Yakıt tüketimi ve LPG geçiş

Daihatsu'nun tutumlu ve yüksek performanslı şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Daihatsu Storia ve Toyota Duet adları altında da satılmıştır.

Yakıt tüketimi ve LPG geçiş

Mesajgönderen dryphon tarih 17 Eyl 2010, 12:31

Merhaba
Tatildeki benzin tüketimimi paylaşmak istedim.
Bursa-Alanya evden eve 700Km.Benzinciye uğramadım.
Alanyada ertesi gün 38 lt benzin aldım.
Tam tüketim;
5.1/100km 3,61liradan 0,184TL

Şehir içi ortalama 32 litre benzinle 450km yapıyorum
7.1/100km 3,61 liradan 0,256TL

Aylık ortalama 1200km yapıyorum.
Sizce LPG taktırmalımıyım.
1.3 Comfort otamatik vites.
Kullanıcı avatarı
dryphon

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Re: Yakıt tüketimi ve LPG geçiş

Mesajgönderen camoka tarih 17 Eyl 2010, 13:57

yakıt tüketiminiz bu haliyle çok güzel taktırmasanız da olur.
fakat, lpg taktırırsanız kilometre başına yakıt masrafınız dizel araç kullanıp da havalarından yanına yaklaşılmayan sürücülerin hava basıncını azaltır.
boşver taktır gitsin, ama lpg takılınca aylık km 1200'de kalmaz onu da söyleyeyim.
SiriOne
Kullanıcı avatarı
camoka

Mesajgönderen dryphon tarih 17 Eyl 2010, 14:51

Merhaba

Lpgde hangi marka önerirsiniz
Kullanıcı avatarı
dryphon

Mesajgönderen ozgursula tarih 17 Eyl 2010, 15:53

Ben şehir içi kendimi çok kasmadan 140-160 yakıyorum diyeyim biraz daha kasarsam heralde 10 kuruş daha düşebilir. Daha önce atiker takılıydı ilk zamanlar çok memnundum sonradan ufak tefek problemler çıkardı. Garantisi bitmeden farkını verip BRC taktırdım. Şu anda son derece memnunum. Hem de 2 yıl garantili sıfır BRC'li sirion'um oldu :D
ozgursula

Mesajgönderen Gokceaydin tarih 17 Eyl 2010, 22:09

Başka bir başlıkta LPG ile ilgili görüşlerimi paylaşmıştım, buraya da iliştireyim. Yalnız LPG taktırmış kişilerle karşılıklı atışmalara girmek niyetinde olmadığımı da belirteyim, aşağıda yazdıklarım benim görüşlerimdir, başka türlü düşünenlere de tamamen saygılıyım.

LPG konusunda ilave söyleyeceklerim de var aslında. Belki biraz tutucu bir yaklaşım olarak görebilirsiniz ama fikrim bu. Motor işi boyacı küpü değil. Bu motorun arkasında Toyota gibi dünya devi bir marka tarafından yapılmış kimbilir kaç binlerce saatlik AR - GE çalışması var. LPG taktırmakla bu kadar AR - GE'nin ürünü olan bir motorun hem mekanik yapısında hem de işleyiş sisteminde ciddi değişiklikler yapmış oluyorsunuz. Bir mühendis olarak, bunun motorun randımanını, ömrünü, güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemeyeceğine inanmam şahsen mümkün değil. İnananlara saygım var elbette, ama ben inanmıyorum.

Ayrıca, LPG'nin ekonomikliği de halihazırda sorguladığım birşey. Yakıtın litresi 3.80 lirayı aştığı zaman (97 oktan benzin için konuşuyorum) mutlaka bazı ekonomik tedbirler almayı düşünürsünüz. Otomobilinizi daha az kullanabilirsiniz, kullanırken ekonomik sürüş kurallarına dikkat edersiniz. Ancak litresi 1.79 lira olan ve dolayısıyla görece ciddi bir ucuzluk algısı yaratan yakıt, insan doğası gereği insanı şımartır. Bu ucuzluğa güvenip normalde yaya ya da toplu taşıma kullanarak gideceğiniz yerlere otomobille gitmeye başlarsınız. Özellikle şehirler arası yolda nasıl olsa yakıt ucuz diye daha fazla sürat yapmaya başlarsınız. Sonuçta aynı hesaba gelir, LPG taktırarak yaptığınız ilk yatırım maliyeti ve güvenilirlik - ömür- randıman kaybı ile kalırsınız. LPG taktırdıktan sonra yakıt masraflarının arttığını söyleyen tanıdıklarım bile var. Sebebi de yukarıda sözünü ettiklerim. O yüzden, ben şahsen LPG taktırmayı hiç düşünmüyorum. Bir gün LPG'li bir araç kullanacak olursam, bu mutlaka fabrika çıkışı LPG'li bir araç olacaktır.
Gokceaydin

Mesajgönderen Kutup_Kurbasi tarih 07 Eki 2010, 17:08

dryphon yazdı:Merhaba

Lpgde hangi marka önerirsiniz

zavoli,
120 üzeri hızla 160 kuruş,
100 km altı hızla 130 kuruş yakıyorum.
Ama aşağıdaki mühendis arkadaşın düşüncelerine kısmen katılmamdan ötürü de başka bir sistem daha öneririm.
Ben yaptırdıktan sonra türkiyeye giren LPI sistemi var.LPG yi tankından sıvı olarak enjektöre gönderip aynı benzin gibi sıvı halde kullanan ve püskürten ve benzinle aynı performansı elde edeceğinizi iddia eden bir sistem.Aynı benzin gibi yaz kış ayarı da istemediğini söylüyorlar.Klasik italyan LPG markalarına göre 1000 tl civarı daha pahalı.
adresi şöyle.:
www.vialle.com.tr
Kullanıcı avatarı
Kutup_Kurbasi

Mesajgönderen camoka tarih 07 Eki 2010, 19:29

vialle bizim daihatsu motorlarının çoğunu kapsıyor (zaten kaç tane var ki? 1,5 ve 1,3)
diğer sistemlerden 1000 tl fazlası var ancak, motorlara özel olarak geldiği için ayar ihtiyacı hissedilmiyor.
diğer bir marka da prins, bunda da valve care diye bir şey var o da ayrı bir güzellik. param ve arabam var diyorsan bu ikisi sorunsuz gibi geldi bana.
SiriOne
Kullanıcı avatarı
camoka

Mesajgönderen neslihaneker tarih 18 Oca 2011, 22:07

arkadaşlar bende de sirion var 1.3 motor ama benzin o kadar pahalandıki lpg taktırmayı düşünüyorum ne dersiniz
neslihaneker

Mesajgönderen ozgursula tarih 19 Oca 2011, 11:16

Neslihan hanım benim bir dayım var :D onun 1998 model toyota corolla'sı var ve bir o kadar da kıl adamdır. Üstün sürüş tekniklerini falan gösteren Demir BüKEY gibidir hatta daha fazlası :D arabası hala cıncık gibidir. O bile lpg taktırdıysa! koş hiç durma hemen lpg taktır derim :D dayım'ın kullaklarını çınlattıktan sonra ciddi ciddi yazayım. Benim eşim MAlatya'lı her sene 1-2 defa Malatya'ya gider gelirim otobüs ile gitsem 2 kişi 70/80 TL yi bulurken aracımla 60 TL ye gittiğim olmuştu. Şimdi gaz da benzin de az çok zamlandı ama yine de normal kullanımda dahi aracım şehir içi ve sıkışık trafikte 160-170 kuruşu geçmiyor. Ben aracımı çok sevdiğim için uzun yıllar satma niyetim olmadığı için lpg'yi tercih ettim. Aracımın bakımlarını çok düzenli yaptırıyorum ve hiç problem yaşamadım. Ben yıllık 10000 km civarında yapmama rağmen lpg'yi taktırdım öyle ince hesap yapıp da şöyle kârım olur böyle zararım diye düşünmedim. En azından psikolojik olarak çok rahatım hiç korkmadan LPG'yi fulle kardeşim deyip dilediğim gibi geziyorum :D
ozgursula

Mesajgönderen neslihaneker tarih 19 Oca 2011, 23:43

çok tşk ederim bende taktırayım ozaman ama bu seferde ne marka taktırsam aceba
neslihaneker

Mesajgönderen teriossx tarih 20 Oca 2011, 00:06

Zavoli fena değil diye duyuyorum,ama alternatif çok,iyi bir işçilikte en az marka kadar önemli....yılda yaptığınız km.10000 den azsa pek değmez
Kullanıcı avatarı
teriossx

Model: Terios 1. Nesil

Mesajgönderen ozgursula tarih 20 Oca 2011, 10:02

Ben ilk atiker taktırmıştım sorunsuzdu ancak sonradan sorun çıkartmaya başladı, onu iade edip BRC taktırdım son derece memnunum. Prince, zavoli gibi markalar için de çok iyi diyorlar.
ozgursula

Mesajgönderen camoka tarih 20 Oca 2011, 18:53

teriossx yazdı:.yılda yaptığınız km.10000 den azsa pek değmez

benim kendi kanaatim, yılda ne km yapsarsanız yapın taktırın.
az km yapıyorsanız 10 taksitle taktırın, "arabamı her an satabilirim" durumları da dahil buna. çünkü lpg montajı rayiç bedeli en az 500 tl artırıyor, en azından benim fiyatlandırmam bu şekilde.
yok 15000 - 20000 km arasında yol yapıyorsanız, dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz ödemeyi.
ama zurnanın son deliği, kaliteden şaşmamak. brc, prins, zavoli (genellikle 1500 TL civarı) olsun sorunsuz olsun; yeter ki, bindiğiniz zaman "len niye taktırdım ellerim kırılsaydı" dedirtmesin.
SiriOne
Kullanıcı avatarı
camoka

Mesajgönderen AYDİNY tarih 21 Oca 2011, 13:01

Arkadaşlar lpg ile çalışan otomatik sirion sahibi arkadaşlara bir kaç sorum olacak.yakıt tankını nereye koyuyorlar.zaten küçük bir bagajımız var.Ondan da olmayalım.lpg den memnunmusunuz.
AYDİNY

Mesajgönderen YağmurAdam tarih 21 Oca 2011, 15:50

Bizim gibi araçlarda en mantıklısı yedek lastik yerine olan depolardır. Onun da dezavantajı genelde 32 litre oluyorlar. Onun dışında bir problemi yok, en azından ben karşılaşmadım.
Artı olarak alışveriş merkezlerinin otoparklarına giriş de sorun oluşturmuyor.
YağmurAdam

Model: YRV Turbo

Sonraki

Dön Sirion (1. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir