! Sonra biraz zorlarsan geçireyim diye baskı balatayı da öldürebilirsin; arkasından 1300 TL gibi bir masraf başına açılabilir!!Tecrübeyle sabit ne yazıkki!
Sana çok devirli kullanma desem faydası olmaz; Sirion cu gaza basmadan duramaz çünkü bilirim.. Ama tavsiye olarak 7000 den hemen önce; 6500 devir gibi bir den ikiye geçersen o cırtlatma olayını yaşamazsın..Manuel viteslerimizin karakteristiği böyle ne yazık ki! :roll:

AYNEN DEDİĞİN GİBİ FATİH RAHAT DURAMIYOM GAZLAMADAN OLMUYO.
YANLIZ SERVİSLE PAYLAŞTIĞIM ZAMAN KONUYU AÇIKÇASI BENİ ŞAŞIRTTILAR.ARACIN 7500 E KADAR KESİCİYE GİRMEDİĞİNİ SÖYLEDİM ALLAHALLAH DİYORLAR,BU ARADA AÇIK YAĞ KOYMAYA ÇALIŞIRLARKEN YAKALADIM UYARDIM GİTTİLER KAPALI KUTU GETİRDİLER.
ANLAYACAĞINIZ ANTALYA DA BİZİM ARAÇLARIN DİLİNDEN ANLAYAN DA YOK ALLAHDAN KORKAN ADAM GİBİ ADAM DA YOK.
jadamaniac yazdı:+ 6500 den yukarıya çıktığınız devirlerde motorun şanzımana yolladığı maksimum tork düşüşe geçmeye başlar yani genel olarak yapılan bir hatalı kullanım söz konusudur, siz devir bitene-limitör devreye girene kadar vites değiştirmezseniz, sadece boşu boşuna zaman kaybedip, bir sonraki viteste geçeceğiniz 'yeni devir aralığına' geç geçmiş olursunuz.
Doğru geçiş üst limitiniz sanırım Fatih in dediği gibi 6500 civarıdır, daha üstü sadece boşa zaman kaybı ve fazladan motor+şanzıman aşınmasıdır.
Devirli vites geçişlerindeki 'cartlama' sorunu ise 'senkromenç' arızasıdır, sürekli zorlamalarda git gide artar ve değiştirilmeleri gerekir, aksi takdirde aracınız viteste kalamaz hatta ani vitesten boşa düşme sorunları yaşanır.

SENKROMENÇ OLDUĞUNU SANMIYORUM ZİRA BENİM BİLDİĞİM KADARIYLA SENKROMENÇ AŞINMASI DÜŞÜK DEVİRLERDE DE SORUN ÇIKARTIYOR.
ozgursula yazdı:Debriyaj ayarınız ve baskı-balata durumunuz iyi mi peki? Vites geçirme esnasında çok aceleci davranıyor da olabilirsiniz. Seri vites değiştirirken tam zamanlama çok önemli ama o zamanlamayı kaçırıyor olabilirsiniz zaman zaman birçoğumuzun başına geliyordur bu olay. Bir de arkadaşların dediği gibi 6500, ancak devri kaçırırsanız da maksimum 7000 diyebilirim bu devrin sonrasına gerek yok motoru yormamış olursunuz. Yanlız devir olayında ağabeyimle seat cordoba 1.4 dti ile bir kaç deneme yaptık. Denemenin sonucunu zaten yazmaya gerek yok da :D 6000 devir ile 7000 civarındaki devirlerde vites değiştirip farka baktık o 1000 devir çok şey fark ettiriyor. :D

BASKI BALATAMIN DURUMU İYİ 1 YIL FALAN OLDU DEĞİŞTİRELİ.
BU ARA DA BEN DE ABİMİN JETTA TDİ DSG İLE BİZİM ATOM KARINCAYI KALDIRACAM BİR ARA :twisted:
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Mesajgönderen feylesof tarih 13 Kas 2010, 02:26

Ben bazen gerek olduğunda 7500 devirde vites değiştiririm fakat cırtlama şimdiyekedar olmadı, ama herkesin bildiği gibi düz vites sirionların vites geçişi çok rahat değil bu nedenle Dragta yaptığım 10 yarışın birtanesinde 1 den 2ye atarken vites kaçırdım 106 GTİ ile olan ilk kalkışta. Ama Sicirocco 4 kalkışta senkromenç dağıttı.
feylesof

Mesajgönderen FaTiH tarih 18 Kas 2010, 09:08

Scirocco nun masrafi ne tuttu acaba bi bilgin var mi dostum?
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen feylesof tarih 18 Kas 2010, 13:02

FaTiH yazdı:Scirocco nun masrafi ne tuttu acaba bi bilgin var mi dostum?

3000 tl diye duymuştum ortak bir arkadaştan. Ama garantiden yapıldığı için bedelini ödemedi.
Scirocco 160 Tsi chip ile 210 hp'idi.
feylesof

Mesajgönderen FaTiH tarih 18 Kas 2010, 13:12

Bayagi bi pahaliymis cidden..Su kadarcik yastaki, dunyanin parasi, ust duzey diye gecinen aracin yaptigina da bakin!Bi dragta birakmis sanzimani!!
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajgönderen feylesof tarih 06 Şub 2011, 01:48

Aynı Scirocco'nun bu seferde triger zinciri uzamış garantiden o değişmiş arabayı tekrar 160 ps ye döndürmüşler.
feylesof

Mesajgönderen ozgursula tarih 07 Şub 2011, 16:16

o arabanın şasisi de uzamıştır o kadar ek beygirle :D limuzin gibi olmuştur. Ne kadar beygir o kadar arpa :wink: bir yerlerinden çıkacak
ozgursula

Mesajgönderen argyle tarih 05 May 2011, 19:53

Arkadaşlar,
şu vites olaylarını iyice bir baştan sona konuşalım derim:
Ben her viteste 2500-3000 devirde kullanıyorum.
3000'i aştığımda bağırmaya başlıyor zaten.
O nedenle (genellikle) 3000'i geçmeden vites arttırıyorum. Motoru yormamak için bu şekilde yapıyorum.
Vites geçişleri çok yumuşak değil bende, bazen 1'e geçerken takılıyor gibi oluyor, muhtemelen baskı balata aşındığından, onu yakınlarda değiştirmeyi düşünüyorum.
Usta sürücü olmadığım için henüz, (3000 devire ulaşınca) vites arttırırken, ben geçişi tamamlayana kadar (ki bu 1-2 sn sürüyor) devir göstergesi 1000'e düşmüş oluyor.
Giderken bir anda yokuş aşağı inişe denk geldim misal 3000 devirde, ayağımı gazdan çekiyorum, devir aynen 3000'de devam ediyor ama düzlükte ayağımı gazdan çekince devir de iniyor.
Bir de diyelim 3. ya da 4. viteste gidiyorum, tak 50 m falan ilerde ışık kırmızıya dönüyor. Benim vites düşürecek kadar vaktim yok, hızlı yaklaştığım için ışığa, en fazla bir kademe düşürebiliyorum vitesi ve 3. viteste ışığa varıp frenleyip duruyorum. Tabii bu esnada ışığa 3. viteste yaklaştığım için (gazsız) devir de iniyor 1500'e 1000'e. Bunun (düşük devirde ilerlemenin) yakıt tüketimini arttırmak haricinde motora ve vites sistemine bir zararı dokunur mu?
Son olarak da geri viteste genelde usul usul giderim, geri kontrol bana zor geldiği için, o nedenle de ayağımı debriyajdan yarım kaldırım, gaza basmadan geri geri giderim yavaş yavaş, arabayı geri kaçırıyormuş gibi (debriyajdan tam kaldırınca zaten uçuyor).

Bu söylediklerimin içinde doğru bulmadığınız, hatalı olduğumu düşündüğünüz noktalar var mı? Yanlış kullanarak arabanın motor, şanzıman gibi hayati kısımlarına zarar verdiğini düşündüğünüz birşey yapıyor muyum?

Teşekkürler.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 06 May 2011, 00:12

1. Motoru yormamak için düşük devirde vites değiştirdiğini söylüyorsun. Tam tersine, düşük devirlerde vites değiştirmek -araç devrini almadığından dolayı- uzun vadede motorun ömründen yer. Aracı devirli kullanmak motoru yormaz; tam tersine motor kendine gelir ve maksimum verim alınır (işleyen demir ışıldar hesabı :) ) Bunun tek dezavantajı benzin sarfiyatının artmasıdır.
2. Vites geçişini ne kadar seri yaparsan aracın devrini o kadar koruyacağından dolayı daha iyi verim alırsın. Devir düştükten sonra vitesi büyütürsen motoru boğarsın -ki bu da birinci maddede açıkladığım sonuca bağlanır.
3. Aracın enjeksiyonlu motora sahip olduğu için yokuşlarda aracı viteste tutup ayağını gazdan çekersen benzin sarfiyatın 0 olur. Bu iyi bir şeydir. Akabinde düz yolda ayağını gazdan çekince aracın devrinin düşmesinden daha doğal birşey olamaz, zira motora yakıt göndererek onu ivmelendiren yegane aparat gaz pedalıdır.
4. İşıklarda yavaşladıktan sonra -aracın devrine paralel olarak- uygun vitese geçmezsen motor boğulacağından dolayı yine 1. maddede söylediğim durumlar hasıl olur.
5. geri vites-ileri vites farketmez- aracını ASLA yarım debriyaj kullanma, bu hareket, baskı-balata başta olmak üzere aracın pek çok aksamına zarar verir. (Gaz pedalına yeterli teması uyguladığında ve ayağını debriyajdan yeteri kadar stabil ve sakin çektiğinde aracın da uçmayacaktır.)
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Sonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir