Internette birçok yabancı kaynak arabanın 139 beygir gücünde olduğunu yazıyor. Bizdeki dökümantasyonlar 130 beygir olduğunu belirttiği için hep emisyon değerleri yüzünden azıcık güç tırpanladıklarını düşünmüştüm Türkiye'ye gelecek arabalar için. Beltronics Vector FX-II (performans bilgisayarı) aldıktan sonra ölçüm yapmış, 8.85 saniye ve 139 beygir ölçmüştüm. Herhalde fazla ölçüyor diye düşünmüştüm. Bende buluşmada gördüğünüz yol bilgisayarının markası Scangauge II. Bu alete de bazı programlamalar yaparak beygir gücü ölçebilecek hale getirebiliyorsunuz. Bunları yaptım, arabayı tekrar ölçtüm ve yine 139 beygir çıktı. Ama rakam tam 139... Yani 140 ya da 138 dese, tesadüftür, ikisi de yanlış ölçüyor, olur o kadar sapma falan diyeceğim ama her ikisi de 139 ölçünce ve internetteki yabancı siteler de 139 beygir olarak gösterdiğine göre, 130 beygir olarak bildiğimiz YRV Turbo'nun gerçekte 139 beygir olduğuna kanaat etmek üzereyim. Esasında geriye sadece dyno'ya çıkartmak kalıyor ama onunla da uğraşamayacağım...
Esasında ölçülen verinin doğru olup olmadığını anlamanın bir yolu var. İstanbul'da olup da aracının gücünü ölçtürmek isteyen varsa (Sirion 1. Nesil-102 beygir) bir gün buluşalım ve aleti takıp o aracı da ölçelim. Çıkan veri 102 den büyük çıkmadığı taktirde hem ben ölçülen 139'un doğruluğundan emin olurum, hem de diğer aracın kaç bg olduğunu öğreniriz.
Var mı aracının gücünü ölçtürmek isteyen?