Maltepe Özay Otomotiv'den Daihatsu Aşkına üyelerine özel kampanya!
%10 yedek parça indirimi ve %10 işçilik indirimi birlikte. Telefon: 0 (216) 417 25 24

Yeni Sirion'a da Elveda: Sadece iki modelimiz kaldı

Daihatsu'nun tutumlu şehir içi aracıdır. Daihatsu Sirion, çeşitli ülkelerde Toyota Passo, Daihatsu Boon, Subaru Justy ve Perodua MyVi adları altında da satılmaktadır.

Re: Yeni Sirion'a da Elveda: Sadece iki modelimiz kaldı

Mesajjosefsalvatini, 10 Kas 2009, 23:16

bence ikinci şeçenek daha yüksek ülkemizde küçük ve ekonomik araç ihtiyacı var ama dizel olması şartı ile
josefsalvatini

Marka: Daihatsu
Model: YRV Turbo

Mesajbasdogan, 10 Kas 2009, 23:18

ben alj toyota yı aldığı haberini duyduğumda çok sevinmiştim. çünkü toyota bayii ve servisleri çok tecrübeli ve bilinçlidiler. ama şimdi görüyorum ki bu avantaj olmaktan çıkmış gibi. aslında bunu daihatsu türkiye avantaja çevirse, satışlarını 3"e hatta 4 katına çıkartır. ne yaparlarsa yapsınlar ortada bir gerçek var. daihatsu kullanıcıları araçlarına ve markalarına sahip çıkıyor. son demlerine kadar da sahip çıkacaklardır. AMA SON DEMLERİNE KADAR....
Kullanıcı avatarı
basdogan

Marka: Diğer Markalardan Herhangi Birisi
Model: Diğer

MesajFaTiH, 11 Kas 2009, 00:30

Yeni kasa Sirion lar ilk geldiğinde markanın eskisini bilenler olarak hayal kırıklığına uğramıştık..Gerek motor gerekse de tasarım açısından her zaman yeni gelen daha iyi olmalıyken bu gericilik niyeydi diye sormadan edemiyorduk kendi kendimize..!Aradan zaman geçti alıştık; ufak tefek rötuşlarıyla sevdik bile..Fakat aradan geçen zamanda bana göre en gereksiz motor versiyonu olan 1,3 motorlu versiyonun ithalatına devam edilirken iki süper versiyon olan; farklı kullanım zevklerine-ihtiyaçlara hitap eden 1,0 ve 1,5 motorlu versiyonlar uçtu gitti gibi birşey oldu..Zaten iş bu raddeye gelmişken ben birşeylerin yanlış gittiği hissine kapılmıştım da...

Ve işte herşey bu noktadayken olmaması gereken birşey oldu; Amiral gemilerimiz 3 iken 2 ye düştü (geçici olup olmadığını bilmiyoruz bu durumun, bu meseleye birazdan değineceğim); utanma belası, oraya 2 yazmayalım diye modelin birinin sonradan Tr ye gelmişken istek üzerine LPG kiti takılmış halini 3. model olarak yazmışız resmi sitemize!Sirion umuzu ise kaldırmışız yine resmi sitemizde "yen arttı; bilmemneyde" gibi gayrı resmi bir uyduruk açıklamanın arkasına saklanarak..

Bunun herhangi bir izah ediliri yok! Ki benim şahsi kanaatim bu olayın adı: "kâr dan zarar" dır!Neden böyle yorumluyorum hemen onu da açıklayayım:
Bildiğiniz; ya da tahmin edebildiğiniz üzere yeni bir modelin en büyük, zahmetli getirilme anı ilk anlarıdır!Alınması gerekli izinler; uygunluk bildirimleri; belki reklamlar (Daihatsu için bu pek geçerli değil gerçi ama); satış temsilcilerine verilecek model hakkında ki eğitimler; servis elemanlarına verilecek araçla ilgili eğitimler; ve en en en önemlisi, araç model yılından itibaren 10 yıl boyunca distribütörce stokta bulundurulması gereken araçla ilgili baştan aşağı yedek parçalar stoğu!Şimdi zaten bu kadar yatırımı, masraf; önemli gider kalemi zaten yapılmışken bu durdurma NEDEN?? diye insan sormadan edemiyor!!

Üstelik de bir zamanlar sınırlı sayıda Copen i ülkemize getirdiklerinde "biz bu aracı devamlı satış amaçlı getirmiyoruz; sadece TR pazarında ; bakın istersek biz de böyle araçlar üretebiliyoruz; istesek getirirz demek için; yani tabiri caizse bir karizma yenilemesi için, caka satmak amaçlı Copen leyiz; şimdilik onun da ithalatındayız" diye bir bakış açısından bahsetmişti bir Daihatsu yetkilisi!!O zaman demiştim ki; vay bea, markama bak, helal olsun! Şimdi "İSİM" adına; "MARKA KARİZMASI" adına böyle riskli, masraflı hamleler yapan bir markaya artık iki modele düşüşünden dolayı marka TR den mi çekilecek yoksa tarzına varabilecek korkular yaşatmaya ne hakkı var!Bu nasıl bir zihniyettir!Bu kısa zaman zarfında bu büyük zihniyet değişikliği nedir inanın ben dahi anlayabilmiş değilim...!

Bugün bir başka Japon markası olan Suzuki nin en düşük aracı olan Swift i 30300 TL den satılıyor!Hakediyor mu; hayır! Ama Yen se yen; kur sa kur diyen yönetim belli ki bazı şeyleri geçici çalkantıların önünde tutmuş...

Neyse....!!!

Bütün bu "dış kaynaklı" konudan sonra biraz da içe dönelim: sitemiz başlığı altında; pek de aktif olmayan bir ark.ımızın biraz amacını aşmış cümlesi cidden büyük bir haksızlık! Umut ağabeyimize yapılmış büyük bir haksızlıktır!Bu tepki herhangi bir şekilde bu varolan ölçüsüyle kabul edilemez!Ancak biraz heyecanla atılmış bir başlık olduğu da bence objektif olarak baktığımda kabul edilmesi gereken bir gerçek! Daihatsu TR nin huyunu biliyoruz; herhangi bir galerisinde bir araç serisinin son üyesi de satılmadan o arabayı internet sitesinden kaldırmıyor!Şimdiye kadar gidenlerin hiç biri de geri gelmediğine göre bu başlıktaki yargıya varılabilir gibi görünüyor! Ama yine de bu konuda resmi ve kesin bir açıklama olmadan bu kadar net bir ifadeyle bir başlık atılması pek olmamış sanki? Sadece iki modelle mi kaldık? şeklinde bir soru cümlesi kullanılarak içerikte de eskiye yönelik "siteden modellerin kaldırılmasından sonra bir daha geri dönüşlerinin olmadığı" tecrübesinden bahsedilebilirdi..Sadece bu tahmine dayanılarak artık bir çok kimsenin Daihatsu ile ilgili en emin kaynak olarak baktığı sitemizde bu tazr kesin-keskin başlıklardan biraz daha kaçınmamız gerektiğini düşünüyorum...Nitekim arkadaş da en azından resmi sayılabilecek bir ağızdan bir daha sorup; durumun aksini iddia eden bir cevap almış ve sonuçta konu muallakta kalmıştır en azından önümüzdeki bir kaç ay için...
Ama tekrar ve tekrar belirtmek istiyorum ki toomy ark.ımızın tepkisi de aynı ölçüde hüsnüniyetten uzak; keskin bir tepki olmuştur...

Objektif olarak; ufak tartışma konusuyla ilgili yapmak istediğim paylaşım da budur.. Aranızda beni belki düşüncemden dolayı ayıplayacak olanlar olabilir ama şunu da unutmayın burada birilerinin üzülmesini, kırılmasını isteyecek en son kişi benimdir belki de!Ve en sıcak kanlı olmaya çalışan; nezaket sınırları içinde birşeyler ifade etmeye çalışan biri olma çabam da her daim devam edecektir.. Hele de sözkonusu kişi Umut ağabeyimse...

Yanlış anlaşılmamış olma dileklerimle; görüşmek üzere....
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Model: Sirion 1. Nesil

MesajUmut-Gultekin, 11 Kas 2009, 10:27

Fatih'cim,

Güzel yazmışsın. Yazındaki bazı hususları paylaşmakla beraber genel olarak katılmadığımı belirtmek zorundayım.

Şöyle ki;

Kesin ve keskin yazdığım doğrudur. Çünkü birilerinin bunu yapması gerekiyor. Şirketlerdeki halkla ilişkiler departmanları bu gibi konuların havada kalmasını önlemek ve markanın sesi olmak için vardır. Arabalar bir bir model gamından eksiltiliyor ve hiçbir açıklama yapılmıyor. Sonra insanlar markanın eriyip gittiğini, zayıfladığını düşünüyor. Gayet doğal bir sonuç... Hatta Türkiye'den çekileceğini düşünenler bile var Daihatsu'nun. Elbette ki bu yersiz bir beklenti. ALJ'nin Türkiye'ye daha fazla yatırım yaptığı bir dönemden geçiyorsak, değil çekilme, Türkiye'de üretim beklentisi içinde olmamız gerekir. Bu yaşanan sıkıntının tek sebebi iletişim noksanlığıdır. Daihatsu Türkiye net ve kesin açıklamalar yapmayarak müşterilerini tedirginliğe itmemiş midir?

Copen gitti, üzüldük, Cuore gitti, kahrolduk, inanamadık. Sonuç ne oldu? Değişen ne var? Daihatsu Türkiye istediğini yaptı ve kimseye bir açıklamada bulunmadı. Bu arabalar sessiz sedasız ülkemize veda etmiş oldu. Sirion'un ne kadar zamandır satışta olmadığını kesin olarak bilmiyorum ama yanlış hatırlamıyorsam Mayıs'tan beri bayilerin ellerinde Sirion olmaması lazım. Bunca aydır bir basın açıklaması bekledik... Bunca aydır modelin (Daihatsu'nun en önemli silahlarından biri olan bu modelin) geleceği ile ilgili bir açıklama bekledik. Öğrenebildiğimiz tek şey, şu şöyle dedi, bu böyle dedi oldu... Sonra 3 vakit söylentisi çıktı. En son da araç ile ilgili bilgiler siteden komple kaldırıldı. Halbuki şöyle dense çok daha iyi olmaz mıydı?

"Daihatsu, en popüler modellerinden biri olan Sirion'un makyajlı kasasını global olarak satışa sunmaya hazırlanmaktadır. Halkımızla en güncel tasarım ve teknolojiye sahip Sirion'u buluşturabilmek için, bu modelin ithalatı ile ilgili çalışmalarımız sürmektedir. Makyajlı Sirion henüz global olarak satışa sunulmadığı için, eski kasa Sirion'un ülkemizdeki satışına mevcut stokların tükenmesi ile birlikte ara verilmiştir. Baş döndürücü yeni Sirion'un Türkiye'ye ithali ile ilgili en son gelişmeleri 2010 Türkiye-Japonya yılında halkımıza duyuracak olmaktan ötürü şimdiden gururluyuz."

Şirketlerdeki halkla ilişkiler departmanları bunun için vardır. Bugüne kadar Daihatsu bu gibi açıklamaları yapmadı ve kimse sorgulamadı. Benim yazım ise spekülasyon değil, gözlem niteliğindedir. Daihatsu Türkiye, Sirion ile ilgili bir açıklama yapmaksızın aylarca bekleyebilmiş olsa bile, hiç değilse siteden bilgilerini kaldırırken bu gibi bir açıklamayı yapması gerekirdi.

Ben Sirion tekrar gelmeyecek demedim... Şu anda olmadığını biliyoruz ve maalesef bilgileri tanıtım kanallarından da kaldırılmaya başlandı dedim. Bu bir gözlemdir. İnanıyorum ki Yeni Sirion ile ilgili bir basın açıklaması gelirse ya da model tekrar Türkiye'ye ithal edilmeye başlanırsa bir gün, bu sayfalardaki müşterilerin talep, hayal kırıklığı ve isyanlarının da bunda önemli katkısı olacaktır.

Japonya'nın bir numaralı küçük araç üreticisi Daihatsu'nun, dünyanın en pahalı benzininin satıldığı ülkemizde yapacak çok işi olduğuna inanıyoruz. Maaliyetler yüksek olabilir. Bu, modelleri piyasadan çekmeyi gerektirmemeli. ALJ Grup'tan yapacağı yatırımların önemli kısmını, Daihatsu markasını Türkiye'de aktif biçimde tanıtmaya ayırmasını rica ediyoruz.

Swift örneği de doğrudur. Kriz süresince (son 2 sene diyelim haydi, geniş olsun) model gamı bu kadar çok küçülen başka marka biliyor muyuz? Üstelik ALJ Türkiye'ye yatırım yapma isteğini sürekli yinelemeye devam ederken...

Bizim Türk Daihatsu hayranları ve müşterileri olarak; sorulara değil, yanıtlara ihtiyacımız var...
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

MesajDoorman, 11 Kas 2009, 10:51

Kaç zamandır ayrı düşmüştük, selam Daihatsu Aşkına!
Konuşmacı edasıyla giriş yaptım ama cidden kac zamandır ayrı düşmüştük. Sevgilim sirionumu sattıktan sonra Daihatsu ürün gamında ihtiyaçlarıma cevap verebilecek bir araç bulamayınca(!), gidip toyota aldım. O zamandan beridir pek sık uğramadım. Neyse;
Toomy arkadaşa zaten yeterince cevap verilmiş. Tekrar birşeyler yazmak gereksiz gibi sadece bu forumdaki insanların bir kısmının ailecek tanıştıklarını, forum dışında dostluklar oluştuğunu, bu dostlularının temelininde bu site ve Umut olduğunu bilsin istedim.

Daihatsu Türkiye'nin sirionu kaldırmasına gelince, isabet olmuş bence!!
Nedenine gelince; 98 yılında toyota corollayı kapsamlı bir şekilde yeniledi. su anda efsane kasa adıyla bilinen model yerine kurba gözlü diye bilinen tek yuvarlak farlı model satışa sunuldu. Aslında modellerde aynı motor kullanılıyordu sadece eski kasada 114 HP olan güc 110 HP'ye düşürüldü, bunun yanında tork değerleri 139 Nm'den 147 Nm'ye yükseltildi. Son hız 5 km artı vs vs... Ama bu model 1,5 sene yaşadı daha sonra motoru yenilediler ön görünüşüde değiştirdiler. VVTi motor sirionumdaki teknolojinin 1.6 Lt'lik motora uygunanmış versiyonuydu ve başarılı bir motordu ama bu yenileme bile çok şey fark etmedi. 2002 yılında ingiltere toyotanın öncülüğünde araç yenilenene kadar eski başarısına ulaşamadı. Bu başarısızlığın sebebi tamamen müşteri kaynaklıydı. Müşteriler eski kasa corollanın yenisinden dah iyi dah güzel olduğunu düşünüyorlardı ve yeni kasaya geçmek istemiyorlardı. yenileme düşünenler yeni cıkan focusa yada astraya ve boraya kaydılar. Toyota, corollayı 6 senede bir yeniler. ama bu modeli toplamda 3,5 senede yeniledi. Çünkü müşterinin gözünde eskisi daha güzeldi!!
Aydı durum sirion içinde geçerli. hatta YRV'nin halefi materia ise onun içinde geçerli. Eğer Daihatsu bana, Fatih'e, İlker'e yada burada eski kasa sirion sahibi olupta aracını yenilemeyi düşünenlere yeni sirionu aldıramıyorsa; o modeli satıştan çekmesi yada kaldırması isabet olmuş bence!
Yazdıklarımı fazla acımasız bulanlar içinde savunmamı yapayım ozaman: ben sirionumu satarken duyduğum üzüntüyü, yeniden daihatsu alamamamdan dolayı sanki ihanet etmişim gibi hissetmemi, yada 2 sene boyunca sirion X4 diye sayıklamamı sağlayanda aynı kuruluştu. Bir araba selefinden daha iyi değilse satılmasın zaten :twisted:

daihatsu ne olur? benim cevabım tamamen temenni olur ve 2. secenek olur. ve umarım olur.
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

MesajFaTiH, 11 Kas 2009, 15:32

Yazılanlar zaten genel olarak aynı doğrultuda... Hayırlısı; inşaallah herşey daha iyi olur..Bundan fazlasını söylemek de elimizden gelmiyor ne yazık ki şu aşamada.... :roll:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajfeylesof, 14 Kas 2009, 22:51

Diğer arkadaşlarında düşündüğü gibi yeni sirion eski kasayı kesinlikle karşılamıyor, sirion 1 efsane kasa adını hakediyor.

Bakın eski fiesta ve yenisi, eski corsa ve yenisi, 206 ve 207, getz ve i20. hepsinde özellikle tasarım olmakla birlikte bir çok açıdan iyileşmeler mevcut, fakat yeni sirion görünüm ve performans olarak daha kötü oldu.

Şuanda b segmentinde tam olmasada eski kasa sirionuma yakın bir ruh taşıyan Mazda2 1.5 sıfır olarak alternatif olabilir mazdada çok güzel otomobiller yapmasına karşın onunda kaderi ülkemizde daihatsuya benzer görünmektedir.
feylesof

Mesajmemikayis, 18 Kas 2009, 19:09

merhaba arkadaşlar
Aranızda yeni bir üyeyim ama uzun süredir siteyi takip ediyorum sirionla ilgili bir bilgide ben vereyim daihatsu sitesinden merkeze bir mail attım sirionun akibeti nedir ortalıkta sirionun kasası değişti söylentisi var bu yüzden eski stokları eritip yeni kasa sirionu getirecekmişsiniz bu doğrumu diye. Fakat bir gün sonra telefonla arandım daihatsu türkiye tarafından soruma verdikleri cevap şu an stoklarında sirion kalmadığı şu anki piyasa şartlarında ithal etmeyi düşünmediklerini söyledi.Ben tekrar ısrarla sirionun kasasında bir değişiklik yapılıp yapılmadığını sordum aldığım cevap şu anda modelde büyük bir değişiklik yapılmadığı ama ilerleyen zamanda ne olacağını bilmedikleri ve tekrar türkiye piyasasında sirion olup olmayacağını bilmediklerini söylediler.
Birde benim kanaatim sirion piyasadan çekilene kadar materia çekilse daha isabetli olurdu gibi geliyor. Çünkü ben aldığımda yani 2007 senesinde çok nadir sirion görürdüm ama evimin olduğu sokakta bile şu anda 3 tane sirion var buda bence sirion ağır ağır ilerleyen fakat kullanıcılar tarafından beğenilen ve tavsiye edilen bir otomobil olduğunu gösteriyor.Eğer daihatsu türkiye sirionun türkiyede tutulmadığını düşünüyorsa
bence hatayı kendilerinde aramaları lazım bence yeteri kadar tanıtımı yapılmadığı için sirionun başına bunlar geldi. uzun lafın kısası biz sirion kullanıcıları olarak sirionumuzu geri istiyoruz
memikayis

Model: Sirion 2. Nesil

MesajUmut-Gultekin, 19 Kas 2009, 00:32

Sirion'da yapılan değişiklikleri görmek için aşağıdaki sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
http://www.daihatsuaskina.com/blog/maky ... -lansmani/
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgky, 20 Oca 2010, 12:38

Sirion modelinin türkiyeye gelip gelmiyeceği hakkında bi gelişme var mı acaba..
gky

Mesajtalip, 25 Oca 2010, 14:40

Yeni kasa Sirion lar ilk geldiğinde markanın eskisini bilenler olarak hayal kırıklığına uğramıştık..Gerek motor gerekse de tasarım açısından her zaman yeni gelen daha iyi olmalıyken bu gericilik niyeydi diye sormadan edemiyorduk kendi kendimize..!Aradan zaman geçti alıştık; ufak tefek rötuşlarıyla sevdik bile..Fakat aradan geçen zamanda bana göre en gereksiz motor versiyonu olan 1,3 motorlu versiyonun ithalatına devam edilirken iki süper versiyon olan; farklı kullanım zevklerine-ihtiyaçlara hitap eden 1,0 ve 1,5 motorlu versiyonlar uçtu gitti gibi birşey oldu..Zaten iş bu raddeye gelmişken ben birşeylerin yanlış gittiği hissine kapılmıştım da...
fatih kardeşim yukarıdaki yazında 1,0 motorlu sirionu 1,3 motordan üstün tutmanın nedeni nedir acaba biraz açıklarmısın yeni sirion 1,0 mı yoksa eski sirion 1,3 mü ne dersin
talip

MesajFaTiH, 25 Oca 2010, 15:27

e tabii ki eski Sirion 1,3..

Benim orada karşılaştırdıklarım yeni kasanın kendi içindeki motor seçenekleriydi talip dostum.. Buna göre 1,3 lük seçenekde 102 beygirlik motor gitmiş yerine 87 beygirlik gelmişti ve eskisine göre ekonomi de sunmuyordu!Yani arada derede kaybolmaya mahkum bir model olmuştu şahsi görüşüm!!

E madem ki performanstan ödün veriyoruz; madem ki bu aracı seçmekle performans isteğini bir anlamda çok da önümüzde tutmuyoruz; o zaman 1,0 motorlu cidden ekonomi ihtiyacımızı karşılayacak modeli alalım daha iyi diye bir düşünceye sahibim!! Performanssa da ESP li 1,5 i alsın vergi ve ekonomi açısından çok da kaygısı olmayan arkadaşlar diye düşündüm..O yüzden 1,3 lük 87 beygirlik seçenek bence arada kalmış gereksiz bir seçenek haline gelmişti..

Tabii takdir alıcılarındır.. :wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Mesajtalip, 25 Oca 2010, 23:08

gerçekten son derece mantıklı konuşmuşsun 1,0 motor yeni sirion aslında ekonomi için süper seçim olur benim şahsi görüşüm 100000 km kullanmayı öze alan bir insan birde kaliteli işçilikle lpg taktıracak dadından yenmez oldukçada içi ferah bir araç arka koltuk diz mesafeleride fena sayılmaz en düşük 12500 liraya gördüm uzun zaman kullanmak niyetiyle alıp binmek lazım ben 120 yi geçmem sürekli şehir içinde geziyorum motosiklet kadar yaksın diyen bir adamın tercihi olmalı.Az bir yakıt farkı ile eski sirion 1,3 de lpg li düşünülebilir bununda fiyatı oldukça düşük 13500 e touring alınabiliyor lpg ile oda muhteşem olur.bunların arasında en büyük sıkıntı daihatsu türkiye umut arkadaşımın dediği gibi gelmeyecek ve devamı olmyan bir araç tercih sebebi olmuyor.zaten araçların bilinirliği eksilerde birde modelden vaz caydınmı kim alacak bu arabayı 10000 liraya doğan alan bir milletten böyle akılcı hareketler beklenmemeli
talip

Mesajaydın, 29 Oca 2010, 14:47

Sirion 2. nesil modelin bir benzerini Suzıkı Splash diye çıkardı.Gördüğüm kadarı ile dış donanım çok benziyor.Bu Sirion'un Artık türkiyede satılmayacağı anlamına gelebilir mi?
aydın

MesajUmut-Gultekin, 29 Oca 2010, 16:16

aydın yazdı:Sirion 2. nesil modelin bir benzerini Suzıkı Splash diye çıkardı.Gördüğüm kadarı ile dış donanım çok benziyor.Bu Sirion'un Artık türkiyede satılmayacağı anlamına gelebilir mi?

Suzuki zaten Daihatsu'nun en büyük rakibidir. Bu modeli Türkiye'ye getirmiş olmaları Sirion'un tekrar gelmeyeceğini göstermez ama yine de keşke Suzuki'nin Splash'ı getirmeye başladığı dönemde Sirion'umuz yollarda olsaydı dedirtir :) Bu durum da iki aracın üretim maliyetleri arasındaki farkla açıklanabilir ancak. Splash Macaristan ve Hindistan'da üretiliyor ve gelecekte Çin'de üretilerek daha da ucuza maledilmesi planlanıyor. Buna karşın Sirion'umuz %100 Japon.

Uzun lafın kısası, Sirion'un geleceğine dair Daihatsu Türkiye yeni bir açıklama yapmış değil ve aynı dönemde Splash'ın ülkemize gelmiş olması bu segmentte artık eskisine kıyasla bir rakip fazla olduğu anlamına geliyor.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

ÖncekiSonraki

Dön Sirion (2. nesil)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir