YRV Otomatik (2005) Uzun yol yakıt sarfiyatı deneyimim

Daihatsu'nun, gençler ve genç aileler için tasarlamış olduğu modelidir. YRV'nin açılımı: Young Recreational Vehicle'dır.

YRV Otomatik (2005) Uzun yol yakıt sarfiyatı deneyimim

Mesajgönderen Ally_07 tarih 24 Şub 2011, 14:33

Sonunda dün itibariyle eşim (e tabi dolaylı yoldan ben) YRV'sine kavuştu. Aracı öğleden sonra Ankara'dan alıp Antalya'ya Getirdim. Şimdi size yakıt tüketimi ile ilgili tespitlerimi aktarayım.

Yakıt sarfiyatım
Ankara'dan hareket etmeden önce ibre E'nin tam üzerinde duruyordu. Petrol Ofisi'nde depoyu fulledim (tabanca atana kadar) ve günlük km sayacını sıfırladım. 31,27 lt benzin aldı (bu arada 126 TL'ye dolmuş oldu)
Ankara içinde kısa mesafe 4-5 km kullandım. Noter işlemlerinden sonra Antalya'ya hareket ettim. Yolda hiç benzin almadım.
Antalya'da şehir trafiğine girmeden kepez'den inerek migros kavşağı yakınlarındaki (evime de yakın) benzinciye geldiğimde ibre E'nin 1mm altında idi ve km göstergesi 575 km'yi gösteriyordu.
Tekrar tabanca atana kadar depoyu fulledim 31,19 lt benzin aldı.

Bu hesaba göre 575 km'de 31,19 lt benzin tükettiğime göre uzun yolda100km'deki benzin sarfiyatım 5,4 lt olarak kayıtlara geçmiş oldu (km'de 22 kr eder ama parasal olarak hesaplamak çok doğru değil bence; baksanızda 4,05 TL oldu bir lt benzin ve daha da yükselecek).

Ve keyfime diyecek yoktu, bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

Gelelim kullanım koşullarıma:

Öncelikle ilk defa otomatik vitesli bir araba ile uzun yol yaptığımı belirtmek isterim. Yani arabanın yabancısıyım bu da kullanımımı nispeten "acemileştirmiş"tir diye düşünüyorum
Arabanın yağ (Castrol Magnatec 10/40), yağ filtresi, buji (NGK çift tırnaklı) ve hava filtresi yola çıkmadan önce değişti (yani periyodik bakımdan yeni çıkmıştı)
Lastiklerim henüz 8-9 bin kmlik Michelin Energy Saver (standart 165 ölçüsünde)
Arabada tek başınaydım bagajım yoktu. yani araba boş denilebilir.
Doğal olarak klima çalışmıyordu (ama bi ara denedim 1-2 dakikalığına hani performans düşüyor mu diye hissedilir bir düşüş olmadı bunu da belirteyim)
Yol tamamen bölünmüştü, arasıra rampa ve inişler vardı, yol çalışması falan yoktu ama asfalt yer yer bozuktu. (bunları yol durumunu bilmeniz için yazıyorum).
Yolda ara ara yağmur çiseledi ama olağanüstü bir hava şartı yoktu, kış mevsimi normallerinde idi.
Konvoy durumu yoktu (gönlümce geze geze geldim anlayacağınız, tavanı da açtım valla acayip keyifli oluyor)

Kullanım şeklim ise şöyleydi:
Afyon'a kadar ortalama süratim 110-120 arasında idi (çok nadir 130 bu arada kesinlikle bir çok arabadan daha güven veriyor o süratte ama tabi limitleri bilmek lazım ben sadece denemek için yaptım),
Afyon'dan sora hem hava karardığı için hem de bir depo ile yolu tamamlamak istediğim için varış noktama kadar 80-90 km ortalamaya düştüm.
Genele vurursanız 90-100 km ortalama süratle ile gittim diyebilirim.
Maalesef afyonda çevre yolu güzergahını kaçırdığım için (istemeden oldu, 17 yıldır araba kullanıyorum ama yolun yabancısıyım sadece :lol: ) akşam karanlığında şehir içine girdim ve yolumu tekrar bulana kadar şehir içinde yaklaşık 20-25 km dolaştım. Afyon güzel bir şehir bu arada insanlar da çok yardım sever. sadece 1den fazla kişinin sözünü dinlerseniz baya bi karışıyor işler :lol: (biraz da bundan o kadar dolaşmak zorunda kaldım)
Afyondan sonra tüm rampalarda çıkarken çok yüklenmedim inerken de ayağımı gazdan çektim motor freni ile indim (D4 konumunda yani) özellikle çubuk beli inişinde baya rahat oldu.

Sonuç:

Depomuzun 37 lt kapasitesi olduğuna göre (resmi fabrika verisi) ibre E'nin üzerine veya 1mm kadar altına inse bile 31-32 lt alıyor. bu da depoda biz bitti sansak bile 4-5 lt kadar yakıt olduğunu gösteriyor (sanırım bu yüzen ışık koyma gereği duymamışlar)
Eğer arabanın ve yolun yabancısı olmasaydım (örneğin afyonda kaybolmadan devam edebilseydim)
Süratim 90-100 olarak sabit kalsaydı
depodaki 4-5 lt benzini de sonuna kadar kullansaydım (yani 36 lt benzin harcasa idim):

Bu araç eğer yukarıda belirtilen koşullar sabit kalmak koşu ile (bakım, lastikler, ağırlık ve yol durumu gibi) bir depo benzin ile 660 km civarında şehir dışı menzil kat edilebilirdi. Bu bence mükemmele yakın bir rakam.

TÜM BU BİLGİLERİ BU ARACI ALMAYI DÜŞÜNEN veya BENİM GİBİ YENİ SAHİP OLMUŞ OLAN KULLANICILARIN FAYDALANMASI İÇİN PAYLAŞTIM. TÜM BİLGİLER TAMAMİYLE DOĞRUDUR, ABARTI YOKTUR.
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Marka: Daihatsu
Model: YRV

Re: YRV Otomatik (2005) Uzun yol yakıt sarfiyatı deneyimim

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 24 Şub 2011, 15:05

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Bence tüketim değerleri gayet başarılı.
Aracınızı iyi günlerde kazasız belasız kullanınız...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen Ally_07 tarih 24 Şub 2011, 16:41

Rica ederim. Gerçekten günümüz için oldukça ideal Maşallah, Maşallah tütütütüttütüüüü :mrgreen: İyi dilekleriniz için de teşekkür ederim.

Bu arada takip edenlere şunu da belirteyim: ARAÇ TURBO VERSİYON DEĞİL. HAni yanlış algılara yol açmayayım diye..
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Mesajgönderen Umut-Gultekin tarih 24 Şub 2011, 17:02

:) Ben 5.2 litre ortalama ile 1090 km İstanbul - Manavgat yapmıştım Turbo ile. Ama cidden dede gibi kullanmak gerekiyor :)
Daihatsu Aşkına!
Kullanıcı avatarı
Umut-Gultekin
Daihatsu Freak

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 24 Şub 2011, 17:05

Umut-Gultekin yazdı::) Ben 5.2 litre ortalama ile 1090 km İstanbul - Manavgat yapmıştım Turbo ile. Ama cidden dede gibi kullanmak gerekiyor :)

Çok zor abi hiç bana göre değil :)
İnsan arabaya genç biner dede iner valla o şekilde :lol:
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen Ally_07 tarih 24 Şub 2011, 17:15

doğru valla normalde 5 saatlik yolu (uçmadan ama hızlı olarak yani) 6,5 saatte falan geldim. ama olsun 126 TL'ye 575 km yol yaptım. bence değerdi. en azından böyle "olabildiğini" görmeye değer..
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Mesajgönderen hasan17 tarih 24 Şub 2011, 22:42

aramıza hoş geldiniz. umarım aracınızı hayırlısıyla kazasız belasız kullanırsınız. yrv kesinlikle parasının karşılığını veren bir araç. benim yrv uzun yolda gazda 20 kuruş civarı yaktı.benzinde ise 30 kuruş civarı geziyor.bence bu bile çok yüksek bir rakam değil. ama sizin gaz taktırmanız gereksiz görünüyor.
Kullanıcı avatarı
hasan17

Model: YRV Turbo

Mesajgönderen Ally_07 tarih 24 Şub 2011, 23:27

teşekkür ederim, inşallah hepimiz kazasız belasız kullanırız, bu özel araçların tadını çıkarırız.
tüp taktırmayı zaten hiç düşünmedik, eşim de ben de az kullanıyoruz zaten. bana göre günümüz şartlarında 30 kr benzin gayet ideal. bundan iyisi can sağlığı.
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Mesajgönderen serdarsword tarih 25 Şub 2011, 10:59

TEKRARDAN HAYIRLI OLSUN ARACINIZ.AFYON DA KAYBOLMUŞKEN BARİ Bİ SUCUK LOKUM KAYMAK FALAN YESEYDİNİZ KEŞKE :lol: HATTA ABARTIP FAZLA ALSAYDINIZ BEN SİZDEN ALIRDIM ANTALYA DA. :mrgreen:
AÇIKÇASI ANTALYA DA SİTEMİZE ÜYE OLAN DAIHATSU SAHİBİ BULMAK ÇOK ZOR BUNUN İÇİN EKSTRA SEVİNÇLİYİM HALBUKİ ANTALYA DA EPEYCE BİR DAIHATSU VAR. SIRION , YRV,MATERIA,TERIOS AĞIRLIKLI.
BENİM BİR HAYALİM VARDI BENDE ANTALYADAKİ DAIHATSUCULARI BULUŞTURMAK İSTİYORDUM HATTA BİR ARA YOLDA GİDERKEN DAIHATSU GÖRDÜĞÜM ARAÇLARIN CAMINA BOŞ KAĞIDA SİTEMİZİN ADINI YAZAR BIRAKIRDIM,SERVİSTEN DE DAIHATSU KULLANANLARIN BİLGİLERİNİ İSTEDİM FAKAT HALİYLE VERMEDİLER. :roll:
DÜŞÜNSENİZE NE GÜZEL OLURDU TOPLANIP KEMER TARAFINDA ULUPINAR YAPSAK. :mrgreen:
NEYSE İNŞALLAH GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ.ARACINIZIN FOTOLARINI BEKLERİZ.
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Ally_07 tarih 25 Şub 2011, 12:32

serdarsword yazdı:TEKRARDAN HAYIRLI OLSUN ARACINIZ.AFYON DA KAYBOLMUŞKEN BARİ Bİ SUCUK LOKUM KAYMAK FALAN YESEYDİNİZ KEŞKE :lol: HATTA ABARTIP FAZLA ALSAYDINIZ BEN SİZDEN ALIRDIM ANTALYA DA. :mrgreen:
AÇIKÇASI ANTALYA DA SİTEMİZE ÜYE OLAN DAIHATSU SAHİBİ BULMAK ÇOK ZOR BUNUN İÇİN EKSTRA SEVİNÇLİYİM HALBUKİ ANTALYA DA EPEYCE BİR DAIHATSU VAR. SIRION , YRV,MATERIA,TERIOS AĞIRLIKLI.
BENİM BİR HAYALİM VARDI BENDE ANTALYADAKİ DAIHATSUCULARI BULUŞTURMAK İSTİYORDUM HATTA BİR ARA YOLDA GİDERKEN DAIHATSU GÖRDÜĞÜM ARAÇLARIN CAMINA BOŞ KAĞIDA SİTEMİZİN ADINI YAZAR BIRAKIRDIM,SERVİSTEN DE DAIHATSU KULLANANLARIN BİLGİLERİNİ İSTEDİM FAKAT HALİYLE VERMEDİLER. :roll:
DÜŞÜNSENİZE NE GÜZEL OLURDU TOPLANIP KEMER TARAFINDA ULUPINAR YAPSAK. :mrgreen:
NEYSE İNŞALLAH GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ.ARACINIZIN FOTOLARINI BEKLERİZ.

Söylemesi ayıp sucuk ekmeğin tadına baktım :P Ama lokum aklıma gelmedi.

Eğer bir buluşma olursa tabi ki katılmayı isterim. Ama olmasa da sizinle tanışabiliriz. Daha önce suzuki marutim vardı, maruti&alto kulubüne üyeydim bir forumda. Oradan bir arkadaşla buluşmuştuk, çok da keyifli olmuştu. O arabamı değiştirdim ama arada hala da görüşürüz o arkadaşla. Bun keyifli şeyler bana göre.

Bu arada siz daha önce Atılgan Oto'da Hilmi Usta diye birisinden söz etmiştiniz. Haftaya bir uğramayı düşünüyorum. Sizin adınızı versem sakıncası olur mu acaba? Bir kaç sorum olacak kendisine. Muhtemelen gelecek cumartesi gidebilirim hatta belki siz de müsait olursanız orada buluşur tanışırız...

Havalar şöyle bir açsın aracın fotoğraflarını çekip paylaşacağım inşallah..
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Mesajgönderen serdarsword tarih 25 Şub 2011, 21:35

HAFTAYA CUMARTESİ GELMEYE ÇALIŞIRIM.KENDİ ARABAMLA GELEMESEMDE ŞİRKET ARACIYLA GELİRİM.
EĞER GELEMEZSEM GÜMÜŞ RENKLİ SİRİONUN SAHİBİ SERDAR DEYİN HATIRLAR.
SİZE ÖZEL MESAJLA BİLGİLERİMİ ATIYORUM.
Kullanıcı avatarı
serdarsword

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Ally_07 tarih 28 Şub 2011, 13:41

serdarsword yazdı:HAFTAYA CUMARTESİ GELMEYE ÇALIŞIRIM.KENDİ ARABAMLA GELEMESEMDE ŞİRKET ARACIYLA GELİRİM.
EĞER GELEMEZSEM GÜMÜŞ RENKLİ SİRİONUN SAHİBİ SERDAR DEYİN HATIRLAR.
SİZE ÖZEL MESAJLA BİLGİLERİMİ ATIYORUM.

Serdar Bey ilginize teşekkür ederim. Özel mesajınızı aldım. Ama bu arada cumartesi günü boştum ve dayanamayıp servise gittim. Sizin selamınızı da ileterek hilmi beyi buldum. sağlosun baya ilgilendi ve bilgilendirdi. şanzıman ve fren hidrolik yağlarını değiştirttim ve genel kontrollerini yaptılar. hasan Usta ile bir test sürüşü yaptık O da arabayı beğendi (böylece içime daha çok sindi).

gelecek hafta bir daha gitme ihtimalim var. eğer gidecek olursam sizi bilgilendiririm. belki bu sefer olmadı ama bir dahakine tanışmış ve buluşmuş oluruz inşallah..
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Dön YRV - YRV Turbo

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir