Yrv turbo şanzıman sorunu

Otomobillerle ilgili her türlü teknik konuya dair paylaşımların adresi.

Yrv turbo şanzıman sorunu

Mesajgönderen Özkan tarih 19 Oca 2012, 21:28

merhaba arkadaşlar..
geçenlerde bahsetmiştim aracımın şanzıman yağını değiştirdim diye,değiştirdim derken serviste 2litre boşaltılıp 2 litre takviye yapıldı... mobil atf 320,,3 gün önce şanzıman kısmından ses gelmeye başladı,ve araç hareket halindeyken gaza basmama rağmen devir yükseliyor ama hareket yok,kontağı açıp kapayınca bir müddet gittikten sonra tekrar gaza basmama rağmen devir yükseliyor ama hareket yok...yanan bir arıza lambası yok,vites geçişlerinde sıkıntıyok,kütürtü, vuruntu,herhangi bir zorlanma belirtisi yok,her neyse ben aracı direkt olarak servise götürmek yerine araştırma yapmayı tercih ettim iyikide öyle yapmışım nedeni herkesin farklı birşeyler söylemesi,telefonlada bir çok yeri aradım bunlardan biriside özay otomotiv durumu izah etmeye çalıştım,saolsunlar telefonlada olsa bilgi vermeye çalıştılar ve arabayı telefonlada olsa verdikleri komutlarla test etmeye çalıştık,bu ne idi araba çalışır vaziyette aracı vitese alıp frene basıp 3sn boyunca gaza basma aynı olayı geri viteste yaptık araç 2500 deviri geçmedi...şanzımanda bir sorun olduğunu düşünmediğini söylediler..Bursa dada aracı bir kaç yere gösterdim ortak kanaat şuydu farklı bir yağ kullanıldıysa şayet yağ özelliğini kaybedeceği için filtreyi tıkamış ve pompaya yeterince yağ gitmediği için ses yapacağı şeklindeydi,mantıklı geldi,neden derseniz fabrikadaki kesme preslerinin kızak yağına kesme sıvısı karışınca yağ bildiğiniz balçık halini alıyor ve pompa tıkandığı için pres devreden çıkıyor bu arada kitapçıktada farklı yağları karıştırmayın diye uyarmış kitağçığında dexron3 demiş ama serviste mobil atf 320 koyuldu özellikleri aynımıdır bilmem bunu araştıracağım.. o kadar saçma şeyler söyleyenler oldu akıl karı değil mesela şanzıman yağını ve filtresini değiştirmek için şanzımanın inmesi gerektiği gibi,ben usta veya çok bilmiş biri değilim ama şanzıman yağı normalde zaten şanzıman inmeden değiştiriliyor,filtrede karter sökülerek değiştirilebilir diye düşünüyorum her neyse biraz daha araştırma yapıp aracı uygun ustanın ellerine teslim edeceğim umarım sorun yağdır :(
Kullanıcı avatarı
Özkan

Marka: Daihatsu
Model: YRV Turbo

Re: Yrv turbo şanzıman sorunu

Mesajgönderen josefsalvatini tarih 19 Oca 2012, 21:42

ozkan burayı oku yardımcı olur
http://forum.donanimhaber.com/m_2324633 ... ey_/tm.htm

15 Mayıs 2008; 1:01:24

bu konuda otomatik şanzıman bakımı ve arızalar ile ilgili sorularınız yanıtlanır..

**lütfen dsg,ve yarı otomatik şanzımanlar ile ilgili soru sormayın.bunlar benim uzmanlığım ve alanımın dışındadır.

araç üreticisinin önerdiği yağ kullanılmalı.birbirinden farklı yağlar karıştırılmamalı aracın gerektirdiğinden eski ya da yeni yağ kullanılmamalı.. 3 şey çok önemli sevgili arkadaşlar aracın şanzıman yağı daima doğru seviyede olmalı daha önce bu konuda defalarca yazdım, eksik yağ sorun yaratır. sert geçiş yaptırır ve aşınma artar. yağ 6 senede bir veya 60,000 km de bir değişmelidir. hangisi daha evvel dolarsa. sakın ola bu konuda gecikmeyin. ve 1 dakikayı geçen duraklamalarda şanzımanı muhakkak yükten alın yani N veya P konumunda bekleyin. bu kesinlikle şanzıman ömrü için gereklidir.normalde yağ sıcaklığı 80 derece ama İstanbul gibi sıkışık trafiklerde 140 dereceyi bulur. eğer şanzımanı yükte tutarsanız o zaman 200 ü geçer. işte tam bu noktada eğer yağınız eskidi ise diğer bir deyişle eğer yağ kan kırmızısı değil, kahverengi, siyah ise ve koku varsa işte şanzımanınız o zaman kızarır patates gibi. özellikle 140 derece üzerindeki sıcaklıklarda yağın iyi durumda olması çok ama çok önemlidir.

yağ çeşitleri:

*Dexron1(Atf olarak da bilinir) 1950-80 arası üretilen araçlarda kullanılır.örnek olarak mercedesin 70 li yıllarda ürettiği araçlarda..

*Dexron2D(Atf2 olarak bilinir) ve E D ve E arasındaki fark D olan yağ mekanik kutular için yani hidrolik basınç ile çalışanlar için E olan ise elektronik kontrol birimi (Valve Body** içeren kutular içindir) 1980 yılından 1990 yılına kadar olan modellerde kullanılır..

*Dexron3(atf3 olarak bilinir) elektronik kontrol birimi olan 2D ve E den daha gelişmiş bir yağdır ve dexron2E nin yerini almıştır 1999 senesi itibarı ile..1990 yılı ve sonrası üretilen tüm otomatik şanzımanlı araçlarda bu yağ kullanılır.

*Dexron 4ve5..(bunlar ülkemiz piyasasında bulunmazlar) son nesil şanzıman sistemlerinde kullanılır.özellikle 5 ileri olan otomatik vites kutularında.bu yüzden bu yağın kullanımı gereken kutularda dex2 veya 3 kullanılmaz.kullanılırsa hasar olur.aynı şekilde dex2 ve 3 kullanılan kutularda da dex 4 ve 5 kullanılamaz.kullanıldığı takdirde kutu hasar görür.

BU YAĞLAR ANCAK TASARLANDIKLARI ARAÇLAR İÇİN UYGUNDUR.ÜRETİCİNİN ÖNERDİĞİNDEN DAHA ESKİ YA DA YENİ YAĞ KULLANIMI KALICI HASARLARA SEBEP OLUR.VE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SONUÇLARA SEBEP OLUR.

Yağ seviyesi kontrolü için yapılması gerekenler.(Klasik tip tork konvertörlü otomatik vites kutuları için geçerlidir.) tiptronik kutularda ve yeni nesil otomatik vites kutularında 2002 yılı ve üstü yağ çubuğu bulunmayabilir.bu durumda seviye kontrolü için servise veya otomatik şanzıman servislerine gidilmesi gerekir.

1-araç çalışma sıcaklığında ve rölantide çalışıyor olmalıdır.
2-vitesler P den başlayarak L ye kadar her konuma tek tek alınmalı her konumda 3 saniye beklenmeli, sonra işlemi L den Pye tersine uygulamalısınız.(burada L konumu araca göre 1 veya 2 de olabilir.)
3-bu işlemlerden sonra 2 dakika beklenir ve seviye ölçülür. sağlıklı olan seviye max seviyesinin hemen altı veya biraz altıdır. ama daha düşükse mutlaka eksik seviye tamamlanmalıdır.(eksik seviye mutlaka araçta kullanılan otomatik şanzıman yağı ile aynı tür olmalıdır).gereğinden fazla yağ konulmamalı çünkü konulursa bu defa şanzımandan püskürme ile sonuçlanabilir. max ve min arasındaki seviye farkı ortalama yarım litre bazı araçlarda 1 litredir. ama yarım litre eksilen yağ zaten vuruntulu vites geçişi sebebidir ve aşınma artar.

4- sürüş yapılır ve geçişler kontrol edilir. geçişler yumuşak olmalı herhangi bir katırtı kuturtu olmamalıdır. bu katırtı ve kuturtular duyulursa 2 ihtimal söz konusudur. ya valve body içerisinde yer alan solenoidlerden biri veya daha fazlası açık veya kapalı kalmıştır zaten şanzıman arıza lambası uyarır sizi bu durumda eğer söz konusu durumda arıza lambası yanmaz ise bu defa anlaşılmalıdır ki arıza mekaniktir.

5-Lag(gecikme testi) konumlar arası geçişte mesela N den D ye veya başka bir konumda geçişler arası süre en çok 1 saniye olmalıdır. eğer süre daha uzunsa şanzıman kutusu ömürünü doldurmuş demektir ve tamamen yenilenmesi gerekir.
6-Şanzımanın prematüre arızalanmasını engellemek için mümkün olduğunca sert kalkışlardan kaçınılmalı, özellikle D den R ye ve R den D ye veyahut N den deya geçileceği zaman araç TAMAMEN hareketsiz OLMALIDIR. yoksa şanzımanda erken aşınma olur.

valve body nedir? valve body vites kutusunun hemen dışında bulunan ve solenoid adı verilen valflere(subaplara) yataklık eden birimdir.görevleri belli vites ve hızlarda ilgili viteslerin pürüzsüz ve sorunsuz çalışması ve yumuşak geçişler için yağ kanallarını açıp kapatmaktır.

valve body'nin resmini de koyuyorum buraya..ayrıca tork konvertörü resmi de koydum..

otomatik kullanan özellikle geleneksel otomatik şanzımanlı araç kullananlara duyurulur.

NOT: LÜTFEN SORU SORMADAN ÖNCE KONUYU İYİCE OKUYUN ÖZELLİKLE DE BU SAYFAYI.. ARACINIZDA DOĞRU YAĞIN KULLANILDIĞINDAN EMİN OLUN.ÖRNEK OLARAK DEXRON3 KULLANILMASI GEREKEN ARAÇTA DEXRON1 KULLANMAYIN.AYNI ŞEKİLDE ESKİ VE DEXRON1 KULLANIMI GEREKEN BİR ARAÇTA DA DEXRON3 KULLANMAYIN.ARAÇLARIN VİTES KUTUSU TEKNOLOJİSİNİN GEREKTİRDİĞİ YAĞIN KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ VE ZORUNLUDUR.YAĞLAR BİRBİRLERİ İLE KARIŞTIRILMAMALIDIR.EKSİK SEVYİYE TAMAMLAMASI DA GENE AYNI CİNS YAĞ İLE OLMALIDIR.YANİ DEXRON 1 KULLANAN ARACA YAĞ İLAVE EDİLECEĞİ ZAMAN DEXRON3 VEYA ZITTI KULLANILMAMALIDIR.AYNI ŞEKİLDE BANA SORU YAZAN ARKADAŞLAR LÜTFEN ARACINZIN KM VE MODEL YILINI BELİRTİN.

BURADA YAZILANLAR KLASİK TİP VE TİPTRONİK OLAN TORK KONVERTÖRÜ İÇEREN KUTULAR İÇİN GEÇERLİDİR.BANA YARI OTOMATİK VEYA DSG KUTULAR İLE İlgİLİ SORU YAZMAYIN.

DSG VE YARI OTOMATİK KUTULARDA TORK KONVERTÖRÜ BULUNMAZ.DSG'YE ÖRNEK OLARAK VW ARAÇLARI; MMT,EASYTRONİC,DUALOGİC,AMT GİBİ KUTULARI DA YARI OTOMATİK OLANLARA ÖRNEK VEREBİLİRİZ.[/color]
josefsalvatini

Mesajgönderen Özkan tarih 19 Oca 2012, 21:47

evet okudum bende sorunun büyük ihtimalle yağdan olduğunu düşünüyorum :(
Kullanıcı avatarı
Özkan

Mesajgönderen FaTiH tarih 19 Oca 2012, 22:47

Arkadaşlar oto. şanzuman konusunda çok şey okumuş biri olarak ufak bir derleme yapmam gerekirse; yağlarda genel olarak söylenen şu ki, "başka yağlarla karıştırarak kullanmayın; sıkıntılara yol açabilir" ..Hele ki bu yağ bir de eski yağ olursa (e doğal olarak bir kısmı içinde kaldığı için); risk daha da bir artıyor diye düşünüyorum!Yanlız oto. şanzuman da sıkıntı şu ki; yağın tamamını değiştirmek neredeyse imkansız!Kullanma kılavuzlarımızda bile diyor ki; misal 5 litre toplam oto. şanzuman yağ kapasitesiyse değiştirilebilir miktar 1,8 Litre (örnek olarak verdim ama aşağı yukarı rakamlar bu şekildeydi)..Çünkü yağın önemli bir kısmı türbin (konvertör v.s.) içerisinde kalıyor!E bunu da tamamen boşaltmak için şanzumanı dağıtmak gerekiyor ki bu da deli bir masraf! Ha burada kaçınılmaz olan eski-yeni yağ karışımının yolaçabileceği potansiyel sorunların önüne geçmek için ne yapılıyor peki!? Masraftan kaçmayan ustalar ve kullanıcıların gittiği yol; bir süre o değiştirilebilir miktarı değiştirilmiş şekliyle aracı kullandıktan sonra tekrar yağdan boşaltıp en son kullandığınız aynı yağdan yine koymak!Bu ikinci işlemden sonra da daha bir yenilenmiş yağ elde ediyorsunuz ve artık önemli oranda yeni yağ yüzdesi baskın gelecektir eski yağa ve açığı kapatacaktır!
İleriki değişimlerdeyse hep aynı marka yağı kullanmak yerinde olacaktır!En azından bir önceki yağ değişiminden sadece eski yağ olduğu için belki soru işareti oluşacaktır ancak aynı katkı oranlarıyla oluşturulmuş bir yağ olacağı için (çünkü aynı markanın devamını kullanacağınız için) birde farklı marka yağa bulaşma riskiyle karşı karşıya olmayacaksınız!

Mobil ATF 320 internetten araştırdığım kadarıyla Dexron III formunu karşılayan bir yağ!Sıkıntı olacağını düşünmüyorum..Gerçi benim içim Castrol ün Transmax Dex III Multivehicle ürününe hep biraz daha ısınmıştır neden bilemiyorum..Belki de adında direk Dex III geçtiği içindir..Ama sen madem ki ATF 320 den gitmişsin....Karar senin dostum..

Ama her ne olursa olsun Oto. şanzuman hassas iş; çoğu yetkili servis bile çakmıyor bu işten!Muhakkak bu işten iyi anlayan; mümkünse tek işi bu olan sanayiideki mekanlar tercih edilmeli!Şahsi düşüncem budur! :wink:
Kullanıcı avatarı
FaTiH
Sirionist

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen Özkan tarih 19 Oca 2012, 22:54

evet bende bunun için acele etmiyorum zaten keşke demekle olmuyor ama yağı hiç değiştirmeseydim keşke :D
Kullanıcı avatarı
Özkan

Mesajgönderen SonCuoreci tarih 19 Oca 2012, 23:51

Hocam, geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda çözersin problemini...
Kullanıcı avatarı
SonCuoreci

Model: Cuore

Mesajgönderen Özkan tarih 20 Oca 2012, 00:40

Kullanıcı avatarı
Özkan

Mesajgönderen Özkan tarih 20 Oca 2012, 00:42

SonCuoreci yazdı:Hocam, geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda çözersin problemini...

çok saol inşallah :(
Kullanıcı avatarı
Özkan

Mesajgönderen Ally_07 tarih 20 Oca 2012, 17:09

yukarda josefsalvatini'nin gönderdiği linkte soruları cevaplayan METEG rumuzlu bir usta var. sen sorununu anlatarak hangi ustayı tavsiye ettiğini bir sor bence. ben aracı ilk aldığımızda baya faydalanmıştım kendisinden. bursada mutlaka ehil bir otomatik şanzıman ustası bulabilirsin diye düşünüyorum.

Ben de arabayı alır almaz 60000'de buradaki yetkili serviste değiştirtmiştim. Castrol DEXRON IID koydular. fatih'in de dediği gibi yaklaşık 2 lt koyabildiler. çünkü öğrendiğim kadarıyla şanzıman tapasını söktüklerinde kendi kendine ancak o kadarı boşaltılabiliyormuş, motor yağlarındaki gibi tamamını tasfiye etmek mümkün değilmiş yani. Tamamını tasfiye etmek için özel vakumlu bir cihaz varmış ama o da her serviste/tamircide bulunan bir cihaz değilmiş. O yüzden yine fatih'in dediği gibi 2 lt civarında değiştirip belli bir kullanımdan sonra tekrar değiştirmek ve hatta mümkünse 3. kez falan da değiştirmek lazım. tabi bunların her biri yaklaşık 80 TL'den olsa 200-250 TL bir masraf gerekiyor bu yöntemi uygulayabilmek için. Ben de düşünmüştüm böyle yapmayı ama sonra vazgeçtim maliyetten dolayı. Şu anda değiştireli yaklaşık 10 bin km oldu şimdilik bir sorun görünmüyor maaşallah(tütütüütüü... :) ). ama 2-3 sene sonra 60000 kmlik periyod dolmasa da değiştireceğim. en korktuğum şeylerden biri şanzıman arızası.. :shock:
umarım senin sorunun da kolayca çözülür.
Kullanıcı avatarı
Ally_07

Model: YRV

Mesajgönderen Özkan tarih 20 Oca 2012, 18:19

Saolun Ali bey dün akşam Mete ve Kamil bey lere mail attım Kamil beyin cebine ulaşabildim,sorunu izah ettim büyük olasılıkla yağdandır diye söyledi,yağın tamamını değiştirmemi söyledi şimdilik biraz rahatladım,bu hafta malesef gündüz çalışıyorum,haftaya gece vardiyasında bu problemi çözmeye çalışacağım..
Kullanıcı avatarı
Özkan

Mesajgönderen josefsalvatini tarih 20 Oca 2012, 19:08

Özkan yazdı:Saolun Ali bey dün akşam Mete ve Kamil bey lere mail attım Kamil beyin cebine ulaşabildim,sorunu izah ettim büyük olasılıkla yağdandır diye söyledi,yağın tamamını değiştirmemi söyledi şimdilik biraz rahatladım,bu hafta malesef gündüz çalışıyorum,haftaya gece vardiyasında bu problemi çözmeye çalışacağım..

baska bırsey olması mumkun degıl mantık olarak kısa zamanda cozersın ınsallah
josefsalvatini

Mesajgönderen Özkan tarih 20 Oca 2012, 19:11

josefsalvatini yazdı:
Özkan yazdı:Saolun Ali bey dün akşam Mete ve Kamil bey lere mail attım Kamil beyin cebine ulaşabildim,sorunu izah ettim büyük olasılıkla yağdandır diye söyledi,yağın tamamını değiştirmemi söyledi şimdilik biraz rahatladım,bu hafta malesef gündüz çalışıyorum,haftaya gece vardiyasında bu problemi çözmeye çalışacağım..

baska bırsey olması mumkun degıl mantık olarak kısa zamanda cozersın ınsallah

tek temennim bu :D
Kullanıcı avatarı
Özkan

Mesajgönderen argyle tarih 20 Oca 2012, 20:52

Özkan, bu tarz bir sorunda direkt balata bitmiş derler ama...
Geçmiş olsun, halledilmeyecek birşey değil, sıkma canını.
Billy goat butt in a pepper patch
Resim
Kullanıcı avatarı
argyle

Model: Sirion 1. Nesil

Mesajgönderen josefsalvatini tarih 20 Oca 2012, 21:29

argyle yazdı:Özkan, bu tarz bir sorunda direkt balata bitmiş derler ama...
Geçmiş olsun, halledilmeyecek birşey değil, sıkma canını.

bızde balata yok kı tork konvertorlu :)
josefsalvatini

Mesajgönderen Özkan tarih 21 Oca 2012, 00:59

Serdar sorun keşke balata olsa o en basiti dediğin doğru aslında araç düz vites olsa :D
Kullanıcı avatarı
Özkan

Sonraki

Dön Motor, Şanzıman, Elektrik, Lastik, Yakıt, Katkı ve Teknik Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir