Yol Tutuşu

Otomobillerle ilgili her türlü teknik konuya dair paylaşımların adresi.

Yol Tutuşu

Mesajgönderen fmatak tarih 01 Haz 2009, 00:23

Merhaba,

benim aklıma takılan bir soru var, sizlerin de fikirlerini almak/bildiklerini öğrenmek istiyorum..

heryerde yoltutuşu iyi/kötü/orta vs. gibi şeyler yazılıyor. sizin için yol tutuşunun iyi olduğunun göstergesi nedir? yani sayısal değer açısından soruyorum.. Misal, X mevkiindeki viraja 70 le girebiliyorsam, Z mevkiindeki virajdan 90la çıkabiliyorsam gibi kriterleriniz nelerdir? Özellikle istanbul için soruyorum.. çünkü bana kalırsa, şu anki arabamdan önceki emektar 98' Clio nun da yol tutuşu iiydi, ama pek agresif kullanmadığım için, zaten çok normal hızlarla da deniyor olabilirim :)

ii sürüşler..
fmatak

Marka: Daihatsu
Model: Materia

Re: Yol Tutuşu

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 01 Haz 2009, 09:49

Bir araçta yol tutuşun ne derece iyi olduğunu saptamak için en kesin ve zahmetsiz yöntem G kuvveti ölçen bir cihaz kullanmak. Bende eskiden bu gibi bir cihaz vardı. Bu cihaz viraj içi hissedilen yanal kuvveti ölçüyordu. Arabayi viraja limite yakın sokuyor ve kaç .G kuvvetine maruz kaldığınızı not ederek arabayı zorlamaya devam ediyorsunuz. Diyelim ki 0.60 seviyesinde artık arabanız kaymaya başladı. Limitiniz bu olmuş oluyor. Sonra aynı işlemleri başka bir arabada da deniyor ve karşılaştırıyorsunuz.

Bilgi notu: 1G ve üstü yanal kuvvetlerle viraj dönmek super-sport ve bazı özel seri üretim araçlara has bir yetenek olarak kabul ediliyor.
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen ozgursula tarih 02 Haz 2009, 15:55

Uğruna palio multijet dizelimi sattığım canım sirion'un kesinlikle daha iyi. Palio ile daha önce hızlı aldığım keskin dönüşte kesin arkası atıyordu. Sirion'la aynı viraja daha hızlı giriyorum arkası sabit kalıyor. Ancak, daha fazla zorlandığında önden kayma yapıyor. Ben palio'yla kıyaslayabildim. Kesinlikle Sirion palio'dan daha iyi virajlarda. Aslında önden kayması da normal arabanın limitleri zorlandımı mecburen kendini o tarafa atmak zorunda arkasının atması yerine önden kayma eğilimi daha iyidir diye düşünüyorum. Bu bütün arabalar için geçerlidir hangi arabayı zorlarsanız zorlayın muhakkak kendini viraj dışına atacaktır.
ozgursula

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen ilker tarih 04 Kas 2009, 02:20

ozgursula yazdı:Aslında önden kayması da normal arabanın limitleri zorlandımı mecburen kendini o tarafa atmak zorunda arkasının atması yerine önden kayma eğilimi daha iyidir diye düşünüyorum. Bu bütün arabalar için geçerlidir hangi arabayı zorlarsanız zorlayın muhakkak kendini viraj dışına atacaktır.

Geç bir cevap olacak belki ama yanlış düşünüyorsun Özgür. Bir otomobilin önden kayması kadar can sıkıcı bir şey yoktur. Arkası kayarsa kontra verip ilerlemeye devam edersin. Önden kaymaya başladıysan da bildiğin bütün duaları okumaya başlarsın. Durabilirsen ne ala... Duramazsan kaderine razı olup sadece seyredersin ve şansın varsa inip ne kadar hasar aldığına bakarsın.

Tabi ki bu tesbit kompetisyon kullanım için geçerlidir. Ama caddede de limit üzeri süratlerde kullanırsan daha farklı bir sonuç oluşmaz.
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 04 Kas 2009, 10:40

ilker yazdı:
ozgursula yazdı:Aslında önden kayması da normal arabanın limitleri zorlandımı mecburen kendini o tarafa atmak zorunda arkasının atması yerine önden kayma eğilimi daha iyidir diye düşünüyorum. Bu bütün arabalar için geçerlidir hangi arabayı zorlarsanız zorlayın muhakkak kendini viraj dışına atacaktır.

Geç bir cevap olacak belki ama yanlış düşünüyorsun Özgür. Bir otomobilin önden kayması kadar can sıkıcı bir şey yoktur. Arkası kayarsa kontra verip ilerlemeye devam edersin. Önden kaymaya başladıysan da bildiğin bütün duaları okumaya başlarsın. Durabilirsen ne ala... Duramazsan kaderine razı olup sadece seyredersin ve şansın varsa inip ne kadar hasar aldığına bakarsın.

Tabi ki bu tesbit kompetisyon kullanım için geçerlidir. Ama caddede de limit üzeri süratlerde kullanırsan daha farklı bir sonuç oluşmaz.

2003 yılında bir viraja haddinden fazla hızlı girmek sonucu Marea'sını önden kaydırmış ve bir benzinliğin duvarına girmek suretiyle Marea'nın burnunu dağıtmış bir sürücü olarak sonuna kadar katılıyorum...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen Gokceaydin tarih 10 Nis 2011, 19:23

Bir G ölçer kullansak bile lastik faktörünü nasıl elimine edeceğiz ki? İki aracın da altında tamamen aynı özelliklerde sıfır lastik varken bu deneyi yaparsak ancak geçerli bir sonuç elde ederiz, aksi takdirde bu yol tutuş işi sübjektif kalmaya mahkum bence...
Gokceaydin

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen jadamaniac tarih 12 Nis 2011, 10:11

Bu önden - arkadan kayma hadisesini en iyi açıklayan sözü sizlerle paylaşmak istedim;

'Arkadan kayan otomobil sağ koltuktaki yolcuyu, Önden kayan otomobil ise sol koltuktaki sürücüyü korkutur' :mrgreen:
jadamaniac

Model: Copen

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 12 Nis 2011, 10:15

jadamaniac yazdı:Bu önden - arkadan kayma hadisesini en iyi açıklayan sözü sizlerle paylaşmak istedim;

'Arkadan kayan otomobil sağ koltuktaki yolcuyu, Önden kayan otomobil ise sol koltuktaki sürücüyü korkutur' :mrgreen:

iyimiş :lol:
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 12 Nis 2011, 12:36

ille de birisi korkuyorsa niye hızlı giriyorsunuz viraja kardeşim :)
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen Ally_07 tarih 12 Nis 2011, 16:10

Umut-Gultekin yazdı:ille de birisi korkuyorsa niye hızlı giriyorsunuz viraja kardeşim :)

di mi ya..??!! :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Model: YRV

Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir