Yorumsuz

Otomobillerle ilgili her türlü teknik konuya dair paylaşımların adresi.

Yorumsuz

Mesajgönderen ilker tarih 21 Nis 2008, 13:37

Dün akşam saatleriydi... Yorgun bir şekilde model otomobillerimizi yarıştırdığımız pistten ayrılıp, eve doğru yola koyuldum...Güzel bir müzik, gölün üzerinden batan güneşin fırça darbeleri ile gökyüzüne serpiştirdiği koyu kızıl, eflatun renk cümbüşüne eşlik ediyordu... Dakikalar ilerledikçe etrafı kaplayan alacakaranlığı, insanların şaşkın bakışları arasında etrafımı kaplayan beyaz bir ışık hüzmesi yırtarcasına aydınlattı adeta... Ak sakallı dedenin yaklaşarak, hoş geldin evladım bakalım günahların ve sevapların neler demesini bekliyorken üzerinden biraz hızlıca geçtiğim kasis beni bu hezeyandan uyandırıverdi.... Xenonlu araba kullanmak insanı kendinden geçiriyormuş meğerse ;)
Kullanıcı avatarı
ilker
Sirionoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Re: Yorumsuz

Mesajgönderen Sirion gti tarih 21 Nis 2008, 14:44

Xenon forever :)
Yolların ustasıyız daihatsunun hastasıyız..
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Marka: Daihatsu
Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Doorman tarih 21 Nis 2008, 22:51

Bir nispet seziyorum burada.
toplam maliyeti ne oldu şimdi?
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen ilker tarih 22 Nis 2008, 01:52

$ 80.- ürün bedeli + $ 35.- kargo = $ 115.-
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen sirion gti 2 tarih 22 Nis 2008, 16:41

gerçekten arabaya farklı bı hava katıyo xenon uzunları yakınca önümdekı arabaların sağa çekmesi yada 4 lüleri yakması hos oluyo :wink: ama dogruyu söylemek gerekırse xenon farlar yagmurlu havalarda etkılı degıl ne kadar kalıtelı olursa olsun.. o yuzden sıze tavsıyem sıslerı oldugu renkte bırakın cunku xenonun yetersız kaldıgı yerlerde onunla takvıye gerekıyo bıraz sırıtıyo ama yapıcak bısey yok
Kullanıcı avatarı
sirion gti 2

Mesajgönderen ilker tarih 22 Nis 2008, 21:37

Xenonu seven dikenine katlanır... Yağmurlu havada zayıf bir görüş kalitesi verdiğini duydum ben de...ama daha yeni monte edebildiğim için yağmurlu havaları kaçırdım...Sislere xenon uygulamayı zaten düşünmediğim gibi , motor bölümümde iki adet xenon balastı yerleştirilebilecek son boşlukları da kullanarak sezonu kapatmış bulunuyorum... başka yer de yok yani...Benim daha önceki Accent ( eski kasa ) fabrika çıkışı sarı sis farlarına sahipti...siste ve yağmurda gerçekten de adını hak edecek şekilde aydınlatırdı...her ne hikmetse otomobil üreticileri çok estetik olmadığını mı düşünüyordur nedir, beyaz sis farları uygulamaya başladılar... oysa çok iyi hatırlıyorum 1970 - 1980 yılları arasında otomobillerde sis farları genel olarak sarı kullanılırdı... bence de sarı, ama tam bir sarı ışık sis bulutunu yararak sürücüye daha iyi bir görüş imkanı veren tek seçenek...daha doğru bir ifadeyle sarı ışık, maksimum aydınlatma kapasitesi ve görülebilirlik katsayısı optimum olan tek renk ( sis ve yoğun yağmur şartları için ) ....
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen Doorman tarih 23 Nis 2008, 01:03

ilker yazdı:Xenonu seven dikenine katlanır... Yağmurlu havada zayıf bir görüş kalitesi verdiğini duydum ben de...ama daha yeni monte edebildiğim için yağmurlu havaları kaçırdım...Sislere xenon uygulamayı zaten düşünmediğim gibi , motor bölümümde iki adet xenon balastı yerleştirilebilecek son boşlukları da kullanarak sezonu kapatmış bulunuyorum... başka yer de yok yani...Benim daha önceki Accent ( eski kasa ) fabrika çıkışı sarı sis farlarına sahipti...siste ve yağmurda gerçekten de adını hak edecek şekilde aydınlatırdı...her ne hikmetse otomobil üreticileri çok estetik olmadığını mı düşünüyordur nedir, beyaz sis farları uygulamaya başladılar... oysa çok iyi hatırlıyorum 1970 - 1980 yılları arasında otomobillerde sis farları genel olarak sarı kullanılırdı... bence de sarı, ama tam bir sarı ışık sis bulutunu yararak sürücüye daha iyi bir görüş imkanı veren tek seçenek...daha doğru bir ifadeyle sarı ışık, maksimum aydınlatma kapasitesi ve görülebilirlik katsayısı optimum olan tek renk ( sis ve yoğun yağmur şartları için ) ....

Xenon'un yağmurda zayıf görüş kalitesi vermesi kafama takıldı. Bu meret geceleri deli gibi aydınlatıyor. yagmurlu havada yerden yansıyan ışık miktarının fazlalılığımı etkiliyor acaba.
Bu arada piyasa sarı ışık veren kaliteli ampüller var bildiğim kadarıyla.
Tabi Beyaz xenon altına sarı sis farları nasıl durur tartışılır bence.
Doğustan Fanatik ama arabasına
Kullanıcı avatarı
Doorman

Mesajgönderen Sirion gti tarih 23 Nis 2008, 11:20

Doorman yazdı:
ilker yazdı:Xenonu seven dikenine katlanır... Yağmurlu havada zayıf bir görüş kalitesi verdiğini duydum ben de...ama daha yeni monte edebildiğim için yağmurlu havaları kaçırdım...Sislere xenon uygulamayı zaten düşünmediğim gibi , motor bölümümde iki adet xenon balastı yerleştirilebilecek son boşlukları da kullanarak sezonu kapatmış bulunuyorum... başka yer de yok yani...Benim daha önceki Accent ( eski kasa ) fabrika çıkışı sarı sis farlarına sahipti...siste ve yağmurda gerçekten de adını hak edecek şekilde aydınlatırdı...her ne hikmetse otomobil üreticileri çok estetik olmadığını mı düşünüyordur nedir, beyaz sis farları uygulamaya başladılar... oysa çok iyi hatırlıyorum 1970 - 1980 yılları arasında otomobillerde sis farları genel olarak sarı kullanılırdı... bence de sarı, ama tam bir sarı ışık sis bulutunu yararak sürücüye daha iyi bir görüş imkanı veren tek seçenek...daha doğru bir ifadeyle sarı ışık, maksimum aydınlatma kapasitesi ve görülebilirlik katsayısı optimum olan tek renk ( sis ve yoğun yağmur şartları için ) ....

Xenon'un yağmurda zayıf görüş kalitesi vermesi kafama takıldı. Bu meret geceleri deli gibi aydınlatıyor. yagmurlu havada yerden yansıyan ışık miktarının fazlalılığımı etkiliyor acaba.
Bu arada piyasa sarı ışık veren kaliteli ampüller var bildiğim kadarıyla.
Tabi Beyaz xenon altına sarı sis farları nasıl durur tartışılır bence.

Sisleri sadece sisli havada açıcağımız için görüntü kötü olmuyo olsada siste kimkime dumduma :)
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 23 Nis 2008, 12:20

Sirion gti yazdı:Sisleri sadece sisli havada açıcağımız için görüntü kötü olmuyo olsada siste kimkime dumduma :)

Bu arada size ilginç birşey söyleyeyim mi, birkaç ay önce bir akşam acayip bir sis vardı Büyükçekmece yokuşunu inerken. Eve gidince eşime gösteririm diye videoya çektim. Eve varınca videoyu izlediğimde şaşırdım. Videoda sis yoktu. Çok ilginç. Sisi insan gözü görüyor ama video sisi delip geçiyor :wink:
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen Sirion gti tarih 23 Nis 2008, 12:54

SuperSonic yazdı:
Sirion gti yazdı:Sisleri sadece sisli havada açıcağımız için görüntü kötü olmuyo olsada siste kimkime dumduma :)

Bu arada size ilginç birşey söyleyeyim mi, birkaç ay önce bir akşam acayip bir sis vardı Büyükçekmece yokuşunu inerken. Eve gidince eşime gösteririm diye videoya çektim. Eve varınca videoyu izlediğimde şaşırdım. Videoda sis yoktu. Çok ilginç. Sisi insan gözü görüyor ama video sisi delip geçiyor :wink:

Filmlerdeki sis sahnelerini bilgisayardanmı yapıyolar o zaman :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
Sirion gti

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 23 Nis 2008, 13:34

Sirion gti yazdı:Filmlerdeki sis sahnelerini bilgisayardanmı yapıyolar o zaman :mrgreen:

Bilmem ki, garip. Gece olması ile ilgili olabilir belki.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen ilker tarih 23 Nis 2008, 16:01

Halojen farla bile yağmurlu havalarda görüş kalitesi düşüyor...Bunun nedeni ıslanan asfaltın siyah bir renk alması ve normalde buradan yansıyan ışığın artık yansımaması...Sarı ışık daha belirgin oluyor siyah üzerinde beyazı yutuyor demek ki... Bunun biyolojik bir açıklaması da olabilir...Ben elektronikle uğraştığım için biliyorum, değişik renklerde LED ler var ticari olarak üretilen...LED lerin rengini dışındaki kılıf yapısı değil ışımanın kendisi veriyor... Kırmızı, yeşil ve sarı ledler içerisinde ışık şiddeti en çok olan sarı , sonra kırmızı ve sonra yeşil olmasına rağmen araştırmalar insan gözünün, ışık şiddeti en az olan yeşil renkli LED' e daha duyarlı olduğunu ve hemen algıladığını yazıyor... Gözlerimiz kuvvetle muhtemel beyazımsı ışığın algılanmasında sarıya göre daha duyarsız....Bir başka çarpıcı örnek... Sarı sis farlı Accent otomobilimle, tam 3 defa sis farlarını yağmurlu, karlı ve sisli havalar haricinde açık tutmak suçundan trafik cezası yemişken, siriondaki beyaz sis farlarım gece gündüz açık olmasına rağmen 1 kere bile ceza yemedim....

Umut, acaba yoğun sis vardı dediğin gün kullandığın marka Tekirdağ mıydı yoksa Yeni Rakı mı ? :D
Kullanıcı avatarı
ilker

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 23 Nis 2008, 16:25

ilker yazdı:Umut, acaba yoğun sis vardı dediğin gün kullandığın marka Tekirdağ mıydı yoksa Yeni Rakı mı ? :D

:lol: :lol: :lol: şaka yapmıyorum ama ben ciddiyim. Olay bir şekilde bir optik düzeltme mekanizması olabilir fotoğraf makinasının istemsiz yaptığı fakat gece sisli havalarda çekim yaptığım zaman sis gözükmüyor.

Bunda tabi etki edebilecek hususlar var:
  1. Video çekiminde de aynen fotoğraf çekimi gibi ışık esasoğlan'dır. Ne kadar çok ışık, o kadar net görüntü demektir. Işık yetersiz olunca kamera farklı atraksiyonlar yapar net görüntü alabilmek için. ISO seviyesini artırmak gibi...
  2. Gündüz video çekiminde 50 ya da 100 olan ISO seviyesi gece çekiminde otomatik olarak artar. Zaten artmasa görüntü almak mümkün olmaz. ISO seviyesi artınca daha kumlu kumlu noktacıklara sahip bir görüntü elde ederiz ama en azından zifiri karanlıktan kurtuluruz.
  3. Gece fotoğraf çekimi yaparken kullanılabilecek başka teknikler de var mesela long exposure gibi ama video'da geçerli değil bu olay.

Benim tahminim ISO seviyesi yüksek ayarlanmış bir kamera ile sise girdiğiniz zaman bir şekilde bu yukarıda bahsettiğim olay oluyor. Önemsemeyip videoyu silmiştim, keşke silmeseydim, size gösterebilirdim. Olay olduğu sırada görüş mesafesi 10 metre bile yoktu. Her yer gri sis dolu idi. Kameranın kaydettiği ise, görüş mesafesi 50 m. civarı ve sis yok. Sadece 50 m. ötesi karanlık, farlar aydınlatmıyor çünkü.

Internette biraz araştırma yapayım bununla ilgili. Mutlaka bilimsel bir açıklaması vardır.
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 23 Nis 2008, 16:40

Şöyle birşeyler buldum. Tam örtüşmüyor ama yine de okumaya değer:

Canon Anti-Fogging Technology:
http://www.canon.com/technology/canon_t ... gging.html

Anti-Fog Glass:
http://www.sciencentral.com/articles/vi ... =218392698
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Mesajgönderen ilker tarih 23 Nis 2008, 22:13

O anti-fogging farklı bir şey. Kameranın farklı ortamlara girip çıkarken karşılaştığı ısı farkı nedeni ile lens üzerinde yoğunlaşan nemin fotoğraf netliğine yapacağı sis etkisinin önlenmesi ile ilgili... ama senin makine sisi başka bir teknikle yok edebiliyorsa süper valla ...17" bir tane monitöre bağlayıp sisli havalarda otomobili real time aldığın görüntü ile kullanırsın... hatta patenti bile alınır :) SGS YRV T ( Sis Görüş Sistemli YRV T )

Olmaz olmaz ...Yerinde olsam bir denerdim... Bir çok büyük keşif tesadüfler sonucu yapıldı.
Kullanıcı avatarı
ilker

Sonraki

Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir