Yakıt sarfiyatım
Ankara'dan hareket etmeden önce ibre E'nin tam üzerinde duruyordu. Petrol Ofisi'nde depoyu fulledim (tabanca atana kadar) ve günlük km sayacını sıfırladım. 31,27 lt benzin aldı (bu arada 126 TL'ye dolmuş oldu)
Ankara içinde kısa mesafe 4-5 km kullandım. Noter işlemlerinden sonra Antalya'ya hareket ettim. Yolda hiç benzin almadım.
Antalya'da şehir trafiğine girmeden kepez'den inerek migros kavşağı yakınlarındaki (evime de yakın) benzinciye geldiğimde ibre E'nin 1mm altında idi ve km göstergesi 575 km'yi gösteriyordu.
Tekrar tabanca atana kadar depoyu fulledim 31,19 lt benzin aldı.
Bu hesaba göre 575 km'de 31,19 lt benzin tükettiğime göre uzun yolda100km'deki benzin sarfiyatım 5,4 lt olarak kayıtlara geçmiş oldu (km'de 22 kr eder ama parasal olarak hesaplamak çok doğru değil bence; baksanızda 4,05 TL oldu bir lt benzin ve daha da yükselecek).
Ve keyfime diyecek yoktu, bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Gelelim kullanım koşullarıma:
Öncelikle ilk defa otomatik vitesli bir araba ile uzun yol yaptığımı belirtmek isterim. Yani arabanın yabancısıyım bu da kullanımımı nispeten "acemileştirmiş"tir diye düşünüyorum
Arabanın yağ (Castrol Magnatec 10/40), yağ filtresi, buji (NGK çift tırnaklı) ve hava filtresi yola çıkmadan önce değişti (yani periyodik bakımdan yeni çıkmıştı)
Lastiklerim henüz 8-9 bin kmlik Michelin Energy Saver (standart 165 ölçüsünde)
Arabada tek başınaydım bagajım yoktu. yani araba boş denilebilir.
Doğal olarak klima çalışmıyordu (ama bi ara denedim 1-2 dakikalığına hani performans düşüyor mu diye hissedilir bir düşüş olmadı bunu da belirteyim)
Yol tamamen bölünmüştü, arasıra rampa ve inişler vardı, yol çalışması falan yoktu ama asfalt yer yer bozuktu. (bunları yol durumunu bilmeniz için yazıyorum).
Yolda ara ara yağmur çiseledi ama olağanüstü bir hava şartı yoktu, kış mevsimi normallerinde idi.
Konvoy durumu yoktu (gönlümce geze geze geldim anlayacağınız, tavanı da açtım valla acayip keyifli oluyor)
Kullanım şeklim ise şöyleydi:
Afyon'a kadar ortalama süratim 110-120 arasında idi (çok nadir 130 bu arada kesinlikle bir çok arabadan daha güven veriyor o süratte ama tabi limitleri bilmek lazım ben sadece denemek için yaptım),
Afyon'dan sora hem hava karardığı için hem de bir depo ile yolu tamamlamak istediğim için varış noktama kadar 80-90 km ortalamaya düştüm.
Genele vurursanız 90-100 km ortalama süratle ile gittim diyebilirim.
Maalesef afyonda çevre yolu güzergahını kaçırdığım için (istemeden oldu, 17 yıldır araba kullanıyorum ama yolun yabancısıyım sadece
Afyondan sonra tüm rampalarda çıkarken çok yüklenmedim inerken de ayağımı gazdan çektim motor freni ile indim (D4 konumunda yani) özellikle çubuk beli inişinde baya rahat oldu.
Sonuç:
Depomuzun 37 lt kapasitesi olduğuna göre (resmi fabrika verisi) ibre E'nin üzerine veya 1mm kadar altına inse bile 31-32 lt alıyor. bu da depoda biz bitti sansak bile 4-5 lt kadar yakıt olduğunu gösteriyor (sanırım bu yüzen ışık koyma gereği duymamışlar)
Eğer arabanın ve yolun yabancısı olmasaydım (örneğin afyonda kaybolmadan devam edebilseydim)
Süratim 90-100 olarak sabit kalsaydı
depodaki 4-5 lt benzini de sonuna kadar kullansaydım (yani 36 lt benzin harcasa idim):
Bu araç eğer yukarıda belirtilen koşullar sabit kalmak koşu ile (bakım, lastikler, ağırlık ve yol durumu gibi) bir depo benzin ile 660 km civarında şehir dışı menzil kat edilebilirdi. Bu bence mükemmele yakın bir rakam.
TÜM BU BİLGİLERİ BU ARACI ALMAYI DÜŞÜNEN veya BENİM GİBİ YENİ SAHİP OLMUŞ OLAN KULLANICILARIN FAYDALANMASI İÇİN PAYLAŞTIM. TÜM BİLGİLER TAMAMİYLE DOĞRUDUR, ABARTI YOKTUR.